Adaptácia v jasličkách

anakristina
17. okt 2017

Ahojte mamičky.moja dcérka pôjde od novembra do našli na pol dňa,od decembra na celý deň a od januára sa vraciam do práce.v jasliach ale zrušili postupnú adaptáciu (že najprv si tam s dieťatkom,potom ho tam necháš na 2hodiny,potom na tri hodiny a tak) a treba rovno nechať dieťa do pol jednej.chcem sa spýtať,či to tak mal niekto,aké to bolo.ucitelky v škôlke vravia,že je to takto lepšie,lebo si nemusí dieta dlho zvykať na stále sa meniaci stav (včera tu mama bola,dnes nie je,včera mama prišla po raňajkách a dnes nechodí)ale že si zvykne za dva dni na režim.prakticke skúsenosti ma zaujímajú,nie názory z kníh.dakujem

mom311
17. okt 2017

My sme to tak mali. Dokonca na pol dna bol maly len prve tri dni. A od stvrtka uz aj spal. My sme prvy tyzden nemali ziaden problem. Az druhy tyzden,ked mu doslo,ze to nebolo len na chvilku,tak zacal rano plakat. Ale nosil si svoju malicku knizku o autickacha a ked vosiel do triedy,tak ho ucitelky hned zaujali tym,ze nech im ukaze motorku a ine vozidla a zabudol aj plakat a my sme hned odisli,ked bol zaujaty.

nelinka2009
17. okt 2017

No my sme v skolje mali adaptacny... Prvy tyzden dve hodky... Mala revala nechcela dom, rano ani slzu... Druhy tyzden na pol dna zas revala len pri odchode a potom cely den... Rano revat zacala az v poslednom rocniku... A ako staribje tvoj drobcek??

zuzzzka18
17. okt 2017

My chodime od septembra - bola som hodku s nim, dalsi den hodku sam a treti den dve hodky sam. A potom hned na cely den aj so spanim. Rano pomrnci doteraz (ale vlastne bol uz 3 tyzdne od septembra doma kvoli soplom a kaslu). Cez den je podla uciteliek v pohode, ze sa bez problemov do vsetkeho zapaja, papa, spinka.

janickacrazy
17. okt 2017

Sestrin malý tak chodil, plakal len prvý den, od druhého dna bol v pohode, ale on bol také pohodové dieťa, učiteľky si ho nevedeli vynachváliť, jemu nič nevadilo, ani ked iné deti plakali, on si spal akoby sa nechumelilo. Ale mali tam aj chlapčeka, čo sa nevedel adaptovať veľmi dlho, chodil len na 2 hodiny, lebo celý čas prereval, no jeho mama musela do práce, bola samoživiteľka, takže to mala ťažké, ale nakoniec si zvykol.

sandrahi
18. okt 2017

co som pocula od ostatnych mamiciek tak aj u nas teraz zrusili adaptacny a kamaratka mi hovorila, ze sa tiez bala ale nakoniec si mala celkom rychlo zvykla. len tiez, ze zacali trochu plakat ked si uvedomila, ze to nebolo len na chvilku a musi tam chodit stale ale aj to potom prestalo

didamt
18. okt 2017

Aj my sme sa adaptovali tak, že prvé dva dni bola do 11,00, treti deň tam už aj spala a šla som hned po spánku o 14,00 pre nu a takto to šlo prvý týždeň. Ďalší týžden tam už bola na celý deň. Nastúpila som do práce. S adaptáciou nebol absolútne žiadny problém.

anakristina
autor
18. okt 2017

@nelinka2009 1,5 roka má,kojená je....

wikiwiki
18. okt 2017

Možno majú tie učiteľky aj trochu pravdu v tom, že by ho to zbytočne mýlilo ale tak zase každé dieťa je iné a možno práve tomu tvojmu by to vyhovovalo tak, že by si tam s ňou najprv bola. Ale ťažko povedať, keď teraz už v podstate druhá možnosť nie je..

kratucka
18. okt 2017

možno sa ti to zdá byť také hrrrr. no v niečom majú tie učiteľky pravdu. dieťa by sa len spoliehalo, že po 2 hodinách prídeš. ono to nebude zo začiatku len tak, ale zvykne si a po čase sa bude aj tešiť, predsa tam bude každý deň niečo nové

tony_tony
18. okt 2017

adaptacny proces zalezi od veku dietatka a od jeho pripravenosti na kolektiv, co moze byt u kazdého uplne ine. co jedno dieta zvladne pre druhe moze byt velmi traumatizujuce, no osobne si myslim ze 1,5 rocne plne kojene dieta este na kolektiv nemoze byt pripravene a ostat pol dna bez mamy moze byt na neho dost vela.

didamt
18. okt 2017

@anakristina moja dcérka nastupovala ako 21 mesačná do jaslí a tiež bola ešte kojená. Mala som veľké obavy, lebo inak ako pri kojení či obednajší spánok alebo večerný ani nezsapala, nikdy. V jasliach zaspala hned prvýkrát na obed bez kojenia a bez problémov, mala som z toho strach a bola na telefone, že mi budú každú chvíľu volať. Nič sa nekonalo. Večer som ju normálne kojila do 2 rokov. Absolútne sme s týmto nemali žiadny problém. Za celú dobu chodenia do jaslí /1 celý rok / jediné ráno neplakala, páčilo sa jej tam veľmi a ani s nástupom do škôlky sme nemali absolútne žiadny problém. Dcérka bola ešte k tomu veľmi zlý jedák ked nastúpila do jaslí. Doma zjedla iba troška polievky na obed, o druhom chode som mohla iba snívať a to chcela len mixované. No hrozné obdobie. Nástupom do jaslí sa naučila jesť dva chody, veľmi sa nám rozšíril počet jedál, pomohli nám s odplienkovaním. Dcérka šla do škôlky maximálne pripravená, vedela sa sama najesť, obliecť, vyzliecť. My sme to nikdy neoľutovali že išla do jaslí.

anakristina
autor
18. okt 2017

@kratucka áno,logiku to má,len poznáš názory psychológov,sú úplne opačne....Naozaj tak tvrdili,že pre deti to raz tak raz inak nie je dobré,že ten proces trvá potom dlho....a praktickú skúsenosť oni maju

anakristina
autor
18. okt 2017

@didamt aj som sa rozplakala,ďakujem za pozitívne slová,aj moja je zlý jedák,berieme železo,odvtedy si už pýta jedlo,viac papkanie,no ona zas halušky,cestoviny,ryžu s perkeltovou šťavou by jedla dookola 🙂 odkedy to železo berieme,tak zje viac a koji sa menej,teraz pôjde s taktom k babke na 3hodiny a tam si ukazuje na ústa,že chce papať,čiže už nekrici,že cici 🙂 takže 3-4hodinky ak je zaujata,tak vydrží bez kojenia s jedlom a vodou.deti ľúbi,naznačuje,že chce ísť medzi babaa,keď sme na ihrisku a uvidí dieta,zavolá si ho k sebe,hanblivá nie je...

didamt
18. okt 2017

@anakristina och moja, neboj sa, nie si prvá ani jediná. Naše jasličky boli pre detičky od 11 mesiacov a veru boli tam také detičky. A poviem ti úprimne, v posledný deň ked sme sa s jasličkami lúčili, ja som revala ako tur, taká som bola spokojná s ich starostlivosťou. S malou dušičkou sme nastupovali do škôlky a to doslova zo dňa na deň. Posledný augustový deň bola ešte v jasliach v piatok a v pondelok sme šli do škôlky. Jasné že nie každé dieťa je rovnaké, niektoré si zvykne rýchlejšie, iné pomalšie. U nás v škôlke plakali iba detičky, kt. predtým do kolektívu nechodili, takže sme toho boli ušetrení. Držím palce !

anakristina
autor
18. okt 2017

@didamt ďakujem ti pekne,posnažím sa vylúčiť všetky zle poznámky a výčitky od ľudí,lebo mi to nerobí dobrotu a preto si túto tému riešim znovu a znovu.verim,že aj ona sa potom ľahšie adaptuje na skolku.ja niekde cítim,že je to správne rozhodnutie.

alicka850
18. okt 2017

Zvisí asi od povahy a veku dieťaťa. Dcera takto išla , nakoľko mi zo dna na den vypadla opatrovatelka a v praci som si nemohla zobrat tolko volna. Bola uplne v pohode. Syn išiel postupne a adaptáciou, zvladal to lepšie, ked tam po mesiaci začal spavať, chodili sme ho dva tyzdne zobrat po zobudení, aby tam nebol dlho. Zvykol si tiež, ale bolo to horšie ako s dcérou. Mali obaja cca 2r aj 3 mesiace. Čudujem sa, že v jasliach zavadzaju taketo novinky, u nas za tie peniaze, čo tam platime vychadzaju v ustrety uplne vo všetkom.

nelinka2009
18. okt 2017

@anakristina no tak vam velmi drzim palceky, nevoj to zvladne zvykne na tetusky a bude ok... Neviem ci u takto maleho dietata ma bejaky vyznam adaptovat, zw najprv kratsie potom dlhsie, ale skus. Podla mna najtasie to bude bez ciciku 😁😂

janickacrazy
18. okt 2017

@anakristina Nič si nevyčítaj, v zahraničí chodia deti do jaslí oveľa skor a nikto to tam nerieši. Sestrin malý išiel v roku do jaslí a tam učiteľky vraveli, že skor si zvykajú tie mladšie deti lepšie a že najhorší vek je 2 roky. Držím palčeky. 🙂

nelinka2009
18. okt 2017

@janickacrazy inak suhladim urcite lepsie mensie a rok a pol az dva je podla mba ideal

radusbambina
18. okt 2017

Každé dieťa je iné ale aj tak si myslím, že dieťa by malo byť doma s mamou, ak sa dá, do tých troch rokov, veď je to jedno z najkrajších období dieťaťa. Pred nástupom na MD som robila dlhšie obdobie v MŠ v najmenšej triede, kde sme mali deti od dvoch a od troch rokov. Adaptácia dvojročných detí bola omnoho ťažšia a veľmi ťažko sa dokázali zapájať, mnohé dlho chodili len na pol dňa alebo museli dochádzku prerušiť a pokračovali napr. až od januára. U nás mal rodič možnosť postupnej adaptácie a mnohým deťom to pomohlo. Niektoré si s nami len ráno zacvičili, iné prišli až na aktivitu alebo chodili s nami na vychádzky, aby sa spoznali s deťmi. A ako mama si neviem predstaviť, že by som mala dať také malé dieťa do jaslí, ale tak to som ja. Ale určite nikoho za to neodsudzujem.

misinka26
18. okt 2017

No stress moj maly siel do jasiel v 1 a pol, kojeny a rovno na cely den 😀😀😀 zvladli sme viac menej v pohode... teraz chodi skolky a o rok ide do skoly - vobec mu to neublizilo naopak je ovela samostatnejsi a sikovnejsi ako jeho rovesnici 😀 drzim palce...

yanni
18. okt 2017

@tony_tony Tak 18 mesacne dieta urcite nie je plne kojene😨

@anakristina Ucitelky maju pravdu. V niektorych krajinach adaptacia vobec neexistuje. Nasa copana isla do preschool ako 15 mesacna. Hned hrrrr od 8 do 13stej (v KSA celodenne neexistuju). Plakala tak prvych par dni pri odovzdavani. Ucitelky ju zaujali a potom uz ani domov nechcela chodit. Po par mesiacoch plakala, ked mala ist domov. Ona chcela "deti" haha
Teraz koncom augusta zacala v novej skolke (2 roky a jeden mesiac) a tam je uz adaptacny. Ucitelky si nechceli dat povedat. Ha ha prvy den pohoda dve hodky, druhy den revy, treti den este väcsie revy. Treti den sama a celu dobu, lebo som si buchla a povedala, bud tam bude sama a cely cas, nie par hodin alebo bude zle. Takto si nezvykne nikdy. A ahahooooo Ziadne revy. Odvtedy ani slza, vbehne rano do triedy a uz jej nie je.
A sa aj naja, aj sa vyspi, aj spolupracuje. A podotykam, chodi tam kazdy den od 28.8. a este NEBOLA chora a nevymeskala ani jeden den.

A este pridam, aj nasa bola v tej dobe (prva skolka) kojena. Rano a vecer a super to fungovalo. A nebol problem cely skolsky rok. Apropo ani v prvej nebola nikdy chora.

anakristina
autor
25. okt 2017

@radusbambina tiež som si to nevedela predstaviť.ale nechcem prist o miesto a z rodicovskej sa neuzivime,partner má novú robotu,proste bolo to rychle rozhodnutie z núdze.vycitam si to a neviem či je to správne,no na druhej strane mám pocit,že už chcem robiť,byť medzi ľuďmi.....a tie 3roky....čo ja viem,či sa to dá takto globálne povedat,že každé dieťa do 3r má byť s matkou.niektore je pripravené skôr,iné nebude ani neskôr....každopádne je to na zamyslenie

anakristina
autor
25. okt 2017

@misinka26 ďakujem za podporu,bodaj by sme to mali podobne

anakristina
autor
25. okt 2017

@yanni dakujem za pozitívnu skusenost,tak asi dáme na učiteľky a niečo bude.no moja je kojená často :( boli týždne,že nič nejedla.papa malé porcie aj teraz,najmenej kojenia sme mali že ráno,potom cca o jednej,o druhej a o tretej,čo sa budila z poobedňajsieho spánku,potom večer na uspavanie.....inak bezne tak 3-4h zvykne byť bez kojenia.a to bolo ešte pred mesiacmi nepredstaviteľné,lebo vtedy si pýtala každých 30-40min :( problém to je v aute,v obchode,v reštike,na prechádzke.....keď ti neprijme iné jedlo....ale už sme na dobrej ceste

anakristina
autor
4. nov 2017

Ahojte,no prve 2dni máme za sebou.....rano neplakala ani jeden den,ale potom uz ano,druhy den viac.o dvanastej uz od únavy vzdy.vraj to znasa dobre,zapaja sa,používa nocnik,papka,ale treba ju krmit vacsinou....ale ked som prišla,oči mala cervene.....hlas ledva mala....proste ako matka citis,ze nieco neni ok.doma,keď sa vyspala,už bola ok,super nalada,spomeniem jasle a hovori,že baaaba,baaba.ale predsa ten cudny nevysvetliteľný pocit,že radsej som mohla predat oblicku,ako dat dieta cudzim ľuďom :(

ivuska55
10. nov 2017

Nasa isla ako 15 mesacna od septembra do jasiel. Prve dni adaptacne, najskor hodinka, potom dve, tri, pol dna, posledny den bola na cely den. Zvladla to skvele, vobec zevraj neplakala, iba rano asi minutku...to skor ja..Ja som mala obavu zo spavania, lebo ona je taka sipkova ruzenka..lubi spinkat, tak som sa bala ze nevydrzi byt tak dlho hore..chodia spat o pol 12tej. Ale, zvykla si..hned aj zaspinka, pekne papa, paci sa jej tam velmi.😉 Ked pridem pre nu, uprace hracky a ide za mnou..Niekedy...ani nejde, hra sa dalej..😀 Prve asi dva tyzdne bolo tak, ze sa zasekla medzi dverami triedy a nechcela moc do triedy, ale do dvoch tyzdnoch uz aj sama isla, priam bezala😀 Domov chodi spokojna, usmiata..v jaslickach ju chvalia, aka je dobra sikovna..no podla mna super, ze si tak rychlo zvykla, lebo poznam to...trapime sa koli tym deturencom, ci im je tam dobre..☹ Malinka sa nam uz aj ako tak rozrecnila, ucia ju na nocnik, vidim ze vela veci ju tam uz naucili..🙂 Takze mne padol velikansky kamen zo srdca, ked vidim ako sa tam malej paci..aj ked musim povedat..ze ona vzdy bola taka salamistka...jej bolo jedno kde je, s kym je..hlavne ze jej daju dobre najest..😂 Drzim palce, nech si malinka rychlo zvykne...urcite sa jej v jaslickach casom bude pacit.

ivuska55
10. nov 2017

A pozeram ze mame rovnako stare baby...Nasa je tiez majova😉

bridgetim
10. nov 2017

My sme mali v jasliach postupnu adaptaciu a veru si neviem (a ani nechcem predstavit), ze by som ju nechala v uplne cudzom prostredi s cudzimi ludmi cely den samu. Ta postupna adaptacia podla mna ma svoje opodstatnenie a nedala by som svoje dieta do zariadenia,kde toto neumoznuju.hoci mi je jasne,ze to,ako si to-ktore dieta zvykne,zavisi aj od jeho povahy.nakolko poznam svoje dieta (a aj seba),viem,ze by sme to "len tak" zo dna na den nedali.ked zacala chodit nasa,mala 19mesiacov a bola kojena na poziadanie.nehovorim,ze to bolo lahke,ale tym,ze sme si zvykali postupne,nebolo to take stresujuce a tazke (ako pre malu,tak aj pre mna).lebo aj maminy si veru musia zvyknut,ze uz nebudu mat svoje dietatko pri sebe celych 24hodin,ako tomu je pred nastupom do jasli.ze uz nebudu stale spolu,a ze znacnu cast dna stravi ich dieta s cudzimi ludmi.trvalo to cca 2tyzdne,kym sme si zvykli,z toho ten prvy tyzden bol taky,ze som tam bola s nou.velmi som sa toho nastupu obavala,nakolko moja mala je na mna dost naviazana,ale zvladla to nad moje ocakavania.az ma to prekvapilo.miestami som mala dojem,ze ja to zvladam horsie 🙂

maminecka2
10. nov 2017

Ahoj, u nas jedna skolka bez adaptacie, od 1. dna syn spal, 2. skolka a adaptaciou- 3 dni do 10., 7 dni len doobeda, potom spat. Vysledok plus minus rovnaky- obaja synovia niekedy plakali, niekedy nie. Kazdy si obhajuje to svoje. A cistu pravdu asi nebude mat nikto, lebo kazdemu dietatku by vyhovoval uplne iny pristup. Casto to pri tej adaptacii maju jednoduchsie skor ucitelky ako deti. Ked dieta zisti ze je to definitivne takmer kazde zacne plakavat a postupne si zvykne. Mne kolkokrat rano doma place este aj predskolak ze nechce ist (4. rok v skolke...), som totiz doma s najmladsou