27-mesačné dieťa slabšie rozpráva. Kedy to už riešiť?

18. jan 2025

Mam 27mes dievcatko (2r 3mes), sikovne, bystre, hrave ale zda sa mi, ze rozprava akosi slabsie
Vela slov si skracuje, povie bud len prve pisemnka ale o posledne zo slova. nahradza svojimi pomenovaniami, zvieratka pomenovat nevie len podla zvukov, ktore vie napodobnit, to je bez problemov, niektore slova hovori pekne, rozprava svojou hatlaninou
Na vsetky pokyny reaguje normalne, rozumie vsetkemu co hovorime doma, odplienkovana na den, na spanky ma este plienku ( nema ju nikdy suchu takze ns to este netlacim)
Mam riesit logopediu?

kacena4
18. jan 2025

za mna nie je to skoro rozpravat rozprava treba pockat cca do 3r ci sa rozrozprava a potom podla potreby uvazovat. netreba zabudat ze aj skracovane slova skomoleniny ci zvuky zvierat (citoslovcia) sa povazuju za prve slova dietata

hederamonstera
18. jan 2025

Ma este cas

autor
18. jan 2025

@kacena4 sem tam povie mama daj mami, baba, babi, nehaku tu skomolenu vetu povie, velmi dobre vsak vyuziva gestikulaciu, ruky- ukazuje atd, ze to pochopime

januska12323
18. jan 2025

Ešte je skoro.

nikol789
18. jan 2025

Ja som začala v 2,5 roka chodiť s malou logopedičke, ja teda neľutujem.
Sama logipedicka povedala že lepšie skôr ako neskor.
Úplne krásne napreduje, vidím výrazne zmeny.
Vždy nám dá aj domov materiál ako pokračovať…

autor
18. jan 2025

@nikol789 dakujem spytam sa v okoli nejakeho logopeda ze co dalej
Akoze vsetci mi vravia ze nemam riesit ze casto pomoze skolka ale mam pocit, ze deti v okoli aj mladsie ako moje dieta su na tom recovo lepsie nez to moje

kitycat
18. jan 2025

Tak ked chces aby tozpravala, tak idealne su obrazkove knizky a tam ponenovavat veci pravymi menami.

Krava je krava a nie muú, kvety na luke, akej su farby? Atd atd

My mame asi 3 knihy hladaj a najdi a velky obrazkovy slovnik Richarda Scarryho a tam si stale nieco najde a komentuje a to som si myslela, ze na Novy rok bude ledva prve slovo a aha! Vek mame rovnaky ako vy

Zato mame kamarata o nieco starsieho a trn ue zase viac v citoslovciach a zvukoch

autor
18. jan 2025

@kitycat dakujem citame denno denne knihy , vsetko pomenuvame tak ako sa ma
Farby vie rozlisovat len na ciernu povie cie, na cervenu cev, na bielu bi
Proste nezopakuje cele slovo

samik88
18. jan 2025

Náš sa rozrozprával ako trojročný a potom nástupom do škôlky sa to posunulo vpred. Keď mal dva tak to bolo tiež hlavne ukazovanie a taká jeho hatlanina. Naša doktorka povedala,že máme počkať . Ale je možné ,že keby sme chodili k logopedičke tak by teraz krajšie rozprával ,lebo stále veľa slov nevie dobre vysloviť. Teraz má 3,5r. No každým dňom sa zlepšuje. Každé dieťa má iné tempo ,takže sa nemusíš báť.

autor
18. jan 2025

V porodnici jej sluch kontrolovali a bol uplne v poriadku
Ked na nu hovorim pocuje, rozumie, ak dostane pokyn urobi ho, prinesie odnesie atd

michaella24
18. jan 2025

Môj syn bol na tom podobne ako opisuješ. Na trojročnej prehliadke pediatrička povedala, že je to v poriadku. Rozumel všetko, bol plne odplienkovaný, veľmi šikovný, iba rozprávať sa mu nechcelo. Čítali sme knižky, rozprávali sme sa odjakživa normálne, všetko rozumel. Po tretích narodeninách nastal zlom, začal pridávať slová a stále sa to zlepšovalo. Do škôlky nastupoval tesne pred štvrtými narodeninami, keďže je septembrový a to sme sa už úplne kvalitne vedeli dohovoriť. V škôlke sa to len a len zlepšuje. Už by som radšej bola, keby je niekedy ticho konečne 🤣

maryetta
18. jan 2025

Mam tri deti. Kazde zacalo rozpravat inokedy. Prvy az ked mal 4 roky-resp tesne predtym.
Druha dcera ta uz pred 2.narodkami rozpravala recitovala.
Dalsi syn okolo 3.roka ze uz vedel rozpravat. Teraz mal 4 roky a vie uz absolutne krasne rozpravat. Uz aj r sa mu pekne podari.
Takze ozaj individualne. Ale do 3 rokov urcite ma cas.

kitycat
18. jan 2025

Zase ju mas odplienkovanu vo my este nemame, cize ste zase v tomto lepsi vy 🙂 sustredi sa na mechur a slova si skracuje, podla mna sa rozrozprava... u nas boli trojslovne vety, uz pridava aj stvrte slovo vo vete. Kazdy ma nieco

mogaa
18. jan 2025

Porovnávaš iné deti s tvojim dieťaťom a to nikdy nie je dobre....Susedova dcéra rozpráva od 1,5roku veľmi dobre a čisto a vo vetách...ale ďaľších xy detí sa rozrozpráva okolo 2,5roku + ďaľšie percento detí sa rozrozpráva až okolo 3roku keď nastúpi do škôlky.....väčšina logopédov ju z tohto dôvodu vezme až po 3rokoch.....

zuzanockamt
18. jan 2025

Ak máš pochybnosť, treba skúsiť logopédiu. Ja som s dieťaťom začala chodiť od cca 2 rokov a 4 mesiacov. No ono nerozprávalo vôbec.

zuzanockamt
18. jan 2025

A názor, že až od 3 rokov to treba riešiť je veľmi zastaraný.