2,5 ročné dieťa nechce chodiť na nočník
Ahojte milé mamičky. čítala som tu rôzne témy a diskusie, a rozhodla som sa Vám napísať môj problém. Mám 2,5 ročné dieťa, vlastne v máji bude mať 3, ale nechce chodiť na nočník vôbec. Rozprávala som sa s ním o tom, hovorila som mu, že keď bude mať plienočku, tak do škôlky ho nepustia, že už je veľký na to, aby mal plienku, ale on mi dookola tvrdí, že ho to nezaujíma, že on plienku chce, a že pôjde do škôlky s plienkou, a nedá sa mu to vyhovoriť. Ráno mu plienku dám dole, nerobí žiadne drahoty okolo, vysvetlím mu, že keď mu treba cikať alebo kakať, tak nech si sadne na nočník (vždy ho má poruke, keby niečo), že je to oveľa lepšie, akoby bol v mokrej plienke, aj to pochopí, ale predsa sa pociká do nohavíc. Áno, viem, je to normálne že sa niekedy stane nehoda, ale neviem, či je normálne to, že ho to vôbec netrápi, že mu to nie je nepríjemné. On mi to povedal: Mami, nevadí mi, že mám mokré nohavice"... A teraz ako ďalej? Nestalo sa to raz, stáva sa to stále, keď sa pokúšame s nočníkom. Pociká sa, a akoby sa nič nestalo, hraje sa ďalej... Som z toho už troška zúfalá, neviem, ako by som k nemu mala pristupovať, ako by som ho mohla naviesť na nočník. Poraďte mi, prosím...
@livco23 na tej profilovke si ty?
@alchemilkazltozelena nemám dôvod používať fotografie iných žien, čiže áno, na profilovke som ja. prečo sa pýtaš?
@livco23 sorry, ale to sú výhovorky, môžeš mať hokej so sťahovaním nejaký čas, ale nie celé leto. Sťahovala som sa viac krát, tak viem, o čom píšem. A ak by sa milosťpán pocikal schválne, tak dostane lavór s vodou a ide prať. Verím, že by ho to dlho nebavilo. Bez kriku, s kľudom, ale dôrazne. To už je preč, teraz vyčkaj a teplé počasie a nabehni na to. Do škôlky ti ho s polienkami nezoberú ani náhodou, ak by si však našla škôlku súkromnú, kde by ti ho nejakým zázrakom zobrali aj s plienkami, do dvoch týždňov bude bez nich. Oni totiž nebudú zamieňať pohodlnosť dieťaťa za to, že ešte nie je na odplienkovanie zrelý. Nevadí, ak sa mu stane nehoda, podstatné je, aby nebral on plienky ako niečo samozrejmé a prebaľovanie ako niečo, čo mu je dospelý povinný poskytnúť, lebo jemu je pohodlnejšie to pustiť do nohavíc, čo sa teraz u neho deje.
Ahoj ja som maleho davala na nocnik ako mohol sediet, od malinka. Tak si aj zvykol a ked mal rok a pol uz sa sam pytal . Ak mam pravdu povedat tlacila ma do toho mamina ze ho mam davat tak skoro, inak ja by som ho davala urcite neskorsie. Teraz vidim ze je naozaj lepsie dieta ucit hned odmalinka. Livco ono to chce asi pevnu vydrz a nervy 😉 malinky to urcite casom pochopi a bude dobre. Ja by som ho davala bez plienky zatial na doma aby si uvedomil ze ked sa pocika tak bude mokry. Samozrejme popritom castejsie na nocnik , ak tam nechce sediet tak ho nejak poprehovarat , zabavit bud citanim alebo mu rob srandicky, no proste nieco co ma rad ;) drzim palce
Je tu skupina - Odúčame od plienok, cumlíka a iných "závislostí" ... možno tam nájdeš ako na to. Ja osobne som toho názoru, že to dieťa na to musí vyspieť, ja som ani jedno nedávala na nočník ako je teraz zvykom už od 6. mesiaca..., a obaja boli bez plienok, okolo roka a pol, zo dňa na deň....
Ale samozrejme treba skúšať teraz už, určite sa podarí 😉
@timea7 k tomu sťahovaniu. aj ja som sa sťahovala strašne moc krát, ale teraz po prvý krát z bytu do domu. dom, ktorý sme si kúpili, bol vo fajn stave, navonok. vynorili sa také problémy, o ktorých sme ani šajnu nemali, a ak ti mám pravdu povedať, nechcela som, aby tam bolo dieťa dovtedy, kým sme nedali všetko na 100%. (hlodavce, pleseň, a pod., dom bol viac rokov neobývaní a nestaral sa oň nikto). aj ja som si myslela, že to pôjde rýchlejšie, ale môj manžel pracoval i 12-14 hodín denne, a samej mi to šlo veľmi pomaly. takže áno, keď tvrdím, že to bolo cez celé leto, tak to tak bolo. ale teraz už je všetko okej, a akonáhle sa počasie umúdri, tak sa do toho dáme a odnaučíme sa od plienky. je to múdry človiečik, dúfam, že niektorá z rád, ktoré ste mi dali, sa uplatní 🙂
Este teraz mi tak napadlo 🙂 moj zacal teraz ficat na hasicoch a sam od seba ked ide cikat po stojacky,sa hra ze hasi 🙂🙂🙂 sice cele wcko ocurane ale keby si ho videla.Este moc nerozprava a vykrikuje maminka maminka hasici ccccccc dym. Detska fantazia.Mozno tak skusit,ked sa neda chodit ocurkavat travicku a mravcekov
@pillipilli postupovala som podobne aj keď mňa do toho nikto netlačil, asi od 8 mesiacov som dieťa vždy po zobudení posadila na nočník, aj ráno, aj po popoľudňajšom spánku. Nedržala som ho tam pridlho, násilím už vôbec nie, to urobí viac škody ako osohu. Bolo mi jasné, že ešte nemôže nič chápať, ani jeho telo nie je pripravené, ale išlo mi o vytvorenie návyku, čo sa aj podarilo. Neskôr som ho sledovala, snažila som sa ho neotravovať každú pol hodinu s tým, či nechce cikať, mne nevadilo, že sa nepodarí, vždy som pochválila, ak sa podarilo, ale zase som okolo toho nerobila prehnané divadlo. Nešlo mi o to, aby moje dieťa bolo bez plienok v necelých dvoch rokoch, ale o vytvorenie návyku chodiť na nočník. Nakoniec sme tiež chvíľu po 18.mesiaci bez plienky vo dne boli, v noci ju ešte nejaký čas mal, čomu som samozrejme bola rada. Len u dieťaťa vo veku takmer troch rokov je tento čas už dávno prešvihnutý, s dieťaťom, ktoré ti povie, že do škôlky pôjde s plienkou, treba zaobchádzať už ináč. Na nočník ho zrejme neposadíš, jedine násilím, čo je hlúposť.
@livco23 ja som skusala aj nalepky aj odmeny aj neviem co.nebol pripraveny.ako pise pilipili tuez som od roka davala pi zobudeni na serblik nech si zvyka.casom si zvykol ze sa tam cika kaka. Potom som skusala v lete mal 1,5 ale neslo to.tak aspon pocas dna som ho ja davala. Po druhych narodksm pokus c.2 tiez neuspesny.ale potom v lete som uz bola pevne odhodlana ho trapit lebo tiez isiel do skolky.a na prekvapenie to pochopil a islo to.sice sprvu sme museli len von chodit cikat,aj v obchode sa mi pocural ale fakt to trvali tri dni a potom uz super.ani v aute na cesty netrebalo....
No ale tvoj je ocividne uz "spekulant"🙂 asi by som osobne skusala hasicov,odmeny,....a nepolavit.vyclenit si trebars tyzden ze budete len doma a dat dolu plenu a vydrzat.nepolavit a nedat mu ju. Max.na noc.ale byt zavrety doma a pytat sa furt a skusat. Alebo pockaj kym sa otepli. Drzim palce a pevne nervy
synovcom zabralo ocikať trávičku, zelinu, chrobáky, mravce, urobiť potôčik .
na hovienko - ked vykakal do šerblíka, tak zasadili hovienkový stromček (jeden "rastie" aj v Bibione 😀 ).
daj mu pauzu 2-3 dni a začni nejakú novú metódu.
Ahojte maminy no nas doma trapi presne tento isty problem mala ma 2 a7 mesiacov cez den stale plienky ked sa jej pytam ci uz je velke dievca povie nie ze ona je babo a tym si obhajuje plienku cez den, netlacim na nu a davam tomu cas ale poslednu dobu ma zacalo trapit to ze v noci strasne vela cika su noci ked ju musim prebalovat aj 3-4 krat a precika celu plienku. Dnes napriklad za 3 hodiny precikala plienku 2 krat vobec netusim co sa deje a preco tak vela cika posledne mliecko ma pred spanim a v noci nepije vobec. MM vravi ze ci jej nie je chladno akoze v izbe mame standartne 23 stupnov a ona ma tielocko a pyzamko overalove ale zakryt sa nechce ani za nic. Poradte pripadne ci neist k lekarke aby som nieco nezanedbala. Vopred velka vdaka za kazdu radu
V jeho veku je to celkom normálne, že ho to netrápi🙂 Toľko odpoveď na tvoju otázku. Na nočník treba začať učiť, keď dieťa začne sedieť. Keďže nevie ešte chodiť, nedokáže z nočníka ujsť. Kým sa naučí chodiť, už je na to zvyknuté. Chôdza je pre neho veľká novinka, preto z nočníka uteká a je ťažké vtedy začať s učením. To sú odporúčania detského psychológa a zdajú sa mi logické. Moje dve vnúčatá boli takto vedené. U nich to zafungovalo. Chcelo to veľa trpezlivosti sedieť s nimi a listovať leporela, ale okrem toho sa u nich začal prejavovať aj záujem o knihy. 17 mesačná vnučka teraz začala chodiť na WC, lebo to vidí od staršieho brata. Zahlási "aaaa" a uteká na WC 🙂 Neporadila som ti, čo v prípade tvojho synčeka, ale možno to použiješ pri ďalších deťoch. Tak veľa trpezlivosti 🙂

@timea7 skoro celé leto bol buď u jednej starkej, alebo u druhej, (sťahovali sme sa, a kým sme dali všetko do poriadku, bolo leto preč:D ) a u nich sa učil na nočník. šlo to s ním dobre, ale zaťal sa, a prestal sa pýtať, pozeral sa na babku, a bez jedného slova sa jej na drzovku pocikal pred očami 🙂 vtedy mi starká hovorila, že možno ešte nie je pripravený, ale mi sme ho dávali na nočník aj doma. ale proste sa zaťal, a bolo to. je to tvrdohlavé dieťa... ale uznávam že asi máš pravdu, je to skôr o pohodlí. super veci si mi napísala, isto vyskúšame rôzne variácie, a snáď sa to podarí pomaličky 🙂