icon

5 mesačné bábo vrieska

emma2510
19. mar 2013

So prvy krat maminka teraz uz 5 mesacneho babatka. Najprv sme si prezili koliky potom zapal priedusiek a teraz neviem co malej je. Asi je rozmaznana som usudila pretoze sa s nou hram na rukach nosim nakrmim prebalim vsetko ale ako nahle ju polozim ze nech sa chvilu hraje ona zacne vrieskat jak keby som ju tyrala. Stale chce byt iba na rukach ako ju to odnaucit a nehovorte mi nazor ze ju musim nosit na rukach lebo som citala aj take prispevky ze je to povinnost matky nosit dieta. Mala ide za chvilu do jasliciek a tam ju nikto nebude nosit a nechcem aby zazila z toho sok. Dalsia vec je ze ju ucime uz spat vo vlastnej izbe samu od 19 do 3 rana tam prespi v pohode ale potom sa uz ma nejaky strasne lahky spanok ze ked odtial odidem tak spusti plac. Ako naucit dieta spat celu noc? Az do rana? Este sa moc neprikrmujeme len tak niekedy skusame bananik a ryzovu kasu a take ale to len obcas. Mala je dost nervozna ze stale place neviem ci je to tym ze je rozmaznana alebo jej idu zubky ale to by bol aj nejaky iny naznak nie len ze vrieska. Pretoze akonahle je na rukach tak je kludna. Ja uz neviem co s nou nemoze kazdy den cele dni len vrieskat a nosit sa na rukach. ako ju naucit hrat sa samu alebo aspon na par minut aby sa zabavila kym sa rano aspon umyjem? zaspavat aby nevrieskala? nezobudit sa celu noc?

veriiii
19. mar 2013

@zuzanockamt no, dufam,ze sa aj o 10 rokov budes tesit tomu🙂tak som to myslela🙂,idem, po vzhliadnuti tvojho profilu a skupin,kam patris/moderujes,je mi jasne,ze mas taky pevny nazor....

zuzanockamt
19. mar 2013

@veriiii urcite budem 🙂 ... ano za vztahovou vychovou si stojim, ako som pisala uz predtym, mam vela materialov nastudovanych, cast z toho doma overene - mojim dietatom, tak nemam dovod pochybovat 🙂

azbestica
19. mar 2013

WAU ja sa nestiham divit...diskusia ktora matka vychovava deti lepsie????? Jasne, ze kazda matka vychovava tie svoje deti najlepsie....najlepsie ako vie, najlepsie ako sa jej da a najlepsie podla svojich moznosti.
Priklad - v USA ale myslim ze aj v Europe matky sa pocas celeho dna detom prihovaraju, vela s nimi komunikuju a snazia sa z nich vychovat jedinca, kt. je sam sebou
v Afrike matky rozpravaju na svoje dieta len veeelmi minim. za to je cely cas doslova zavesene na matke. Svoje dieta vychovavaju ako clena spolocenstva. V niektorych kmenoch dokonca matka dieta ma taky isty vztach s dietatom ako hociktora ina zena z kmena.
A ktory typ vychovy je lepsi?????

zuzanockamt
19. mar 2013

@azbestica USA by som si za vzor nebrala 😉

azbestica
19. mar 2013

@zuzanockamt ved ho neber za vzor 😀 to bol obycajny jednoduchy priklad pre porovnanie - iny kraj iny mrav,,,ina matka ina vychova 😉

amouramour
19. mar 2013

@vejula a preco by neprespalo?mne tak spi dcera od 2 mesiacov

stanislava2
19. mar 2013

@emma2510 No ešte ako maminka troch detičiek by som ti poradila nedávat jej banánik ani ryžovu kašu.Prvy prikrm je obed mrkvičkova polievka po troch dnoch pridate k mrkvičke zemiak po dalšich troch dnoch petržlen a tak postupne pridávaš zeleninku karfiol brokolicu cuketu mäsko kuracie zajačie morčacie po mesiaci prikrmovania polievočkou možeš postupne začat ovocim jablko hruška broskyna marhula.Všetko má svoj čas.Tvoje dietatko može plakat lebo ho boli bruško a ked ho zobereš na ruky je mu dobre.Maličke dietatko sa ti same nezahra na to je ešte male.Ja ked som chcela byt cez den umyta a očesaná dala som si budika vstala som o pol hodinu skor ako moje dieta vstavalo a stihla som dat do poriadku aj naranajkovat.Obed som varila den dopredu večer ked prišiel manžel z prace.Bolo toho dost ale zvladli sme to a jedina moja celodenna praca na materskej bolo kočikovanie a hranie sa z babätkom.

aliza
19. mar 2013

@dari226 ten uryvok, co si sem dala, je vyborny! to by si mali precitat vsetky dojciace matky lebo to, co urobili z dojcenia, je hruza.

carodejnica
19. mar 2013

@aliza v tom úryvku sú dobré bludy,,autor nerozumie dojceniu, ... dojcenie je prirodzené a staré ako ľudstvo samé, to, čo si myslíš, že je hruza, je len návrat ku koreňom. 🙂

domak2
19. mar 2013

@aliza skor je hruza ze dojci menej ako polovica zien , do pol roka len 30 %
@carodejnica

hradnapani
19. mar 2013

@dari226 prosim ta, mohla by si hodit link na zdroj tohto skvostu? rada by som si nieco precitala nieco viac o autorke. Dakujem.

gretocka
19. mar 2013

@emma2510 asi ti nenapisem nic prevratne a svetoborne, na tych 11 stranach uz asi odznelo vsetko, no chcela by som ti napisat ako to mam ja ....
prve dieta som mala synceka - mierne hypotonicke predcasniatko, ktore prepalo cele noci, cez den pokukalo okolo seba a same zaspalo - proste pohodak. Vsetci mi hovorili niet sa co divit, mamina je v pohode, aj dieta je v pohode.
Takto vyzbrojena som vhupla po dvoch rokoch do druheho tehotenstva a ocakavala rovnakeho pohodaka. Ako velmi som sa mylila. Narodila sa mi dcerka, ktora bola uz od prvej minuty ina - ziva, znacne ukricana, hrozne zle spiaca cez den a trochu lepsie v noci.
Jedine co pomahalo do osem mesiacov, kedy zacala lozit, bolo nosit ju na rukach cez den, pripadne sediet pri nej a hrat sa snou a v noci ju mat vedla seba v posteli. Ked bola pri mne, bola spokojna. Teraz, ked sa samostatne pohybuje, vie sa na chvilku zahrat aj sama, ale len co odidem na zachod, narieka za mnou za dverami.
Je to male dietatko a je skoda, ze s nou nemozes ostat doma dlhsie. No videla by som nadej, ze ked pojde do jasliciek, bude uz predsa vacsia. Skus ju tam uz skor privykat, ak je to mozne, zajdite tam, nech si postupne zvykne na "tety opatrovatelky". Hlavne sa uz dopredu nestrachuj co a ako bude, nervozita sa prenasa a babo ju bude z teba citit.
A na druhej strane, rozpravaj jej o jaslickach, pripravuj ju na to - pozitivnym sposobom. Ona ti rozumie davno pred tym nez ti bude vediet odpovedat. Deti su sice naviazane na mamicky ale na druhej strane vedia aj prekvapit svojou bezprostrednostou a postojom. Prajem vela sil.

sisikejc
19. mar 2013

@emma2510 ahoj necitala som si vsetky komenty,lebo je ich hrozne vela... 😕 ja by som to na tvojom mieste dako neriesila to spanie samej v izbe,zaspavanie samej...je este fakt malinka...a urcite to citi ze sa nieco bude diat,tak mozno aj preto je taka...mam kamosku(zije v spanielsku)tiez zacala s malym chodit do jasli(maly ma 5mesiacov) neviem kde zijes ty,ale u nich prvy mesiac chodi aj rodic s dietatkom do jasli,je tam pri nom,potom odide na par minut,potom sa zas vrati...a takto pomali ucia to dietatko byt bez maminy...je to tazke verim ti nechat ju tam...ja tiez idem zacat s jaslickami teraz v juny,ale moj je uz vacsi,ale uz teraz mi je to luto...(tiez zijem v zahranici)hold rodinu tu nemame tak musime to robit takto ☹

jolly84
19. mar 2013

@sherynkamalinka ked ma niekto minimalnu mzdu nie vzdy sa to da, ale je to idealny stav ako pises. a nie kazdy si moze dovolit byt 3 roky doma, aby napr nestratila miesto)

bambina78
19. mar 2013

@emma2510 To ze musis pracovat a dat malu do jasiel nie je dovodom aby tak malinke dieta spalo same v izbe.. My teda spalnu nemame velku..popri postielke sa ledva dostanem do skrine😉 ale dieta by som tak skoro od seba neoddelila. Cokolvek sa moze stat behom noci..vzdy mam vacsiu istotu ked pocujem svoje dieta dychat..Starsieho mam uz v detskej, maly uz mal 2roky a v septembri by uz mal ist do skolky..a stale je v postielke pri mne. Este stale sa mi zda malicky..nieto este 5mes.babo..uprimne, bola som trochu v soku z tv.prispevku. V lete uz budeme postielku potrebovat pre 3ti prirastok..tak ho budem pomaly privykavat na spanie v detskej:D Nezahadzuj krasne chvile s t ojou dcerkou..straasne rychlo to ubehne a potom uz sama nebude vyzadovat tvoju blizkost..Dost,ze budete ochudobnene o spolocny cas kym budes v praci..ked sa da bud s nou cim najviac.

lubiduch
19. mar 2013

@emma2510 asi viem ako sa citis, mama vcelku narocne dieta na moju pozornost.
on je taky ze ked som ho polozila a isla napr na wc hned spustil rev, ked bol babatko najmensie, niekedy v extremnom pripade som sa ani na wc nedostala za pol dna kym manzel neprisiel k obedu aby som mojmu novorodeniatku uplakanemu nespsobila ujmu ze ho "opustam"
potom som prestala citat somariny a dala na instinkt (minuta revu este ziadnu psychyycku poruchu nespustila)...a cuduj sa svete, polozila som ho, spustil sa rev, neustupila som a rev prestal 🙂 niekedy aj do par sekund 🙂

terazje starsi a tiez sem tam trucuje, polozim ho na brusko nech trenuje a rozplace sa (odidem do kuchyne a zdrazu ticho a pekne sa hra....

ale na fintu na nocny spanok som este neprisla 😀 trochu pomohlo to ked sa naucil sam zaspavat, ale budi sa mi aj tak cca 3-4krat za noc a clkovo rpespi asi 10 hodin v noci...keby mal niekto zazracnu radu, sem s nou 🙂)))

ivanka.7
19. mar 2013

Nestacim sa cudovat :D
Najlepsie su tie super mamy, ktorym deti bez problemov zvladaju odlucenie, spinkaju o svojich postielkach, vo svojich izbach a od polroka nemaju problem s jaslickami :D
Zakladatelka skupiny zjavne nema take bezproblemove dieta.
Ale uplne najlepsie je, ako tie pracujuce matky maju cas cely den sa hadat na koni v blbej teme :D

ale k teme
@emma2510
V prvom rade sa musis upokojit a nie hladiet s nervozitou a strachom do buducnosti o 3 mesiace. Tvoja mala ta potrebuje teraz a v pohode. Za tie 3 mesiace si moze este 3x zmenit rezim. Mas zrejme narocnejsie dietatko, tak sa s tym musis nejako popasovat. Podla mna najlepsie co mozes momentalne urobit je dat malej co najviac svojej lasky a pozornosti prave preto, ze sa vam ten neustaly spolocny cas krati. Odporucam ti kupit si nosic, cez den malu nosit (nemusis cele hodiny, ale urcite to vyskusaj, mala bude mat rozhlad a ty volne ruky na robenie roznych veci). Hraj sa s nou, nechaj ju na nejakej podlozke ale bud pri nej, drz ju za rucicku, spievaj jej, recituj, ukazuj hracky, podavaj a ber. Zapoj sa do jej sveta, uzi si ho, lebo o tie 3 mesiace s nou budes uz ovela menej.
Nemyslim si, ze by ju v jaslickach nechali vyrevat, nejaka kocka v zaciatku tejto temy ktora ma skusenost z UK ti to pekne napisala. Neviem ci dojcis (nevsimla som si ak si to spominala), ale v kazdom pripade, mala bude uz na prikrmoch, takze den by mala zvladnut dobre a vecer si ju zas pekne pomojkas.

Tvoja mala urcite nie je rozmaznana. Viem, ze si v tejto teme asi cakala nejaky super univerzalny navod na to, ako mat zrazu neplacuce a celu noc spiace dieta, ale taky navod neexistuje, ak chces mat zaroven aj zdrave (fyzicky aj psychicky) a spokojne dieta - ver mi, keby bol, uz davno ho mam odskusany a aplikovany na svojej krpani.

Este mala rada k tomu spaniu - mala si niekde poznamku o zalahnuti a zabiti vlastneho dietata. Myslim, ze ziadna normalna matka, ktora nie je pod vplyvom opiatov si dieta nezalahne. Odkedy spim s malou, ja aj manzel mame spanok uplne iny (ved ani ten moj trdlo pes si na nu v zivote nelahol).
Cim nevravim, ze s nou mate teraz spat, ak o tom nie si presvedcena, nie je to pre teba cesta. Ale ked sa ti o tej 3tej nadranom zacne budit, mozno by nebolo odveci si ju k sebe skusit na tu druhu polovicu noci dat. U nas to tak funguje - prvu cast noci je v postielke (mame ju prirazenu k velkej posteli) a potom, ked idem aj ja spat, davam si ju k sebe - rozhodne sa budi menej, ako keby bola aj v druhej casti noci v postielke (mam odskusane). Nehovorim, ze to bude fungovat, ani ze to mas skusat, ale koniec koncov, za pokus nic nedas.

mirkave
19. mar 2013

Vlastna skusenost "cim viac lasky,pokoja,pozornosti das dietatu,tym viac sa ti to vrati v podobe pokojneho dietata" neries spanie.ked sa zobudi neni nic lahsie,ako vziat ho k sebe a spat dalej spolu.na nosenie deti vyrobili nosice,preco si nejaky nekupis? Mam 2 deti.pri prvej som robila par chyb,aby nebola "rozmaznana".boze,aka naivna predstava ☹ .pri synovi robim veci inak,prirodzenejsie,ponaucena z predoslych chyb.a vsetko je lahsie a krajsie.oplaca sa splynut s dietatom a jeho poziadavkami.je na tebe,ci budes dalej takto "trpiet" a stresovat seba aj dieta.alebo prestan riesit veci typu "bude rozmaznana" a zacni si uzivat vsetky chvile,co ste spolu.u nas sa tiez osvedcilo lehatko,nosic.zatial mozem porovnat prve mesiace oboch materskych: teraz je to kludnejsie a menej stresove.chapem,ze mas obavy ako to zvladne v jasliach.neboj, zvladne to.aj ty to zvladnes.

jasminet
20. mar 2013

@emma2510 tak som sa to snazila docitat a aby som to zhrnula -

jednej vadi, ze ides do prace, druhej, ze malu mas v inej izbe na noc, tretej, ze chces aby spala celu noc, stvrtej ze este nespi celu noc atd atd atd 😀

s nocami sa netrap, moze to byt aj horsie - budit sa kazdu hodinu a podobne, na dni si kup nosic a lehatko alebo polohovatelnu jedalensku stolicku a prenasaj malu podla potreby tam, kde si ty, mojkaj ju, lub ju a jaslickami sa teraz nezatazujte. budete v strese obe a nikomu to neprospeje. 😉

bobkovica
20. mar 2013

@emma2510 Uplne ta chapem, moj syncek place od narodenia nonstop a spi len na rukach a v pohybe, v noci na prsniku... tiez to zvladam len zo dna na den ale o tom som nechcela. zijeme vo Svajciarsku a materska mi uz skoncila .... trvala tri mesiace. S manzelovho platu vyzijeme len s odratymi usami, v robote som dala vypoved a uz teraz hladam nieco, co by mi vyhovovalo ked maly bude mat rok alebo bude natolko samostatny aby som ho mohla nechat s niekym cudzim. to bola nasa dohoda s manzelom, ze do roka budem doma aj keby neviem co bolo. neviem, ci si pred porodom pracovala..a ci ti vznika narok na podporu...tam asi tiez nie je klasicka materska ako na slovensku 6 tyzdnov pred... moja kolegyna bola v pondelok v robote a v stredu uz bola po porode.... tolko k zlatemu slovenskemu systemu... skor by som ti poradila ak chces byt s babätkom doma a nie pracovat skus ist na urad prace, ak mas narok, poziadaj o podporu... dostanes dake peniazky a budes aj doma,aj ked tie urady prace pracuju v zahranici funkcne a robotu ti ozaj najdu... ja som to tak urobila. alebo si najdi nejaku slovenku alebo polku kamosku co momentalne nema robotu a nebyva od teba daleko, co bude strazit u teba doma. alebo zavolaj zo slovenska mamu, svokru,sestru.. na prve tyzdne co budes v robote nech sa striedaju pri malej ale u teba doma...ja mam rovnake starosti ako ty a tiez neviem co by bolo pre vsetkych najlepsie. Drzim ti palce, dufam ze to obdobie nepotrva uz dlho a babätko si uzijes. su to nase poklady, len niektore maminy to maju lahsie 🙂 ako my.

dari226
20. mar 2013

@aliza ako to myslis co urobili z dojcenia?
ja som to len nasla na nete nahodou cez google tak uz ani neviem kde to je 😉

aliza
20. mar 2013

@dari226 nechajme to tak, tato tema nie je o dojceni 😉.

basburianka
20. mar 2013

@dari226 Ahoj, ja si dovolím odpovedať - dojčenie pre dieťa nie je len napĺňaním prázdneho žalúdka, ale plní aj množstvo iných funkcií. Na túto skutočnosť autorka tebou uverejneného článku dosť pozabudla...

aliza
20. mar 2013

@basburianka aha, takze to znamena, ze deti na UM su totalni chudaci...kedze UM plni len ten zaludok, ze? ach jaj zeny, trosku rozmyslajte a nerobte z dojcenia taky fetis. Vsetko s mierou 😉. Ma udivuje, ako zeny tu na MK su najvacsie odbornicky na dojcenie a kazdy, kto ma iny nazor alebo to robi inak, je automaticky blbec, co nic nevie 😕.

snehulienka1986
20. mar 2013

Naucit 5 mesacne babo prespat celu noc sa podla mna neda.Ja mam 4 mesacneho synceka a od 1 mesiaca mi prespi celu noc,vobec neplace len sa skeri.Pomohlo nam zo zaciatku vibrujuce kresielko,ja som si ho naucila tak,ze som ho polozila do postielky,chvilku sa mu to nepacilo ale zvykol si a teraz ako nahle ho polozim do postielky tak akoby vedel ze sa ide buvat.Sam od seba mi zaspi,prevali sa na bok a hned spinka.

basburianka
20. mar 2013

@aliza "Prepájanája" - ako hovorí môj syn - ja netvrdím, že umelé mlieko je jed a že deti, ktoré ho pijú sú chudáci. To, že dojčenie nie je len o "papaní" nemá nič spoločné s faktom, že sú deti, ktoré dojčené nie sú. Jednoducho je to tak, že dojčené deti sa občas "pricucnú" aj z iných dôvodov, ako že sa chcú zasýtiť. Nemôžem za to, ani ty za to nemôžeš, ani Nutrilon za to nemôže, je to proste holý fakt...Ja neútočím, len vysvetľujem nejasnosť. Som hlboko presvedčená, že každá normálna mama je pre svoje dieťa tou najlepšou mamou. "I meant no offence" ;) Ale asi sa zhodneme, že ešte nikto nikdy nevymyslel nič lepšie, ako sama príroda ;)

aliza
21. mar 2013

@basburianka ved ano, priroda, ale ani v prirode nie su mladata nonstop na cecku, tam je to cisto o potrave a piju mlieko dovtedy, kym travenie nie je pripravene na normalnu stravu. Ja som nevidela, ze by mlada zapijalo potravu mliekom od matky 😀. Priroda je jedna vec, ale ako si to ludia prisposobia, je vec druha 😉. Ak matka dojci celu noc dieta starsie jeden rok, tak ano, mlieko sa bude tvorit donekonecna, ale priroda nam takisto dala noc na oddych, cize aj travenie ma oddychovat a nie celu noc travit. Takze ak zacne dieta normalne v noci spat bez dojcenia, tak sa tvorba mlieka znizi a mlieko same odide, PRIRODZENE. Ale to je pre nase matky nepohodlne, kedze dojcenie je zadarmo a je to velmi pohodlne a hlavne nemusia hladat sposob, ako ukludnit svoje dieta, staci vytiahnut prsnik.... 😝. Ved co na tom, ze 3 rocne dieta pri kazdom pade, buchnuti na ihrisku uteka k matke a vytahuje jej tricko 😨 ....ja to teda nepovazujem za sposob, ako vychovat citovo vyrovnaneho cloveka 😕 . Ale nechajme to, nie je to k teme 🙂.

sirinka
21. mar 2013

@aliza hah sranda tie posledne vety, poznam maminu, ktora prave takto funguje a to v presvedceni, ze prave neodmietanim dojcenia svojmu dietatu prispeje k jeho vyrovnanej povahe....

dadika2504
21. mar 2013

ešte som nevidela rozmaznané 5 mesačné bábo 😵 ale tak tvoje asi bude 😉 ja mám doma 6 mesačné a v pohode ju nosím a mojkám keď sa tak cíti dobre 😉 A ak si z toho nervózna, že plače a chce ťa cítiť, tak tvoje dieťa to vycíti a sa nediv, že plače 🤐

aliza
21. mar 2013

@sirinka ved prave, ze jedna vec je, co si mysli mamina a druha vec, ako to vnimaju ostatni, resp. ako sa dieta sprava. Matka to nema ako objektivne posudit, to je proste fakt. Ale dieta, ktore s prepacenim s kazdym 'prdom' uteka s placom za mamou, nie je rozhodne citovo vyrovnane. A prave preto je podla mna prsnik velmi nestastny prostriedok na riesenie problemov u starsich deti. Deti sa nenaucia celit situaciam a riesit problemy, kedze kazdy problem riesia prsnikom. toto je podla mna v nasich koncinach dost pomyleny postoj k dojceniu. Ale to je moj nazor, nikoho nechcem urazit.