icon

Ako naučiť 10 mesačné bežkať?

michaela025
4. jún 2012

mam 10,2 mesacnu dcerku ako ju mam naucit behat uz som vysla z cviku neviem ci nebude mat problemy s nozickami no bola som snou na nozickach v 3mesiaci a doktor ze je v poriadku len muz mal ako maly ploche nohy aj nohy mu idu do o a mla beha v pavuku len sa dava na spicky lozit ani jedno moje dieta nevedelo tak neviem co mam skusat

renab
6. jún 2012

@evkat aj keď chcela chodiť v ôsmych mesiacoch, nemusela si s ňou chodiť za ruky, ani ju dávať do pavúka. mohla sa postaviť a chodiť sama okolo nábytku, sedačky. môj najmladší tiež neliezol, len sedel a v siedmych sa postavil a chodil okolo nábytku, stien. podobne aj kamoškina, ktorá nakoniec začala chodiť sama v deviatich mesiacoch. a pavúka ani ruky nepotrebovali.

zuzi0911
6. jún 2012

zakladatelka temy sa zle vyjadrila respektive zle polozila otazku. ona nece ucit svoje dieta behat. ona ma strach preco nelozi a ked sa ostavi tak na spicky. ona sa skor pyta ci to stanie na spickach neovlivni chodzu a ci sa to napravi.
@domigb
@usiko

renab
6. jún 2012

@horana neviem, či deti, ktoré nelozili, sú menej inteligentné. ja mám doma také dve, ktoré úplne preskočili túto fázu a zhodou okolností obidvaja majú vysoko nadpriemernú inteligenciu. dcéra, ktorá lozila, je síce tiež veľmi šikovná, ale takú výšku inteligencie synov nedosahuje. 😉 žeby výnimka potvrdzovala pravidlo? neviem, ale nechcem tým povedať, že dávať dieťa do chodítok je prospešné. keď sa postaví samo v siedmych, nech si chodí. keď v dvanástich mesiacoch - tiež na tom nevidím nič zlé.

usiko
6. jún 2012

@xlucia no, tak potom ja uz som bezmocna, bezradna, vzdavam sa 😀 😀 😀 😀 😀

huxy
6. jún 2012

my sme od troch mesiacov nosili pavlikove remence,cca 3 a pol mesiaca.cize dcerka sa aj sediet naucila ovela neskor,nez ostatne deticky,remence proste nepustili.taktiez lozit zacala ako 10 mesacna,po desiatich rehabilitacnych cviceniach.ako rocna sa zacala stavat sama,chodit mini krociky popri nabytku.a teraz chodime sami asi cca mesiac.nemyslim,ze sa treba niekam ponahlat.kazde dietatko je predsa ine.a hlavne sa netreba s knikym porovnavat.neboj,urcite bude pekne chodit.
takze k otazke,ako naucit dietatko bezkat?nijako,ono sa nauci samo.treba tomu dat cas 😉

zuzi0911
6. jún 2012

@huxy my sme ich tiez mali ale od 4 tyzdna do 10 mesiaca.posledne 3 mesiace so sladanim. zacala behat o mesiac neskor takze na to ze mala problemy beha dobre.

jolinka
6. jún 2012

@horana mozem potvrdit aj z vlastnej zlej skusenosti ze nie len nelozenie ale aj jeho skratenie je na skodu..

starsie dcerky mi pekne lozili 4-5 mesiacov, bez pomoci, chodit sa naucili tiez bez pomoci, neboli posadzovane, vodene za ruku, choditko doma nemame...a boli opatrne, vedeli sa rychlo poucit z padov, doslova sa vedeli v pade skrutit na ruky.

treti syn detto, od mala na brusku a uz pekne lozil a staval sa o nabytok...ale som urobila chybu ze som ho vonku zacala vodit za ruky, mal cca 9 mesiacov, prisla dazdiva jesen, starsie deti len ihrisko a ihrisko...doma lozil a vonku som ho vodila aby sa nrzaspinil...no ale rychlo prisiel na to ake je to pohodlne, zacal vyzadovat vodenie aj doma, doslova nas tym terorizoval, lozenie pouzival len na to, aby k niekomu dosiel a chmatol ho za ruku a podho kracat... 😒 😉 takze sa mu faza lozenia skratila...na tych cca 2 mesiace, inak by urcite lozil dlhsie...lebo ja som si vydychla ked uz od 10 mesiacov chodil sam 😨 a on je z nasich 4 deti najmenej opatrny, mal najviac padov ako sa naucil spoliehat sa na moju ruku.

katka.bn
6. jún 2012

Nemozem neodpovedat: Velmi ma zarazila tato diskusia, lebo 10-mesacne dieta ucit bezkat je hlupost, este nemusi byt zrele na chodenie. Preco ju chcete ucit chodit? Kam sa ponahlate? Mozete dietatu skor uskodit, ako pomoct, ked chcete stoj-co-stoj predbiehat jednotlive vyvojove stadia. Deti prechadzaju vyvojom velmi individualne a ak niektore 10-mesacne dieta sem-tam urobi krok s velkou oporou rodicou, ine moze urobit svoj prvy krok vo svojich 17-tich mesiacoch. JE TO NORMÁLNE!!! Maminy, prosim Vas, pamatajte na to!

katka.bn
6. jún 2012

@katka.bn A este k tomu pavuku: Pavuk/choditko vobec nepomaha chodzi, prave naopak, oddaluje samostatny nastup chodze tym, ze diata v nom pouziva uplne inu techniku chodenia ako pri samostatnej chodzi. V pavuku hopka na spickach a pri normalnej chodzi slape najskor na paty, cize uplne naopak. Pavuky nie su vhodnym prostriedkom na ucenie deti chodit.

kubuliatko
6. jún 2012

tak toto je dobreeeee. 10 mesacne dieta ucit behat? a v pavuku??? a cudujes sa ze spickuje???
ziadne dieta nenaucis behat pokial jej samo nedozrie centrum motoriky
v mozgu

zuzi0911
6. jún 2012

zakladatelka uz asi nema nervy odpovedat a ani sa necudujem. zakladatelka sa raz vyjadrila ze zle polozila otazku.ona nece ucit svoje dieta chodit. ona sa pzta preco nelozi,a ked sa postavi tak na spicky.a preto chce radu ci to spickovanie sa napravi atd....
@katka.bn

ikke
6. jún 2012

...no ale v pavukovi to spickovanie asi tazko napravi
a v pavukovi sa tiez asi tazko nauci lozit...

jolinka
6. jún 2012

@zuzi0911 no nechcem vyryvat, ale preco sa tema vola "ako naucit 10mesacne bezkat?" a nie "preco 10 mesacne nelozi a spickuje? a ako to napravit?"

kubuliatko
6. jún 2012

tvoje dieta pravdepodobne spickuje pre to lebo chodi v pavuku.na takutu chodzu este nie je pripravene a koriguje to nespravnym pohybovym stereotypom. daj ju radsej do ohradky. a vsetko sa nauci sama aj sediet a lozit po styroch a plazit aj postavovat. ak ju chcem motoricky posunut trosku dalej tak chod so nou do bazena na plavanie. tam vacsinou dojde u deti k prudkemu posunu v motorike.

zuzi0911
6. jún 2012

@jolinka preco sa tak vola to netusim,len neskor uviedla ze to zle napisala kedze skor tym myslela ako dieta naucit chodit bez spickovania a ako a cim tomu dopomoct aby nespickovalo. a nevyryvas preco?

jolinka
6. jún 2012

@zuzi0911 sak v poriadku...odpovede dostala...ak cakala ze jej niekto poradi, davaj dalej do pavuka, spickovanie je Ok , neskor same prestane, pripadne vyber z pavuka a tahaj za ruky... 😒 no hm, vela takych nebolo.

nech ide za lekarom, ortoped, rebabilitacni pracovnici, fyzioterapeuti...tam jej povedia to co tu, len to mozno od odbornikov vezme lepsie,

hajanka
6. jún 2012

@horana suhlasim s velkou castou tvojho prispveku, ale rada by som vediet, ktora studia ci statistika dokazuje, ze deti ktore nelozili, alebo si dobu lozenia skratili, su menej inteligentne?? Aky fakt?? A aka je vlastne primerana doba lezenia??
Nevyvraciam to ze lozenie ma prinos pre koordinaciu, ci blahodarny ucinok na spevnenie svastva a celkovo pre pohybovu sustavu... ale co to ma spolocne s inteligenciou?
tak ja tuto studiu velmi lahko, rychlo a jednoducho vyvratim 😀
moj syn sa do lozenia velmi nemal, lozit sa naucil mozno (cca) mesiac predtym ako sa naucil chodit, chodit zacal v 12mes a je diagnostikovany ako nadprimerene intelektovo nadany sikovny chlapec 😉

hajanka
6. jún 2012

@renab aj my sme asi vynimka 🙂

31majka12
6. jún 2012

dost blba otazka...ved ked beha v pavuku...to si ju tiez ucila?

jolinka
6. jún 2012

@hajanka ja som to tiez niekde citala...ze lozenie podporuje inteligenciu..ale nie v tom zmysle ze neloziace deti musia byt nutne blbe...to rozhodne nie, iste je kopec deti mimoriadne mudrych a pritom neloziacich...

ale v tom zmysle ze u malych deti je vyvoj komplexny, motorika taha dopredu vyvoj intelektu, loziace deti su viac konfrontovane podnetmi prostredia, prepajanie nervovych spojov skrizenym poohybom pri lezeni, napomaha celkove vyvoju mozgu...napr. aj deti s dmo, prip. inak porusenym mozgom su podporovane na lezenie, cvicia skrizene cviky {prava ruka, lava noha} aby sa im zlepsili prepojenia v mozgu atd..

boka79
6. jún 2012

@michaela025

ahoj, necitala som vsetko, ale moja mala sa naucila sama chodit v 15 mes. pre tym od 8. mes. chodila len popri nabytku. Pavuka som nedavala, je to poprve nebezpecne, je popisane vela urazov a to dieta sa neuci chodit spravne , a deti maju prejst najprv lozenim, popr. plazenim.. Co je s pavukom tazko.

Neboj, ona sa to aj sama nauci, drzim palce

jolinka
6. jún 2012

@hajanka este ma napadlo aj to...ze napr. ze vacsina cicavcov az na vynimky {tuzim zirafy a tavy aby som netrepala 😉 🙂} chodia po 4 skrizene cely zivot ...len clovek tym ze sa postavil na 2 nohy, to nema takto...a zrejme aspon v utlom detctve ked sa vyvija mozog je potrebne aby si tu fazu stvornozkovania ako zvieratko zazil... 😉 😅

hajanka
6. jún 2012

@jolinka no neviem... 😅 rada by som si pozrela tu studiu aj ako to sledovali, lebo aj ked to znie zaujimavo, bezna prax mi to vyvracia 🙂
z mojich skusenosti prave vacsina nadprimerne intelektovo nadanych deti nie je tak fyzicky "nadana" ako tie bezne, vacsinou neskor lezu, neskor chodia, nevedia si zaviazat snurky (dlho), maju problem sa naucit bicyklovat a rozne ine veci... proste su take sportovejsie drevka 😅 a to som medzi nimi denne (samozrejme nie vsetky, ale vacsina urcite)
naopak ten intelekt je velmi vysoky, skoro sa naucia rozpravat, sami sa naucia abecedu, skoro a bez pomoci sa naucia citat, pisat, logicke myslenie, atd...

vierkasteffi
6. jún 2012

@hajanka tak to som zvedava lebo našmu tiež všetko dlho trva 😉

dadis
6. jún 2012

1 ci 3 deti je to jedno, celkovo myslim, ze vobec nefunguje osveta u pediatra. (teraz si nie som ista, ci su vobec o nektorych veciach "osvieteni" pediatri) Kazdopadne kazdy pediater by mal vychadzat z predpokladu, ze priemerna matka nema odkial vediet zasadne a podstatne zalezistosti ohladom starostlivosti o dieta. Ano vela matiek, je tak "sikovnych" ze si vela informacii ohladom dojcenia, stravy a psychomotorickeho vyvoja "pracne vyhladala", avsak stale je tu skupina zien, ktore maju problem s dostupnostou takychto informacii a su aj take ,ktore nemaju zaujem cerpat info z inych zdrojov, vacsinu info maju od svojich matiek, kamaratiek a pod...kvalita tychto informacii je povazliva...Kolko krat je matka v prvom roku v poradni? To jej lekar nemoze povedat tak zasadnu informaciu, ze poloha na brusku je najdolezitejsia poloha v prvom roku zivota a je prvym predpokladom dalsieho spravneho vyvoja...ze ak v 5mesiaci dieta "posadim", tazko sa potom uspokoji s hrou na brusku...a to sa potom cudujeme, ze dieta nema rado polohu na brusku, ked sa mu ukazali nove obzory...dovolim si tvrdit, ze vsetky deti, co "nemaju radi" polohu na brusku, maju v skutocnoti problem...a to taky, udrzat sa v tejto polohe, teda, ze nemaju dostatocnu silu v chrbatiku, aby sa v tejto polohe citili komfortne. Preto je dolezite polohovat na chrbatik v bdelosti uz od novorodeneckeho obdobia, vzdy na chvilku, kym vieme dieta zaujat, kazdy den bude mat chrbatik silnejsi a silnejsi, az nas prekvapi, ze sa do tejto polohy bude sam polohovat a to uz je dalsi milnik vyvoja - pretacanie...atd...kebyze pediater na kazdej preventivke utrusi 2-3 vety o spravnom vyvoji, nemali by ortopedi a neurologovia tolko prace v buducnosti 😒
K tym pevnym topankam, kym dieta este samostatne nechodi...no odkial to moze taka priemerna stredoskolsky vzdelana zena vediet? Ved to "nevedia" ani slovenski vyrobcovia obuvi...

Hlavna vec, ze sa na ZS povinne uci nabozenstvo/etika.

jolinka
6. jún 2012

@hajanka iste ale studia bola o beznej vzorke deti loziacich versus neloziacich...nie o specifikach nadpriemerne nadanych deti 😉

hajanka
6. jún 2012

@jolinka takze nadpriemerne nadane deti su potom vynimka, specialna skupina nezaradena do tejto studie?
Ale odkial ti "vedci" vedeli tomto veku cca 6-12mes. zistit a zaradit do studie, ktore deti su bezne a ktore nadpriemerne intelektovo nadane? v tomto veku to jednoducho este nieje mozne zistit 🙂
to mi akosi nejde dokopy cela tato studia 😅

jolinka
6. jún 2012

@hajanka nechces pochopit ? 😉 😉 v studii boli vsetky deti, priemerne, nadpriemerne , podpriemerne...ich IQ sa v obdobi lezenia nemeralo....vo vyssom veku ked uz bolo IQmeratelne, sa porovnali VSETKY deti zo skupiny loziacich a vsetky zo skupiny neloziacich...a celkove skupine loziacich vyslo vyssie IQ tot vsjo.

kaja73
6. jún 2012

@hajanka
@jolinka http://www.i-psychologia.sk/motorika-reflexna.php toto je zaujimave- je to o vyzname lozenia a o tom ca sa deje ak sa toto preskoci.

hajanka
6. jún 2012

vo veku 12 mes. mojho syna som nemala ani paru o tom, aky je alebo aky bude, ved to nevie nikto.. ani vlastna matka 😀
nevedela som to dokonca ani v jeho troch rokoch ked zacal pisat a nasledne na to citat, deti som nikdy neporovnala, aj ked som videla ze je iny, ze ma ine zaujmy, ale ved to ma kazde dieta nie? 😉 nepripisovala som tomu ziadny vyznam, proste robil to co bavilo a nerobil to co ho nebavilo, napr. spominane bicykovanie, doteraz sa nevie 😅
zistila som to az ked som to mala cierne na bielom potvrdene psychologickou v 6 rokoch, az potom som si uvedomila niektore suvislosti, az potom sa mi zacali spajat body a vsetko okolo toho... az potom som sa zacala o tom zaujimat viac. A ked nastupil do skoly, tak az potom som si vsimla, kolko toho maju vsetky tie deti spolocne 🙂