icon

Ako pomôcť dieťaťu rozvíjať rečové schopnosti?

pjeria1
14. apr 2025

Zdravim, asi sa len potrebujem trosku vyrozprávať. Mám dieťa ma 2 roky a 3 mesiace. Jej reč je veľmi slabučká. Hovorí asi 12 slov. Nemám obavy žeby bola na spektre. ale už neviem ako jej pomôcť aby začala hovoriť.Knihy si čitame a veľa. Vie vsetko ukázať kde čo je. Aj kde sme vonku. Vie farby. Je odplienkovaná. Vie sa pekne hrat aj z logickymi hrami ALE vôbec neopakuje slová.( naprikad začiatok slova). Rozumie mam pocit všetko co jej poviem.Ale ked niečo chce tak si to pýta znakovo. Pediater vravel, že má čas ( keby sa mi nieco nezdalo mam sa mu ozvat) Ale chapete človek tak nejak nad tym stale premýšľa. S nejakym lekarskou intervenciou chcem este počkať. Ak by ste mali nejakú radu uvitam ju

mogaa
14. apr 2025

Naozaj má čas...veľa detí začne tesne pred škôlkou alebo sa rozrozpráva v škôlke....

pribinak
14. apr 2025

Na 2 roky a 3 mes., veľmi šikovne dievčatko. Neviem čo by si chcela

svetlonos
14. apr 2025

@pjeria1
mne to skôr príde ako pochvalne sa, čo všetko ten tvoj drobec uz dokáže 😂 aj keď viem, že v tom duchu si to nepisala. Je to sikulka šikovná podľa opisu. Tozumie ti a vie sa dorozumieť? Tak je to ok. Neboj, môže to prísť zrazu a o 2-3 roky si povieš, že by si tých pár minút tichá znova uvítala 😜.

carduelis
14. apr 2025

Moj syn zacal hovorit na 2,5r, boli sme u logopedicky, povedala, ze niektore deti sa potrebuju vela vela napocuvat slov, akoby si urobit zvukovy objem a potom sa to rozbehne. A tiez- nemame namho komplikovane rozpravat. Ja som tiez vela citala, vysvetlovala, ale je to vraj kontraproduktivne. Ak dieta nerozprava, treba jednoslovne vezy od vas. Ked bude hovorit slova, tak treba dvojslovne, atd. Nie zeby nerozumela, ale nevie co presne ma zopakovat ked je na nu prud slov.

pjeria1
autor
14. apr 2025

@svetlonos ja som to hlavne pisala preto aby bolo jasne že v inych veciach nezaostava kedže tieto veci su prepojene( napr. jemna motorika a reč). Kiežby to uz bolo. Asi fakt treba len cas a trpezlivost.

svetlonos
15. apr 2025

@pjeria1
mne sa podarilo jedno rovnako staré dievčatko rozrozpravat s hračkamimi. Rozprávala som za plyšové hračky a ona pozorovala. Po 1-2 mesiaci začala aj ona 🙂

taktotedanie
15. apr 2025

@pjeria1 riesila som toto iste, po navsteve logopeda sa to dost zlepsilo

mariadre
29. apr 2025
@taktotedanie

@pjeria1 riesila som toto iste, po navsteve logopeda sa to dost zlepsilo

@taktotedanie ako vám pomohol logo prosím my riesime aktuálne toto iste a čakáme na termín

taktotedanie
30. apr 2025
@mariadre

@taktotedanie ako vám pomohol logo prosím my riesime aktuálne toto iste a čakáme na termín

@mariadre logopedicke karticky, odpoeucala aj detske knihy, knihy na jemnu motoriku atd

mariadre
30. apr 2025
@taktotedanie

@mariadre logopedicke karticky, odpoeucala aj detske knihy, knihy na jemnu motoriku atd

@taktotedanie aj to vážne pomohlo začal rozprávať?