Ako naučiť bábätko znakovať?
Ahoj, aku mate skusenost so znakovanim? Ako to naucit babätko?
A na čo to chceš? Je dieťa sluchovo postihnuté? Nepočujúce?
Su na to kurzy.
@stellarstar v bio-eko kruhoch sa traduje, že babetko sa skôr nauči znakovať ako rozpravať a že znakami ti dáva najavo čo potrebuje aj keď ma pol roka. Osobne to považujem len za jednu z tých nových supermoderných hlúposti, ktoré v realite nefungujú, ale neskúšal som ani pri jednom, tak nechcem to úplne hejtovať.
ucili sme zakladne veci, vzdy ked som mu povedala vetu/slovo ktore som chcela naucit, ukazala som znak.
naucila sa to v pohode, kym nevedela rozpravat tak nam to ulahcilo fungovanie kedze vedela ukazovat veci.
ale neucila som vsetko, iba veci ktore boli pre nas dolezite v komunikacii
@rk123 Kolko mesacne si ucila? Ako dlho trvalo, kym sa dieta naucilo znak?
fuha to si uz nepamatam, uz ma skoro 4 roky takze toto uz presne neviem.
zacinala som okolo 6m ked uz viac vnimala, ale kedy zacala znaky pouzivat si nepamatam
ja sice nie som v bio eko kruhoch, ale u nas sa maly velmi rychlo naucil znakovat. kupila som si leporela baby signs (maju aj videa na ytb) a vyuzivala som len niektore ich znaky, niektore znaky som si vymyslela (co je tiez ok), a po case potom pekne ukazoval..na zaciatku som mu vzdy ukazala obrazok danej veci, povedala slovo a zaroven ukazala znak, a stale som to pri danej veci, cinnosti opakovala a muz bol potom prekvapeny ze maly zrazu ukazal znak :D
sice sa hovori ze znakovat mozu uz uplne malicke deti ale drviva vacsina deti zacina okolo 6m-predsalen ten mozog musi dozriet.
pokial nevedel rozpravat tak nam to velmi pomohlo ale casom sa sam pekne rozrozpraval a na znakovanie zabudol 🙂
Sestra to robila, nasli si nejake znaky a skusali sami doma a mala sa chytila. Odkedy, neviem...Ja som to neriesila, ale bolo to mile. Nasa zacala neskor rozpravat, ale viem, ze rozumela aj skor, mozno by sa zisli nejake znaky vediet, aby sa vedela vyjadrit, co chce.
@lauruska_sumienka dakujem
najdes aj skupinku https://www.modrykonik.sk/group/2191/
Neviem, nestudovala som si ako sa znakuje s babatkami, ale ja okrem zakladnych opakujucich sa cinnosti ako spat, papat, vymenit plienku - zacala som asi v jej 5 mesiacoch a funguje to, akurat skor mam pocit niekedy, ze znakuje ona mne a ja tie znaky rozsifrujem a pouzivam ich, aby sme si rozumeli🙂 malu okrem hovorenej reci ucim aj posunkovu (kedze ju ovladam a chcem, aby sa dorozumela s rodinou a aj po mimo nej)...
my sme zacali so znakovanim v 8mes.zacali sme zakladnym.no postupom si dcera vytvara sama nove znaky.akoze je to super pomocka.dcera je postihnuta. zacali sme s tym koli obave,ze keby nerozprava,tak nech sa jej lahsie komunikuje.momentalne sa snazim znakovanie odburat,lebo ju to brzdi v reci.ide to tazko.napr doma si vsetko odznakuje.je to rychle a pohodlne.v skolke rozpravala (v ramci jej moznosti).lebo bola donutena,kedze znakovaniu okolie nerozumelo.na zaklade mojich skusenosti-ak mas zdrave dieta,tak by som do znakovania nesla.nechala by som to prirodzeny vyvin.
Predpokladám,že máš počujúce dieťatko. Kurzy baby sign sú fajn, min. na pochopenie zakonitostí, aby si to robila správne. Ak teda nemáš v rodine nepočujúcich, kde určité zákonitosti sú prirodzene osvojené... Bábo je schopné v cca. 6 mesiacoch používať 1.znaky. A znakovať naň má zmysel možno od 3 mesiacov. Na začiatku sa používa len pár znakov, až keď dieťa znakuje 1., pridávať ďalšie.
A nejde o žiadne bio-eko, ale využíva sa vývoj mozgu a podporuje sa prirodzený rozvoj reči. Napr. medzi 6-8 mesiacom sa v mozgu tvoria štruktúry pre rozvoj reči. A prečo to nepodporiť viacerými kanálmi, nielen sluchovým?

radsej ho nauc rozpravat....🙂, to je jednoduchsie...