2,5 ročné dieťa nosí plienky. Ako ho naučiť na nočník?

lexilaracroft
24. jan 2017

Dva mesiace ucime na nocnik a zatial do neho ani necvrnkla. Stale cika do gati. Pomoze novy nocnik? Na zachod nechce tam sa boji aj ked mame decku dosku aj schodik. Na nocniku sedi a sedi, postavi sa ide prec a cura do gati. Vie ze to nema robit. Dokonca sa vykakala za televizor a zakrila to utierkou aby som si to nevsimla. Ona este nerozprava preto komunikacia viazne. Necurat vydrzi aj 4 a pol hodiny. Bojim sa aby nemala problemi mava koli stresu zapchu. Mal niekto podobny problem?

mamina8
24. jan 2017

Nemá na nočník nejaké negatívne spomienky? Nenútili ste ju na silu sedieť alebo niečo podobné. Môže to byť spojené aj s psychikou, že sa tam nevyciká, lebo má zlú skúsenosť a robí to podvedome. No, môže to byť aj naschvál, že zadrží len aby vás potrestala, keď ste ju nútili. Skús nočník postaviť vedľa WC a posaď ju tam vtedy, keď ideš aj ty.

lexilaracroft
autor
24. jan 2017

@mamina8 asi mas pravdu povedala som ze sa od tial nepostavi kym sa nevicika uz neviem ako na nu

zuzana1291
24. jan 2017

Nenutit, nestresovat a neprezivat to prilis. Niektore deti su pomalsie, casom pochopi. Skuste jej na nocniku vytvorit prijemnu atmosferu, spievat, hrat sa atd....pripadne a sa pacilo ked som ja bola.na wc a deti zaroven na nocniku 😊 tak videli ze cikaju a kakaju ako mama. Celkom motivujuce pre tie male potvorky

mamina8
24. jan 2017

Mám ešte jeden nápad, skús ju motivovať mladším súrodencom, že: "On to už vie a ty ešte nie?" Pod príspevkom som si všimla, že sa nám obom narodili deti v máji. Tá moja už každé ráno ciká do nočníka a to hneď cca do 5 minút od posadenia. na nočník som ju začala dávať hneď ako dokázala sedieť, je maličká nechápala tomu a nebála sa, a keď sa jej to náhodou podarilo a nočník začal hrať melódiu celá rodina sme okolo nej jasali. Tak to trvalo asi týždeň, niekedy sa tomu aj bránila tak som ju nenútila, no na druhý deň sme skúšali znova. A teraz už každé ráno automaticky a bez protestov na nočník a vždy úspešne.

nakupiky
24. jan 2017

@lexilaracroft ja som malého odúčala, keď som mala pocit, že rozumie čo mu hovorím, tiež vtedy veľmi nerozprával, mal necelé dva roky. Neviem síce vysvetliť ako je to možné, hoci ja s ním hovorím o všetkom od narodenia (na vcelku silné pobavenie okolia), ale pochopil a šli sme bez nehody, pocikal sa len raz pred bránou bloku, keď sme nestihli dôjsť domov v období, keď ešte nechcel cikať vonku a bol z toho veľmi nešťastný. Problém mal vonku - tam pomohla aktuálna silná motivácia, chcel tlačiť kočík (bol bez plienky a časovo to znamenalo 25 minút, v kočíku 5min.), povedala som mu, že buď ciká do trávy alebo sadá a ideme domov, vyhralo tlačenie a tráva 🙂. Skús jej dať chvíľu pauzu, evidentne vie o čo ide, hoci nerozpráva, ale proste to z nejakého dôvodu nechce takto. Možno skúsiť o týždeň motivovať, že už je veľká alebo podmieniť niečím čo chce robiť, ale nie bezpodmienečne nasilu. Držím palce, určite to dáte 🙂 len pokoj a trpezlivosť, netlačiť a vystihnúť čas, keď bude chcieť. Možno na jar - v lete, keď uvidí iné deti vonku cikať (u nás na ihrisku na sídlisku to prišlo v takej etape a decká sa fakt učili jedno od druhého)

michi200
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lexilaracroft
autor
24. jan 2017

Ma niekto skusenosti s timto nocnikom

meganka13
24. jan 2017

ja som dcerku namotivovala na sedenie na zachode s redukciou tak, ze som dala dokopy rozne male nalepky z casopisov a za odmenu si mohla vybrat ktore chce a nalepit si ich na stenu. V priebehu par dni sa vlastne sama odplienkovala a o dalsich par dni si zrusila aj nocnu plienku. Mala vtedy 2,5 roka a nieco. Jej brat dvojca vsetko chape, ale rad robi natruc, ked chce vie sa pytat, aj si sam zobrat nocnik, ked nechce ma cely den plienku. Ale vyzera, ze uz aj tu sa lady lamu 🙂 Steny nasho WC oblepene vianocnymi a velkonocnymi nalepkami sice vyzeraju trosku cudne, ale pomohli velmi. Mozno jej daj este trochu casu, ked prestanes na nu ty tlacit, tak sa prestane branit.

alenkabaj
25. jan 2017

Žijem v UK, keď mal 2,5 roka mala som sedenie s doktorkou ako sa vyvíja, aký je vyspelý,... a ja som jej povedala, že už má trapy , že ešte nechodí na záchod. A ona, že je to OK, aby som ho nenútila a chvíľu pockala a ja som na to ani nemala čas, keďže pracujem cely deň .Nakoniec sme sa s učiteľkami v škôlke dohodli, že oni ho začnú odnaučat prestali mu dávať v škôlke plienku, v škôlke žiadna nehoda a doma sa sem tam pokakal, ale od troch rokov je to Ok.

katarinkaulany
25. jan 2017

Odúčanie v zime nemá zmysel. Ja by som to nechala do doby, keď vonku bude teplejšie a nebude vadiť, že si vonku cvrkne a bude ju treba prezliecť. Zrušiť plienky, kúpiť pekné gaťky a zásobiť sa veľkou trpezlivosťou. Keď dieťa raz plienku má a potom zase nie, tak má z toho chaos. 2,5 ročné dieťa je dosť veľké na to, aby pochopilo, čo má robiť. Len každému to ináč trvá. Jednoducho keď sa pociká, nechať ju chvíľočku tak. Bude sa cítiť zle a časom pochopí. Ak ideš niekam, kde si nemôžeš dovoliť, aby sa pocikala, tak použiť gaťkové plienky. Možno do tej doby, keď bude teplo, používala by som najobyčajnejšie plienky. Také, ktoré nie sú "stále suché". Niekedy v Tescu predávali také gumené. Boli také nechutné, ale keď sa dieťa pocikalo, tak cítilo tú vlhkosť - diskonfort. Ja som podobným spôsobom odučila 3 deti. Jedno sa takto odučilo do týždňa, druhé a tretie max do 2 týždnov. Stalo sa aj potom, že si cvrkli, ale väčšinou pri hre, keď sa zabudlo. Nočník sme používali úplne obyčajný.

terka1607
25. jan 2017

Mne pomohlo to, že som ju nechala bez plienky, nech sa aj počurá, najprv bola taká, že aj keď bola mokrá bolo jej to jedno, hrala sa ďalej, ale časom jej to začalo vadiť a pochopila to, ale teda trvalo nám to veeeľmi dlho. Na nočník chodila od pol roka, aj tam čurala, vykakala sa, ale nevypýtala sa, ale tiež veľmi nerozpráva tak sme mali problém, ale teraz príde dá dole gate a vyčurá sa sama, tiež má 2,5 roka. Držím palce nech sa čo najskôr naučí 🙂

lexilaracroft
autor
25. jan 2017

Dakujem za rady dam vediet ako nam to dopadlo. Ak mate este nejake nazory dajte vediet

nakupiky
25. jan 2017

@lexilaracroft u nás dosť zabrali aj pekné boxerky (mám chlapčeka) s lietadlami a autíčkami 🙂 možno skúsiť aj takú motiváciu

kikusa999
25. jan 2017

@lexilaracroft no nám pomohla tzv nálepkova odmena....🙂 vždy keď išla malá pekne na nočník mohla si vybrať nálepku z rôznymi nápismi ako napríklad,, výborne, ide ti to skvelé a podobne. tú sme potom nalepili na nočník a ona sa tešila koľko ich tam už má...🙂

henikav
25. jan 2017

@lexilaracroft Moja Emmka tiez mala dlho plienky, normalne plakala aby som jej dala plienku, tak som jej davala aj ked som vzdy skusala vyjednavat, ukazovala nocnicek.... ale nechcela som ju stresovat, ja som z tych mam co sa nikam neponahlaju. Tak som to odlozila na leto nieco po tretich narodeninach, ale ona sa mi predtym odplienkovala sama, z jedneho dna na druhy uz viac plienku nechcela. A to cez den ako aj v noci, bez stresov a bez nehod. To iste mame s dudlikom, este stale ho ma a velmi ho lubi, hoci bude mat onedlho 4 roky, ale uz si ho sama schovava, hanbi sa, tak len doma ked sme sami ho obcas vytiahne, zas strasne rada rozprava a dudlik jej vadi, takze ho vacsinou sama aj odlozi

lili007
25. jan 2017

Niekedy stačí počkať hoci aj 1-2mesiace, nestresovať dieťatko a "ono" to príde samo. Teraz je zima, možno sa jej zdá nočník studený. Prídu letné mesiace a "polievanie" kvietkov vonku môže zaujať natoľko, že už nič iné ako cikať pekne mimo plienočku nebude chcieť🙂

lexilaracroft
autor
20. feb 2017

@nakupiky mi mame pekne gaťušky s barbinkami a princeznami rada uch nosi aj ked jej dam plienku natiahne si gatusky na vrch. No s nocnikom sme nepokrocili po dvoch mesiacoch vobec. Uz po mesiaci jej decka smrdela po curankach tak som jej davala plienku a teraz davame rovno na zachod a furt nic ani necvrkne radsej si sama prinese plienku a strci mi ju do ruky. No uz ju nestresujem.

lexilaracroft
autor
20. feb 2017

Nepomohlo ani kupa noveho nocniku

monilik
20. feb 2017

Moj syn bude mat v marci 3 roky... stale mame plienky ☹ do nocnika sa vie vycikat aj vykakat, ale vobec sa nepyta. ked ho cely den pozorujem a strazim, vydrzi suchy, pokial sa zacnem zaoberat niecim inym - varenie, upratovanie, cika do gati a pride ze je mokry. neviem co s nim, chodi od septembra aj do skolky, ucitelky su uzasne, plienky nevadia, dokonca aj tam mi ho nechavaju bez plienky a davaju na nocnik, ale mne je to uz samej blbe... nechcem ho stresovat, starsi syn mal tiez takmer 3 ked sa zo dna na den odplienkoval, ale uz som z toho zufala ☹ motivacia nezabera, sam od seba sa nepytal cikat ani kakat este ani raz.

nakupiky
21. feb 2017

@lexilaracroft ja by som to nechala na chvíľu tak, možno ju samu prekvapí, ak jej nebudete nič ponúkať ani ju vyzývať na nočník. Malého som rýchlo prestala na nočník "núkať", to bola jeho povinnosť a zodpovednosť, jeho práca - je rád, keď má nejakú svoju "prácu" ako to volá a bol na to veľmi pyšný 🙂 dokonca ráno chodil na nočník bez môjho vedomia, len som našla plný nočník keď som vstala a on sa spokojne hral (bývali sme vtedy v jednoizbáku, dovolila som si občas ráno ešte ležať, hoci som počula, že už je hore)

nakupiky
21. feb 2017

a ešte ma napadla motivácia nejakou hračkou, ak po niečom túži - dohodnúť sa, že to je hračka pre veľkáčov, ktorí nepišajú do plienky 🙂 inak v rámci ihriska na sídlisku veľmi vzájomne pomohlo, že decká sa na jar videli - aha Peťko (Kubko, Teo...) už piša bez plienky, všetky deti plus mínus vo veku 2-3 roky sa to leto odplienkovali 🙂 niekomu to šlo naraz ako nám, niekomu s nehodami, chce to čas.

lexilaracroft
autor
24. feb 2017

@monilik mozno si len uziva vasu pozornost

lexilaracroft
autor
24. feb 2017

@nakupiky mama tiez hovorila ze mam pockat na leto ona nas nechala behat aj nahatych po zahrade. My zahradu mame ale nebere na uvahu ze byvame v skotsku. U nas kratase tak jeden den do roka. Takze hola rit neni kde.

prasiatko30
24. feb 2017

Tiez by som sa na to vypodla v tej kose co je teraz na sk. Pockaj radsej na leto dieta bude zrelsie, nebude mu tak dlho trvat kym zo seba vsetko zvlecie a aj na ulici ho rychlejsie zoblecies a das cikat ako teraz ked ma x vrstiev oblecenia. Nic sa mu nestane a ani to neznamena ze dieta je menej inteligentne ako ostatne

ivulkap
24. feb 2017

@lexilaracroft my mame doma presne to iste...na nocniku bude sediet aj hodinu,no nevycika sa tam, da si hore gatuse a bude to drzat, ked ide spat,mu dam plienku ,tam vykona potrebu a je po probleme ☹ alebo ked nieco robim,tak ho najdem uz len s mokrymi gatami...ale vobec mu to neprekaza..

siska53
24. feb 2017

@lexilaracroft no.. Nas to to zvladol kusok po 2,5r. ..na jesen..dostal totiz dermatitidu,dot zlu..behal teda od pol pasa dole nahy po byte (mame teply byt a vieme si aj prikurit,ak je nutne). No a do par dni od cikania kade-tade mu to doplo a zacal cikat cielene do lavora,neskor na wc. A dovtedy ho voobec netankovalo,ze je pocikany ci pokakany.
Mala zas to zvladla 2m.pred 3.narodeninami konecne bolo vidno rychly pokrok,do tyzdna sucha,dokocna aj novi zvladla super,plienka sucha,potom bez,jasne,obcas nehoda bola,no cakala som horsie,ze budem prat kazdy den,no bolo to tak raz za 3-4tyzdne.
Ona si sice dala plienku dole uz v 2r.,ale akosi mozog nebol este pripraveny a len som utierala mlaky 50:50 bez pokroku. Po yraze zubkov som musela byt v strehu,nebol cas na to,tak plienky,no to sa potom zas zatala ona. a pokusy o odplienkovanie boli neuspesne.. Az tento posledny - v zime bol januar,bol uspesny.

Cize zaver-dietatko potrebuje dozriet. A kazde ma vlastny cas,ked je pripravene to zvladnut. Neboj moj muz mal latkove plienky do 3r.

siska53
24. feb 2017

@lexilaracroft a dodatok - kusok pred zvladnutim cikania prisla rec,cize uz nielen slabiky. Aj muz zacal hovorit az v 3.rokoch.

Ona ti rozumie,vedela by aj ukazat,nasa tak robila pocas tych neuoesnych pokusoch. Ona na rozdiel od brata bola citliva na mokro,takze hned hlasila. A obcas aj ukazala,ze jej treba. Ona mi v cca 1,5r.vzala prst,strcila ho do svojich ust,aby mi ukazala,ze ma novy zub. Oni si sposob ako nieco oznamit,najdu.

sida456
25. feb 2017

Nenutit...nema to vyznam......u nas ani len motivacia nezabrala...mohla som mu slubit aj modre z neba.....vysvetlila som mu jedneho dna dost! ...uz ta nebudem silit ani nutit ani prehovarat aby si isiel cikat kakat.... no dala som mu 5minutovu kazen 😀 rano sa ho opytam. Ides cikat ? Povie nie ok.vycikam sa ja ideme dole....neriesim....potom neskor sa zbada ze bud mu treba a stihne alebo sa pocika....nevadi ze si sa pocikal ale nabuduce do nocnika/zachoda sa cika...... musi prist na to sam. Boli sme v restike na 2 hodkyvypil dzus a 2x sa mi pocikal...lebo ked som sa ho pytala ci ide povedal nie....tak som prezliekla a povedala ze to sa nepatri treba do zachoda cikat....teraz uz pride za mnou ze boli pipik alebo cikat.... bud ma suche slipky alebo cvrknute....je to na dobrej ceste. Hlavne nebudte nervozna....dieta to citi

1008
19. apr 2017

ahojte....my mame podobny problem.mam chlapca,o par dni ma 3roky....na nocniku nechce vobec sediet a ak ano,len chvilua hned vstava,nechce ist ani na wc somnou ,aby videl ako cikam...uplne ignoruje.....okrem toho mame obrovsky probllem s jedenim uz asi 1,5roka,stale viac a viac jedal odmietal az nakoniec papame len ovocie,mlieko termix a chlieb s maslom.nic ine,cize tym padom nevie ani sam jest s priborom....nestresovala by som tak,ved raz to pride,ale o 4mesiace by mal ist do skolky,je to pre nas dolezite,lebo tam by sa aj rozpapal aj motorika,vsetko by sa zlepsilo,no nevezmu mi ho ak nebude pisat...neviem vobec co mam robit,min.rok v lete sa naucil,ked behal holi po dvore,ale vydrzalo mu to 2tyzdne,potom sa ochladilo a s nim utalo....mam pockat do leta a do vtedy ho netrapit,alebo sa dalej pytat,posadzovat ho nan nocnik aj ked on uplne ignoruje?alebo ho nechat cez den bez plienok?aj to sme skusali a to som stale len prezliekala....:-CC

sida456
20. apr 2017

@1008 ja som nechavala cez den bez plienok.... lebo som videla ze on to ma na salame..... furt som prala a vysvetlovala ze sa cika a kaka do zachoda. Vzdy som vsade nosila veci na prezlecenie. Pocikal sa mi aj v obchode. U nas zabralo aj to ze si drzal pipika sam stal na stupienku a sam cikal....SAM SAM SAM...... chcelo to cas.....nam to trvalo dlho.... za vycikanie som neslubila nic...ale za kakanie su 2 lentilky..... 😀 a ked sa vykaka do zachoda uz krici dostanem darcek a dam mu tie lentilky.... ma motivaciu...chvilku mi trvalo prist nato, co mu mam slubit ked ani modre z neba nestacilo.... chce to pevne nervy. Mozno cíti ze to velmi chcete a preto to robi naschval ze cika do gati...... skuste rezignovat.