1,5-ročná dcéra nerozpráva a ani neslabikuje
Dobrý večer,poprosím Vás o radu ,moja malá má 1,5 roka doteraz ešte nevyslovila žiadnu slabiku má-ma pa -pa vôbec,nereaguje na meno ani sa neotoči ,robím si starosti či vôbec počuje,niekedy jej zaspieval pesničku tak sa aj usmeje tak si poviem že je tvrdohlavá no čoraz viac si všímam že niečo nie je v poriadku. Ona je celkom spokojné ale až príliš spokojné dieťa, až by som chcela aby v dome bol detský krik,no nič. S doktorkou som sa o Tom bavila ešte skôr, najprv povedala že to je normálne no nedávno som s ňou opäť bola a už má posiela na ORL vyšetrenie,lenže momentálne je chorá tak počkáme až sa uzdraví.Ma niekto prosím podobný problém ?
@andreatytler a keď sa jej niečo nepáči?
Je ťažké povedať čo sa jej nepáči keďže je väčšinou spokojná , väčšinou pri jedle keď nechce tak otočí hlavu plače a buchne po lyžici alebo keď ju niekto zoberie na ruky a ona nechce tak ho bije po hlave a kope. Čiže celkovo keď sa jej nieco nepáči tak plače ale ako hovorím je toho málo toho plaču nie je to také ,,živé,,dieťa čo neustále dačo chce vimyšla. Niekedy sa obvyňujem že to je asi moja chyba ,niečo som asi robila zle možno som ju mala nechať viac plakať,sestra mi to hovorí že som ju ani plakať nenechala
@91anka Pana... to by som neverila ze take dieta moze byt. Zevraj vacsinou spokojna a malo placu. Ty brdo. A ten spanok... ved to je ako by si mala babiku.
Podla mna si urcite neurobila nic zle... jedine ten TV. Kolko casu denne stravi pred TV?
To ze ju nenechas plakat je normalne. Ved ona nema nejake prehnane poziadavky, spolupracuje, tak naco by si ju mala nechat plakat. Praveze ja verim tomu ze cim menej stresov maju deti v podobe hnevu a placu, tym zdravsie pre nich.
Udrzuje s tebou ocny kontakt? Ked jej nieco rozpravas, pozera sa ti do oci? Ak sa jej ty pozries do oci, uhne pohladom?
@91anka Ahoj, no je to mozno aj zalezitost temperamentu, aj mozna diagnoza 🤷♀️ V kazdom pripade je velmi dobre, ze to riesite, moze mat naozaj trebars poruchu sluchu a to je dobre podchytit cim skor. Ja mam doma 12-mesacnu, tak viem porovnat to spravanie, ale nejdem Ti pridavat stresy. Ale tak ona sa radi medzi tie narocne deti, malinko spava a stale sa dozaduje pozornosti a interakcie, ale aj zboznuje citat knizky napr, aj si ich sama prezera..
V kazdom pripade Ti drzim palce, hlavne nech teraz malinka vyzdravie a potom si porieste odbornikov. Radsej ist zbytocne ako nieco zanedbat. A si urcite dobra maminka, o tom nepochybuj ❤️
@andreatytler áno je to čudné,aj príbuzný hovoria že take dievčatko ešte nevideli,za to som písala že je as príliš spokojná. A áno tv pozerá často no snažím sa jej púšťať čoraz viac menej viac som s ňou vonku ,prídu sestry s deťmi majú tiež malé tak sú viac spolu no ona si ich nevšíma 🥺. Keď sa s ňou rozprávam vôbec sa mi nepozerá do očí nevníma . Preto si robím také starosti. Zda sa to neuveriteľné ale taká je ,čakám každý deň nejakú zmenu no bezvýsledne. Mohla by byť aj celkom v poriadku ? Možno má takú povahu hovorím si,bodaj by to tak bolo.
@91anka my sme mali podobné s dcérou a má potvrdenú narušenú komunikačnú schopnosť a zaostáva aj v porozumení - ako malá nerozumela vôbec reči, preto na ňu ani nereagovala, tiež nereagovala na svoje meno, lebo nechápala, že to voláme ju. Ak bola chrbtom nereagovala ani na tlesknutie, ani že sa jej niekto prihovára, zareagovala až keď sa urobil hlasný zvuk, alebo blízko pri nej. A tiež sme mali problém s pediatričkou, vkuse, že má čas, všetky vyšetrenia som si musela vydupať, a keď konečne uznala, že to nie je oka tak mi pohrebným hlasom oznamovala, že je asi hluchá 🙄, našťastie sa to nepotvrdilo, ani autizmus a skončili sme s tou poruchou reči a porozumenia.
Tiež mala zlý očný kontakt, nevedela sa hrať, nerozumela pokynom, vonku nám utekala kľudne aj za roh, pud zebazáchovy 0 aj na cestu pod autá bola schopná vybehnúť, nezaujímali ju ostatný ľudia. No do tých 2 rokov a pár mesiacov bola ako autista- bola vo vlastnom svete.
@91anka Poviem pravdu, sama doma som si s ňou nevedela veľmi rady, poriadne sa nenechala s ničím zaujať, zahrať, vkuse opakovala pár činností dookola a musela mať väčšinu času rutinu, lebo vtedy vedela čo sa ide diať a vtedy bola kľudná, skoro neplakala, tiež veľa spávala, presne ako vaša dcérka.
Dcérke pomohla hlavne včasná diagnostika, kde sa prišlo, čo jej asi je a následne sedenia u logopéda a odporúčania aj od ostatných odborníkov, nasmerovali ma ako s ňou doma pracovať, dávali nám úlohy na doma. Plus veľmi jej pomohla špeciálna škôlka, do ktorej začala neskôr chodiť, kde sú triedy priamo pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou.
Nás po vyšetrení na orl, kde zistili, že počuje dobre poslali na koliečko vyšetrení k neurologičke , klinickej psychologičke a boli sme aj u klinickej logopedičky. Psychologička a logopedička urobia s dieťatkom úvodné testy vo forme hry, aby zistili ako na tom je, kde zaostáva a pod. a potom vám povedia predbežnú diagnózu ak sa im niečo nebude vidieť, ale vzhľadom na vek sa to ešte môže zmeniť a povedia ako doma s dcérkou pracovať, ešte sme začali chodiť s dcérkou aj do centra včasnej intervencie, aj kvôli tomu, že bohužiaľ naša pani logopedička zomrela, tak v tom centre má dcérka logopedičku, špeciálneho pedagóga, majú aj psychologičku a chodíme k nim tak raz za 3-4 týždne, kde pracujú dcérkou a dávajú aj úlohy na doma ako postupovať.
Mám ešte mladšieho synčeka má rovnakú diagnózu len mi príde, že on má ľahšiu formu, nemal také to autistické obdobie, ale aj on má problém s rečou a porozumením. Tiež chodíme do toho centra a čaká ho nastúpenie do špeciálnej škôlky, a našli sme dobrú pani neurologičku, tak k nej chodia obaja, tak ich sledujú aj na tej neurológii.
Tieto deti akoby sa nevyvíjali postupne ale skokom, u našej napr. v 1 roku nastal zlom a zrazu som mala doma akoby autistické dieťa a mala cca 2 roky a 3 mesiace a odrazu akoby sa jej niečo preplo v hlavičke a začala hovoriť prvé slová, začala sa hrať a vnímať svet okolo seba.
@91anka
To, že dieťa nereaguje na zvuky, potlesk, meno - to treba vyšetrí určite na ušnom, či má sluch vporiadku.
S rozprávaním si ale nerob starosti. Syn začal rozprávať slabiky keď mal cca 22mesiacov, dcéra má teraz takmer 2 roky a len začala slabíkovat a hovoriť slová kde sú dve slabiky za sebou (mama tata bobo..). V 3r syn povedal par slov, behom pol roka sa potom tak rozhovoril, že som aj rada keď je chvíľku ticho. 🙂
@91anka už to bolo dlhé :D - takže dcérke po prvom vyšetrení aj psychologička aj logopedička úplne zakázali akúkoľvek obrazovku, ak tak pustená hudba v pozadí, ale nie počas robení domácich cvičení. A začínali sme úplne základmi napr. pokyny vždy sme sme ju mali naučiť pár pokynov napr. podaj loptu, kotúľaj loptu, zakývaj papa..
Mali sme sa hrať napr. s vkladačkami, najprv nech skúsi vložiť a potom napr. podaj mi psíka, príp. jej dať na výber vybrané vkladačky a povedať kde patrí -mačička, psík? a pod, jednoduché pokyny max 2 slovné. To isté aj pri komunikácii jedno, dvojslovne zo začiatku, ak sa nebude pozerať do očí, tak jemne chytiť za bradu otočiť tváričkou k svojej a povedať - pozri sa na mňa, pozri sa mi do očí, aby ste si zaistili pozornosť dieťatka. Ak dieťa na niečo ukazovalo prštekom, tak sa ho opýtať, čo chce a nech sa snaží povedať, ak to nešlo tak vymenovať a ukázať pomaly na všetky predmety kam ukazuje a dopátrať sa čo ho zaujalo. ak nájdete čo chce, dá to dieťa najavo vždy, tak zobrať tú vec podať mu ho so slovami - chcela si bábiku - a zas zopakovať bábika a ukázať na ňu aby si spojilo dieťa daný predmet s menom atď.
Proste postupovať tak akoby ste učili cudzinca našu reč, ktorá je preňho ťažká.
@elenita ako písala @1ivanka1 bude to genetického pôvodu pravdepodobne, povedala nám to aj neurologička aj psychologička, len sa to ťažko zisťuje presne, ktoré spojenie akých génov to spôsobilo, pretože je ich také množstvo.
K NKS sa nabaľujú aj iné problémy, lebo to súvisí s celkovým oneskoreným vývojom centrálnej nervovej sústavy - napr. naši majú problém s jemnou motorikou, hyperktivitou, problém sa sústrediť, syn aj s odplienkovaním a samoobslužnými činnosťami - ale toto sa dá postupne zvládnuť.
Horšie je že dcérka na to aké kľudné dieťa bola tak je veľký problém, aby doma vykonávala cvičenia a úlohy, ktoré dostáva, doma odmieta spolupracovať nepomáhajú ani odmeny nič, málokedy sa niečo podarí doma spraviť aj to často má odrevané a odplakané a ja mám nervy v kýbli...lepšie spolupracuje s cudzími - ako na logopédii alebo v tej škôlke, tam je to úplne iné dieťa, ani mi veriť nechceli, čo doma stvára ak má robiť nejakú úlohu - takže pri nej sa bojím nástupu do školy.
Syn zase nemá problém vzdorovať aj na tej logopédii, či psychologickom sedení...takže som zvedavá čo bude, keď nastúpi teraz do škôlky. Na nich nefungujú ani odmeny, dohováranie ani príkazy a zákazy ani tresty, nič proste si idú svoje ...v tomto je to najhoršie no :(
Ale inak sú to zlaté decká, citlivé, milé, kamarátske, radi pomôžu, aj sa pritúlia, čo ich zaujíma aj sami prídu, že chcú vedieť, nemôžem povedať na nich, že sú zlé alebo tak, proste to majú v hlavičke inak prepojené a fungujú odlišne a my ostatní proste musíme prísť na to ako na nich, alebo im proste musí dozrieť v niečo v tej hlavičke, aby im to docvaklo.
@91anka Aj ked ona je este skutocne velmi mala aby sa dalo povedat ci je to len jej povaha, alebo je tam nejaky problem, predsa len je tam tych odlisnosti od priemeru dost vela. Ten chybajuci ocny kontakt to je dalsi problem. Velmi dobre ze si na toto tlacila u doktorky. Nas doktor poslal syna na vysetrenie na vyvojove poruchy ked mal 18 mesiacov lebo nepovedal ani jedno slovo (aj ked blabotal a mal neverbalnu komunikaciu). Doktorka nateraz vylucila autizmus a povedala ze je to len neskory nastup reci. Chodili sme na skolenia ako nakopnut jeho rec a prve slovo povedal ked mal 22 mesiacov. Teraz ma 2.5 a rozprava uz velmi pekne. Ja by som zasla aj do centra vcasnej intervencie a opytala sa na ten autizmus, ale ten sluch treba vysetrit ako prve.
Ak pozera TV uz dlhsi cas a je to aj niekolko hodin denne, tak je mozne ze ma take spravanie prave koli tomu TV. V tak malom veku potrebuje dieta neustaly kontakt s inou zivou osobou. Aj ked viem si predstavit ze kedze na teba nereagovala a rozpravky sa jej pacili, tak si volila tuto cestu.
@andreatytler tak ako píšeš,aj teraz čo je chorá má teploty plače nevie povedať čo ju boli tak neviem ako ju upokojiť ale keď som jej pustila tv tak sa upokojila . No viac jej púšťam tú fihu tralala,tak ako na ňu reaguje keď sa na ňu pozerá ,usmieva sa dvíha ručíčky akoby ju chcela napodobňovať,to je také čudné. A aj dneska sa stalo to že boli sme v druhej izbe ,zabudla som vypnúť tv tak rozprávky naďalej ušlý,ja som varila a ona na zem len tak sedela a pozerala sa do vzduchu akoby pozerala tu rozprávky ona ju počúvala lebo to bolo počuť,mne to prišlo divné,tak si hovorím ona asi počuje
Neda sa ti pustit len radio ze bez obrazu?ci bude reagovat?
@91anka Ja ti odporúčam rovno sa objednať aj do CVI (centrum včasnej intervencie). A samozrejme vyšetriť sluch je prvoradé. Ale do CVI sa objednaj tiež, bývajú tam dlhé čakačky,...ak to nakoniec nebude potrebné, tak zrušíš termín.
1,5 ročné dieťa by malo chcieť interagovať (najmä) so svojou mamou. Aj keby nepočulo nič, ale chcelo by, aby si s ním hrala, donieslo by ti ukázať čo sa mu páči, no motalo by sa a bolo by zvedavé....bežné dieťa.
Ak máš pocit, že tvoja dcérka si vlastne vystačí sama so sebou....ak jej stačí keď dostane včas jesť a je prebalená.... ak nie je zvedavá....ak nenapodobňuje (ťap, ťap, alebo baran baran buc, alebo čokoľvek)....ak možno za tebou nenaťahuje ruky, keď po ňu prídeš,.... tak to nebude len tým, že by náhodou nepočula...
@1ivanka1 Presne tak. Zacni pouzivat radio miesto TV.
@91anka TV uplne vypni. Ja som mala TV zapnuty cely den ako pozadie, ale odkedy sa narodil syn tak vobec.
Tie pesnicky zacni tak od 2 rokov. Ide o to ze v tak rannom veku sa dieta potrebuje naucit uplne zakladnu interakciu s inym clovekom a to sa da naucit jedinne tvarou v tvar so zivym clovekom. TV ju praveze uci sa takejto interakcii stranit. Proste sa z toho dietatka stane akoby robot.
Skus ju zapajat do cinnosti co robis. Varenie, pranie, upratovanie... to vsetko rob s nou. Bude ti to trvat 3x tak dlho, ale je to pre dieta velmi dobre. My mame uciacu vezu. V tej syn stoji a spolu varime, ale mozes ju postavit aj na stolicku vedla seba, alebo posad na kuchynsku linku, kedze nie je ziva a nezleti odtial a neustale na nu rozpravaj co najviac tvarou v tvar, opisuj co robis ked varis, upratujes, nakupujes, alebo co vidite ked ste vonku, sranduj, zober na ruky a tancujte na pesnicku v radiu, citaj je vela kniziek alebo aj casopis spolu listujte a vela ty ukazuj prstom na vsetko. Proste ty musis s nou neustale robit to co by si chcela aby robila ona.
Aku ma motoriku? Chodi uz?
@andreatytler dakujem za rady
Este nechodí sama len za ručičku keď bola menšia robila aj sama 5 -6 krokov stala sama ale odkedy spadla už sa boji ,nechce sama cíti keď ju chcem pustiť a hned sadne na zem,chodí sama len po spálňu,vie že aj keď spadne tak ju to nebude bolieť 😄
@91anka To je dobre. Nechaj ju nech sa sama osmeluje svojim tempom. Za rucku vod co najmenej, aby sa na to nenaucila a bola nutena chodit sama. Rozmiestni stolicky pol metra od seba, nech sa ich pridrziava ako ide. Nech si kludne sama stvornozkuje ak sa potrebuje niekam dostat. Mozes ju dat aj do nosica tvarou od seba ked napriklad ides prat, alebo ked varis a tak ju zapajat do cinnosti. Podavaj jej nakrajanu zeleninu, nech hadze do hrnca a tak.
@andreatytler to práve robím ,rada vyberá a vklada do práčky bielizeň,alebo keď umyvam riad tak mi tam nachádze všeličo aj cumlík, to má rada keď hádže veci hračky,a jediné čo robí na čo si všíma je keď plačem v podstate robím sa že plačem až mi dáva ruki na oči aby som plakala. To je všetko čo rada robí no samozrejme piesok miluje nechám ju aj keď sa zašpini ,ona sa aj tak potom teší na kúpeľ,keď jej napustim vaňu tak sa nemôže dočkať až nohy zdvyha akoby skočiť chcela,ale samozrejme že pri Tom nie je žiadny krik len drobné hmmmkanie.
@91anka Super! No fakt zvlastne to ticho.
Daj nam vediet ako dopadli tie vysetrenia, lebo naozaj ma zajima ci moze taketo dieta byt iba temperamentom. Ja mam uplny opak. Niekedy az prilis zivy... tiez uvazujem ci tam nebude nejaka diagnoza. Ale netrapim sa koli tomu.
@andreatytler áno dám vedieť a to že máš príliš živé dieťa aspoň vieš že je zdravé,vieš že počuje reaguje na teba ,vníma okolie čo by som za to dala ja,no dúfam že sa moje obavy nepotvrdia ,aj keď mne stačí keď vidím jej pohľad lebo sa niekedy zapozera len tak do prazdna
@91anka ten pohľad si pamätám, alebo keď som sa snažila malej niečo vysvetliť dala som sa na úroveň jej očí a pozerala som priamo do jej očiek, a tam úplne tma akoby bola vypnutá, taký zvláštny pohľad mala akoby pozeralo to dieťa cez vás, bez záujmu čo od neho chcete, čo mu hovoríte, po čase vždy odvrátila bez záujmu tvár a šla si robiť svoje. Moja doma väčšinou bola tiež hrozne kľudná, ale vonku akoby dostala občas nejaký podnet a odrazu sa rozbehla preč od nás, ani sa neobzrela - napr. kľudne sme šli pomaly po chodníku a ona odrazu sa rozbehla doprava cez pás trávy medzi kríky a za nimi už bola cesta, kde chodili autá, koľko ráz sme ju ltt dobehli, ja som vtedy zošedivela skoro z nej, bála som sa s ňou chodiť sama von.
Mala ešte aj také zvlášnosti svoje, ona sa normálne nehrala ak mala možnosť tak top jej činnosti boli - prelievanie vody, čarbanie po stenách, liezť do výšky po nábytku - z tohto som tiež mala infarktové stavy niekedy, hľadám dieťa, ktoré bolo pred chvíľkou pri mne a ona už v inej izbe vyliezla napr. na komodu, parapet...a knižky od jedného roka doslova chytila amok, ak som jej chcela čítať, vytrhla a odhodila knižku alebo odišla do inej izby, keď to spravila sa ukľudnila zas - až neskôr mi došlo, že jej vadí hovorené slovo, pre ňu to bol chaos zvukov, ktorým nerozumela a vadili jej, aj len hudba/hovor z rádia to úplne ignorovala.
A chápem tie videá, že aspoň niečo ju zaujíma, našu až tesne pred 2 rokmi to zaujalo a tiež som bola rada, že aspoň niekde prejavuje záujem, my sme sa na prvé vyšetrenia dostali až po 2 narodeninách, takže som vtedy ešte nevedela, že by vôbec nič nemala pozerať. Paradox bol že z detských pesničiek sa skôr niečo naučila ako z bežného života - napr. aj toto ukázať kde ju bolí, dovtedy nám nevedela povedať, ako videla pesničku o tom začala ukazovať a snažila sa povedať au. Vyslovene musela vidieť situácie zo života ako sa zachovať čo povedať, aby to mohla napodobiť. Takže tie videá detské nie sú úplne zlé, len treba to veľmi obmedziť to pozeranie a do toho 2 roku najlepšie vôbec.
@andreatytler tak po dlhšom čase som opäť tu,mala bola doteraz chorá , mala črevnú vyrozu ,teploty nad 40 trvalo to dosť dlho chvála Bohu už sa z toho dostala,tak sme boli na to ORL a nepovedali nám toho veľa,akurát len to že nemá zväčšené mandle že by jej tlačilo na bubienok ale je veľmi malá tak nás poslaly v Košiciach na vyšetrenie sluchu .Telefonicky som sa objednala ale strašne dlhá čakacia doba až 5.dec . Nič iné mi nezostáva len čakať. No mám aj dobré správy mala už sama chodí ,a dala som na vaše rady televízor jej nepustam len sem tam a začínam vidieť zmenu ,zatiaľ nepovedala nič ale je taká živšia ,chce sa hrať a keďže už chodí sama tak sa viacej usmieva asi sa tiež teší že chodí 😆, neviem stále povedať či počuje ale viacej ma ťahá k tomu akokeby mala svoj svet ,dúfam že sa mýlim. Čiže najprv vyšetrenie sluchu a keď dobre dopadne vyšetrenie tak budú nás čakať ďalšie vyšetrenia.
@91anka Dakujem ze si sa ozvala. Boze, teploty nad 40... to museli byt nervy. Nas syn mava teploty ale maximalne mal raz 39.6 a to som uz bola nervozna. To su skvele spravy ze sa dcerka uz rozbehla. Urcite sa z toho tesi aj ona. Deti to vzdy nadchne ze uz chodia ako mama a maju volne ruky na hru. Budete mat v zive vela srandy vonku na snehu. To je najlepsie ked dieta zacne chodit pred zimou, lebo prve mesiace este vela pada, ale v zime je fajne naobliekane a tak nema ziadne odrete kolienka, lakte alebo dlane.
No to je fakt dlha cakacka☹ Skus si zatial kym cakate zavolat alebo napisat na centrum vcasnej intervencie. Mozno aj tam maju cakacku a tak aspon zabijes dve muchy jednou ranou.
https://cvikosice.sk/kontakt/
Vela stastia a pis dalej prosim.

@91anka waw.spanok ma teda paradny…