icon

Ako motivovať štvorročné dieťa ku kresleniu?

mama4444
20. júl 2025

Dobrý deň, prosím vás mám štvor ročného syna ktorý odmieta kresliť, nechce kresliť, nemá k tomu vzťah, teraz pred 2 mesiacmi začala chodiť do škôlky Síce sa to trošku zmenilo a zlepšilo ale keď doma s ním robím grafu motoriku, ja mám strašne málo trpezlivosti učím sa to celý život už som niekoľkokrát aj plakala nad tým že vybuchnem a začne kričať ale prosté on nemá k tomu vzťah nevie kresliť ani hlavonožca jeden celý rok kreslí len taký nejaký kruh povieš že to je jedna postavička z rozprávky, inak je úplne normálne dieťa bežné rád si stavia hra šport atď. Ale prosté kreslenie -20 bodov a učiteľky v materskej škôlke na mňa pozerajú že už má 4 roky už by mal vedieť ovládať veľa veci. ja sa s ním snažím doma robiť aj sme si kúpili farbičky aj temperové či vodové farby ale prosté nič. 😞😞😞 Veľmi ma to trápi

Strana
z2
basulaak
20. júl 2025

Moj mal v aprili 4 a kreslenie ci vyfarbovanie nema rad. Nevyhladava to, v skolke ked vidim vystavene prace nas ma cisty papier alebo jednu ciaru ceruzkou. Neriesim to. Je mi to jedno. Vsimam si vsak, ze take malovanie vodovkami ci praca s plastelinou, nalepky ho bavia. Ani s kriedami ho to extra nebavi. Bavilo ho to jedine vymalovavst na tablete virtualne omalovanky v ramci hry…Podla mna nas nevie nakreslit ani kruh ale nestresujem sa kvoli tomu. A uz urcite by som netlacila na pilu. No stress

kvietok1233
20. júl 2025

@mama4444 moja dcéra tiež nerada kreslí, nenutim ju do toho

kacena4
20. júl 2025

@mama4444 nie myslim voskovky do dlane, daj do googlu "dlanove voskovky"

sense
20. júl 2025

Ja som nikdy nič pekné nenakreslila, dokonca moja dcéra keď mala 6 kreslila krajšie ako ja....a to do 4rokov tiež katastrofa, potom dostala okuliare a už ju to bavilo (nemusí to byť váš prípad). Sú deti ktoré rady kreslia a deti ktoré nie a obzvlášť ak je na nej tlačené sa zatnu a dupľom neurobía nič.

mama4444
autor
20. júl 2025
@basulaak

Moj mal v aprili 4 a kreslenie ci vyfarbovanie nema rad. Nevyhladava to, v skolke ked vidim vystavene prace nas ma cisty papier alebo jednu ciaru ceruzkou. Neriesim to. Je mi to jedno. Vsimam si vsak, ze take malovanie vodovkami ci praca s plastelinou, nalepky ho bavia. Ani s kriedami ho to extra nebavi. Bavilo ho to jedine vymalovavst na tablete virtualne omalovanky v ramci hry…Podla mna nas nevie nakreslit ani kruh ale nestresujem sa kvoli tomu. A uz urcite by som netlacila na pilu. No stress

@basulaak dakujem aj tebe 🙂

zuz1177
28. júl 2025

Nasla som tuto temu az dnes, tak pridam moju skusenost. Syn bol presne rovnaky a po case som pochopila, ze akakolvek motivacia alebo nutenie nepomoze. Kresba u dietata je stadium vyvoja a neda sa naucit. A rodic to nevie velmi ovplyvnit (jedine tym, ze dieta ma vzdy moznost mat doma farbicky, stolik v spravnej vyske a papier, ale nic viac rodic nespravi). U nas konkretne nechcel doma do 5 rokov vobec chytit farbicku, ja som bola z toho vnutorne v strese, ze co grafomotorika do buducna. A prisla predskolska trieda, nova pani ucitelka a jeho to zacalo bavit. V skolke si zrazu sam pytal ulohy a pracovne listy, este navyse oproti tomu co mali. V decembri mi hovori, ze on by chcel kuliferda aj domov, lebo jeho to tak velmi bavi, doma vytahoval zrazu vsetky stare vymalovanky. Dnes nie je v jeho kresbe vidiet ziadny rozdiel oproti rovesnikom…ano postavy dodnes nekresli rad a ani sam od seba ale hasicske auto nakresli tak perfektne a detailne, ze ja by som to nevedela.

buduciotec
9. sep 2025

Ahoj 🙂
úplne ťa chápem, nie si v tom sama. Veľa detí v 4 rokoch nemá prirodzený vzťah ku kresleniu – a to je úplne v poriadku. To, že si radšej stavia, športuje alebo hrá, neznamená, že zaostáva. Každé dieťa má iné tempo a niekedy potrebuje najprv získať silnejšie prsty, koordináciu a chuť tvoriť, než sa pustí do obrázkov.

Grafomotorika sa dá rozvíjať aj mimo papiera – skladanie lega, navliekanie korálok, trhanie papiera, plastelína, strihanie nožnicami, zatváranie krabičiek či zapínanie gombíkov. To všetko pripravuje rúčky na kreslenie a dieťa to často baví viac než ceruzka. A čím viac to robí hravo a prirodzene, tým ľahšie potom chytí do ruky pastelku bez odporu.

Chápem tvoje slzy – veľa rodičov sa cíti pod tlakom škôlky, ale ver, že hnev ani stres kreslenie neuľahčia. Skôr pomáha urobiť z toho hru, nie povinnosť. My doma čerpáme inšpirácie z Spukid Akadémie – sú tam offline aktivity pre deti od 0 do 6 rokov, celé bez mobilov a tabletov. Je tam aj veľa tipov na hry, ktoré posilňujú grafomotoriku hravou formou (a dieťa ani nevie, že „trénuje“). Ak chceš, pozri na spukid.com.

Drž sa, nie si zlá mama – to, že hľadáš riešenia a trápi ťa to, je dôkaz, ako veľmi ti na synovi záleží. ❤️

Strana
z2