13 mesačné dieťa nechodí
moje dieťa v tomto veku lozí po štyroch, sadá si, kľakne si na kolená, ale na nohy sa nevzoprie. s pomocou, ked ho držíme pod pazuchami zopár krokov spraví. poprosím matky, ktorích deti začali neskoro chodiť. ako to bolo u vás? kedy sa mi na tie nohy postaví samo od seba?
@helenanovakova presne taky vyvoj to malo aj u nas, nenutila som, nechala som to na nu, tiez najprv na kolienka. a potom zhoda nahod sme mali taku velku ohradku za gaucom a ona sa tam chytila a postavila sa. Nechaj to na nu, ma cas. Nasu som ani za ruky nevodila, niektore matky takto decka vodia a nemaju ani rok, potom niektore aj zle chodia dlhsie lebo maju stale namahane nozky. ja som za nazor, ze ci dieta dlhsie stvrnozkuje tym lepsie lebo si tym lepsie precvici telo, lepsie ako ked skoci hned na nohy. Nasa ani popri nabytku nechodila. Jeden den sa zacala pustat, ked sa postavila ( uz nepresla z miesta na miesto len stvorkovanim ) a skusala sama vzdialenosti. My sme skusili choditko ale mala to mala ako odrazadlo :D
U nás tiež syn začal chodiť až skoro 15 mesačný a dcéra mala skoro 17 mesiacov takže žiadna panika, keď ti lozí tak je to super, postupne sa ti začne pohupávať ritku dá hore a potom sa ti postaví, neboj nič stále má dosť času 🙂 tiež som sa bála že som jediná na svete že mi deti neskoro začali chodiť a teraz sa už tomu len smejem 🙂 o nič nepríde neboj 🙂

Moja mala 14 mesiacov, keď začala chodiť. Postavila sa z nočníčka a išla. Dovtedy dlho štvornožkovala a kľačkovala, čo je super. Za rúčky som ju nikdy neťahala (ani do sedu) a aj keď sa chcela chytiť, tak som si ruky dala za chrbát a hotovo 🙂