5 mesačné bábo vrieska
So prvy krat maminka teraz uz 5 mesacneho babatka. Najprv sme si prezili koliky potom zapal priedusiek a teraz neviem co malej je. Asi je rozmaznana som usudila pretoze sa s nou hram na rukach nosim nakrmim prebalim vsetko ale ako nahle ju polozim ze nech sa chvilu hraje ona zacne vrieskat jak keby som ju tyrala. Stale chce byt iba na rukach ako ju to odnaucit a nehovorte mi nazor ze ju musim nosit na rukach lebo som citala aj take prispevky ze je to povinnost matky nosit dieta. Mala ide za chvilu do jasliciek a tam ju nikto nebude nosit a nechcem aby zazila z toho sok. Dalsia vec je ze ju ucime uz spat vo vlastnej izbe samu od 19 do 3 rana tam prespi v pohode ale potom sa uz ma nejaky strasne lahky spanok ze ked odtial odidem tak spusti plac. Ako naucit dieta spat celu noc? Az do rana? Este sa moc neprikrmujeme len tak niekedy skusame bananik a ryzovu kasu a take ale to len obcas. Mala je dost nervozna ze stale place neviem ci je to tym ze je rozmaznana alebo jej idu zubky ale to by bol aj nejaky iny naznak nie len ze vrieska. Pretoze akonahle je na rukach tak je kludna. Ja uz neviem co s nou nemoze kazdy den cele dni len vrieskat a nosit sa na rukach. ako ju naucit hrat sa samu alebo aspon na par minut aby sa zabavila kym sa rano aspon umyjem? zaspavat aby nevrieskala? nezobudit sa celu noc?
@aliza no mne napriklad je uplne jedno ako moje dojcenie mojeho dietata vnimaju ostatni 😉
Podla mna najviac pomylene je vobec nejakym sposobom dojcenie skatulkovat. Lebo pokial vyhovoju matke a jej dietatu sa v styroch rokoch dojcit hocikedy a hocikde, je to ich vec a je to pre nich spravne... Nikto nema pravo prikazovat zene ako ma pouzivat svoje prsia a cim a kedy ma krmit svoje dieta.
@sirinka ved to respektujem, ale zaroven by som uvitala respekt aj od nich. Lebo to, co sa posledne roky rozprudilo okolo dojcenia, je cisty fanatizmus, kde kazdy, kto ma iny nazor a robi veci inak, je zla mater a jej dieta citovy mrzak. To posudzovanie a skatulkovanie ide najma od dojciacich matiek 😖.
@aliza to s tymi zvieratami pravda velmi nie je skus si precitat tento clanok , je velmi pekny a dokonca vededcky 🙂
http://www.kathydettwyler.org/detwean.html
@sirinka
Ja by som si tiez myslela , ze sa to s tym bojim za dojcenie prehana, ale nie ked vidim cisla. Vacsina zien nedojci. A to predsa nie je prirodzene. Myslim, ze tu nejde o deptanie matiek co davaju UM , ale o podporu zien co dojcia a maju s tym problemy.
@aliza Veď hej, nechajme tak, ako si povedala, vlastne to nie je k téme. Ja len že prečo niekoho súdiť, každý má inú skúsenosť, každému niečo iné vyhovuje. Dojčenie je niekedy veľmi pohodlné a inokedy zase veľmi nie, takže nemyslím, že by mamy dojčili len "z pohodlnosti" alebo dokonca z lenovosti...Tak na seba neútočme za to, čo naše deti jedia, pijú, ako ich upokojujeme. Podľa mňa každá robí najlepšie ako vie. Ja si teda netrúfam nikoho odsúdiť, lebo s nikým (z vás) nežijem, takže nepoznám vaše pohnútky, prečo kŕmite tak alebo onak. Ja som myslela, že fórum je o tom, že vyjadrím svoj názor, podelím sa o skúsenosť a každý si z toho môže vybrať, čo ho osloví. a možno aj nič. ja nemám patent na rozum a ano ho nechcem! 🙂
@emma2510 je to mozno uz stara tema,ale neda mi,neprispiet,,mamicka ako mozes povedat,ze mala je asi rozmaznana,ze chce byt stale na rukach,moj syncek bol uplakane dieta od mala,materstvo nieje lehke,ale pokial mas zdrave dietatko,ktore ta potrebuje co je na tom,kedy si chces vychutnavat dietatko ak nie teraz,viem,ze mas aj ine povinnosti,ale uvedom si,ze je nas vela matiek,ktore mame tazke dni,nevyspate noci,neupratane,nenavarene,obcas to musi byt aj takto,nechcem sa ta nijako dotknut,len povzbudit,mala je ako mladatko,ktore potrebuje citit matku,tak to proste je,moj maly bol tiez stale na rukach,ano obcas som mala i ja toho dost,ale kolko matiek by si chcelo svoje dieta objat,vzia na ruky,ale nemoze,pretoze su na pristrojoch,hadickach,,ani sa nenazdas a bude ti dcera odchadzat z domu a ako si povies co by si zato dala aby si ju mohla vziat na ruky,nechcem moralizovat,naozaj to neber v zlom,deti rastu rychle a my budeme uz le spominat ako sme mohli mnehe veci robit inak,,pekny den🙂
@domak2 no, je to vedecky clanok jednej pani z roku 1997 😉. A nepise nic vedecky podlozene, ale 'predictions', ako by asi vyzeralo dojcenie keby nebolo ovplyvnene kulturou a spolocnostou. Zamerala sa hlavne na vek, ako dlho prirodzene piju materske mlieko zvierata na zaklade vahy, zubov a podobne. Ale ja som pisala nieco ine. No a samozrejme, dojcene deti su najzdravsie a najinteligentsie....len nechapem, co sa od toho 1997 -ho zmenilo lebo je to dnes prave naopak.
inak, ja uz len cakam, kedy nam to tu premazu alebo uzavru, sme totiz riadne mimo temy 😔. No nic, idem ja na dcerkin velkonocny koncert ....rok dojcenej, prirodzene odstavenej, zdravej a inteligentnej 😀.
@aliza ide ti o tanier ci o maso? My ludia sme ich naucili zrat ich prirodzenu potravu z misiek, takisto my ludia sme nahradili prirodzenu potravu babatiek za sklenene flasky a polotovar 😉 aka paralela... Macka ked nastane vhodny cas, svoje mladata nakrmi masom aj bez taniera, my dojcime podla tabuliek....
male mača nikdy nedostane maso od macky... pije mlieko, ked je vacsie mama mu co to prinesie, ale u nas to bolo tak ze doniesla nieco "zive" a maca sa s tym hralo :P podotykam ze som mala doma divu macku, z ulice, nie taku co vyslachtili na mini vzrast... cize je prirodzene ze macka dojci, ale obmedzeni cas... ako par mesacnemu kocurovi, doniesla holuba :P potom zive myši.. a pod ;) to skor ludia maju tendenciu im naliat do misky wiskas a fajne granulky ;) Inak to len tak k tym mačkám... 🙂))
@sirinka ved ano, ked nastane spravny cas, macka ich nakrmi masom, ale ludia nerespektuju ten spravny cas a macence krmia takmer od zaciatku.
A ja som nedojcila podla tabuliek, prvych 6 mesiacov vylucne podla potreby malej, v praxi: cely den na prsniku, zavesena v satke. Ale nocne dojcenie som zacala znizovat, az nakoniec som prestala dojcit v noci uplne, kedze som presvedcena, ze aj detsky organizmus ma v noci oddychovat, dokonca som citala par vedeckych clankov o tom....takze tym padom moje dieta po tych 6.mesiacoch bralo prsnik ako potravu a nie ako ukludnovaci prostriedok. Na prsniku len jedla, ostatne sme riesili narucou. Do roka mliecko odislo a dcera to prijala bez problemov, ziadne hysaky. Takze aj takto sa da ponimat dojcenie. A kto mi dokaze, ze moj pristup nebol spravny? dieta je zdrave, sikovne, citovo vyrovnane....mam to aj na papieri 😎

No podľa mňa zažíva väčší šok z toho, že sa ju snažíš naučiť existovať samú - 5 mesačné dieťa jednoducho potrebuje teba a byť v tvojej blízkosti, to je celé. Môj syn má tri roky a spím s ním v izbe, pretože ešte neprespí celú noc, občas sa v noci zobudí, chce čaj alebo len jednucho podržať za ruku.
A nosenie na rukách nie je povinnosť, je to prejav tvojej lásky voči dieťaťu 😉