16 mesačná dcéra nevie spadnúť

veronika1369
30. apr 2014

Baby neviem či to sem patrí, ale moja dcéra má 16 mesiacov, a nevie loziť.. keď ju ja postavím tak chodí sama, niekedy za ruku, ale čo ma trápi najviac je, že nevie spadnúť.. ona keď padá do zadu, tak sa prehne v boku a padá rovno na hlavu.. proste nezohne sa aby padla na zadok.. chodiť chodí sama, ale ani sa nezohne pre hračku, proste nezohne sa v kolenách, keď jej niečo spadne na zem, tak do toho pár krát kopne a ide ďalej.. keď je v postieľke, tak sa dá na 4, posadí sa a sem tam sa aj vytiahne aby sa postavila ale len sem tam, inak sa sama nepostaví...Ani na schody nevylezie lebo nechce skrčiť nohy v kolenách... Pediatrička vravela že do 18. mesiacov sa to riešiť nebude, ale podľa mňa to nieje "normálne" .. Je tu ešte nejaké dieťa čo má podobný problém? Už som uvažovala aj nad tou prilbou no shock ale zdá sa mi to divné... ďakujem za všetky odpovede..

zara0201
30. apr 2014

@veronika1369 No ja by som to riesila, necakala do 18 mes., lebo je dost pravdepodobne ze Vas poslu cvicit rehabilitacne cviky. Mozno ma nejake poskracovane slachy alebo poruchy svaloveho napatia, nerovnovahu svalov. To sa da vsetko elegantne napravit ale cim vacsie dieta je, tym menej pri cviceni spolupracuje. Neposlali Vas ani na neurologiu?

kikuleenka
30. apr 2014

@veronika1369 myslim si, ze by si ju nemala postavovat, aby bola nutena na tom zapracovat sama, mozno totiz este nie je uplne na chodzu pripravena - to je moj nazor. Pristup pediatricky sa mi vsak nepozdava. Myslim, ze zajst za nejakym fyzioterapeutom (rehabilitacnym pracovnikom) by nebolo na skodu. Radsej ist skor a zbytocne, ako neskoro.
Ja som sla uz v 10. mesiacoch, ked sa zacala Hanka stavat na nohy a pritom este nelozila - a dobre som spravila, aj fyzioterapeut povedal, ze do 1 roka sa chyby v psychomotorickom vyvoji napravaju najlepsie.

veronika1369
autor
30. apr 2014

@zara0201 nikam nás neposlali, lebo vraj keď vie chodiť tak sa naučí aj spadnúť, ale nemôžem ju nechať spadnúť na hlavu.. ☹ raz sa mi to stalo, bola to stotina sekundy a doteraz si to vyčítam...
@kikuleenka ja ju nenútim, ak ju nechám ležať (väčšinou na koberci) tak sa začne hrať s vlasmi na zemi, žmolkami, proste s hocičím , ak dám na zem deku, tak sa začne plaziť, rukami sa ťahá a odráža sa jednou nohou..
v piatok asi zavolám fyzioterapeutovi lebo ani mne sa to nezdá..

kikuleenka
30. apr 2014

@veronika1369 nemyslela som, ze by si ju nutila, skor mi slo o to, aby si ju proste vobec nepostavovala, kedze sa zrejme nevie sama postavit. Rovnako, ako sa neodporuca deti pasivne posadzovat. Proste dieta by malo byt v polohe, ktoru dokaze zaujat samo. Cize ak sa vie pretacat a plazit, tak ju nechaj robit toto. Ked dozreje na lozenie a chodzu, zacne to robit.
Urcite vsak spravis dobre, ked sa na nu pozrie fyzioterapeut.

zara0201
30. apr 2014

@veronika1369 No urcite ziadaj vysetrenie neurologa, on isto odporuci fyzioterapiu, ale neurolog by ju mal isto isto vidiet. My sme cvicili Vojtovku sice uz od 3,5 mesaica ale predisli sme tym spuste takychto psychomotorickych abnormalit. Ked bol maly tak sa cvicilo dobre lebo nevedel-nevladal odporovat. Ale Vam mozno daju v tomto veku uz nejake cviky hravou nenasilnou formou a mala bude spolupracovat. Nespoliehaj na pediatricku ale na vlastny instinkt.

mimik79
30. apr 2014

do 18 mesiaca ma cas samostatne chodit,ale stvornozkovat uz mala, aj tie ostatne pohyby o ktorych hovorite by myslim ze mali uz byt samozrejmostou, zvlastne ze to pediatricka neriesi...

tova
1. máj 2014

@veronika1369 kup jej tu skakacku co sa montuje na dvere, tam musi ohybat kolena a odrazat sa. moja dcera chodila po 4roch to 18 mes, potom behom 3 dni sa nucila sama chodit. Ked este dlho nechodi, uci sa pomaly ako sa zohnut.

edvelyn
1. máj 2014

Moj manzel ked bol dieta ani nelozil ani nestvornozkoval rovno sa postavil a chodil.ale tym nechcem povedat ze to netreba riesit.mne osobne by to nedalo..

adka22
1. máj 2014

Urcite by som sla neurologovi.&ono tym ze dcera este nezvlada tie veci co predchadzaju chodeniu, a ani sa do toho stoja sama nevie dostat je jasne ze ta rovnovaha je zle, pracuje uplne ina skupina svalov.Urcite ju uz nestavaj, nech ide sama, ak bude chcciet chodit ona sa postavi postupne,je najlepsie ak deti prejdu vsetkymi fazami( je pravda ze niektore nelozia a rovno chodia, ale zase sa same postavia, tiez vedia vyliezat na rozne vyvysene miesta skor ako zacnu chodit,teda ak je vsetko ok) ja som chodila s nasou strasou cvicit ked bola malinkata vojtovku ,mala skrateny sval na krku,netreba sa toho bat.Drzte sa a nenechaj sa odbit od pediatricky.

katkaseiner
1. máj 2014

Mala som nieco podobne...mala uz od 10 mesiacov chcela chodit,ale ked padla,tak rovno na hlavu..potom az do 13 mesiacov sa neodvazila.Dlho jej trvalo sa posadit,postavit,stvornozkovat sa naucila az teraz v 20mesiacoch.Ona ale uz z postele vedela po kolenach zliezt dole,niekolko mesiacov uz lezie aj na schody,aj sa pre hracky zohla,to nebol problem.To,ze sa ti ani nezohne v kolenach by som riesila..to nelezenie z vlastnej skusenosti hovorim ze to este moze dobehnut

evkacayenne
6. máj 2014

Riešila by som to s dokinou...