icon

Ako pomôcť bojazlivému dieťaťu prekonať stres?

3. júl 2025

Ahojte. Máme štyri deti, najmenšie ma čerstvé 2r…asi od roka sa z neho stal úplný bojko zo všetkého a to tak, že chytá hysáky- sedíme na dvore a po ulici ide niekto cudzí, dieťa sa strašne zľakne, vrieska, slzy ako hrachy, skrýva sa. Ideme so všetkými do detského kútika, malý sedí na rukách a bojí sa. Vidí veľké auto, bager, hučí lietadlo, …prihovorí sa niekto z rodiny, stále rovnaká reakcia. Viem že každé dieťa je iné no až teraz pri tomto sme sa stretli s takýmto strachom. Pritom sme od úplného malička vždy niekde chodili, výlety, dovolenky, medzi ľudí, oslavy, detské kútiky, …nikto mu neublížil, .. mysleli sme si že je to len obdobie ale čím je starší tým je to horšie … vyrastie z toho, či to už bude povaha

berenika39
3. júl 2025

To je běžná separační úzkost, objevuje se u dětí v různém věku, každé dítě je jiné. A taky to může trvat různě dlouho. Každopádně - přiznej mu, prosím, emoce - já vím, že se bojíš, je to v pořádku, jsme tu u tebe. Snaha to nějak "napravit" se úplně míjí účinkem. Zhoršuje to.
Velmi pravděpodobně to přejde, časem, držím palce.

mdse
4. júl 2025
@berenika39

To je běžná separační úzkost, objevuje se u dětí v různém věku, každé dítě je jiné. A taky to může trvat různě dlouho. Každopádně - přiznej mu, prosím, emoce - já vím, že se bojíš, je to v pořádku, jsme tu u tebe. Snaha to nějak "napravit" se úplně míjí účinkem. Zhoršuje to.
Velmi pravděpodobně to přejde, časem, držím palce.

@berenika39 podľa mňa to nie je bežná úzkosť, už vôbec nie separačná aj sama autorka vidí, že to nie je bežné. Ja nie som za to, aby sa s dieťaťom pre každú maličkosť chodilo ku psychológovi, veľa krát si pomôže rodič sám, ale asi by som si išla po radu. Verím, že ho vždy upokojuješ a snažíš sa mu pomôcť, riešila by som to s odborníkom.

tinka_1807
4. júl 2025

Nie som psychológ, ale podľa všetkého máš hypersenzitivne dieťa. Poznám to podľa toho, že ja som bola rovnaké - veľmi uplakaná a ustráchane. Bála som sa príbuzných, výrazných zvukov, dáždnika, nafukovacich hračiek 🙈 Pramenilo to zrejme z toho, že napríklad dáždnika som sa bála, že vystrelí a príde ten nepríjemný zvuk. Hypersenzitivita znamená, že veľa receptorov má človek v tele "citlivejsich". Ja napríklad omnoho viac vnímam zvuky, vône, ale aj atmosféru. Doslova - keď niekedy prídem do priestoru, kde je niekto nepríjemný a negatívny, tka to cítim. Je to zvláštne, ale naozaj všetko vnímam viac. Týmto ti chcem povedať, ze tvoje dieťatko zrejme bude podobne. Dobrá správa je, ze časom to bude lepšie ;) Aj keď ja som dodnes viac vnimava a uzkostlivejsia na všetko. Ale už s tým viem pracovať. Je dôležité, aby si nezlahcovala jeho strach a stála pri ňom. Stále vysvetľovala, že to je to a to a že sa nemusí báť, že si pri ňom. Skús si ačítat niečo o hypersenzitivite, možno ti to bude sedieť. ;)

dotka04
4. júl 2025
@tinka_1807

Nie som psychológ, ale podľa všetkého máš hypersenzitivne dieťa. Poznám to podľa toho, že ja som bola rovnaké - veľmi uplakaná a ustráchane. Bála som sa príbuzných, výrazných zvukov, dáždnika, nafukovacich hračiek 🙈 Pramenilo to zrejme z toho, že napríklad dáždnika som sa bála, že vystrelí a príde ten nepríjemný zvuk. Hypersenzitivita znamená, že veľa receptorov má človek v tele "citlivejsich". Ja napríklad omnoho viac vnímam zvuky, vône, ale aj atmosféru. Doslova - keď niekedy prídem do priestoru, kde je niekto nepríjemný a negatívny, tka to cítim. Je to zvláštne, ale naozaj všetko vnímam viac. Týmto ti chcem povedať, ze tvoje dieťatko zrejme bude podobne. Dobrá správa je, ze časom to bude lepšie ;) Aj keď ja som dodnes viac vnimava a uzkostlivejsia na všetko. Ale už s tým viem pracovať. Je dôležité, aby si nezlahcovala jeho strach a stála pri ňom. Stále vysvetľovala, že to je to a to a že sa nemusí báť, že si pri ňom. Skús si ačítat niečo o hypersenzitivite, možno ti to bude sedieť. ;)

@tinka_1807 ahoj, ja mam zrejme hypersenzitivneho syna, ma 3 roky, momentalne citam knihuod E. N. Aron. Vedela by si mi, prosim, odporucit dalsie knihy alebo pripadne www stranky?

@autorka nas syn, teraz 3r., bol takyto, ale bol taky od narodenia az do cca 2 rokov, potom postupne zacali ubudat strachy - u nas pomohol nabeh reci, lebo vela veci si nechal vysvetlit, vela vedel sam pomenovat (bojim sa toho a toho, mam strach, je mi to neprijemne, nechcem aby sa stalo toto…) a krasne vie pracovat s tym raciom (na svoj vek samozrejme). Velmi pomohla aj rada od od psychologicky - uznavat a popisovat jeho emocie, byt mu vzdy pri strachu bezpecnym utociskom, nepytat sa “a coho sa zase bojis?!”, “preco sa nemozes hrat ako ine deti na ihrisku?”…a pod. A tretia vec - u nas velmi zabral smiech a otacanie veci na standu. Velmi mimod mala vadil (vadi) vietor. Sme z mesta, kde okrem leta (kedy by sa to aj ziadalo) fuci fuuuurt 🙂 Tak som malemu zacala hovorit (on na take blbosti fakt je 🙂 ), ze: Jejdaaa, fuciiii, vies ako to stekli na prdelkach motyliky? Vies?? No takto, aha, a oni sa potom tak rehocu, ze Jiiiiihahahahaaa (a robila dom mu pri tom rozne opicky, jednoducho kto ma videl, pomyslel si, ze ciiiisty blazon🙈).
A este jedna vec: deti z toho (do velkej miery) vyrastu. Tie strachy sa objavuju a zase miznu, nieco sa prida, potom odide. Napr okolo 3r vraj bujnie fantazia, tak sa deti boja aj veci, s ktorymi problem dovtedy nemali. V 2-2,5 vrchcoli zase nejaka vlna separacnej uzkosti. Moze to suvisiet. Moze sa mu v hlavke odohravat nieco velke - nejaka zmena, nieco sa uci (nas vtedy zle spava - pr. 2mes sa mi v noci len kruti, prehadzuje, mrnci zo sna. A zrazu bum, nauci sa skakat oboma nohami naraz alebo pouzivat zvratne zamena a spi zase ok. Fakt, nerobim si srandu, on ide od mala takto…).

kkatkka07
20. júl 2025
@mdse

@berenika39 podľa mňa to nie je bežná úzkosť, už vôbec nie separačná aj sama autorka vidí, že to nie je bežné. Ja nie som za to, aby sa s dieťaťom pre každú maličkosť chodilo ku psychológovi, veľa krát si pomôže rodič sám, ale asi by som si išla po radu. Verím, že ho vždy upokojuješ a snažíš sa mu pomôcť, riešila by som to s odborníkom.

@anonym_autor
Ak by sa vám nedarilo vo vašich ťažkostiach posunúť môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu. Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...

https://www.union.sk/zlava-na-online-konzultaci...

basska_b
20. júl 2025

Ano, toto je prejav hypersenzitivity. Existuje o tom aj taka hruba kniha. Kamoska mala hypersenzitivneho, tak to študovala. Aj v skolke mal des a paniku z lietadiel, z vystupenia pred publikom, zo psov, z Mikulasa... teraz ma.7 rokov a stale je to boj, no ale on ma k tomu este autizmus .