Zaspávanie na prsníku a nočné dojčenie

d_anica
30. okt 2012

Ahojte 🙂 potrebujem poradiť a povzbudiť. Mám ročného syna, ktorého stále dojčím. Mliečko papá na desiatu a olovrant. Problém je, že malý si zvykol na prsníku zaspávať a nie len to. Keď má zlý deň vyžaduje prsník po celú dobu spánku a teda mi neostáva iné, len pri ňom ležať a nechať sa donekonečna ožužlávať. V noci sa tiež veľmi často budí, keď máme dobrú noc 2-3x, inokedy aj každú hodinu. Je to vyčerpávajúce. Dúfala som, že po roku sa to zlepší, ale niekedy mám pocit, že je to ešte horšie, lebo je už veľmi chytrý, a keď prsko nedám, dobíja sa k nemu násilím. Prieči sa mi odstavovať ho nasilu, viem, že by to bolo trápenie plné kriku a k tomu si nie som istá, že by to pomohlo, a malý by sa v noci toľko nebudil. Čo mám skúsiť, aby synček spal pokojnejšie a naučil sa zaspávať sám? Ako ste to riešili vy? Ďakujem vopred za každú radu.

michaela.g
30. okt 2012

@d_anica
Ahoj, moja skusenost mala mala tak 12 mesiacov a uz som nevladala, presne ako pises...
Metoda nechat vyplakat, ale s citom. To znamena ze som z izby neodisla, postielku som dala k nasej posteli co najblizsie. Dala som jej mliecko a dala ju do postielky, kazdych cca 5 minut som ju pohladkala a polahla. Bola to narocna prva noc, trvalo to skoro hodinu.

ALE ostatne spanky boli uz lepsie behom 3 dni zaspala bez stresu, trosku skusa ci si to nerozmyslim musis byt odhodlana... Stale zostavam v izbe kym uplne nezaspi. Ale stale je to pohodlnejsie lezat v posteli ako ked mi zaspavala na prse a zizlala ma aj hodinu... V noci sa vo svojom 1 roku budila kazde 2 hodiny na papanie, to bolo doost narocne.

Po 3 tyzdnoch napapa sa, ulozim do postielky a niekedy si uz ani nestihnem lahnut a mala spi... V noci sa budi okolo 03:00 to dam uz mliecko a este postiahne do 05-06 a to ju uz potom beriem k sebe do postele.

Zaciatok bude narocny, plac a pod... musis byt ty odhodlana a hlavne musi byt aj partner na tvojej strane...

sonice
30. okt 2012

@d-anica chápem ťa. Ja som mala to isté. Zvykla som si. Syn sa prestal v noci budeiťť až v troch rokoch.
Tiež som hľadala akúkoľvek radu na to, čo by mi pomohlo - presne v tom duchu ako Ty. No žiadna neexistuje! Proste to tak je a zmení sa to až Tvoj syn k tomu psychicky dospeje. Možno to bude o mesiac, možno o dva roky. Cellkom s tým nič nenarobíš, iba čo sa stresuješ a tým aj malého. Skús to prosto prijať - nič iné Ti ani nezbýva - vie z vlastnej skúsenosti. A tým nemyslím nechoať si od krpca všetko dovoliť a prispôsobiť sa mu vo všetkom. Ale cica je proste cica. Jediná jeho istota!!!! Vie, že vtedy ho naozaj vezmeš a priúliš ho. Sú to pre neho najdôležitejšie chvíľky v živote. Potrebuje ťa.

Myslím, že hlavný problém je nateraz v tom, že o cicu musí bojovať - bojí sa, že o ňu príde! D dvoch rokoch sa má prsník ponúkať a od dvoch rokoch na požiadanie dať! Iba tak sa dieťa dokáže postupne - veľmi pomaličky - od prsníka odpútať. Tiaž som si myslela, že sa malého v živote nestrasiem. No prešiel 2,5 rok a už ho nebolo treba dojčiť cez deň. Prešiel takmer tretí rok a spí sám. Jediné, kedy chce ešte prsník je na uspatie v v noci. ALe aj to si len kus pocucká a potom sa odvalí na druhý bok - takisto dovtedy zaspával na prsníku a emohla som sa odlepiť. Až je to troška ľúto, že už ma tak nepotrebuje - no som na neho hrdá!

Prejde to, nebude to navždy! Prsník dávej vždy, keď si on povie, lebo inakšie hroží to, že sa bude o to viac o neho rvať!

euka210
30. okt 2012

no podla mna sa to neda :( Teda aspon v noci nie. Vecer vie uspat maleho aj MM, aj cez den by to urcite slo, ale v noci ked sa zobudi tak to musim byt ja a dat prsnik. Hoci...nedavno boli sami, lebo som sla do divadla a zvladli aj to, ked sa maly potom zobudil, ale to bolo za 20 min 4x zufaly plac po mame ako mi povedal. Si myslim preto ze to nepojde, pokial bude citit mamu pri sebe, bude stale pytat prsnik a ked nie, tak bude plakat a plakat a nezaspal by tak skoro ako pri mm.

bodka13
31. okt 2012

@euka210 plakať bude možno prvú-druhú noc a potom sa proste nastaví,že mliečko v noci nie je 😉 ....tento systém sme aj my mali pri odstavovaní,keď mal syn 15 mesiacov lebo v noci už nepapal ale slúžila som iba na "dudlovanie" -tak k nemu vstával manžel 😉 🙂

majka1981
31. okt 2012

@d_anica skusila si viacej ponukat cez den - na rocne dieta sa mi 2x za den zda dost malo kojenia (aj ked to mozno dobieha v noci - prave preto by som ponukla viacej cez den, aby si sa toho zbavila v noci).
ak ta mozem trosku potesit, tak moj syn zacal akceptovat ako 18 mesacny, ze cica akurat v tom momente nemoze byt a potom uz aj chapal, ze uz dopil a mlieko tam uz nie je, ze ma prestat dudkat "na prazdno" (aj ked par kvapiek tam je vzdy). uplne v pohode to zacal chapat 🙂 .
tak ako Ti tu uz baby napisali, stale plati ponukat a neodmietat. Len ked chces odkojit, tak plati neponukat neodmietat (pomale prirodzenejsie odstavovanie) alebo neponukat a drasticky odmietat (drasticke odstavovanie zo dna na den).

kristiii
31. okt 2012

@d_anica podla mna nie je kojenie 2x za den vobec málo, ja som malého kojila od 12 mesiacov iba ráno a obom nám to vyhovovalo. do 8 mesiacov sa tiež budil aj každú hodinu na kojenie /žužlanie/, to som poroste povedala dosť a nedala som mu v noci viac než 2x a potom od 10 mesiacov už iba raz. samozrejme že prvé noci boli vždy náročné ale po pár dňoch si zvykol že mlieko jednoducho nedostane-maximálne čajík a tak prestal pýtať. a od roka sme boli len na tom rannom mliečko a obaja sme boli ovela spokojnejší nakolko sme sa v konečnom dosledku obidvaja lepšie vyspali 😉

sigsauer
17. nov 2012

Ahojte, ja riešim tiež podobné veci🙂 malá má skoro 21 mesiacov, stále ju kojím, nepokúšala som sa ju odstaviť, ani to nechcem. Bez PRSA proste nezaspí...Nevadí mi že zaspáva na prsníku, chceme však druhé bábo a ja sa už teraz obávam, ako bude spávať 4 dni čo budem v pôrodnici, má niekto takú skúsenosť?

marissenka
17. nov 2012

@d_anica toto iste som zazivala s mojim prvym...bola som uz totalne vycerpana.stale chcel prso,a bolo mu jedno kde a kedy.priserne ma chrbat bolieval z toho ako som stale lezala v jednej polohe a pijavica mala na mne.ked mal rok uz som s tym chcela seknut,skoncili sme ked mal 17.mesiacov.uz som nemala ani tolko mlieka,vlastne si len podudkaval...bala som sa ako to zvladne.plakal mozno 4 dni.vzdy vecer som si nachystala cajik,pil ho mozno prve 3 dni.odvtedy v noci nepije.a potom sa to zacalo lepsit...a po neakom case konec prespal noc.waaaw.toto chcem zazit momentalne,lebo mala je tiez nocny ceckomil.do roka uricite,potom uvidime...tymto ta samozrejme nechcem odhovarat od dojcenia...tak vela zdaru prajem. 😉

d_anica
autor
19. nov 2012

@marissenka Mňa zas bolia bedrové a ramenné kĺby, čo večne ležím na boku... Nuž, je to pre mňa dilema, na jednej strane by som sa už veľmi chcela vyspať a aby sa manžel vrátil ku mne do postele, na druhú stranu malého nechcem odstaviť, lebo som presvedčená, že dojčenie je preňho stále potrebné 😕 Už som sa rozprávala aj s laktačnou poradkyňou a tá mi poradila, aby som cez deň zaradila viac ukľudňovacích rituálov pre malého, lebo on je veľmi aktívne dieťa a zrejme cez deň prijíma príliš veľa podnetov a potom sa v noci ukludňuje dudlaním. Tak uvidíme, či sa nám to podarí...

flowerfairy
20. nov 2012

@d_anica presne, ako keby si o nasom pisala. Pri starsom sme s nocnym kojenim sekli naraz, kvoli liekom, co som brala, vysvetlila som mu, ze v noci nie je mliecko, ani sa necajikoval ani nic a zrazu zacal prespavat celu noc. Momentalne mame tiez dudlikovca, ale ktovie, ako to bude, lebo on je uplne iny. este nechcem prestat kojit, tak sa asi v noci budeme este trapit 🙂

lilitela
20. jan 2013

@d_anica Ahoj. Nejake pokroky za dva mesiace?

d_anica
autor
20. jan 2013

@lilitela Ahoj! Nuž, zas až tak veľa sa nezmenilo. Malý zaspáva stále na prsníku a cez deň spí veľmi málo. Ale v noci je to posledné dva týždne celkom dobré. Prespí aj 6-7 hodín a budí sa väčšinou až nad ránom okolo 4.30. No a rozhodla som sa, že odstavovať ho nebudem. Začala som chodiť na podporné stretnutia dojčiacich matiek, čo je veľmi fajn 🙂

lilitela
20. jan 2013

@d_anica Tak gratulujem. Ja tiez nie som zastancom drsnejsich metod. Ja mam za sebou taky narocny tyzden co sa nocì tyka, uz som uvazovala ci cez den nema dcera vela podnetov ze tak zle zaspava a spi. Ale zda sa ze su to zas len tie zuby. Zelam nam obom vela trpezlivosti. Uplne identicky si opisala v uvodnom prispevku aj nasu situaciu.

lucinka144
20. jan 2013

ahoj...aj nas cickoholik zaspava na prsniku..ma 17 mesiacov.. boli dni ked som hotova nevladala lebo sa vela budil. ale ako pisu maminky vydrzala som..neprestala kojit a zmierila sa dufajuc ze to hadam raz prejde. Este sa budi v noci aj 4-5 krat... ale zacal mat dni ked v noci zaspi bez prsika.. juuu aky uspech 🙂)) asi musi babetko naozaj nato samo dozriet a odputa sa same. Ak chces este kojit..treba vydrzat. Ale chapem aj maminky ktore s tym razom sekli. Tie noci su vycerpavajuce...no upravi sa to. drzim palceky.

zagyi_izabela
29. jan 2013

@michaela.g Ahoj,chcem sa spytat ci si uplne vynechala dojcenie,alebo len zaspavanie na prsniku?mam podobny problem

michaela.g
30. jan 2013

@zagyi_izabela dojcim stale a to uz ma 20 mesiacov. Len to zaspavanie pri prse som stopla.

ejka11
19. máj 2013

ahojte, aj my mame podobny problem...nasa mala ma 14 mes. do pol roka zaspavala pekne sama v postielke a prespala celu noc, potom zacala vyzadovat prsnik a ked sa v noci zacala budit, 1O-15 krat, brali sme ju spavat ku nam do postele, lebo som uz nevladala, stale vstavat a lahat...Od vtedy sa stale budi a vyzaduje prsnik...teraz sa to uz trochu zlepsilo, budi sa uz len 2-3 krat. Ale aj tak ma to trapi, lebo ak chcem aby isla spinkat cez den, musim ju kojit a tak isto ak chcem, aby isla spinkat vecer, musim ju kojit...To znamena ani na krok od nej, ani na pol dna...Chcela by som ju to odnaucit, ale neviem ako????? Sama v postielke nezaspi, lebo sa stale posadi, alebo postavi a to ste plati aj pre kociarik...0 bodov...

boka79
19. máj 2013

@ejka11

ahoj, myslim si, ze ako to prislo, tak to odide, skus byt trpezliva a vydrzat, moj maly ma 13 mes. a stale zaspaval a zaspava na prsniku a hdi sa v noci, aj na obed, zatial mi to neprekaza, , ale ked tvoja vedela pred tym sama spinkat, tak to bude len faza, mozno jej idu zubky, alebo sep. uzkost.

terezia.kinlovicova
28. okt 2013

Dlho som citavala taketo diskusie, pretoze moja dcerka od narodenia zaspavala len na prsniku. Par krat sa podarilo hojdanim v kociku ale to by som mohla spocitat na jednej ruke. Odstavenia som sa strasne bala lebo neviem ci ma niekto este takeho zavislaka na DIDE ako nasa dcerka. Zaspavala mi takto 2 roky a 7 mesiacov. Potom som ju odstavila tak ze som jej vysvetlila ze sa didi pokazili. Posipala som si bradavky detskou krupicou a prvy den to zabralo. Druhy to bol vacsi problem.... potom sice plakala, aj v noci ked vstala ale po par unavnych a pre mna dlhych dnoch predsa len pochopila ze didi sa pokazili... nenechavala som ju zaspavat samu v postielke lebo dostavala histericke zachvaty a tak len odvecla od unavy. Ked sa v noci zobudila zaspala mi na rukach na kresle po sediacky. Po 2 tyzdnoch ide spat uz o normalnom case. Asi som velmi nepomohla... kazde dieta je ine... ja som rada ze to mame za sebou. drzim palce ostatnym