2,5-ročný syn je nervák

mima_252
19. jan 2023

Ahojte, už dlhšie mám so synom problém. Na všetko ale naozaj na všetko sa strašne hnevá búcha si hlavu o zem o posteľ nemôžem ho nechať 5 minút samého lebo hneď nervačí hádže hračky, búcha si hlavu keď sa mu snažím vysvetliť že sa to nesmie nervači ešte viac začne biť aj mňa. Ako by ste v takomto prípade postupovali vy? Zažil to už niekto? Je to moje prvé dieťa a fakt som už z toho zúfalá.

tosomja
19. jan 2023

Nevšímať si ho. Nech sa trepe, prestane. Robí to, lebo vie, že si ho všimneš.

nikpa
19. jan 2023

@mima_252 rozpráva? Náš presne toto robil až dokiaľ sa nenaučil rozprávat, potom to ustúpilo. Ďalšia vec, že moze mať takéto prejavy kvôli volakej diagnóze. Treba to spomenúť pediatričke, nech vám dá výmenný lístok na neurológiu. Dovtedy ti poradím len to, že keď si začne udierať hlavu, treba mu ponúknuť alternatívu ako sa vyventilovat, napr. ukázať mu, že môže namiesto hlavou, búchať päsťou do steny alebo búchať s vankúšom. No a minimálne mu podložiť ruku pod čelo nech si moc neublíži. Ale to je ťažko, náš chodil s modrým čelom často. No a keď začne udierať aj teba, tu musíš rázne zakročit, chytiť mu ruky a so zvýšeným hlasom povedať, že ťa to bolí a nesmie ťa biť.
Ďalšia možnosť je, že má len intenzívnejšie obdobie vzdoru a prejde to samé.

mima_252
autor
19. jan 2023

@nikpa rozprava po svojom ľahšie slová hovorí ale vety ešte nespája. Nad tým neurológom som rozmýšľala už dlhšie aj kvôli iným veciam skúsim sa o tom poradiť s našou doktorkou.
@tosomja skúšala som nevšímať je to ešte horšie Vonku si tresol hlavu o múr keď som ignorovala jeho nervačenie. 🤦‍♀️
Ďakujem za rady

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronika1311986
1. feb 2023

@mima_252 ahoj môj syn ma 2 roky a 3 mesiace a posledný mesiac začal tiež veľmi nervacit ,ale nebucha si hlavu len proste krik,rev ...ale máme nenormálny problém spánkom. Cez deň mi už vôbec nezaspí,ale aspoň. Sme v spálni v posteli ale vymýšľa chce hračky ,rozpráva vkuse ale dá sa to ,ale keď príde večer no niečo nenormálne ,ani za svet do spální ,v obývačke trošku polezi ale už vymýšľa ,chce pozerať rozprávky,keď mu niečo zapnem ,nechce toto chce iné ,do spální ideme s takým amokom alebo čo to je ,ale mne je z toho už do plaču ,dnes bol hore od 6.10 a zaspal mi o 20.10 ,pritom som ho už dávala spať od 18.30 .ja som z toho úplne rozklepana a neviem čo robit a nestalo sa to prvýkrát.

mima_252
autor
2. feb 2023

@veronika1311986 tiež mame problémy zo spánkom ma 2,5 roka a ešte neprespal noc niekedy je hore 3-4 krst to sa ešte dá vydržať niekedy každú hodinu zaspáva s plačom o 10stej a a vstáva o 6:30. Keď som sa sťažovala doktorke mykla plecom vraj niektoré deti jednoducho spia radi iné nie. Možno je to aj váš prípad že nerád spáva preto tie scény pred spaním.

katulka94
2. feb 2023

@mima_252 mne to príde ako problém spojený stym že nerozpráva. Môj syn ma 2r a 4m a tiež nespája vety a povie len svojou rečou a pár slov a jeho nervacenie sice nie je take intenzívne ako popisuješ ty ale tiež sa vie nervacit viac ako je bežne , hlavne preto že nevie často vyjadrit čo chce je z toho frustrovany a nerváci sa. Boli sme aj u neuro aj u psycho a chodíme aj k logo. Občas treba tomu dieťatku trosku pomôcť ho nakopnúť v reči. Samozrejme vyšetrenia sme absolvovali aby sme vylúčili že príčinou je PAS pretože aj toto býva dôvodom prečo dieťa ubližuje sebe aj iným. Ak to už nejaký čas trvá určite by som riešila vyšetrenia nech máš istotu že je ok a vieš ako ďalej postupovať. Držím palce

adzy
12. apr 2024

@mima_252 prosím Vás už sa to zlepšilo ?lebo môj syn toto iste robí a ja už nevládzem....

mima_252
autor
13. apr 2024

@adzy Ahoj, nenapísala si kolko má dieťatko rokov. Náš bude mať v júni 4 roky. V noci už prespí bez problémov sem tam sa zobudí ale už dokáže zaspať aj sám keď sa trochu prebudí. Nervák je to stále myslím že má jednoducho takú povahu. Sem tam má nejaký záchvat hnevu ale určite menej často ako predtým. Myslím že čím je dieťa staršie tým sa to dá lepšie s ním všetko vykomunikovať. Niekedy pomôže objatie niekedy keď ma veľký amok a začne byť ,,agresívny,, vtedy nepomôže nič a proste si ho nevšímame dokým sa sám neukludní. Potom ked uz je kľudný tak sa s nim o tom porozprávam a ponúkam mu možnosti ako sa najbližšie v takejto situácií zachovať ,,lepšie,, ale toto všetko platí skôr na staršie dieťa. Ak je tvoje dieťatko mladšie a ešte tomu veľmi nerozumie nám pomohlo chváliť keď sa správal pekne. Keď chcel buchnúť mňa alebo iné dieťa chytila sa mu jemne ruky a rázne povedala že toto sa nerobí že to bolí. Ak to nepomohlo vzala som ho od dieťaťa preč, postupne si uvedomil že sk chce byť na ihrisku a chce pozornosť, nezíska to zlým ale naopak dobrým správaním. Treba len veľa trpezlivosti.

adzy
14. apr 2024

@mima_252 ďakujem áno syn má len 2 roky a všade kde sním idem dostane záchvat a hádže sa a to dokáže aj polhodinu za všetko reve a nervači sa aj si búcha hlavu o dvere o všetko ....tak dúfam že sa to zlepší aj unás aspoň taka nejaká nádej lebo ja ho ľúbim ale už som taká bez energie nezvládam tie jeho stavy a koľkorazy sa radšej niekde zavrem inde ako kde je on ...pri dcére som toto vôbec nemala už má 11 rokov ale tomuto nerozumiem nejak či je to obdobie vzdoru alebo čo,bola som sním aj u neurologicky a povedala však je zlatý zdravý lieky mu netreba nič a dovidenia ..