icon

Ako naučiť 6-ročné dieťa správne vyslovovať "r"?

9. okt 2025

6 ročný syn sa nevie naučiť hovoriť “r”
Ahojte. Prosím vás o radu, čo pomohlo vašim deťom naučiť sa “r”. Chodíme už dlhšie na logopédiu, ale nedarí sa. Ďakujem.

anonym_aedf47
9. okt 2025

😉 tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík... To sa snáď nedá rýchlo zopakovať miliónkrát bez toho, aby tam to r nezačalo naskakovať.

anonym_630c48
9. okt 2025

Ano, precvičovať slova na tr, trnka, trúba, traktor...dat si prst medzi zuby a vtedy hovoriť tŕr. To si pamatam este z logopédie.

katkaazoran
9. okt 2025

Ja som s dcérami cvičila postupne. Najprv sme robili rozcvičku jazykom: olizovali jazykom zuby i ďasná z vnútornej strany vpravo i vľavo a potom olizovali zuby z vonkajšej strany ďasien pod perami vpravo a vľavo. Následne vyslovovali td, td, td, td a tiež dt, dt, dt, dt, aby sa naučili ovládať jazyk (opierať o podnebie). Potom sme prešli na slovíčka, niekoľkokrát za sebou vyslovovať tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík a tdnka, tdnka, tdnka. Neskôr sme prešli na precvičovanie: tdpaslík, tdpaslík, trpaslík a tdnka, tdnka, trnka. Cvičili sme viacmenej iba v prac. dni, cestou autom zo škôky (cca 5-10 min.), vtedy nemali kam utiecť 😉 Krásne vyslovovať R sa naučili cca za 3 mesiace. Držím palce.

autor
9. okt 2025
@anonym_aedf47

😉 tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík, tdpaslík... To sa snáď nedá rýchlo zopakovať miliónkrát bez toho, aby tam to r nezačalo naskakovať.

@anonym_aedf47 no presne to uz dlho robime mne naskakuje jemu nie 🤣

bielasovicka
9. okt 2025

Vymeniť logopéda

anonym_bc674e
9. okt 2025

@anonym_autor môjmu pomohli až slovíčka zaŕza, vŕzga keď nastúpil do prvej triedy a začali sa učiť ŕ.

autor
9. okt 2025
@anonym_630c48

Ano, precvičovať slova na tr, trnka, trúba, traktor...dat si prst medzi zuby a vtedy hovoriť tŕr. To si pamatam este z logopédie.

@anonym_630c48
@katkaazoran
Ano s tym ho mučím už dlho 🥲. Tak asi musim byt iba trpezliva. Ďakujem za rady ❤️
@anonym_630c48

anonym_bc674e
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_630c48
@katkaazoran
Ano s tym ho mučím už dlho 🥲. Tak asi musim byt iba trpezliva. Ďakujem za rady ❤️
@anonym_630c48

@anonym_autor nám to ich td, ten vôbec nepomáhalo presne som bola na tom tak ako ty. Ja som už hovorila take r že koniec a syn nič. Dieťa musí aj dozrieť.

beata_ra
9. okt 2025

Problem moze byt uplne v pohode aj v logopedicke. 😉 Vacsinou to detom tak dlho netrva, ked uz tam chodia.

cyneric
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_630c48
@katkaazoran
@anonym_630c48

@anonym_autor Cvičiť pravidelne ale nie donútene, nie všetky deti majú predpoklady aby sa stali moderátormi športových novín s perfektnou výslovnosťou, samozrejme rozcvička na tvár (napr. rozmasírovať si tvár, skúsiť “jesť jablko” naprázdno a otvárať celú čeľusť postupne), a poriadne otváranie úst pri rozprávaní pomáhajú. Dôležité je celkovo sa naučiť vyslovovať slová a vety zrozumiteľne, keď pár písmen nebude úplne dokonale zvládnutých tak sa to časom stratí. 😊

anonym_630c48
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_630c48
@katkaazoran
@anonym_630c48

@anonym_autor tak len trénovať. Moji chodili asi na logopédiu oveľa skôr, naučili sa to rychlo.

lulana79
9. okt 2025

DVD Lucinka Pusinka - ODPORUCAM... roky sme chodili k logopedovi, td-nkali donemoty... toto DVD aj mne odporucali, pustili sme si ho doslova asi 2-3x a to R naskocilo... najskor take anglicke sice, ale potom sa to upravilo...

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
zabka79
9. okt 2025

@anonym_autor nasa logopedicka syna r naucila a on ho nepouziva....ze vraj v puberte sa bude hambit a zacne sa snazit...venovala som tomu dost energie tak to necham na syna...

deedol
9. okt 2025

skuste to td este poleziacky. jazyk je vtedy inak. mojmu vtedy naskocilo.

anonym_a39a7e
9. okt 2025

@anonym_autor treba posilniť hrubú a jemnú motoriku. A taktiež cvičenia na prepojenie hemisfér. To má taký neuveriteľný vplyv na jazyk, že som len zírala. Tiež sa syn momentálne učí R.

autor
9. okt 2025

Ďakujem za rady vyskúšam

anonym_5db651
9. okt 2025

@anonym_autor Ani môjmu sa nedarí hovoriť R a tiež som miestami už zúfalá z toho. Chodíme na logo už dva roky.

winki13
9. okt 2025
@zabka79

@anonym_autor nasa logopedicka syna r naucila a on ho nepouziva....ze vraj v puberte sa bude hambit a zacne sa snazit...venovala som tomu dost energie tak to necham na syna...

@zabka79 toto sme zažili tiež. V siedmych rokoch krásne naskočilo u logopedičky r a on ho vôbec nepoužíval v bežnej reči. Vedel ho, ale nepoužíval. Po vyhrážkach, už v 8mich rokoch, že takto jednotky z čítania nebudú, to decko všetko v škole čítalo krásne s r ale mimo čítania vobec. Keď sme cvičili r hovoril, inak vôbec. Nepomahali vyhrásku, sľuby, dary. Rezignovala som....na konci 3tieho ročníka mu to same nabehlo aj v bežnej reči, dosť výrazné. Ale teraz je 4ták a už krásne plynulo hovorí r.

pau_linka
9. okt 2025

📌

luk25
9. okt 2025

U nás to isté😔 a to dcéra bude mať 9r.uz aj logopedicku vymenili. A nie a nie to R, u nás je bohužiaľ aj L problém vie ho povedať ale nepoužíva...

lulu0123
9. okt 2025

Kazdy den trenovat.My sme ss tiez dlho trapili a potom zrazu to nabehlo.

anonym_51f1f1
9. okt 2025

Mna to tiez zaujima, my skusame v aute cestou domov take vety kde je viac slovicok na r. To ju bavi, smeje sa. Vymyslame niekedy doslova vtipne vety-cele pribehy. Opakovat len slovicka totiz moju dceru nebavilo. Ale vsimla som si ze niekedy jej to uz ide- pri niektorych slovach. Ale tiez riesime akurat logopeda. Nestatny je mega cena..., statny sa dlho caka. Uvidime

kacena2022
9. okt 2025
@winki13

@zabka79 toto sme zažili tiež. V siedmych rokoch krásne naskočilo u logopedičky r a on ho vôbec nepoužíval v bežnej reči. Vedel ho, ale nepoužíval. Po vyhrážkach, už v 8mich rokoch, že takto jednotky z čítania nebudú, to decko všetko v škole čítalo krásne s r ale mimo čítania vobec. Keď sme cvičili r hovoril, inak vôbec. Nepomahali vyhrásku, sľuby, dary. Rezignovala som....na konci 3tieho ročníka mu to same nabehlo aj v bežnej reči, dosť výrazné. Ale teraz je 4ták a už krásne plynulo hovorí r.

@winki13 Ako dlho ste chodili k logo?

simca06022011
9. okt 2025

moja sa ucila vrcat vrrrr, trrrrrr a tak.. na zachode :D a potom trpaslikovat, princeznovat a tak.. v podsate po tom ako zvladla vrrr trrr uz to islo ako nic

anonym_d6d627
9. okt 2025

My sme začali na logopédii ako prvé cvičiť C,S,Z a ako sa snažil ukladať jazyk podľa pokynov, vyskočilo mu pri tom R 😆 takže najťažšiu hlásku zvládol hneď na začiatku a mohli sme sa pár týždňov mordovať so sykavkami 🤪

zuziiiii
9. okt 2025

.pripnem sa

zabka79
10. okt 2025
@winki13

@winki13 super moj je piatak a nic 🙄

winki13
11. okt 2025
@kacena2022

@winki13 Ako dlho ste chodili k logo?

@kacena2022 mali sme asi nejakych 10 sedeni počas roka.