Ako naučiť trojročné dieťa umývať zúbky?

2812ivana
28. feb 2018

Ahojte,

moj syn nedavno dovrsil 3 roky. Uz par mesiacov sa ho snazim naucit umyvat si zubky. Teda umyvat si ich vie, ale vypluvat pastu nevie. Stale ju prehlta. Preto kupujem taky gel bez fluorid.
Neviem teda ako ho to naucit. Umyvam si zuby spolu s nim aby videl ako to funguje, ale on sa zasmeje a pastu prehltne.

Ake mate skusenosti vy?

Dakujem

belasy_motylik
28. feb 2018

Náš syn má 8 rokov a používa čisto bio pastu, ktorú, keby chcel, môže v pohode aj celú tubu. Má úplne prírodné zloženie, najlepšie, klasické zubné pasty, vrátane tých akože detských, sú zložením jedna katastrofa, pre ústnu dutinu, aj pre organizmus celkovo. Dá sa nájsť dosť info o účinku zubných pást na organizmus už asi všade, napr. https://www.vitalia.cz/clanky/co-vsechno-najdet... https://www.vitalia.cz/clanky/co-vsechno-najdet... Pokiaľ dieťa pastu nevypľúva, tak by som mu určite klasickú nedávala. Základ hygieny zúbkov je správna technika čistenia a udržiavanie správnej pH v ústach, svoj podiel zohráva aj dedičnosť. Inak, čo sa týka samotného čistenia, zúbky majú deťom čistiť/dočistievať rodičia do cca 12 rokov, lebo dovtedy dieťa nie je schopné sa naučiť dokonale správnu techniku čistenia.

mius.brcko
28. feb 2018

moje dcery (4r. a 6r.) doteraz "jedia" pastu, aj ked ich stale na to upozornujem.. aj ked to vedia vyplut a pekne si vyplachnut.. ci mu len nechuti?

inak ked boli mensie, tak sme trenovali vypluvanie a vyplachovanie ked sa hrali vo vani - dostali poharik - nacapovali si vodu z kohutika a trenovali vypluvanie - kto dalej vypluje a pod 😀

belasy_motylik
28. feb 2018

Ospravedlňujem sa, správny link je tu https://www.vitalia.cz/clanky/co-vsechno-najdet...

alobalka
28. feb 2018

Kdesi doporucuju umývať zuby deťom do 10r, rsp na ne aspoň dohliadnut. U nás sme umývali asi do 8r, mali kazive mliečne zuby a tak sme to nechceli podcenit. Trvalé majú pekné aj vcelku rovné.
Osobne nedoporucujem pasty bez fluoru, ja ich vinim za problémy zubov v skorom veku. Skôr naučiť vypluvat, lebo prehltat fluorove pasty nie je nič moc. Ono dolezitejsia ako pasta je mechanicka očista.
Malá bude mať 5r, už si dlhšiu dobu umýva sama a ani nechce, aby sme dohliadli, ale myslím, že jej to ide dobre a snažím sa aspoň stolicky a jazyk docistit.
Možno tvoje dieťa potrebuje ešte čas a chytí ho to.
Klasické finty - nech si vyberie peknú kefku, pastu. Napríklad v curaprox stankoch predavaju mix 7 minipast pre deti s rôznou prichutou a tak sa môže namotivovat, ktorú si dnes vyberie. Ďalej ho môžeš "postrašiť" bolavymi zubkami, ak sa o ne nebude starať a pod...

belasy_motylik
28. feb 2018

@alobalka nesúhlasím s tým fluoridom. Skôr je to o tom, že rodičia deťom zuby nečistia, príp. sami nevedia, ako správne čistiť, lebo je to dosť náročné aj pre dospelého človeka, pre dieťa úplne technicky nezvládnuteľné. Keď rodičovi stačí, že dieťa si pobehá kefkou v ústach 3 minúty a má akože umyté ani tá najznámejšia pasta nepomôže. My používame kefku, jednozväzkovú kefku, zubnú niť alebo medzipriestorovú podľa potreby a aj to mu ešte často kontrolujeme baterkou medzizubné ryhy, lebo sa tam držia zvyšky jedál a je tam bežne najväčšia kazivosť. Neviem si predstaviť, ako toto robí dieťa. Nás zubárka vždy pochválila, ako má krásne umyté zúbky a keď sme jej povedali, že mu dočisťujeme my, hneď reagovala, že to tak má byť, že do cca 12 rokov to deti robiť samé nemajú, pretože to jednoducho ešte nevedia technicky ani motoricky zvládnuť.

alobalka
28. feb 2018

@belasy_motylik však som napisala že treba čistiť alebo docistit a to aj vo vyššom veku. A reagovala som na neflurove akoze "bezpecne pasty" - dôležitejšie je mechanicky dokladne očistiť a pozor pri už kazivych zuboch (čo bol aj náš prípad). Tam už aj zubari doporucovali fluoridove pripravky alebo iné na remineralizaciu skloviny. Ja som podlahla na zaciatku trendom detských past, čo sa môžu prehtat, sú bez fluoru a deti mali horšie zuby. Nehovorim, že len z toho, ale myslím, že aj z tej slabej mineralizacie. Preto chcem na to upozornit. Minimálne striedať. Možno má niekto chvalabohu lepšiu sklovinu. ..

2812ivana
autor
28. feb 2018

@mius.brcko to sa mi zda ako dobra metoda to musim vyskusat dakujem

2812ivana
autor
28. feb 2018

@belasy_motylik tvoje deti si cistia aj nitkou medzizubne priestory? woow no to som zvedava ako to my zvladneme :D

harmona
28. feb 2018

Su aj take knizky pre deti o hygiene 🙂

mius.brcko
1. mar 2018

@2812ivana aj moje si cistia medzizubne priestory nitkou - skor s takym niecim pre deti https://www.nazuby.eu/GUM-Easy-Flossers-30-ks
ale to asi az od 4 rokov - lebo vtedy uz mali blizko zubky, ze uz bolo treba, resp. mladsia uz od 3 rokov, lebo dva zuby v predu sa tak nejak dotykaju vrchnou plochou, nie spodnou - a to som kefkou nevedela poriadne vycistit... a kedze mame take to zariadenicko do ruky, vedia si to urobit aj same - teda velmi radi by vsetko robili same 😀 ja to potom docistujem a kontrolujem ci spravili dobre 😉

belasy_motylik
2. mar 2018

@2812ivana čistiť sme začali pri mliečnych, lebo mal mliečne zúbky poukladané síce pekne pri sebe, ale bez medzier. Jasné, že treba dávať pozor a keby dieťa nespolupracovalo, tak sa to nasilu nedá. Niťou aj jednozväzkovou mu čistíme ešte my.

2812ivana
autor
5. mar 2018

dakujem vam za rady skusame dalej uvidime

2812ivana
autor
5. mar 2018

@mius.brcko cez vikend som so synom skusala tu hru s poharikmi kto dalej dopluje. velmi sa mu ta hra pacila, super sme sa nasmiali. zial kazdy jeden glg prehltol. asi to bude dlhsie trvat. mozno je to pre neho nove on je zvyknuty pri napiti sa z pohara napoj prehltnut. tak uvidime.
ale kazdopadne dakujem za dobry napad...