5 mesačné bábo vrieska
So prvy krat maminka teraz uz 5 mesacneho babatka. Najprv sme si prezili koliky potom zapal priedusiek a teraz neviem co malej je. Asi je rozmaznana som usudila pretoze sa s nou hram na rukach nosim nakrmim prebalim vsetko ale ako nahle ju polozim ze nech sa chvilu hraje ona zacne vrieskat jak keby som ju tyrala. Stale chce byt iba na rukach ako ju to odnaucit a nehovorte mi nazor ze ju musim nosit na rukach lebo som citala aj take prispevky ze je to povinnost matky nosit dieta. Mala ide za chvilu do jasliciek a tam ju nikto nebude nosit a nechcem aby zazila z toho sok. Dalsia vec je ze ju ucime uz spat vo vlastnej izbe samu od 19 do 3 rana tam prespi v pohode ale potom sa uz ma nejaky strasne lahky spanok ze ked odtial odidem tak spusti plac. Ako naucit dieta spat celu noc? Az do rana? Este sa moc neprikrmujeme len tak niekedy skusame bananik a ryzovu kasu a take ale to len obcas. Mala je dost nervozna ze stale place neviem ci je to tym ze je rozmaznana alebo jej idu zubky ale to by bol aj nejaky iny naznak nie len ze vrieska. Pretoze akonahle je na rukach tak je kludna. Ja uz neviem co s nou nemoze kazdy den cele dni len vrieskat a nosit sa na rukach. ako ju naucit hrat sa samu alebo aspon na par minut aby sa zabavila kym sa rano aspon umyjem? zaspavat aby nevrieskala? nezobudit sa celu noc?
@zuzanockamt prepac,o akej pripravenosti to hovoris?pripravenosti spat?to vie aj v svojej izbicke-nikdo nehovori,ze ho ta, necham placuce,pocikane,pokakane,hladne, same celu noc!dokonca ju chodim pozerat v pravid.intervaloch,hoci ma monitory..mnoho matiek ma deti dokoncav posteli pre vlastnu pohodlnost,nechce sa im stavat z postele kojit alebo utisit dieta.to,ze ich potom musia oducat je ina vec..tak este raz-to dieta tam spi!ked zaplace,tak idem ho skontrolovat..
@emma2510 skusila by som babatku pomalicky zaviest rezim, pevne ritualy, a tiez prikrmy. deti maju radi istoty (aspon vo vacsine). noc ti v podstate na tak male babatko krasne prespi. ak spi od 19.00-3.00 to je predsa 8 hodin. v tom veku skvele. a ak ti este aj po tej 3 zaspi - aj ked lahkym spankom, bud rada, je to naozaj dobre.
ak chces, aby spala trebars troska dlhsie, skus jej posunut spanok na 21.00 - mozno potiahne do 5.00. ale istotu nemas v tom veku nikdy 😉 taktiez sa moze vela veci este zmenit prave nastupom do jasliciek 😉
co sa nosenia tyka - mozes skusit dat ju dat do hojacieho lehatka, tak aby na teba videla, ked nieco robis. rozpravat jej kludnym hlasom, ze mamka ju teraz nemoze vziat, lebo....
pripadne mozes skusit nejaky nosic alebo satku, to by mohlo tiez pomoct. pripadne dat ju pod hrazdicku s visiacimi hrackami, mozno ju to zabavi.
@veriiii dieta netreba od spolocneho spania oducat ... ono sa oduci same ... nehovorim o pripravenosti spat, ale o pripravenosti byt odlucene od matky ... novorodenec napr. nechape, ze matka je pri nom, ked ju neciti, nevidi .... mam vela nacitane o problematike, takze to trosku inak chapem
@zuzanockamt -je o nu postarane-nie je hladna, nie je smadna, pokakana, pocikana, spinka🙂mamu ma k dispozicii rovnako ako deti co si pchaju deti do postele!
@veriiii ked myslis 🙂
Kazde dietatko je ine, ja by som povedala ze taketo male ak chce byt s mamou, tak mu to teba dozicit. Trebars v satke alebo nejakom vhodnom nosici. Ja som prve tyzdne malu skoro vobec nemohla dat z ruk, chcela sa len pestovat, a tak som vacsinu casu presedela na fitlopte, hojdala ju a spievala jej. Vecer vzdy o osmej zaspala a splala rovnako ako pises aj Ty do tretej, niekedy aj dlhsie. Potom vsak uz spala len lahkym spankom a zasadne na prsniku. Takze som sa uz vela nevyspala a navyse som bola vykrutena, lebo som mala ju pre sebe a len co sa jej prsnik vysmykol zacala sa mrvit a hladat ho. Casom to vsak nejako preslo same, nesnazila som sa s tym nejako extra bojovat aj ked to bolo zatazujuce. Dnes ma uz osem mesiacov a vela sa dokaze zabavit sama objavovanim veci okolo seba. Ak vsak chce byt so mnou, da to najavo placom, vtedy sa popestujeme, ponosime, pohojdame, spievame si, recitujeme, alebo ked nemam cas, tak ju posadim do kresielka, dam hracku a ona je pokojna ze moze byt pri mne. Ked bola mensia, takto som sa chodila aj sprchovat, inak sa nedalo. Pozerala na mna a bola spokojna. Chce to trpezlivost a hlavne dopriat dietatu telesny kontakt s matkou. Neviem co presne Ta vedie k rozhodnutiu dat dieta do jasiel, no ja by som to v takom skorom veku neodporucala.
nooo neda mi reagovat....od 5m dietata nemozes cakat ze bude spat celu noc....a ako pises ..prezili ste tazke mesiace (koliky, priedusky) babo Ta proste chce citit....preto place ked nie si s nim....Ta potrebuje...!!!
cez den bude dieta v jasliach, noc ma na povel celu prespat vo vlastnej izbe, no tak to je presne to, po com kazde babatko tuzi - ani si matku nevidiet. Ked uz bude dieta bez matky cele dni, tak by bolo fajn mu to vynahradit a nechat ho spat pri sebe celu noc. nech ma nejaky pocit bezpecia. Necudujem sa ze reve, lebo 5 mesacne dieta potrebuje hlavne pocit ochrany, bezpecia a dovery, a to mu nemoze dat nijaka izba ani postel. Jedine naruc matky. A to ze sa to niekomu nepaci a dieta si cvici na povely, lebo ide pracovat, to nezmeni celu evoluciu cloveka ako druhu. Take male dieta musi citit matku pri sebe.
a ze spi od 19 do 3.rano a moc sa neprikrmujete - to chces aby kolko hodin to dieta bolo bez mlieka? aj rocne dieta spiace pri mamine si v noci kludne cucne mliecko. Dieta nie je ubohe cirkusove mlada, ktore nema matku, potrebuje ju pri sebe a pokial bude tak zavcasu cele dni v jasliach, tak to musis doma co najviac vynahradit a nie ju odkladat, aby si zvykla ze ma byt bez teba. To je proste krute a je to proti prirode. Clovek nie je ryba, aby od mala mohol byt v podstate sam.... je cicavec a kazde take mlada potrebuje silne puto, inak proste trpi. Strava a oblecenie nie su vsetko
@zuzanockamt tak priklad, dcerku som nakojila a vecer polozila do jej postielky v jej izbe...tu chvilku co tam spinkala vecer, som mala pre seba a pre manzela, kedze prve mesiace si ziadala mliecko takmer kazdu hodinu a dojcenie trvalo 20-40 minut a spinkala dlhsie ako 10 minut iba na rukach. Ja som to neriesila, venovala som jej vsetko, co potrebovala, ale ta chvilka vecer mi pomohla zregenerovat najme psychicky. A ked mala nieco cez tri mesiace proste spinkala a spinkala az v izbicke prespinkala az do rana... Je to dostatocne znamenie, ze bola pripravena, alebo som ju mala budit a prenasat k sebe, lebo podla niekoho nie je vhodne aby take male miminko spinkalo v postielke a este aj v inej izbe?
@mamutka uzasny prispevok 🙂
@sirinka ved si so svojim konanim spokojna, tak co riesis 🙂 ... nemusis sa tu obhajovat a samu seba presviedcat, ze si robila spravne
@zuzanockamt ja sa pytam na tvoj nazor v suvislosti s tvojim presvedcenim, ze dietatko nam da znamenie, ale.... Atd...
@zuzanockamt vies, nikdy by som nedavala dietatko spinkat nasilu do svojem postele, odsudzujem metodu vyrevania, ja sama som spavala so svojimi detmi v jednej posteli kym to potreboval a vyzadovali, ale zase pokial babatko spinka pokojne a dobrovolne, nevidim problem vo vlastnej postielke v ziadnom veku....
@sirinka mala si dieta, ktore odlucenie akceptovalo, takze OK, ale tu je rec o dietati, ktore potrebuje matku citit a matka sa snazi to neakceptovat a to Ok uz nie je
@zuzanockamt samozrejme a to som jej aj pisala..
@emma2510 5 mesační dieťa ti nepresí celu noc, a ak ano, tak len preto, že si chuda zvykne na to, že na jeho potreby nikto nereaguje. A neviem či to zrovna chceš.
To že deti chcu byť pri matke, je normalne, a aj ked sa snažiš proti tomu bojovať, je to fakt. Ako vravim, dieťa si zvykne na všetko, aj na to, že jeho vlastna matka neplní jeho potreby. Preto sa môže stať, že dieťa rezignuje a už sa ani plačom nebude domahať svojich prav. Ak si mysliš, že toto je dobry štart do života pre tvoje dieťa, tak nech sa pači... Ja by som svoj pristup ešte asi prehodnotila
no co este sa tu vadite? 😀
@danim, zmazala som svoj prispevok, napisala si to citlivejsie, asi tak. Suhlas. Moja bude mat 4 roky a neprespi celu noc. Mimino je este pohodicka ajked nespi cele noci, ked mu pojdu zubky a ked chyti brutalny vzdor, to este len bude sranda. O puberte nehovorim, este sme nezazili a nechcem nato ani pomysliet. 😀
@emma2510 k tomu noseniu len tolko, ze podla mna tvoje babo vie, ze ho budes nosit, tak to ocakava. je to o zvyku. Ja som moju dcerku od mala na rukach nenosila. na rukach bola, len ked som ju niekam prenasala alebo tak. Ja som od mala len pri nej lezala a hrala sa s nou. Kdezto moj muz, presne naopak. On ju od mala nosil a tak to ostalo aj doteraz. On len pride z prace, mala ho zbada, natiahne ruky a muz nosi pokial nejde spat 🙂 Ona proste neakceptuje, ked sa s nou zacne len tak hrat, ako sa s nou hram ja. A naopak, pri mne sa na tie ruky nepyta, lebo vie, ze aj tak ju nezoberiem. Ako sa babo nauci, tak to potom chce mat. 😉
ono ak by si vydrzala niekolko dni ten plac, tak by sa babo odnaucilo, ale to uz je na tebe, ci si ochotna nieco take podstupit. Ja napr nedovolim, aby sa dcerka vyplakavala.
babätko potrebuje mamu,to aspon na rok musis dat sebe zbohom kym nieje nikto na blizku a ty musis byt pre dieta tam,ono este ani nevie velmi ze je samostatna osobnost ono vie ze si ty a chce ta,rozmaznat ho nevies,potrebuje mamu vidiet citit pocut potrebuje mamu pri sebe ono to bude casom lepsie ale terza ta potrebuje tak pre nu bud aj ked su tazke chvile.ved uz ti pekne vela prespi my sme mali noci kde som ja bola aj vyse 15 x hore a manzel aspon 10x.
to ze vrieska to je asi tym ze spracovava to co zazila a ze to asi nebolo dobre ,to ze si tam nebola ,ale je tma,alebo neciti nikoho na blizku....jednoducho skus byt pri nej,deticky lubia spat pri rodicoch a citit mamu a aj pre mamu je to krasne obcas aj s babätkom v jednej posteli
Výchova a duševný rozvoj
O dojčení
Keď sa bábätko narodí, dojčenie je jeho najdôležitejšou fyzickou aj duševnou potrebou. Vytvorí si so svojou mamičkou veľmi úzky citový vzťah, ktorý je pre obe strany veľmi napĺňajúci. Mamička sa cíti jedinečná, lebo iba ona môže uspokojiť svoje dieťatko a ono nepotrebuje nič iné iba ju. Je veľmi prirodzené, že mamička na nespokojnosť bábätka odpovedá dojčením. A hoci je to veľmi vyčerpávajúce, vie, že svojmu dieťatku dáva to najlepšie.
Môže sa však stať, že veci nejdú hladko a mamička má zrazu večne nespokojné bábätko, ktoré potrebuje jesť aj 2 krát za hodinu. To je jasný signál, že niečo nie je v poriadku a dojčenie v skutočnosti problém nerieši (samozrejme treba vylúčiť nedostatok mliečka). Je mimoriadne dôležité v takejto situácii nájsť pravú príčinu nespokojnosti a snažiť sa ju riešiť, inak z krásneho a jedinečného vzťahu medzi mamičkou a bábätkom môže vzniknúť nezdravá závislosť na dojčení – každú nepohodu riešime dojčením, ale spokojnosť nikdy nenastáva.
Navyše takéto nepravidelné papanie môže priniesť ďalšie problémy. Časté dojčenie síce znamená veľa mliečka, ale ak dieťa pri tom nevyprázdňuje prsníky, môže jesť priveľa predného mlieka s následnými hnačkami a bolením bruška. Po druhé, dieťa sa nikdy poriadne nenaje, tak je stále hladné. Predstavte si, ako sa cítite, keď nemáte poriadny obed, len stále voľačo podzobkávate. Polonajedené bábätko ťažšie uložíte na spánok a nevydrží cez deň spať viac ako 20-45 min, čo nevyhnutne vedie k nevyspatosti a ďalšej nespokojnosti.
Preto by sa mamičky nemali uspokojiť s tým, že keď dieťatko dojčia, dávajú mu to najlepšie. Mali by sa naučiť spoznávať aj jeho iné potreby. Malé bábätko nevie povedať, čo potrebuje, dokonca to ani samé nevie. Zodpovednosť uhádnuť jeho potreby a viesť ho k zdravému fyzickému a duševnému rozvoju je čiste na jeho rodičoch.
O spánku
Spánok je jedna z najdôležitejších fyziologických potrieb bábätka a nasleduje hneď za dojčením. Je zvláštne ako sa v poslednej dobe táto potreba odsúva na druhú koľaj. Hovorí sa o kolike a normálnej večernej nespokojnosti, ale o tom, že by bábätko v skutočnosti mohlo plakať od únavy Vás poučí málokto. Skontrolujte, či vaše bábätko dostatočne spinká podľa kapitoly o spánku a môžete prísť na koreň záhadnej nespokojnosti. Ťažkosti so spaním môžu byť spojené s ťažkosťami s dojčením (hladné bábätko spať nepôjde), ale môže ísť aj o precitlivelosť na niečo vo vašej strave, žalúdočný reflux a niekedy aj hyperaktivitu.
Prvé dva mesiace sa spánkové cykly bábätka ešte nevyvinuli, takže môže spávať hocikedy a hocijako dlho, pokiaľ nie je hore dlhšie ako 2 hodiny. Od dvoch mesiacov však nepravidelný spánok začne bábätkám spôsobovať podobné ťažkosti ako dospelému človeku. Preto je veľmi dôležité urobiť všetko, čo je vo Vašich silách, aby ste Vašemu dieťatku vybudovali dobrý spánkový režim. Možno to pôjde úplne bez námahy a možno sa Vám bude dariť len málo. Z vlastnej skúsenosti však môžem potvrdiť, že energia investovaná do zdravých spánkových návykov Vášho dieťatka sa Vám vráti nielen v podobe jeho spokojnosti, ale aj Vášho oddychu a úľavy.
O podnetoch
Maličké bábätká sa o svet začínajú zaujímať veľmi skoro. Už po 1-2 týždňoch sa môžu 5 minút aktívne zaujímať o farebný obrázok vzdialený 20cm. Okolo jedného mesiaca si môžu začať obzerať širšie okolie. V 2 mesiacoch budú fascinované aj 15-20 minút pohybujúcimi sa farebnými objektami a keď ich položíte na bruško, začnú sa dvíhať a obzerať okolie. V troch mesiacoch môžete pozorovať, ako sú vzrušené, keď môžu dať visiaci objekt do pohybu a niekedy im takáto zábavka vydrží až pol hodiny! Okolo 4-5 mesiacov sa pravdepodobne naučia, ako sa pretočiť z chrbátika na bruško a ako chytiť hračku a strčiť ju do úst. V priebehu ďalších mesiacov sa budú učiť sadnúť si, vyšplhať sa do stoja, loziť, chytať malé objekty... Ich záujem o svet a túžba rozvíjať svoje schopnosti bude narastať rovnako ako čas, ktorý budú chcieť stráviť podnetnými činnosťami. Keď urobia svoje prvé krôčky, ich malá osobnosť sa už bude prejavovať rôznymi záujmami, túžbami, dokonca aj vlastným názorom.
Rôzne deti sa vyvíjajú rôznym tempom a rôzne schopnosti si osvojujú v rôznom čase a v rôznom poradí. Je však na rodičoch, aby dieťatku poskytli dostatok primeraných podnetov a času na hru. Malé bábätká by mali mať čas na hranie počas každého obdobia bdelosti cez deň, keď sú vyspinkané, napapané a prebalené.
A tu sa črtá ďalší problém. Nevyspaté alebo hladné dieťa sa hrať nedokáže. To, ako dokážete naplniť jeho základné potreby môže určiť, či sa bude rozvíjať ako komplexná osobnosť, či sa naučí, že sa môže zabaviť aj samé a mamička sa mu nemusí nutne venovať v každej chvíľke. Ak vytvoríte Vašemu dieťaťku podmienky aby sa postupne učilo, že si vie nájsť podnety aj samé, položíte základy zdravého osamostatňovania sa a nezávislosti.
Naopak, ak v druhom polroku, kedy sa hranie stáva významnou súčasťou života bábätka, budete jeho nudu riešiť dojčením, pripravujete si ťažkosti s nezdravou závislosťou na Vás a s odstavením.
O režime
Zavádzanie režimu malým bábätkám sa v poslednej dobe stalo kontroverznou témou. Dôraz sa kladie na dojčenie a ťažkosti s dojčením môžu zabrániť vybudovaniu akejkoľvek pravidelnej životosprávy. Naopak, striktný režim v dojčení skôr či neskôr skončí nedostatočnou produkciou mliečka. Vyplýva teda z toho, že režim je čosi zastaralé a prekonané?
Je veľa dôvodov prečo je režim pre bábätká veľmi dôležitý. Ak deň nemá žiadnu štruktúru, najviac trpí ich spánok. Istým nepravidelnostiam v dojčení sa vyhnúť nedá, ale príliš časté dojčenie by malo byť vždy len dočasnou záležitosťou. Keď sa Vám podarí vytvoriť si vo Vašom dni pravidelnosť, máte viac šancí rozoznať hlad a únavu, nudu alebo presýtenosť podnetmi a správne reagovať na danú sitáciu.
Dôležitosť režimu ešte vzrastá ako sa blíži druhý polrok života bábätka. Šesťmesačné dieťa už začína chápať súvislosti a pravidelná štruktúra dňa mu pomáha predvídať, čo sa bude diať. Najdôležitejší je rituál pred spaním, ktorý dieťa ukludní a pripraví na spánok.
V druhom polroku sa spánkové cykly bábätka ešte viac podobajú dospelému človeku a veľmi časté nočné dojčenie na ňho začína mať podobný vplyv ako na matku - cez deň je viac vyčerpané a mrzuté. Ako veľmi môže zmeniť správanie dieťaťa neprerušený nočný spánok som mohla na vlastné oči vidieť, keď sa nám podarilo dosiahnuť, aby naša deväťmesačná dcérka prespala celú noc. Zrazu zmizlo pravidelné denné mrnčanie a nespokojnosť. Miesto plaču a vešania sa na mňa sa veselo vydržala hrať s hračkami.
V druhom polroku dieťa už nie je závislé iba od materského mliečka a preto režim v dojčení je oveľa realistickejšie dosiahnuť. Pokiaľ mu naďalej dovolíte dojčiť sa neobmedzene často, zvyšujete pravdepodobnosť, že bude používať dojčenie pri akejkoľvek nepohode alebo nude, samotná príčina nepohody sa nevyrieši a nezdravá závislosť na dojčení sa takto bude stupňovať.
Jedine rovnováha medzi časom na dojčenie, iné jedlo, spánok a hru zaručí, že dieťa bude spokojné jeho osobnosť sa bude zdravo rozvíjať. Extrém v ktoromkoľvek smere je pre ňho škodlivý.
O pocite istoty
Maličké bábätká sú úplne bezmocné a nemajú v svojej moci uspokojiť svoje najzákladnejšie potreby. Úplne závisia na mamičke a na tom, ako šikovne a rýchlo vie rozlišovať a uspokojovať ich potreby. Čím viac sa naučíte o potrebách svojho dieťaťa, tým menej pocitu zúfalstva bude zažívať, ak na jeho potrebu neviete reagovať a tým spokojnejšie bude celkovo.
Práve preto, že dieťatko na mamičke tak závisí, potrebuje sa uisťovať, že je mamička pri ňom. Preto je pre jeho citovú spokojnosť neuveriteľne dôležitý fyzický kontakt s Vami. Je dobré podporovať samostatnosť, ale treba mu dopriať aj veľa objatí, bozkov a nosenia na rukách. Čas, v ktorom ho podporujete, aby sa hralo samo vyvážte časom, kedy sa mu plne venujete.
V druhom polroku pravidelná štruktúra dňa dáva bábätku pocit, že môže aspoň ako tak pochopiť, ako funguje ten zložitý a nepredvídateľný svet okolo neho a to mu dodá pocit väčšej kontroly nad napĺňaním svojich potrieb.
Dieťa, ktoré má pocit vnútornej istoty, ktoré sa cíti ľúbené a citovo naplnené, má ideálne podmienky na to, aby sa jeho osobnosť všestranne rozvíjala. Odmenou pre Vás bude nielen jeho spokojná tvárička, ale aj množstvo samostatnej hry a radostný odchod večer do postieľky.
Samozrejme, nie je v našich silách, aby všetko išlo dokonale, ale je dôležité mať všetky tieto aspekty života bábätka na pamäti. Nielen preto, aby sme tie vzácne a krátke chvíle prvého roku svojho dieťatka prežili šťastne, ale aj preto, aby sme mu dali najlepší možný štart do života.
Ahoj. Ja som si sama prešla evolúciou - pri prvom synovi som chcela mať všetko pod kontrolou a často som bývala nervózna z toho, že niečo nie je tak, ako by malo byť a samozrejme aj syn vtedy nebol v pohode, keď ja som jančila. Vďakabohu som stretla veľa múdrych rodičov, ktorí sa podelili so mnou o svoje skúsenosti a ja som začala veľa čítať a premýšľať a hlavne som sa viac uvoľnila a začala som veriť svojím pocitom a nerobiť veci, ktoré by mi lámali moje materinské srdce. Pri dcérke mám už celkom iný prístup - viac dôverujem jej aj svojim pocitom, nechávam sa unášať, snažím sa si to užívať - a že to vôbec nie je ľahké...Ja každému hovorím, že rodičovstvo je zďaleko mojím najnáročnejším projektom, ale verím, že bude aj tým najúspešnejším. Keď porovnám správenie mojich dvoch detí (áno, ja viem, svoju rolu hrá aj temperament aj kopec iných vecí, ale predsalen...) - dcérka je jednoducho pohoďáčka, ja som v oveľa väčšej pohode. Ťažko sa vysvetľuje, ako mi mohlo napríklad dojčenie na požiadanie u dcérky priniesť pocit nekonečnej slobody (syna som dojčila viac-menej podľa harmonogramu, lebo som verila, že je to tak najlepšie a myslím, že by som nám obom ušetrila mnoho sĺz, keby som to bola robila inak...), ale je to tak...Každý si však musí prejsť svojou cestou, nedá sa nič nanútiť, ja sa chcem len podeliť so skúsenosťou a povzbudiť. Pri druhom dieťati má človek tú výhodu, že vie, že žiadne obdobie nie je nekonečné a každé trápenie raz skončí (a začne iné...). Ja som pri prvom dieťati občas mávala pocit, že to sa už nedá vdržať, že sa to (nech už to bolo čokoľvek) nikdy neskončí. Je to veľmi ťažké, byť rodičom. Ale ten pocit, keď nakoniec spoločne prekonáte nejaký problém a ty máš z toho dobrý pocit, ten stojí za to. Držím palce! Len vedz, že tvoje 5-mesačné bábätko určite nie je rozmaznané. Jednoducho pio tebe túži, lebo ty si pre ňu tou najúžasnejšou osobou na svete. Skús hľadať spôsoby, ako neprísť o chrbát a o nervy a zároveň uspokojiť jej potreby, lebo ona sama je totálne bezmocná. Je to niekedy naozaj vyčerpávajúce, ale prejde pár týždňov, možno mesiacov a ona začne objavovať svet a nebude tak intenzívne potrebovať tvoju náruč. Len jej ju dopraj, kým má o to záujem, ubehne to strašne rýchlo! ešte raz veľa síl a opory od okolia!
@zuzanockamt no, nejedna mamicka sa tu stazovala,ze ich dieta sa nevie naucit spat vo vlastnej postielke/izbicke, myslis si,ze su to tie deti, ktore od malicke uz v nej spia?neviem co si studovala a preco si si to studovala,ale je to kazdeho vec,ci si necha spat dieta v jeho vlastnej izbicke alebo nie,pokial je to dieta spokojne a venujem sa mu dostatocne pocas dna-nic mu nie je upierane, dokonca ani kludny spanok-co sa mnohokrat o detoch co spia dokonca v manzelskej postely neda povedat-nielen ze maju prilis vela podnetov nespat dobre ale aj manzelsky zivot je naruseny😉.....nik nehovori,ze nechavam svoje dieta napospas osudu same v izbicke den a noc.ako som pisala,za mojich cias bolo bezne,ze deti NESPAVALI V RODICOVSKEJ POSTELE ALEBO IZBE a myslim si,ze sme "normalnejsia" generacia ako ta dnesna!
@veriiii no ako myslis 🙂 😉
@zuzanockamt co myslis tym,"ked si myslis"?ja som jej matka, tak vidim ci je spokojna.ale asi mam stastie ,ze mam take spokojne a kludne babatko🙂
@veriiii ved sa uz tolko neobhajuj, ked vies, ze robis dobre, tak rob ... ja mam iny styl vychovy a pristupu k dietatu a vidim uz aj vysledky za toho 2,5 roka
@zuzanockamt ja uvidim vysledky o 2.5 roka a ty o 10 rokov😉 😀
@zuzanockamt a pristup k dietatu mame ten isty,len na nazor na nocne spanie iny😉
@veriiii ver tomu, ze aj pristup k dietatu mas iny ... nechapem tej poznamke, ze o 10 rokov uvidim vysledky 😕

@veriiii je to proti prirode ... v takom veku dieta patri matke