Ako naučiť 6-ročné dieťa správne vyslovovať "r"?
6 ročný syn sa nevie naučiť hovoriť “r”
Ahojte. Prosím vás o radu, čo pomohlo vašim deťom naučiť sa “r”. Chodíme už dlhšie na logopédiu, ale nedarí sa. Ďakujem.
Ano, precvičovať slova na tr, trnka, trúba, traktor...dat si prst medzi zuby a vtedy hovoriť tŕr. To si pamatam este z logopédie.
Ja som s dcérami cvičila postupne. Najprv sme robili rozcvičku jazykom: olizovali jazykom zuby i ďasná z vnútornej strany vpravo i vľavo a potom olizovali zuby z vonkajšej strany ďasien pod perami vpravo a vľavo. Následne vyslovovali td, td, td, td a tiež dt, dt, dt, dt, aby sa naučili ovládať jazyk (opierať o podnebie). Potom sme prešli na slovíčka, niekoľkokrát za sebou vyslovovať tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík a tdnka, tdnka, tdnka. Neskôr sme prešli na precvičovanie: tdpaslík, tdpaslík, trpaslík a tdnka, tdnka, trnka. Cvičili sme viacmenej iba v prac. dni, cestou autom zo škôky (cca 5-10 min.), vtedy nemali kam utiecť 😉 Krásne vyslovovať R sa naučili cca za 3 mesiace. Držím palce.
😉 tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík... To sa snáď nedá rýchlo zopakovať miliónkrát bez toho, aby tam to r nezačalo naskakovať.
@anonym_aedf47 no presne to uz dlho robime mne naskakuje jemu nie 🤣
Vymeniť logopéda
@anonym_autor môjmu pomohli až slovíčka zaŕza, vŕzga keď nastúpil do prvej triedy a začali sa učiť ŕ.
Ano, precvičovať slova na tr, trnka, trúba, traktor...dat si prst medzi zuby a vtedy hovoriť tŕr. To si pamatam este z logopédie.
@anonym_630c48
@katkaazoran
Ano s tym ho mučím už dlho 🥲. Tak asi musim byt iba trpezliva. Ďakujem za rady ❤️
@anonym_630c48
@anonym_630c48
@katkaazoran
Ano s tym ho mučím už dlho 🥲. Tak asi musim byt iba trpezliva. Ďakujem za rady ❤️
@anonym_630c48
@anonym_autor nám to ich td, ten vôbec nepomáhalo presne som bola na tom tak ako ty. Ja som už hovorila take r že koniec a syn nič. Dieťa musí aj dozrieť.
Problem moze byt uplne v pohode aj v logopedicke. 😉 Vacsinou to detom tak dlho netrva, ked uz tam chodia.
@anonym_630c48
@katkaazoran
@anonym_630c48
@anonym_autor Cvičiť pravidelne ale nie donútene, nie všetky deti majú predpoklady aby sa stali moderátormi športových novín s perfektnou výslovnosťou, samozrejme rozcvička na tvár (napr. rozmasírovať si tvár, skúsiť “jesť jablko” naprázdno a otvárať celú čeľusť postupne), a poriadne otváranie úst pri rozprávaní pomáhajú. Dôležité je celkovo sa naučiť vyslovovať slová a vety zrozumiteľne, keď pár písmen nebude úplne dokonale zvládnutých tak sa to časom stratí. 😊
@anonym_630c48
@katkaazoran
@anonym_630c48
@anonym_autor tak len trénovať. Moji chodili asi na logopédiu oveľa skôr, naučili sa to rychlo.
DVD Lucinka Pusinka - ODPORUCAM... roky sme chodili k logopedovi, td-nkali donemoty... toto DVD aj mne odporucali, pustili sme si ho doslova asi 2-3x a to R naskocilo... najskor take anglicke sice, ale potom sa to upravilo...
@anonym_autor nasa logopedicka syna r naucila a on ho nepouziva....ze vraj v puberte sa bude hambit a zacne sa snazit...venovala som tomu dost energie tak to necham na syna...
skuste to td este poleziacky. jazyk je vtedy inak. mojmu vtedy naskocilo.
@anonym_autor treba posilniť hrubú a jemnú motoriku. A taktiež cvičenia na prepojenie hemisfér. To má taký neuveriteľný vplyv na jazyk, že som len zírala. Tiež sa syn momentálne učí R.
Ďakujem za rady vyskúšam
@anonym_autor Ani môjmu sa nedarí hovoriť R a tiež som miestami už zúfalá z toho. Chodíme na logo už dva roky.
@anonym_autor nasa logopedicka syna r naucila a on ho nepouziva....ze vraj v puberte sa bude hambit a zacne sa snazit...venovala som tomu dost energie tak to necham na syna...
@zabka79 toto sme zažili tiež. V siedmych rokoch krásne naskočilo u logopedičky r a on ho vôbec nepoužíval v bežnej reči. Vedel ho, ale nepoužíval. Po vyhrážkach, už v 8mich rokoch, že takto jednotky z čítania nebudú, to decko všetko v škole čítalo krásne s r ale mimo čítania vobec. Keď sme cvičili r hovoril, inak vôbec. Nepomahali vyhrásku, sľuby, dary. Rezignovala som....na konci 3tieho ročníka mu to same nabehlo aj v bežnej reči, dosť výrazné. Ale teraz je 4ták a už krásne plynulo hovorí r.
📌
U nás to isté😔 a to dcéra bude mať 9r.uz aj logopedicku vymenili. A nie a nie to R, u nás je bohužiaľ aj L problém vie ho povedať ale nepoužíva...
Kazdy den trenovat.My sme ss tiez dlho trapili a potom zrazu to nabehlo.
Mna to tiez zaujima, my skusame v aute cestou domov take vety kde je viac slovicok na r. To ju bavi, smeje sa. Vymyslame niekedy doslova vtipne vety-cele pribehy. Opakovat len slovicka totiz moju dceru nebavilo. Ale vsimla som si ze niekedy jej to uz ide- pri niektorych slovach. Ale tiez riesime akurat logopeda. Nestatny je mega cena..., statny sa dlho caka. Uvidime
@zabka79 toto sme zažili tiež. V siedmych rokoch krásne naskočilo u logopedičky r a on ho vôbec nepoužíval v bežnej reči. Vedel ho, ale nepoužíval. Po vyhrážkach, už v 8mich rokoch, že takto jednotky z čítania nebudú, to decko všetko v škole čítalo krásne s r ale mimo čítania vobec. Keď sme cvičili r hovoril, inak vôbec. Nepomahali vyhrásku, sľuby, dary. Rezignovala som....na konci 3tieho ročníka mu to same nabehlo aj v bežnej reči, dosť výrazné. Ale teraz je 4ták a už krásne plynulo hovorí r.
@winki13 Ako dlho ste chodili k logo?
moja sa ucila vrcat vrrrr, trrrrrr a tak.. na zachode :D a potom trpaslikovat, princeznovat a tak.. v podsate po tom ako zvladla vrrr trrr uz to islo ako nic
My sme začali na logopédii ako prvé cvičiť C,S,Z a ako sa snažil ukladať jazyk podľa pokynov, vyskočilo mu pri tom R 😆 takže najťažšiu hlásku zvládol hneď na začiatku a mohli sme sa pár týždňov mordovať so sykavkami 🤪
.pripnem sa
@winki13 super moj je piatak a nic 🙄
@winki13 Ako dlho ste chodili k logo?
@kacena2022 mali sme asi nejakych 10 sedeni počas roka.

😉 tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík... To sa snáď nedá rýchlo zopakovať miliónkrát bez toho, aby tam to r nezačalo naskakovať.