5 mesačné bábo vrieska
So prvy krat maminka teraz uz 5 mesacneho babatka. Najprv sme si prezili koliky potom zapal priedusiek a teraz neviem co malej je. Asi je rozmaznana som usudila pretoze sa s nou hram na rukach nosim nakrmim prebalim vsetko ale ako nahle ju polozim ze nech sa chvilu hraje ona zacne vrieskat jak keby som ju tyrala. Stale chce byt iba na rukach ako ju to odnaucit a nehovorte mi nazor ze ju musim nosit na rukach lebo som citala aj take prispevky ze je to povinnost matky nosit dieta. Mala ide za chvilu do jasliciek a tam ju nikto nebude nosit a nechcem aby zazila z toho sok. Dalsia vec je ze ju ucime uz spat vo vlastnej izbe samu od 19 do 3 rana tam prespi v pohode ale potom sa uz ma nejaky strasne lahky spanok ze ked odtial odidem tak spusti plac. Ako naucit dieta spat celu noc? Az do rana? Este sa moc neprikrmujeme len tak niekedy skusame bananik a ryzovu kasu a take ale to len obcas. Mala je dost nervozna ze stale place neviem ci je to tym ze je rozmaznana alebo jej idu zubky ale to by bol aj nejaky iny naznak nie len ze vrieska. Pretoze akonahle je na rukach tak je kludna. Ja uz neviem co s nou nemoze kazdy den cele dni len vrieskat a nosit sa na rukach. ako ju naucit hrat sa samu alebo aspon na par minut aby sa zabavila kym sa rano aspon umyjem? zaspavat aby nevrieskala? nezobudit sa celu noc?
@emma2510 zdieľam tvoj názor, všímam si aj ja tu na koníkovi, že cca po 1 stránke komentov sa pôvodná otázka autorky vytratí a začne tu osočovanie ako na pokeci a pod. Najlepšie je čítať si staršie témy, tam veľakrát dostanem odpovede na otázky, ktoré aj mňa zaujímajú, lebo tu napísať otázku znamená, nechať sa urážať od ľudí, ktorí ti nesiahajú ani po členky v reálnom živote, virtuálna realita funguje 🙂
@emma2510 no to je pravda, ze nie su manzelia...Preto to pisem, pretoze od svojho dietata chces, aby ta nepotrebovalo. No ono ta potrebuje a velmi. Je este prilis malicke. Spanok ludia podvedome povazuju za dobu, kedy sme najzranitelnejsi a naozaj kvalitne a dobre sa dokazeme vyspat vtedy, ak sa citime v bezpeci. Babatka sa citia v bezpeci vtedy, ked je pri nich ich mama. Styl, akym si napisala svoj prispevok vyznieva, akoby ta obtazovalo vlastne dieta a koby si ho chcela naucit, aby ta co najmenej obtazovalo. A nehnevaj sa, aj to, ze si napisala, ze "vrieska" o niecom vypoveda. Neboj sa, o placi viem svoje, moje dieta preplakalo prve 3 mesiace vkuse a minimalne do 8 mesiacov bola dost placliva. Chapem, ze matka z toho moze byt vycerpana a nervozna, no neexistuje nijaka drezura, ktora by dieta naucila nepotrebovat svoju matku. samozrejme, nie bez nasledkov. Tebe by sa ako spalo samej bez manzela v cudzom prostredi, od ktoreho nevies, co mas cakat? A naozaj, ako pisu baby, nikdy nevies, co sa moze stat. Take babatko na teba nevie zakricat, ze sa dusi, ani za tebou prist. Ak mas svoje dietatko rada chces, aby malo pocit, ze je milovane, tak mu tu lasku prejavuj a davaj. Tak male dieta ta nevie vydierat. Suvislost medzi pricinou a ucinkom si dieta zacina uvedomovat az okolo roka. Ona proste place preto, ze potrebuje uspokojit svoje zakladne potreby. Takyto pristup ako opisujes ty sa mi zda velmi surovy a necitlivy.
tak ju nenos, ale lahni si ku nej možno sa nechce len nosiť, ale len pritúliť a mať tvoju blízkosť.... okolo 6mesiaca už môže ísť kľudne aj o zúbky .. moja má v lete 2roky a ešte mi neprespí celú noc bez zobudenia hoc sa len napije, alebo len postaví v postieľke 2x zakričí mama a ľahne si spať (niečo ako kontrola či som tam alebo neviem...) moja tiež máva raple a keď vidím, že sú to nervové raple, tak ju proste nechám vyjedovať sa no a čo každý si sem-tam potrebuje z hrdla dobre povrieskať či je to bábo, či dospelák ... ani ty nie si 365 dní v super nálade vysmiata od ucha k uchu, každý má svoje dni, nálady, potreby... ak vidíš, že sú to nervy skús ju pevne chytiť (objať) ak sa neukludní po pár minútach a len graduje, tak ju proste nechaj nech si tie nervy vyventiuje... myslím si, že nie je dobré dieťa nosiť nonstop jak otrok, ale ani netreba byť ľahostajná voči plačúcemu dieťaťu... plače lebo nevie povedať čo chce a treba na to prísť.. možno chce len piť, prípadne objať, možno len nevie zaspať, alebo má proste svoju chvíľku či iný problém ako bolesť... raz mi malá plakala a až po pár minútach som zistila, že ju svrbí očko lebo jej vypadla mihalnica a rezala ju v oku...takže všetko má svoje dôvody a príčiny... držím palec 🙂
@emma2510
@simca06022011 my sme vo francuzsku natrafili asi na same dobre restiky, nikde im nase styri male deti nevadili... Ale sestra mi vravela, ze tam nie je velmi vo zvyku brat male deti do restiky, prave kvoli tomu, ze ich rodicia nedokazu zladnut a tak deti ostavaju s pestunkou a rodicia si zajdu do restiky.
@vadimka no mi hovor.. ja mam 15 rocneho brata.. v zivote nebol nikde autobusom do 14 rokov... autom aj cez tu jednu ulicu ho nosili na zakladnu a spat tiez... ved by musel prejst ulicu.... skolku mal cez cestu a nikdy ani len od brany nepresiel ku skolke... ku kamaratom? von? iba ak ma zavazu.. na tenis.. kto ma zavezie? kamaratov netreba poskypujeme... fotky na facebooku... a tak :P
Kokos zeny vam sibe? No a co ze chce dat dieta do jasiel? Vo francuzsku mate matersku 2 mesiace. A potom sup dieta do jasiel. No a co moj maly tiez pojde v roku a pol. Preco? Nie ze idem robit ale chcem mat po roku a pol aspon pat hodin pre seba. Co je na tom. A chcete mi povedat ze ste nikdy nepovedali o vlastnom dietati ze vrieska? Kazda z nas aspon raz. A vlastna izba? Bezne v krajinach okrem strednej europy a krajin zasiahnutych socializmom deti spia od prveho dna vo svojej izbe.
@emma2510 co sa tyka toho nosenia ( za toto ma vsetky odsudia) moj maly by tiez bol stale na rukach, je ale starsi a prilezie ku mne vylezie o nohavicu drzi mi nohy a chce hore. Ja zvycajne stojim cakam, necham ho chvilu sa rozculovat a vysvetlujem preco to nejde. Rozpravam mu, ukazujem kde ma hracky a on po chvili sa pusti a ide dalej. Teraz ked je malinka ju este nos, este to nevie rozoznat v tom maju baby pravdu. PodlA mna deti rozumeju vsetkemu co im povies a ked im v klude s rozvaznostou opakujes tak to pocjopia... Je to taka futuristicka teoria ale u nas funguje. Co sa nocneho spanku tyka. Moj sa budil asi 100x za noc. Tak som ho zacala nechavat trosku si pomrncat..on si urobil dve tri kolecka po postielke a spi dalej a len raz kol 4.00 sa budi na mliecko. Je ale pravda ze toto funguje tak mesiac...neviem ako to je u teba ale u nas knizky dvd fungovali jedna: kazde dieta sa vie naucit spat a a dost.francuzske deti nevystrajaju pri jedle🙂
@sherynkamalinka ale prepokladam, ze nejde o nejaky asi vyssi post, kedze mozes ostat aj 3 roky?ono je fajn, ze ty mas skveleho zamestnavatela🙂len bohuzial realita na sk je taka, ze matka ktora sa vrati po 3/6 rokoch je skor na obtiaz a zamestnavatelia hladaju aj cesticky, preco si naprikald sikovnu nahradu nechat....
@sirinka no skor cez den su v jasliach/skolke ... ako s pestunkou 🙂 co sa tyka restik, oni ti nic nepovedia ak nie si v nejakej 5* (tam pokial viem deti nenosia vobec, je to nie kvoli zvladanie, ale kvoli "pozitku" z jedla) No ja som sa s malou este nikdy nenajedla v restike... skonci to tak ze ju krmim a mne nic neostane :P lebo sa rozhodne ze "maso" je jej.. u nas sa ani sama velmi nenaje, lebo pribory su jej este velke a ak ideme "nahodou do restiky" tak pribor v taske nenosim (CHYBA!)
Inak mne jedna afektovana pani doktorka vynadala co som to za matku ked nie som s dietatom doma (dala som dceru do jasiel ked mala 1,5roka) a teraz je kvoli mne chora.. (bola chora 3x a isli sme kvoli tomu k imunologicke).. to je cela spolocnost daako padnuta na hlavicku uz...
@sharlotta preto maju ti poliaci tie pridavky lebo nie su manzelia to tu je vela ludi co takto zneuziva system ze su dvaja na dieta ale nepriznaju sa len aby mali pridavky na deti. no to je jedno...Mna naobtazuje moje dieta davam mu svoju lasku aj prejavujem cely den sme spolu hrajeme sa chodime na prechadzky. Jedine co som napisala je ze ked chcem dat napriklad vyprat umyt riad alebo nieco mala zacne plakat jak blazniva nechcem ju nechavat vyplakat sa preto ju mam na rukach ale dost mi to vadi ano vadi mi to leno ma skoro 9 kg a je tazka cely den ju nosit vies. A to ze v noci spi vo svojej izbe ja nemam taky spanok aby som spala jak medved v zime ja ju pocujem kolko krat len si povzdychnut a uz sedim ci mam ist k nej.
ja verejne vyhlasim, ze som nechavla deti same pol hodku ked som potrebovala ist do obchodu uz som nezodpovedna...moje deti 8 a 10 rokov chodia same do skoly aj cez cestu..syn ide sam do ZUS na klavir, nakupi zakladne potraviny...ked sa dohodne ide aj sam peso za kamosom co byva cca 20minut chodze....nemam sa s tymito info chvalit? ale ja sa chvalim, ze mam zodpovedne a smostatne deti, ktore si vedia spravit v tomto veku caj aj chlebik...a som rada, ze nepatrim k paranoidnym slovenkam, ktore dychaju za svoje dieta a ak by mohli chodia za neho aj do skoly...je mi zle z tejto doby, ked bolo normalne, ze troj=rocne dieta sa hralo na ihrisko so surodencami,pozrite si stare filmy, teraz je to priestupok..drzime deti doma vo vazani, dusime ich opicou laskou a nehanbime sa za to..toto by malo byt tresntne, ze rodic nepusta dieta na ihrisko, mota sa mu cely den za zadkom a robi z neho total dementa...neschomneho sa rozhodnut...same zakazy toto nerob..tam si ublizis...najlesie vparku mamicka krici"nechod do toho piesku zaspinis si nohavice" juj....nemam slov....toto by malo byt trestne....
@simca06022011 no vsak to je jedno s druhym... Ked mas pokojne dieta, mas aj pozitok jedla a naopak... 😉 u nas sme chvalabohu ziadne detske pribory nezaviedli, takze aj najmmensia vie pekne papat s klasickym priborom, je rovnako stara ako tvoja. A ked je malo, tak doobjedname. S tymi skolkami asi to zavisi od regionu, moja sestra do troch rokov si nerobi nadeje na skolku, jedina moznost je pestunka....
@vadimka no mne sa stalo tu pred domov, ze suseda mi frflala na malu, ci mi nevadi ze bude spinava od piseku... a preco ju necham behat po mlakach :P a ja ze mame pracku a nech sa trochu vyblazni 🙂)) ale uplne suhlasim s tym co si napisala, ja som si vysluzila vizitku zlej mami aj za to ze som bola ako 6 rocna 2 tyzdne v tabore.... a ze by mi nevadilo keby sla aj mala... 🙂) no a sup.. teraz sa tabory nenosia.. deti nevedia co tam maju robit a ucitelia nevedia co s nimi... deti vyvolavaju domov a rodicia si ich postupne odnasaju :P my bolo do smiechu ked sme 2-3 krat museli na druhy den utekat po brata do tabora, lebo sa mu nepacilo.. cely den sedel s mobilom v ruke 🙂)))
@monikahan77 ja som chcela len poradit u niektorych funguje ze dieta spi celu noc u inych nie tak mozno niekto ma radu ako
@sirinka no mojej malej su tie velke lyzice velke, tecie jej to kade tade.. ja ju nakrmim ako tak, ked nenaberiem plnu lyzicu ale ona to veru nezvladne bez "nehod" anechcem pooblievat vsetko.. a doobjednavat.. no mne ani nechuti pri nej :P ja sa najem v klude ked ona zaspi.. naobed a vecer 🙂))
mna by len zaujimalo kolko hrdych matiek co sa bije do hrude, ze s dietatom sa musi byt doma 3 roky, by ostalo s nimi aj keby dostali za to 0 eur...aj keby nemali na to podmienky...pretoze tu clovek obcas ma pocit, ze detom staci len vzduch a laska🙂
@lilyen2011 asi jej idu lebo inak to pochopit neviem
@vadimka zakladatelka ma 5 mes dieta, ja som spomenula kamosku co nechala doma 2 tyzdnove dieta, a moje tie sliny do nosa v 2 mes. o takom veku ja pisem.. nie o 8-10 r detoch- vtedy na chvilu odbehnut- ak su deti kludne- je o niecom inom. doplnam, lebo uvazujem, ci sme mali obe na mysli rovnaky vek deti.
@emma2510 musis si urcit sama postup, ale neprestat ked zacnes... :( iba trpezlivost a opakovat... u nas vecer doterz funguje ked malej porozpravam ze je vecer a musi sa spinkat, poviem ze maminka sa ide okupat ako ona predtym a pojde tiez spinkat... pusa, dobru noc, zakryjem a idem prec... pomrnci... ja zatial umyvam flase :P ked neprestane vbehnem tam aj 2x este ale nakoniec zaspala vzdy... :(
@simca06022011 ale ano... A ja som pri rvej jedavala len ked spala, inac mi nechutilo a potom ma hnevalo, naco rychlo do seba nieco tlacim a nemam z toho nic... Teraz pri troch sa najem ja prva... A fakt, moje deti nikdy nemali detske lyzicky a v pohode sa naucili jest....
@emma2510 a to ti stoji za tie nervy? Ved si ju daj k sebe a tak len mrknes na nu a ked je vsetko v pohode, tak spis dalej. Oni sa chceli zobrat este predtym, ako sa im podarilo prve dieta, ale zadarilo sa...a uz sa potom nikdy k teme svadba nevratili. Ked si trosku babo poplace, kym das vyprat, tak sa jej nic nestane. Alebo si kup nosic.
@simca06022011 ona okolo tej 19 zaspi v pohode 2x jej pustim kolotoc a spinka az do tej 3 ale ja som chcela vediet ci ked ju nakrmim niecim aj vecer lebo zatial davam len mlieko ci neprespi celu noc lebo rano o tej 3 sa budi len na mlieko nie na to ze je sama
@emma2510 no ja som malu krmila okolo pol noci asi do pol roka.. mliekom, potom som jej davala kasu na dobru noc a prestala sa mi budit uz
@simca06022011 a tu kasu si jej o kolkej davala na veceru?
@emma2510 kojene deti sa budia nielen preto, ze by mali byt hladne, napriek tomu sa napapaju a spia spokojne dalej ( chyba im naruc mamy ).... a iny priklad uvediem- mojich znamych syn bol od mesiaca na UM- a na mlieko sa budil tak 3 roky urcite- neskor som sa ich na to uz nepytala... a poznam aj take deti kamosiek, co od mesiaca spali celu noc.. takze sytejsimi vecami to asi nevyriesis.. v 5 mes veku dietata sa detom viac vyvija sluch a preto sa castejsie budia. vnimaju.. to som si vsimla u nas aj u kamosiek- ich deti... nieco na tom bude
@emma2510 no miesto mlieka.. o 7 mej
@danim nemyslim si ze ju nieco rusi lebo sa budi kazdy den presne o 3. A to ci jej chyba naruc mamy asi nie lebo ona sa naje a hned odkvecne spat ale to len na hodinku alebo dve a zase je hore mne sa zda akoby uz bola vyspata o 3 ci 4 ale uz to neriesim budem jej davat o 3 rano jest nebudem sa nikoho pytat na nazor lebo zas sa tu na mna niekto vrhne

@amouramour hoho tak moje starsie ...ma obdobia ked sa na mna nalepi a pride mi ako babatko a su obdobia ked mi povie ze som trapna a nemam sa starat....beriem to ako normalnu sucast dospievania a osamostatnovania sa..nezrutil sa mi svet neboj sa :}