2,5 ročný syn nechce cikať do šerblíka
Maminky ahojte, už som zúfala, tak si idem po radu sem. Syn má presne 2 roky a 8 mesiacov a nosíme ešte plienku. Stále sa snažím mu to nejako vysvetliť, že sa ciká do nočníka, brávam ho so sebou na wc, hovorím mu, že aj mama, tato dedko všetci pekne cikajú, no zjavne mi vôbec nerozumie. Keď mu dám slipky, sledujem ho, posadím na nočník, no nevyciká sa, keď zo šerblíka zosadne, o chvílku vidím, že je pocikaný. Skúšala som to aj sladkosťami, že keĎ ide na nočník dám mu kúsok kinder čokolády. Do včera za mnou chodil a pekne ukázal (ešte vôbec nerozpráva), že je pocikaný. Dnes už vôbec. Nechce na šerblíku vôbec sedieť, sám tam obsedítam 3 min a utečie preč. Občas mi aj plakáva, keď ho tam dávať sedieť, alebo keď mu nedám plienku, ale slipky... Neviem, či je dobré ho takto nútiť...ďakujem za vaše rady
@smile31 ahoj a kedy si ho začaa dávat na šerblik? len teraz? to je dost neskoro teda ak ti ma pomaly 3 roky a nevie na šerblik..on velmi dobre rozumie len sa mu nechce ...moj ma 18 esiacov a pekne sa pýta ukaže na pipika... hce to trpezlivost hlavne tvoju! my takto mesiac sme učiili skušai aj odmenu dai ked sa vycika a tešii sa pochvaili ho aj sa u podari vyikat....je to o šikovnosi matky či skor tým lepšie preto som začala takto a on pekne rozumie aj tvoj ved preboha ma 3 roky a to už deti do školky chodia
no či neskor začnu učit deti na šerblik tým je to horšie ako vidim aj kamošky maju s tým problem... ja som vedela ako 16 mesačna sestra ako ročná..chlapci su lenivši je pravda..len ho díávaj pod chvilou na šerblik a povedz aby cikal alebo aby si pipika chytil ked sa mu dá
@maminka1986 Skuste si precitat vsetky predosle prispevky. Mu sme mali serblik a skusali davat este pred 1narodeninami a nic z toho. Akurat tak veeelky blok. Nehnevajte sa,ak reagujem prudsie,ale reci,ze je to o mame su fakt odveci a smutne. Je to o detoch. Vy mate stastie alebo mozno my mame smolu.
@mom311 prečo na mna utočite že som dokonala??? ja nehovorim o dotyčnej že je nedokonala! ale o tom že ked sa začne skor učit dieta je to lepšie lebo dieta už velmi chápe a su šikovne deti len my rodičiaa si mylsime že nie su .... nič take som nepovedala nehovorim tak laskavo do mna neskáčte povedala so názor a moju skusensot tak ako vy hovorite vašu!
pekný večer
@mom31 ešte dodám ano je to vela aj o matke! ked je leniva a nedáva ho na šerblik tak ako sa dita nauči cikat? čakat kým sa sám pýta je zrošku od veci lebo to može trvat aj do 4 rokov... a ked ide ako 2 ročne do školky ma byt už bez plienky inak vam ho nevezmu takže ano je to aj o trpezlivosti a šikovnosti matky...
@maminka1986 nie je to o sikovnosti matky
vyprazdnovanie deti je o nich, je to ich prve samostatne rozhodovanie.. ked raz dieta nie je na odplienkovanie prirpavene, tak nie je pripravene...
@zuzka38 ja si stojim za nazorom že je to aj o matke! ke dmi kamoška napíše a ma 2,5 roč dieta a že ved ma čas na šerblik a plienku jej už začina trhat dole tak o čom to je? len o jej lenivosti lebo to chce čas nato dieta a vysvetlovanie...ani moj hned za 3 dni nevedel cikat na šerblik ale trvalo to a ešte aj trva pomaly mesiac ale plienku neche a sem tam mu ujde stale ale cez den mu plienku nedávam lebo ukaže už na šerblik alebo ho donesie
už sa vyjadrovat nejdem lebo je to zbytočné
@smile31 Moj ma 4 a je stale plne plienkovany. Ma bohuzial blok. Spustila to pre nas dospelych malickost, pre neho to bolo nieco strasne - bol bez plienky, zacal tlacit, tak som ho zobrala a chcela posadit na nocnik, ale chytil si zadok a ucitil, ako mu ide hovienko. Postupne to ide k lepsiemu a nema hysak, ked vidi nocnik alebo wc misu, ale nevycika sa. Neurolog mi nedavno povedal, ze sa nemam trapit, ze je este maly. Mame nadalej pomaly skusat a raz to pride.
A k tomu, ze nerozumie, volaj k logo. Uz je najvyssi cas to riesit. My chodime so synom od 2 rokov k logo. Ale riesime to od jeho 1,5 roka. Nerozumel a nerozprava. Porozumenie sa postupne zlepsilo, rec stale nenabehla, ale makame kazdy den...
@maminka1986 prajem vam,aby ste nikdy nezazili to,co my. Viac komentovat nebudem. Vo vasom pripade je to zbytocne,lebo ak niekto cita s porozumenim vsetky prispevky,tak nieco take nenapise. Vasa kamaratka nie sme my. Moj maly chodi do skolky ovela skor ako vy piset a vzali ho. Ake sokujuce?
No a čo? Môj syn mal plienky takmer do 3 rokov, potom behom pár dní sa začal pýtať na nočník. Ber to v pohode, nenúť ho, ak nechce, on sa naučí. Trpezlivosť a nestresovať.
@maminka1986 ja som ta leniva matka, ktora dieta nedavala na nocnik a predstav si, moju som ako 2,5rocnu za par dni odplienkovala (s asi 3 nehodami), po 2 tyzdnoch aj na denny spanok a po mesiaci na noc. A napriek tomu, ze predtym sedela na nocniku asi 5krat (vzdy ostal prazdny), hned pochopila, co sa tam robi ☺.
@smile31 skusila si komunikacne karticky? Aj vseobecne ze este nerozprava a aj na tuto situaciu... ktoru riesis... a hlavne netlacit na pilu... drzim palce...
A nemaj obavy...nie je to o lenivosti matky ci rodicov...to by som nedovolila tvrdit.
.kazde bezne dieta sa skor ci neskor odplienkuje . Pokial nema vaznejsi zdrav .problem ...
Napisem aj moju skusenost kedze vo vasom malom vidim toho mojho 😉 Nrozpraval a hyperaktivny je doteraz /nie hyperaktivita v tom zmysle diagnoza/ Ked sme maleho davali na nocnik kym nechodil tak sa tam pekne vycikal vykakal bolo to o mojej sikovnosti 😂 Ale v tom ze som vystihla moment lebo vtedy vobec nerozumel co od neho chcem 😂😂😂 ale k veci akonahle zacal chodit nocnik 0 bodov. Ked mal 2 roky plus nejake mesiace na nocnik ani za svet nechcel ist teda ani zachod ani vanu nic. Este napisem ze nerozpraval na par slov nic. Vsetky vysetrenia krcne neurologia logopedia specialna pedagogicka ale sme mali za sebou. Jeden den som vzala plienku s tym ze uz nedam okrem noci samozrejme. Pocikal sa raz dva krat ... prvy den bez uspechu druhy den sa aj pocikal ale aj vycikal do nocnika kedze zistil ze mu vadi ze je mokry. Mal doma na sebe len teplacky co sa dali rychlo vyzliect a nocnik vo svojej izbe. Na teeti den uz isiel sam a odvtedy sme bez nehody. Kakanie vol ale problem vzdy si pockal na vecer kym dam plienku. Trvalo to 3 mesiace kym sa vykakal do nocnika. Motivovali sme ho tym ze sme mu hovorili ze v kanaly zije vodnik ktoremu treba dat papat a on chce jeho h...ko. A odvtedy sme vyhodili plienky aj na noc. Teraz ked sa nahodou v noci pocika viem ze to z toho bude choroba.
K rozpravaniu - ked mal maly 3,5 roka navstivili sme recove centrum v ba kde mu robili komplet vysetrenie kedze ostatne mal s diagnostikou specificky oneskoreny vyvon reci blozsie neurceny. Diagnostikovali rec na vek necele 2 roky a porozumenie reci na 1,5 roka. Stale navstevujeme logo neuro specialnu pedagogicku psychologicku. Maly zacal rozpravat vo veku 3roky 10 mesiacov teraz ma 4,5 a usta sa mu nezastavia ale mame dyslaliu takze teenujeme. Sme v stave ze dobehol rovesnikov teda okrem grafomotoriky.
Verim ze aj vas drobcek sa spusti len sa treba zverit do ruk odbornikov.
@ooo ahoj... najskor nac caka neurologicka, potom usne a psychologicka nakoniec tak povedala doktorka... logopediu este nespomenula povedala, ze tieto vysetrenia ako neuro a usne su najdolezitejsie....urcite sa budeme pytat aj k logopedicke
@maminka1986 nie nezačala som ho dávať na šerblík až teraz začali sme keď mal niečo cez rok, najskôr sa aj vycikal ale potom už nie a postupne prichádzal plač, tak sme ho nenútili, potom sme to skúsili zas - opat plac, a stale kolotoč ...na wc s redukciou? nehrozi..to sa po mne doslova a do pismena liepe! odmena? to u nas neplatí,... 3 ešte nemá a ze chodia 3 rocne deti do skolky? no a čo je na tom? poznam dieta ktoré tiez v ohode zobrali s plienockou a nemali ziadny obrovsky problem,.. zalozila som tuto temu s prosbou o moc, a nie s tým, aby tu niekto niekoho odsudzoval, vy mňa ani môjho syna nepoznáte, takže nie je na mieste na niekoho útočiť, že je to lenivá a nešikovná matka... stále tu spominate deti v 2 rokoch chodia do skolky su odplienkovane a pod... ano moze byt no su aj ine deti ktorým to ide horšie (osobne by som dieťa v 2 rokoch do skolky nedala, ked si chcem robit karieru nebudem si robit dieta, ina je samozrejme situacia v pripade financných dôvodov)... tak vas poprosim neutociť na nikoho, dakujem
@kacenka255 dakujem za vas prispevok, ja dufam, ze vsetko bude dobre a bude v poriadku, teraz nas caka par vysetreni ako som spominala vyssie, zatial ma jeho pediatricka upokojuje (je to velmi dobra lekarka u nas v meste asi najlepsi detsky lekar), že je tvrdohlavy veľmi a chlapci sú "oneskorení" ... nech sa hned neplasim
@bocianka123
komunikacne karticky? to neviem ani co je pozriem na internete ....
@maminka1986 ja som vraj plienku nemala ako 14 mesacna a brat este skor, akurat netreba zabudat ze vtedy boli tie plienky ine. Kazdy cvrk si dieta velmi dobre uvedomovalo lebo zostalo mokre a v studenom. Cize nic pohodlne. Dnes to je vdaka pamperskam ine. Posadzat rocne dieta na serblik je podla mna zbytocne lebo ide iba o vystihnutie momentu. Nie o aktivnu spolupracu dietata. Jeho uvedomovanie si cikania nastava neskor. ja som tiez ako aktivna matka zacala skoro, ze treba posadzat a ponukat, pytat sa a sledovat spravanie no a po 2 tyzdnoch som si uvedomila ze nerobim nic ine iba sliedim, na nic nemam cas a unavovalo ma to. Tak som prestala. Dieta dozrelo a sme bez plienky, behom dna-dvoch, ziadne stresy, ziadne nehody, dlhe nacvicovanie. Dieta len musi prist do toho spravneho obdobia.
Osobne si myslim ze u zakladatelky asi ide o pridruzeny problem, kedze dietatko este v 3 rokoch takmer vobec nehovori a to dozrievanie je asi posunute, ale urcite to skor ci neskor zvladnu.
@smile31 ano aj mne to rozpravali ale ked mal nieco vyse 2 rokov zacali sme si hladat na nete informacie. Maly vydaval len jednoduche zvuky skor pripominali pistanie nie rozpravanie. Skusali sme kadeco a pre istotu som ziadala neuro krcne a logo vysetrenie. Logopedicka mi vtedy rovno povedala ze dobre ze sme prisli ze ked sa zacne skor lepsie sa to podchyti ako ked ma dieta 4 roky. Zacinali sme cviceniami napr fukanie do lopticiek pitie cez slamku /krok spet kedze pil uz z pohara/ a tak vsetky cvicenia na spevnenie ust. Maly mal casto pootvorene usta a jazyk dole a nie hore na podnebi. Toto vy som si ale ja sama nevsimla 😟 Potom postupne pridaval slova ale islo to straaasne pomaly. Od neurologicky sme v 3 rokoch vybrali tebokan bez zmeny vo vyvoji druhy x by som uz nedala. Teraz davam len omega mastne kyseliny. Najprv esprico teraz zennix ten ma lepsie hodnoty. A ako hovorim zacal rozpravat tesne pred 4 narodeninami. Ale sil namahy a hlavne casu tam bolo obetovaneho vela. Skusali sme kadeco. Teraz pre tu jeho neposednost a neochotu posediet pri jednej aktivite dlhsie" ako 10 minut " zaciname biofeedback to je na trenovanie pozornosti nuz uvidime. Inac maly je zlaty pozna cisla basnicky riekanky pamat ma neskutocnu pamata si veci cca od 1 roku do podrobnosti kazdy vylet dovolenku. Proste vsetko si v tej hlavicke ukladal len akosi nevyuzival.
Ked budete vyberat logopedicku vyberte si dobru aby ste zbytocne nestracali cas. Napr my keby mame blizsie do ba /sme z vychodu/ chodim do toho recoveho centra. Ta vaba tam mala pristup na nezaplatenie za ren cas cco sme ram boli rozumej 1 den ho naucila 2 slova co som priam nechapala kedze vtedy sme mali prirastok tak cca 1 do tyzdna
@kacenka255 prosim ta dala by si mi na nu kontakt? do spravy? dakujem 🙂 my sme z síce 170 km od BA ale to by nevadilo, autom po dialnici sme tam rýchlo, nevies kolko sa u nej caka?
Ako nikto sa tu nehnevajte ale aby som od roka behala za dietatom so serblom je pekne na hlavu a to sa miernim.ako bola som raz u kamosky co to robila a ja byt to dieta tak ujdem z domu😵moj maly 2,5 rocny skor ma to ani nenapadlo naco? Ked som vedela ze pojde do skolky cca tri mesiace pred som zacala.kakanie bol problem ponukala som serbel viac krat za den jedine k comu to bolo ze mi prestal kakat.povedala som dost a nechala do dychat. Raz okakal koberec raz plienky nerobila som dramu a povedala ze mu verim ze to vie sa vypytat a cuduj sa svete pochopil a bolo to.ziadne nutenie.ked sa nauci 3rocny tak troj.nebude mat plienku cely zivot.cim viac to nutis a mozno aj vyhresis odialujea to
@smile31 nemusim do ip dam ti stranku http://detskarec.sk logopedicka pri ktorej sme boli sa vola alexandra tupa /my ked sme boli este sa volala pysna/ ale sli sme cez kontaktny formular. Najprv mi volali ze nemaju pre nas termin ale ked som pani vysvetlila ze sme z vychodu a mame zaujem len o diagnostiku tak mi poradila vyplnit kontaktny formular este raz a uviest v nom ze sme z vychodu a mame zaujem len o diagnostiku. Termin nam dali v priebehu mesiaca. Je to sukromne takze sa za to plati co mne v tej dobe ale bolo jedno. Pozri si aj tu na koniku referencie na nich. Platili sme cca 150 eur. Boli sme tam vo vnutri vyse 4 hodiny ale fakt tak zaujat dieta moje som este doteraz nevidela. Pani mi dala aj kontakt na logopedicku ktoru mi odporuca aj v nasej blizkosti. Rady ako k nemu pristupovat ako ho ucit ako na neho rozpravat aby pochopil co chcem Ale nechodime prave k tej kedze toto by nebolo v mojich silach zabezpecit. /praca skolka dojazd/
Fakt netuším prečo sa tu do mamičky 1986 navazate. Kde ste sa dočítali že odplienkovala ročne? Písala v 18 m je vedecky dokázané že akurát od 18 m to dieťa chápe...začína chápať skúsila podarilo sa jej to. To ročne mi niekde ušlo....
@lolita555 ahoj dakujem za odpoved...a vobec ho nekarham praveze mu hovorim ze je uz velky pekny chlapec a ze to zvladne...ked vidim ze sa pocikal spytam sa ho co sa stalo. Aha mas mokre teplaciky a poviem mu ze nabuduce ked sa mu bude chciet nech mi pride ukazat ze chce ciiiii no l
Kedze nekomunikuje .... ale skusame
@smile31 ahoj neboj vsetko bude ok ,len daj tomu cas,my sme si tym presli na cikanie mal plienku do 3 rokov ako aj vsetci jaslickari v triede nikto nebehal za nimi so seblom , moj sa odpliekoval sam ze nechce plienku s kakaim to bolo horsie to trvalo do 4,5 roka stale ked potreboval kakakt pytal plienku ale iba doma v skolke nikdy nebol pokakany tak ani nikto nevedel ze sa vyprazdnuje do plienky,sam povedal v 4,5 r ze chce ist kakat na zachod ale neslo to.mal zapch uz plienky nechcel a do zachodu to neslo .boli sme na detskej klinike ako na klaviri davali mu klystyry ,dlhodo bral movicol junior,asi polroku sa vsetko upravilo,drzim palce a pevne nervy ,nenut ho sadat si na nocnik ,jedneho dna sam bude chciet ,mozno rovno na wc ako nas
@silverrko myslim ze sa nik nenavaza no nebudem pisat o lenivosti a nesikovnosti ked sa zapajaju maminky ktorych detom to slo kus tazsie...su deti take a onake nuektore chodia v 11 mes. Ine v 13 mes. Kazde dieta je ine a to dobre vieme kazda na to vedecke dokazovanie netreba...
@mom311 vy ste začaala utočit prva a teraz sa hrate na chueru ktora je ukrivedná ??sa prebretre..vy neviete čo som zažila ja s malým! tak držte radšej.... moje dieta bolo v 6 týžd opeorvane a prd viete čim som si prešla...
chovate sa ako sliepky nudiace sa čitajuce len MK radšej si učte deti od plienok a nie stae do niekoh sa navažať ked is napíše nazor a skusneost a to čo ma v okoli! vy sa chováte ako tie dokonale matky a nie ja! ozaj ste trapne
ako vidno mate more času ked sedite na zadku pred MK a riešite mna až smiešne 🙂))) a nie ja karieruu nerobim moje dieta si predstavte je ZTP tak budem dlhšie na materskej takže vam dakujem za všetky priania ste velmi milé a ozaj podkatore "matky"....
@silverrko dakujem sa za zastatie...dalej nepišem lebo mnohe maju menej rozumu ako ich deti pri cikani do šerblika.... dobru noc
@smile31
@smile31 ved ja ta chcem utesit nedajboze aby si ma zle pochopila.ja viem ze je to tazke a na nervy obcas ale urcite robis vsetko dobre mam kamosku maly ma uz tri cika do nocnika ale kaka len a len do gati. Skusala uz naozaj vsetko krik milo proste nic.maly vie ze robi zle ale stale to robi schova sa a tlaci.musi to proste sam pochopit nie vsetky decka su ucenlivy hned a je to kazde vynika v niecom tvoj maly mozno necika do nocnika este ale urcite vynika v inom😍

@mom311 Presne, inak zabudla som spomenut, ze ten nas nikdy nebol tabulkove dieta. On sa neskor posadil, neskor zacal chodit, neskor sa odstavil, neskor zacal rozpravat... vsetko to zavisi od nastavenia nasich drobcov. Nikdy nevieme, co sa im mota havou a mnohokrat sa mozeme aj rozkrajat a oni si nastavia sami co, kedy a ako to urobia. 😉 Drim palce