6,5 mesačný synček rád sedí, ale sám sa ešte neposadí
Moj 6,5 mesacny syncek od zaciatku odmieta byt na brusku. Hoci som sa neumorne snazila ho na tuto polohu navyknut, ked zistil, ako sa da z bruska prevratit na chrbatik, tak ho na brusku udrzim maximalne 5 sekund. Pricom miluje polohu v sede - ked ho chytim za rucky, sam sa taha do sedu a ked sedi, udrzi rovnovahu aj vyse 10 minut. Viem, ze sa neodporuca tato sediaca poloha, kym sa dieta samo neposadi, ale on mi nechce uz ani lezat na chrbte, ani na brusku...tak neviem, ako ho donutit sa hrat a rozvijat svoje prirodzene pohybove aktivity. Navyse, ked ho teraz chytim za rucky, automaticky sa taha do stoja. Ked to s tym sedenim neprehaname - nechavam ho takto len par minut, parkrat denne, myslite, ze mu tym mozem velmi ublizit?
ja si myslim jedno, ze ked sa nejaky sval nenamaha, tak sa ani nespevnuje, nevyvija...preto dnes tolko deti cvici vojtovku a preto ten fenomen ochabnutych brusnych svalov. ved to je uplne nelogicke, aby uz male babo malo nieco ochabnute. Ved ochabnuty je len ten sval, ktory sa nenamaha, nie? tu v UK nepoznam nikoho, kto by musel s dietatom cvicit alebo ze by mali nieco ochabnute, stuhnute a tu sa posadza od narodenia, napriklad odgrgnut sa dava dietatko tak, ze sa posadi na nohu, jednou rukou sa podoprie brada a duhou sa sucha po chrbatiku. Presne, ako tu uz bolo pisane, dieta netreba brzdit vo vyvoji, ale ani silit. Su deti pomalsie, kde samozrejme nebudem nasilu posadzat, ked ledva drzi hlavu a su deti sikovnejsie, pevnejsie, ktore idu rychlo dopredu a treba ich v tom podporit. Moj syn uz tyzdnovy pretacal na brusku hlavu, sam ju drzal ako mesacny, pretacal sa ako 4 mesacny, sam sa posadil ako 6 mesacny, krasne lozil a sam beha od 10 mesiacov. A davala som ho aj sediet, aj mal choditko a vobec za to nemam vycitky. ja si teda neviem predstavit, ako by som ho udrzala len na chrbte alebo brusku. ved to by bolo normalne nasilie.
@dibisd my sme boli na tom tak isto, no ja som maleho sediet nedavala, takze tu polohu nevyzadoval,kedze to nepozna, a teraz sa kraasne plazi a ked ho dam na chrbat,tak sups hned na brusko. ale veeela som ho nosila - na lietadielko. pretoze tiez sa mu na tom chrbatiku nechcelo byt cely den. on je predcasniatko,tak som dala na rady neurologa. a ja verim,ze babatko sa vyvija ako fyzicky tak aj mentalne a na ako si ludstvo preslo svojim vyvojom,tak by nim malo prejst aj babatko. ja ked vidim ako sa snazil plazit a tie "myslienkove pochody" tak sme sa aj nasmiali,ale verim,ze bolo dobre,ze proste prisiel na to sam. a tiez cvici brusaky uz dlho a uvidime kedy sa uplne vytiahne. takze nejde len o to,ci je svalstvo dost silne, ale aj o mentalny vyvoj.
a ak by som ho davala sediet, tak by som sa bala,ze by ostal "lenivy" a nechcelo by sa mu potom neskor plazit a stvornozkovat. len by si o hracky krical. ale to je samozrejme individualne 🙂
dobrý článok na túto tému: http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...

@hajanka a citaj co píses 🙂 pretazenie chrbtice, nervovo svalové poruchy...... co to asi je?? o com som písal -TÝch vzorcoch- nervovosval.prenosu ktoré sa tvoria vobdobí ked dieta zacína sediet,chodit... o ochybách ktoré sa tam urobia a prejavia sa