1,5 ročné dieťa sa nevie samé hrať
Ahojte. Uvedomila som si, ze mam asi problem. Moj 1,5 syn sa vobec nevie sam zahrat. Hracky ho vobec nezaujimaju, nanajvys ich porozhadzuje a viac sa o ne nestara. Jeho hlavnou starostou je, stale ma vsade vodit za ruku. Uz som z toho dost nestastna. Rano ked sa zobudi, tak nemoze ani sam vyjst z izby, rovno pride ku mne a taha ma za ruku z postele. Este sa mi nepodarilo, ho na cokolvek mimo izby nalakat (aby mi napriklad nieco priniesol), tak, aby vysiel z izby bezo mna. A takto ma vsade taha po byte za ruku...uz mu vadi aj ked idem na wc, hned zacne mrncat. V detskom kutiku je to to iste. Ine deti sa hraju a moj syn hned ako sa porozhliadne dojde za mnou, chyti ma za ruku a uz ma taha sa s nim hrat. ☹ Doma ho nezaujimaju ani auta, ani skladacky...nic okrem lopty a tu mu musim samozrejme hadzat ja. Inac je to velmi mile a usmievave dieta. Vacsionu mi kazdy povie aky je mily, radostny a pokojny, to ho ale este nevideli aky krik spusti, ked sa mu odmietam venovat. Ako mnohe ine deti, ked nedostane co chce, s oblubou sa hodi o zem. Napriklad ked varim, hned prikvitne a uz sa pyta hore. A tolko mi pri nohach mrnci, az ho musim posadit hore na linku. Potom je spokojny - pozera co robim, s usmevom sedi a chyta mi korenicky.
Prosim mozte mi poradit, ako drobca naucit, ze ma okolo seba kopec hraciek a inych zaujimavosti s ktorymi sa moze sam hrat? Uplne sa desim myslienky, ze sa z neho stane "mamin cecok", nebudem moct nikam nikdy ist, nikomu ho nechat. Teraz ho mozem nechat babke aj dedovi, celkom to zvlada, ale rovnako otravuje aj ich...tiez ich vsade vodi za ruku, aby si zabezpecil, ze sa s nim budu hrat. Niekedy uz naozaj neviem co mu vymysliet a ako ho zabavit. Bohuzial, surodenca nema a ani kamaratov, kedze moje kamaratky este deti nemaju, takze sme cele dni sami dvaja (co podla mna situaciu "mamin cecok" este zhorsuje).
@kamilka22 presne tak, kym som mala len jednu dceru, tak som mala presne taky isty nazor, ako niektore damy tu, ze sa treba venovat nonstop. Aj som sa dcere venovala nonstop, tak som to proste citila. Nebola sice taka, ako opisuje @veve10, ale tiez ma doteraz problem sa sama hrat, nebavi ju to, stale potrebuje partaka na hru a tak sa stale pyta na navstevy 😠 . Pri synovi to bolo inak, nanho som tolko casu nemala a uprimne, ani som to tak necitila, ze sa mu mam venovat nonstop, zacala som byt tiez 'sebecka' lebo inak som to proste nestihala, dceru do skoly, zo skoly, na kruzky, medzitym jej navarit, predtym nakupit....no zial, nedalo sa doma sedkat a hrajkat sa tak, ako ked som mala iba jedno dieta a kvazi ziadne povinnosti. A u nas uz postielka nefunguje, maly z nej vylieza jedna radost 😠.
Tiez sa maly zvykol pytat na kuchynsku linku, ked varim, ale nezobrala som ho, nemam na to cas, to za prve a za druhe si zvykne a bude mrncat zakazdym...uz to robil pri muzovi lebo ten si ho pasadzal na kuchynsku linku a tak doteraz ho taha za gate a sa pyta hore, u mna uz nie. A cuduj sa svete, maly sa vie sam hrat, sice s hrackami pomenej, ale dam mu trebars cerealie do detskeho hrnca a on si to presypa hore dole a miesa a rozhadzuje kadze tade....nezapajam ho do cinnosti, ktore robim ja lebo nemam jednoducho cas, pri dcere som ho mala. Taka je realita a treba si uvedomit, ze to je len nas, slovensky 'luxus' byt doma 3 roky, nikde vo svete taka dlha materska nie je, deti idu do zariadenia najneskor v roku, cize netreba z toho robit taku tragediu, ak matka sa nechce alebo jednoducho nemoze venovat dietatu nonstop, nie je na tom nic zle. Ja mam tiez take stavy teraz pri synovi, ze proste nevladzem sa mu tolko venovat a vobec to nevidim ako nieco zle, maly je samostatny, ziaden pricucok, je sikovny, nic mu nechyba, nijak nestrada, pekne sa sam zahra.
@aliza moja sestra ma dve deticky, s rozdielom 6 rokov. Stale sa mi stazuje, ako velmi je unavena, ze sa od malej nemoze ani pohnut. Ked sme boli vsetci u nasich na navsteve, tak som si vsimla, ze aj ked sa jej dcerka s niecim chvilku zabavala, tak ona sa jej pocas tej cinnosti pytala, co robi, a prihovarala sa jej. Povedala som jej len to, ze ked sa moj syn hra, tak ho v jeho hre nerusim, az ked ma o pomoc sam poziada. Ona bola v zbytocnom strehu, aj ked nemusela.
@veve10 ahoj. aj moj je teraz taky. myslim, ze je to aj tym, ze v zime sme viac doma a jednoducho sa tu nudi a jedina ziva bytost naokolo som-ja. doobeda ale chodime kazdy den niekam, hrat sa do centra, ku kamoske, na cvicenie, na prechadzku. v lete sme byvali aj 5 hodin na ihrisku, teraz sa to neda, tak aspon takto. a tiez myslim ze @kamilka22 ma pravdu, ze treba nechat dieta v pokoji ked sa hra same, nerusit a ked chce robit vsetko so mnou, tak prosim. a to si pis, ze velakrat sa jeduje, sa tu natahujeme niekedy od rana 😀 inak ja som tiez nemala kamosky co maju deti, ale na materskej som nejake spoznala co sa stretavame, to je cloveku hned veselsie 😉 a si priamo z BA? myslim, ze tu je tych miest na vyzitie s detmi celkom dost. ono deticky asi potrebuju vela podnetov, ktore doma nenajdu a potom "otravuju" maminy. ale nemyslim si, ze to nie je normalne, len niektore deti bavi hodiny si kreslit, ci stavat kocky...
ja to beriem tak, ze pokym nema surodenca, tak hold jeho najcastejsim spolocnikom pri hre som ja :P 🙂
@veve10 a kukam, ze sa stahujete do tepla, tak to s tou BA neplati, ale taky Lisabon nemusi byt zly, ked pozriem von oknom hned by som sla 🙂
@annie13 spievankovo funguje aj u nas ked uz faaakt potrebujem pol hotku klud 😉 a dost sa z toho uz aj naucil 🙂
@aliza @kamilka22 Uplne suhlasim, ze dieta treba nechat, ked sa hra. Problem je, ze moj sa sam nehra. ☹ A ked nahodou vidim, ako si nieco prezera, ako si pusta napr.riekankovac, tak len tisko sedim a pozeram na neho. Ak vydrzi viac, ako 2 minuty, dokonca si vylozim nohy. 🙂 Co sa tyka tej linky...tak strasne rada by som ho tam nekladla, dobre totiz viem, ze ak mu nieco dovolim raz, tak som skoncila - bude to ziadat do nekonecna a vzdy. Lenze na druhej strane som netrpezliva a nechce sa mi pocuvat jeho mrncanie a tak ho vylozim hore a je pokoj. Sama si sice tak skodim, ale inak by to skoncilo tak, ze by sa srdcervuco rozplakal a ja by som ho musela zobrat na ruky. Velmi tazko sa mi nieco zakazuje, lebo Filipko ma take mrncanie a plakanie, ze ma vzdy zlomi. ☹
Trik s postielkou - hmmm, postielka je v spalni - to mam jest tam? Na druhej strane nechapem, ako moze dieta vyliezat. Aj svagrina mi vravela, ako bola na prasky, ked jej syn zacal vyliezat v roku z postielky..nechapem, my sme proste dali matrac nizsie a uz nevylezie, ked mu je mreza po bradu. Zahada. 🙂
@palinkovamaminka Je pravda, ze doteraz bol Filipko v pohode, zhorsilo sa to az teraz ked je zima, nechodime von a vela sme doma. Nema tu do coho "pichnut", takze ho asi aj chapem, ze je nervny. Uz nech je teplo - a v Lisabone snad bude skor. 🙂 Musim zohnat to spievankovo nez odideme. Vdaka!
@veve10 ahoj veve..nic si z toho nerob, aj ked si viem zivo predstavit ako ti je a ze ta obcas ide hadam aj urvat (lebo mna ide 😀 ) moj syn bude mat v maji 3 a o nejakom samostatnom hrani sa neda hovorit...dokaze to tak na 20 minut za den 😠 ... ja som to vyriesila tak, ze ked potrebujem navarit alebo upratat tak ho zapajam...ked krajam zeleninu, tak on ju hadze do hrnca, ked upratujem, tak vyfasuje handru a utiera, ked vysavam tak ho necham povysavat jeho izbu, a toto robime od cca odvtedy co vie chodit 😉 niečo pred vyse mesiacom sa nam narodila dcerka a prve 3 tyzdne doma boli doslova hororom...teraz je to uz podstatne lepsie...vtedy sa o nejakom fungovani s nim nedalo ani len hovorit...vsetko robil naopak...no a ak chcem obcas klud aspon na nejaky caj alebo ked krmim malu tak ficime na youtube a roznych bagroch, zeriavoch, frezach,rozpravkach a pesnickach v roznych jazykoch...a ked mal 1,5 roka tak spievankovo u nas zaberalo dokonale...vedel ho pozriet aj dvakrat po sebe 😉
@veve10 hehe, ja by som radsej jedla v spalni ako vobec 😀 ale neboj sa, aj toto mamickarenie ho raz prejde. Ja som taka, ze mna plac tak rychlo nezlomi. Jasne, ze mi pisti srdce, ale poviem si, ze nemozem ustupit, lebo potom to bude este horsie. Tak ku prikladu, tento tyzden sme sli z mesta az domov s cirkusom, lebo som ho odmietla vziat na ruky. Ist na ruky otcovi odmietal, tak hold musel slapat pesi. Nemam predsa chrbticu z loterie. A v poslednej dobe ma naozaj chrbat katastroficky boli. Syn je teraz lenivy chodit v zime, lebo je naobliekany, taky je tarbavy. Uzsom si povedala, ze neustupim, lebo pri muzovi sa na ruky nevypyta, iba pri mne. Tak ked vladze pri nom, nech si zvykne, ze to tak bude vzdy. Pukalo mi srdce celu cestu... ale vydrzala som.
@kamilka22 najhorsie v takychto pripadoch je, ked si medzi ludmi. Vsetci cumia, ze po a) si bud zla matka, alebo po b) mas uvrestane rozmaznane decko. Viem, ze mi ostatni mozu byt ukradnuti, ale aj tak mi je to dost neprijemne. Sice moj drobec este ziadnu scenku na verejnosti neurobil (obcas si lahne v nejakom nakupnom centre na zem, ked mu nieco nejchceme dovolit, ale nic prehnane - no aj tak mi to staci), ale ja sa uz vopred desim buducnosti...a to napriek tomu, ze mam v podstate mile dieta - kym mu dam co chce. Neustale mam totiz pred sebou jednu odstracujucu reklamu na kondomy...asi som ju nikdy nemala vidiet. :-O Aspon sa pobavite 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=nojWJ6-XmeQahoj @veve10 , tak moja je na tom skoro podobne, ale vie sa aj sama zahrat..na vianoce sme jej kupili taky domcek, tak tam sa skryva, vola nas aby sme ju hladali...A tiez ma rada spievankovo.. 😀 aj reklamy..ale ak chcem ozaj mat klud tak jej pustam v notebooku rozpravky-shrek, nemo, krtko, dalmatinci, aj neberte nam princeznu sa jej paci, len v poslednom case uz nevie co by chcela od dobroty, tak len krici nie, a kchrrrr, a mamo a chrrrr a ja som uz zufala, ked neviem co tym chce povedat..uz to nieje ani schrek, ani nemo ani krtko.. 😀 😀 😀 ozaj, a rada sa hra s gitarou, mame doma elektricku, tak jej sme kupili detsku..ale viac ju zaujima nasa.. 😀 😀 😀 a este si rada kresli -ma aj farbicky aj voskovky, a kocky si stavia, museli sme dokupit lebo jej nestacilo 9 tak vie postavit 20 obcas, ked jej nespadnu🙂)) alebo ma taku latkovu policku na stenu taku skladaciu a ma take male suflicky ta policka a v nich ma hracky z kinderiek a obrazky z edicie atlas, tak to si prebera a vysype a uklada a preklada z jedneho do druheho...alebo sa hra so zetonmy z poker-setu...snad som ta inspirovala 😉
@veve10 zahada vyriesena, moj maly je od narodenia velky silak, on sa proste vydvihne na rukach nad zabradlie na postielke a potom uz len prehodi nohu. A jasne, ze mam postielku na najnizsie. On mi takto lezie aj z detskej stolicky na papanie, vylezie si hore, aj zide dole, normalne sa vystvera po konstrukcii hore... Hovorime mu, ze gymnasta. On to robil uz od roka, s kuchynskymi stolickami, proste sa chytil a vytiahol rukami az hore.
A k tomu placu, ono ked sa to podchyti hned, od zaciatku, tak ten plac vobec nemusi byt. Ja som od zaciatku vedela, co povolim a co nie (vyhoda skusenosti so starsou...) a tak sa to nedostalo do stadia, ze si to vymahal placom. Moj muz je ako ty, nemoze ho pocut plakat a tak si ho uci na same blbosti a potom je zufaly, ze maleho nemoze z ruk ani zlozit. Vlastne si si sama odpovedala, v com je u vas problem, ze mu viac menej ides stale po voli a nezakazujes lebo nechces pocuvat mrncanie.
nic si z toho nerob..moj syn ma 3 roky..a az teraz sa zacal, ako tak sam hrat......ale vacsinou mu musim len ja asistovat(bagrujem,vrtam...)a vsade chodi za mnou,aj v sprche ho mam kazdy den....neda mi dychat.,co len na minutu sa vzdialim uz krici..mamka kde si??a terez bol dlhsie doma,ani do skolky nechodil,lebo bol chory,tak od znova s nim musim chodit spavat..,musi mat polozenu hlavu na mojej ruke...lebo ak nie..bude neskutocnym hlasom revat.......
..a este sa to zhorsilo,ked sa nam narodilo druhe babo......ze,vraj z toho musi vyrast.................ale na druhej strane,som stastna,ze je zdravi...tak uz to neriesim.....a ked uz mi to vsetko ide na hlavu...tak pockam,kym dojde manzel s prace....a vyberiem sa k mojej mame,alebo jednej kamoske aspon na dve hodinky ako ja tomu hovorim...VYVENCIT SA.......drzim palce.............
citala som len prispevcek od zakladatelky .. mylim, ze je est e malicky na samotatnu hru, jasne ,z e niektore deticky zaujmu hracky a co to pri nich aj vydrzia, ale same si s nimi v podstate hru nevymyslia a treba im hru ukazovat, navadzat ich. nebud y toho smutna aj ked verim to vycerpava, bude taky malicky ete chvilocku a potom sa nan nas deturence vyprdnu :O) . no mladsi sa hlasi :O). valim :O)
@00matula fuuuha, to toto vsetko ju bavi? To je super, ze ti takto stavia kocky! Priznam sa, ze neviem ci by to bavilo toho mojho, lebo nic z toho nemame. Niekto by mohol povedat, ze maly sa sam nehra, lebo nema s cim, ale vsetko co som mu priniesla, tak to ani do ruky nechytil. Mame lego - vie ho iba vyhadzat zo skatule a dat spat, tod vsjo. Kocky som preto ani neskusala kupit, asi by som mala. Totiz, obcas ma z toho chyta zmatok a zufalstvo - tak strasne vela hraciek sa predava a ja neviem, co by sa mu pacilo, co sa oplati kupit a co zapadne okamzite len prachom??? Jeho bratranci maju doma doslova cele hrackarstvo - milion zvieratiek vsetkych velkosti, auta, lopty, rozne figurky, vsetky mozne rozpravky na dvd, knizky. Doslova na stovky. A ma to vyznam? Ja mam stale dojem, ze potom tie deticky vobec nepouzivaju fantaziu, lebo su iba zahlcovane hrackami. To je ako s hryzatkom - mam ich doma asi 5 a nikdy ziadne do ust nedal, ani ked som mu ho nutila. To je ta dnesna doba - vsetkeho je taky prebytok, az sa clovek nevyzna. Kedze ideme do zahranicia, nebudem si moct poziciavat hracky od bratrancov a tak musim vseeetko kupit tam. 🙄 Zatial mam v plane odrazadlo, vedierko s lopatkou, farbicky na kreslenie a asi tie kocky, lebo lego tu nechavame. Chcelo by to aj nieco, co vydava zvuk, ale nie tie hracie krabicky co ich je vsade na mraky, skor nieco co vyda zvuk, ked po tom buchne - ako gitara, alebo taky cimbal ci jak sa to vola, proste tie old school veci...uvidim. To je ako s tym Spievankovom - ja to ani nepoznam a ine deti tu na tom ficia tusim uz od 1 roka. Som si myslela, ze je priskoro na to, aby drobec uz pozeral "cele filmy", aj ked animovane. Ale asi je to standard. 😅
@aliza asi mas pravdu, mala by som byt prisnejsia. Vies, to ani nie je o to, ze by som bola makka, ale ked ho pocujem plakat, tak sa vzdy vo mne ozve vnutorny hlas (samozrejme obrazne, sisi este nie som 🙂, ze aky ma vyznam mu zakazovat tolko veci.Moja mama mu povie no no skoro na vsetko a on je potom zufaly. Chce zobrat poharik s perami a vsade ich porozhadzovat? OK, preco nie, ved nikomu tym neublizi a nic neznici. Pride mi take zbytovcne mu na vsetko povedat nie. Uvediem priklad: dnes som mu spravila veceru a do masa som pridala ryzu, kt.som mala v kastrolku na balkone. On ma teraz na ryzu fixaciu a akonahle som tu ryzu odlozila spat na balkon, hned sa rozplakal, sadol si k balkonovym dveram a dozadoval sa ryze. Najprv som vravela nie, ale ked som pochopila, ze by mi asi nic nezjedol, tak som povedala ok, posadila ho do stolicky a ryzu polozila pred neho. On ju cely spokojny pocas celej vecere "miesil" a pekne papal. Som si povedala - preco mu ju nedat? Prislo mi to skoro ako zbytocny zakaz. Sice bola potom ryza vsade, ale co uz. Snad chapes co myslim. 🙂 Mozno je to zly pristup neviem. a Mozno som naozaj len makka. Uz fakt neviem. 😖
inak na hrackz mam tiey nayor, ye le maloktorA splna ucel. skor mz rodicia podlahneme, paci sa nam , yda s a fajn :o)
aj u nas je takych habadej. ale najlepsie su kuchynske potreby, naberacky, , flasa s gulickou ( ja mam mladsieho 10 mesaqcneho ) hrnce, dozy/...
vobec sa netrap , ze sa sam neprehra, a na to je este malicky..ty si jeho bohyna, partner na hru, tak chce byt stale s tebou, aj my sme radi v spolocnosti niekoho koho milujeme :O) a keby s a s nami nehral pride nam to divne a tuzime po tom ovela viac. to ze travi cas hlavne s tebou, svedci o tom ze si super mamina , ktora mu ten cas venuje,a ze nejaka pani uzasna v detskom kutiku machruje , ze jej sa dieta hra same .. nechaj len preletiet usami, kym si ona doma pokeca cez telefon s kamoskami ;o)dieta sa hupe nad hrackou, co mu ostava .., ty sa venujes svojmu synovi.
a ten vnutorny hlas sa oplati pocuvat, ja som bola pri 4 rocnom a polrocnom neikedy na prasky, taka nejaka panika a neklud, ale akosi som s a to naucial eliminovat .
niekto ma dietatko vazne chorre, tak mozme skakat tastim , ze tie nase su ok, a dokazu sa hrat s nami.papapa
@veve10 inak mne by krpec tiez v pohode vyliezol z postielky a to ma 17 mesiacov iba a matrac je uplne naspodu, ale on je velky, v pohode si vylozi nohu navrch a rukami sa taha hore a minule uz visel napoly vonku, takze ja uz ho tam davam len pod dozorom ... pokial je teda dieta väcsie ako standard, tak sa odtial dostane
@veve10 s tou ryzou som to trochu nepochopila...vies, nie je zakaz ako zakaz. Treba rozlisit, co zakat musis a co nie a treba si za tym zakazdym stat, ked to spravi. Zakazat ryzu je podla mna naozaj zbytocny zakaz, najma, ak ju videl a ju chcel. Toto podla mna nepatri do kategorie zakazov. A este jedna rada, nehovor najprv nie a potom mu to aj tak das. to je chyba a neskor si s malym neporadis. Ked raz povies nie, musi byt nie, inak ta maly nebude brat vazne. Aj moj maly moze rozhadzovat veci, on sa s hrackami tiez velmi nehra, on rad vsetko skuma, rozobera, zatvara, otvara, vybera, vklada...co ma zakazane, je chytat telku a otvarat sufliky s cd-ckami, takisto kuchynske skrinky, ma jednu vyclenenu, ale ostatne mu nedovolim otvarat, takisto smetny kos a stale hovorim, ze no no. Uz to pozna a ked poviem nono, tak sa zastavi a caka, co bude dalej. A niektore veci uz ani nerobi lebo vie, ze nesmie. Ale take pradlo davame do pracky spolu, aj vyberame, ale ked ho zacne nonstop zvesiavat a rozhadzovat po dome, tak to mu uz nedovolim, zakazdym to vratime na susic a poviem mu, ze nesmie. A vzdy, ked nieco dobre spravi, trebars vrati ponozky na susic, poviem, ze je dobry chlapec a toto mu hovorim zakazdym, ked posluchne, cize treba vyzdvihovat aj to dobre spravanie lebo prilis vela zakazov tiez nerobi dobrotu, dieta sa stane odolnym voci zakazom a bude robit zle natruc.
@veve10 podla mna je to normalne a skutocne bude este dlho trvat kym sa zacne hrat sam. Moja ma 3,5 a stale sa nevie respektive uz nechce sa hrat sama. Pritom ma milion hraciek, kt. ju bavia. Je vsak naucena tak, ze potrebuje so vsetkym pritomnost dospelej osoby, najlepsia mna alebo starych rodicov. Nam vsak velmi pomaha po novom skolka, kedze doteraz nebola zvyknuta hrat sa s detmi jej veku. Podla mna je velkou pomocou aj navsteva materskeho centra kde sa dietatko zahraje s ostatnymi detmi. A na nezaplatenie je detske ihrisko. Napr. na jar a najma v lete sme sa tam vyhrali od rana do...."vecera" s prestavkou na jedenie a oddych - spanok. kazdy den ak neprsalo. Vidim, ze ak ma mala kamaratov v jej veku je to uplne o inom. Vtedy si ma ani nevsima. Skutocne. Nepotrebuje ma pretoze sa radsej hra s detmi. Boze nech uz je jar 🙂 tiez sa toho bojim, pretoze za chvilu pribudne sestricka a ta bude potrebovat moju pozornost, teraz ak je napr chora a nemoze do skolky tak ma v kuse taha za ruku, podme sa hrat s babikami, podme kreslit, podme stavat puzzle...staci, ze som pri nej ale prosto je zavisla na spolocnosti.... 😒
@landrea nepaci sa mi, ked niekto zo seba robi lepsiu mamu, ako ostatne. To, ze sa nejaka matka nonstop hra so svojim dietatom este nic nehovori o tom, aka je matka naozaj a naopak, ta, ktorej sa dieta hra same, nemusi byt zakonite matka, ktora sa nestara. Ked to ty povazujes za spravne, tak OK, respektujem to, ale nie kazdy to citi a robi tak, ako ty. Nikde vo svete nie je 3-rocna materska, cize sa matky nemozu hrat so svojimi detmi 3 roky a nemam pocit, ze prave Slovaci nejak extra vynikaju nad ostatnymi narodmi. Praveze sa mi zda, ze deti vonku su samostatnejsie, odolnejsie, nie su take ufnukane a precitlivele, ako tie nase. Teraz nevyzdvihujem zahranicie, aby ma niekto zle nepochopil, len porovnavam skusenosti, kedze mam z oboch stran. Ja si myslim, ze netreba nic prehanat, dieta musi byt ponechane aj samo na seba, urcite netreba hodinu-dve pustat jedno auticko 😨. Dieta treba podporovat v kreativite a to tak, ze sa s hrackou bude hrat aj same. Moj maly nema problem sa hrat sam. vzdy som fyzicky pri nom, ale nevyzaduje, aby som mu ja pustala auticko. On auticko studuje, rozobera...a ked mozem, tak mu ho pustam, ale nie hodinu. Cize ma priestor sa hrat a objavovat sam, ale sa aj hrame spolu. Proste treba vo vsetkom rovnovahu. Inak , neviem si predstavit, ako take dieta sa potom nauci samostatnosti, ked do 3 rokov sa hra iba s matkou, ako tu niekto pisal a sam sa hrat nevie. Ja v tom teda nevidim uzasnu, obetavu, dokonalu matku, sorry. Ja som rada, ze moje deti vedia fungovat aj bezo mna a napriek tomu som ich Bohyna 😀.
@veve10 inak celkom s tebou suhlasim, ak ma dieta vela hraciek, tak nevie s cim sa ma hrat, tak sa napokon s nicim ani nevie zahrat a nevazi si to. Skus mu zopar hraciek odlozit z dosahu a vytiahni neskor. Nasa teda ma este taky detsky klavir ci ako to nazvat, su tam aj gombiky s obrazkami ovocia a to je v anglictine..dosatala od svagriny..je to dost hlucne ale lubi stlacat tie ovocia a aj vlastne vsetko co sa da zatlacit-ale nezahra sa s tym nadlho...vsetko len chvilku. Tie kocky vyskusaj, je to fakt dobra vec, a este mu skus teda obratit hrnce hore dnom a nech si bucha s vareskou..mojej som to ukazala a o zabavu som mala postarane...i ked moje usi to uz nezvladali.. 😀 Vcera sme boli kupit napr. boby a sme sa konecne 1x mohli sankovat, a dnes chcela tahat po byte tie boby, tak ma taku velku tatru, dala som jej ju nech taha, a bavilo ju to..pamatas na tie drevene hracky, co boli ked sme boli my deti? mavali sme v skolke takeho macka co hral na bubon ked sme ho tahali, chcem takeho kupit malej, len neviem sa k tomu dostat...aj to je fajn zabavka...alebo skus pocitadlo, nech sa hra s gulickami.. tie najobycajnejsie hracky su pre deti asi to najidealnejsie..a nie vseliake vymysli, na ktorych ryzuju vyrobcovia. Skus si to spievankovo cez youtube vyhladat..ja som tak malej dala vsetky mozne pesnicky, ktore som nasla a pustam jej ich..zo zaciatku nic moc ale po neakom case si ich sama pytala 😉 a v marci sa chystame aj na koncert, tak som zvedava ako bude reagovat 😀 Ozaj a do toho zahranicia idete na dlhodobo, cize zit ci len tak na dovcu? Ved tam snad sa tiez budu dat kupit neake hracky, mozno aj lacnejsie ako u nas...
@aliza juuj nieee, ja veru nie som taky typ mamy, vobec. a uz vobec nikoho nesudim, to snad tak len moja reakcia vypalila. len som mala na mysli obcasne narazky takych mamin, co sa s uslebom ponosuju na pieskovisku napr, ze nesamostane dieta , cecek... a podobne.. ze oni to tak nerobia .. oni by nikdy ... apodobne mudrlantske veci.. pritom obdalec zapalia cigu a maju decko v pazi..
ma to mrzi, ze to tak vypalilo, ja som sa so starsim samozrejme hravala viac, ako teraz s malickym, uz toho tolko nestihneme, a uz teraz viem ze aj tych kreativnosti bude s mladsim n=menej. pritom so starsim sme tale nieco kutili. nemam deti ktore as vylovene nehraju same, nastastie. ale u 1,5 rocneho je hra s niekym ovela zaujimavejsia . skor som to mylela, ze nech este troka vydrzi, to hranie nebude trvat vecne..
ja sama sa za supermamu nepovazujem..
inak za tu 3 rocnu rodicovsku mozme byt vdacne. inde valia usoplene decka do jasli a cumakuju do stropu.. ja sama som dieta druhe v poradi a ovela samostatnejia a zodpovednejsia ako moj brat :O))
mamina tu ma dietatko ktore to vyzaduje, ale u aj deti ktore sa prehraju, ako pises popozeraju si hracku y kaydej strany a podobne..moj mladsi sa prave hra sam uz hadam pol hodku, sedime pritom vsetci na podlahe a nema asi ani pocit ze sa sam hra :O))
dodatocne sa teda ospravedlnujem , ale nemala som na mysli ani utok , ani povysovanie, na to fakt prave ja pravo nemam :O)
@aliza ano, suhlasim, ze nemozem povedat na nieco no no a potom mu to dovolit. Tiez ma zakazane chytat tv, lenze on po nej bucha aj tak a zakazdym mu poviem no no a odtiahnem ho od tv, ale nejak to nefunguje. Este sa pripadne usmeje, sviniar maly. 😠 Dnes sme si dali prvu brutalnu scenku v nakupnom centre. Bol sa hrat v kutiku a potom vybehol von z kutika, bol strasne zlatucky a tesil sa. V tom vsak zbadal fontanu a bolo. Rovno ciara k nej. 🙄 Capkat po vode rukou som mu este dovolila, ale on chcel vliezt dovnutra, dokonca ma chytal za ruku, nech mu pomozem. Razne som odmietla a tak sa rozculoval. Prisli aj ine deti, ale tie po par minutkach v pohode odisli. Moj nie, stale sa sapal hore. Snazila som sa ho niecim odputat, bolo treba ist domov. No a co potom spustil - total hystericky vreskot, hodil sa o zem, tak sme ho s dedkom zobrali spat do kutika, mal tam bundu a topanky. Tam vrieskal cerveny jak paprika asi 10 minut kym som ho upotena aspon obula a s hysteriou prestal, az ked sme nastartovali auto. Takuto scenku mi dal prvykrat. Vidim, ze ty si prisna, resp.dosledna - co by som chcela byt aj ja a prinasa ti to ovocie. Co robit v takychto situaciach? Samozrejme, ze ja ho tiez pochvalim, ked nieco urobi dobre, ked nieco vrati naspat odkial to zhodil, aj sa mu to paci, ale to je zriedka. Castejsie sa stane, ze napriklad otvori zasuvky na komode a zacne vyhadzovat svoje oblecenie. Poviem no no a on sa hned zacne jedovat a robi to este viac a s krikom, na truc. Uff....nakoniec mam vacsi problem s tym, ako ho naucit sa spravat, ako s tym, ci sa sam hra alebo nie. A vsetko zacalo len teraz. Uplne sa desim toho, ze budem mat jedno z tych deti, co ked mu nieco nedovolia spravi bengal (ako mne dnes moj syn). Ked tam kopal na zemi nohami, mala som chut odist a nechat ho tam az kym sa neukludni. Hroza. Clovek si vtedy kladie otazku, kde robi chybu. 😒 Inak s tou ryzou som uvadzala iba priklad - ak by som mu ju nedala, spravil by mi asi rovnaku scenku. Hned sa hodi o zem a reve, pripadne nieco hadze (do tej dnesnej fontany mi napriklad od zlosti a na truc hodil jeho flasu s vodou co mal v ruke). Tak len to som myslela, ze nema vyznam zakazovat mu taku sprostost, ako je chytanie ryze a riskovat scenku. Lenze su veci, ktore nemoze a vtedy si nejak neviem rady. Bez sceny sa to nezaobide. Dnes som hovorila mojmu otcovi, ze s nim za chvilu uz ani nebudem chodit von, len aby som neriskovala, ze mi tam zase nieco zbada co bude chciet a ked mu to nedam, tak tam bude hystercit.
@landrea ja som pochopila co tym myslis. V pohode. Nikto tu nehovori, ze je naj mama, kazda mame svoje triky (aj ked vlastne ja jedina nemozem naozaj nikomu radit, ked vidis co moj synator stvara...hehe 😅 ) Niekedy si hovorim, ze uz sa tesim, ked ho dam konecne do skolky. Proste nemam na urcite veci nervy...a to je asi ta chyba, pretoze s detmi to chce doslednost a vytrvalost (prirovnala by som to k cviceniu psa, dufam, ze tu nejake damy nepohorsim. Ked polavis, tiez ti zacne skakat po hlave 🙂
@veve10 nemám čas cítat celu diskusiu a mozno sa budem opakovat - ale dietatu sa musís jednoducho venovat- ja pamatám obdobie pred rokom, kedy bola vonku zima a syn začínal chodit, bola som s ním od rána do večera v kuse, jediny môj relax bol ked spal cez obed. ked sa oteplelilo, radsej som varila hned ráno alebo večer a stále sme boli vonku - ihrisko, preliezky pieskovisko- prechádzky, teraz je o rok starší - ma 2 a pol a pozerá sa na mna ako curam, ako sa kupem, drzí mi sampon ked si zmyvam vlasy, ešte aj snuru od fénu, milujem lezat 3 hod na koberci a hrat sa donemoty to isté, dokola,- hraciek ma rôznych od vymyslu sveta, ale on potrebuje k tomu mna, nepomohlo mu vysvetlovat, nič, a závidím v tichosti mamičkam ktorych deti sa vedia zahrat samé.
televízor ho nezaujma, maxim rádio, hráme sa na schovku, naháname sa po dome, vymyslam mu rôzne hry - keby ma sledovala kamera tak si myslíte ze mi sibe, ak tu bude návod ako dieta naučit zahrat sa samé, tak mi prosím poslite ip. budem sa za vás modlit kazdy večer 🙂
@sante81 ano, mnohe tu povedali to co ty. Tiez zavidim babam, kt.sa deti zahraju aj same...ale je pravda, ze moj maly je asi este prilis maly. Navyse, kym som pri nom, tak sa chvilku pohra aj sam, ale nemozem ist varit, ci telefonovat. Ale mam dojem, ze za posledne dni zacinam mat vacsi problem s jeho vynucovanim si, ako s tou hrou, kvoli kt.som tuto diskusiu zalozila. Cele sa to zacalo nejak odrazu sypat. Ideme do zahranicia, tak snad sa to tam zmeni. 🙂

@veve10 ahoj, moja dcerka je uplne rovnaka. ale navyse vyzaduje aj zaspavanie na rukach 😠 a tiez sa doma velmi nudi, stale musim byt s nou, vsetko robit s nou a este aj ked som na zachode tak sa pyta "hopa" (na ruky)
nedavno jej moji rodicia kupili taku maňušku co sa navlieka na ruku - je to taka ovecka. strasne si ju oblubila, vola ju Bé. hned rano mi poda Bé, musim si ju dat na ruku a potom sa s nou hrame. be stavia kocky, be cita knizky. teraz sa s Be dokaze chvilu zahrat aj sama,skusa si ju navliect na ruku aj ona, zanesie Bé na nocnik, alebo ja ho posadim do kresielka, jej dam do ruky lyzicku ze nech ho nakrmi a ja vtedy utekam aspon na zachod alebo sa napit vody. tiez dufam ze sa to casom zlepsi a bude trochu samostatnejsia. a tiez si myslim, ze v lete to bude lepsie. vonku sa viac zahra ako doma, tu sa uz nudi. a ja uz nemam fantaziu na vymyslanie novych hier.
teraz ma napadlo. vies co bavi moju malu? mala som doma farby na sklo, take tie zlupovacie. porobila som jej z toho take vseliake "nalepky" gulicka, kocky, vseliake farebne tvary. ona to strasne rada vsade nalepuje. ked jej to dam, tak sa nalepovanim chvilu zabavi aj sama a nalepky sa daju velmi lahko odlepit, znovu nalepit na foliu a moze lepit stale dookola 😀