Ako riešiť konflikty detí v detskom kútiku?

4. feb 2025

Maminky, zapájate sa do "nezhôd" vašich detí? Ja som mala pred nedávnom takú skúsenosť, že jeden chlapček sa nedovolil dcére v detskom kútiku hrať takmer s ničím (dcéra má 18 mesiacov). Ku všetkému k čomu prišla hneď pribehol a kričal "moje". Ja som ju potom zobrala od neho ďalej, dala jej inú hračku a on zas pribehol a chcel ju zobrať, to som mu už povedala, že nie, že to má teraz ona. Ale keď chcela niečo iné, ísť ku kuchynke, alebo vziať motorku hneď jej to bral. Jeho mama pila pri stole kávu. Ako sa zachovať v takej situácii? Nechať deti tak nech si to riešia? Len mne na to príde dcéra ešte maličká a fakt po desiaty krát čo jej niečo "zakázal" sa už rozplakala a to je kľudne, milé dieťa, čo iným hračky neberie , naopak rada sa podelí.

viky7
4. feb 2025

ja som riešila také prípady... presne tak, ako si to spravila ty, povedala som mu bez emocii, že daná hračka bola voľná a teraz sa s tým hrá ona... a že keď sa dohrá, môže on

januska12323
4. feb 2025

Pri takých malých deťoch treba zasahovať ešte.

momoftwo
4. feb 2025

Akurat minuly tyzden som zazila takuto situaciu, netusim kde mal ten cca 4 rocny chlapec rodicov ale behal tam ako divoch a nonstop sa pokusal mojej dvojrocnej dcere nieco zobrat. Ona je inak taka ze neda si, ale podarilo sa mu nasilu jej vytrhnut z ruky nejaku vec z kuchynky, ja som sedela od nich ani nie meter, taky pohlad som nanho vrhla, ze sa poplasene pozrel a bez slova jej to vratil😄 Keby nevratil tak ho slusne poprosim nech jej neberie veci s ktorymi sa hra akurat ona, ze ked sa dohra rada mu to potom da.

jaass
4. feb 2025

Áno jasne, nám sa to tiež už stalo. Že dievčatko si všetko privlastňovalo, dokonca do synčeka postrčila. Jej rodičia nič, nereagovali, boli na mobile. Tak som sa jej slušne opýtala, či sa jej paci ako sa škaredo sprava. Že keď chce, tak sa s nami môže pohrať lebo hračky v kútiku sú rovnako pre všetky deti. Čiže niekedy stačí napomenut druhe dieťa

minesasubu
4. feb 2025

je ešte malá aby si to vyriešila sama ked nevie povedať že teraz sa s tým hrá ona ,
zažila som také situácie nielen v kutiku ale aj na ihrisku , myslim že tak do 1,5r som to riešila potom syn prešiel na druhú stranu a mal fazu že moje avšak vždy som mu vysvetlila že hračky sú pre všetkých a nedovolila som mu vytrhnút niekomu hračku trvalo velmi dlho že som mu musela chodit za ,,riťou,, aby som takéto situácie zachránila bud on bol obeť alebo chcel niekomu druhemu zobrať , faza prešla a vie sa pekne zahrať aj bezomňa a ubraniť si hračku ak si ju zobral prvý ale druhým deťom už netrhá z rúk vie že sa to nesmie 🙂
ja som nehovorila k cudzím detom ale ku svojmu - chlapec ti vytrhol hračku z rúk aj ked si ju mal prvý čo od neho nebolo pekné ,hračky sú pre všetkých takže si ju vypýtame naspať chceš ju naspať a pod
ja nebudem vychovať cudzie deti ale svoje , väčšinou som hovorila hlasno a rodičia sa uvedomili niekedy

michaela789
4. feb 2025

Môj syn mal také obdobie, že kričal po kadekom na ulici že to je jeho lopta, jeho ruksak 🙈 ale teda nebral veci, len kričal, čo sa tiež právoplatným majiteľom nepáčilo a bolo aj také že sa to druhé dieťa rozľútistilo do plaču. Veď nečudujem sa, malo obľúbenú hračku vonku a môj syn na ňu zbľačal že to je jeho. bolo to strašne nepríjemné 😅 ako jeho mama, riešila som to opakovaním že jeho je LEN to čo dostal on od niekoho (odo mňa, od tatina, od jednej druhej babky,....) a vždy som to druhé dieťa ubezpečila že nie, nejdeme mu vziať hračku, je to jeho hračka.
Takto nejako by som si predstavovala riešenie toho, čo opisuješ aj ty. Nechápem, prečo rodičia nezasiahli. Veď to je tak učebnicová situácia určená na výchovu že dovi 😅 určite zasiahnuť podľa mňa mali ale už len to že si zasiahla aspoň ty a s chladnou hlavou je super. Ono deti sú všelijaké, ani ten chlapec nemusí byť zrovna z diabla syn, hoci sa správal nepríjemne. Evidentne mu doma nevysvetľujú individualitu ostatných, ich hranice (kde začínajú niekoho iného, tam končia moje a naopak). Super že aspoň od teba dostal takú nežnú lekciu.

samik88
4. feb 2025

Keď jeho mama nezasiahne tak musíš zasiahnuť ty. Ale ak by ťa nepočúval ,tak ja by som na tvojom mieste išla za jeho mamou a povedala jej ,že jej syn tvojej dcére všetko vytrháva z rúk. Toto sú bežné situácie. Aj môj keď ma toľko čo tvoja dcérka bol zlatučký a tiež sa nám stalo čo popisuješ ,ale buď som ho zobrala inde ,alebo som poprosila to druhé dieťa nech nám nechá teraz tú hračku a potom si ju môže zobrať. Ale teraz sme presne v tom štádiu "všetko je moje". A je to niekedy naozaj ťažké v období vzdoru mu vysvetlovať dookola,že hračky sú aj pre iné detičky a nie je všetko iba jeho. Veľmi dúfam,že to čoskoro prejde 🙏

777januska777
4. feb 2025

Ten chlapček nemusel byť rozmaznany, len bol asi malý a tieto malé deti ešte nechápu prečo by sa mal s niekym deliť. Vzdy ako som mala menšie deti, tak som pri nich stala a pomáhala som im vo zvladani konfliktov. Teraz už pri väčších deťoch si konečne užívam to, ze nemusím riešiť každý malý konflikt medzi deťmi. Jedným uchom ich počúvam a sledujem co robia ale nezapajam sa do všetkého. Ty máš ešte malé dieťa, tam je samozrejme, ze si pri nom a pomahas mu, nemusíš čakať na riešenie rodičov inych deti.

lucia13022023
4. feb 2025

18m sa ešte sama nevie obranit ci zastať samu seba. To by som určite zasiahla ja.
Teraz bude mať syn 2r a už nechávam "konflikty" na ňom. Samozrejme som vždy na blízku a zakrocim keď je treba, no našťastie nemáme veľa zlých skúsenosti z kútikov, práve naopak.

lindusss2016
4. feb 2025

Mne sa raz stalo na ihrisku: dcera mala 5 a syn 3. Hrali sa obaja v pieskovisku. Prislo asi trojrocne dievcatko, sadlo si k nim a zacala do mojej malej hadzat piesok. Nechala som to tak, iba som pozorovala. Moja jej xkrat povedala, aby prestala, ze sa jej to nepaci. Ale ona nic. Na co uz moja zacala byt nevozna, ale teda neragovala nijak inak, len jej dookola opakovala, aby jej to nerobila. Moj syn chytil sprvodlivost do vlastnych ruk, nabral piesok a chrsol to na tu malu. Na to mala zacala totalne hystericky revat a jej matka spustila dvojnasobnu hysteriu, ze chudatko je teraz cela spinava, lebo tie nevychovane deti do nej hodili piesok. A ja som podla nrj bola zla, ze som nezakrocila, pricom ona dceru nechala mojej ublizovat asi tak 10 min, kym to maly nevydrzal. Takze odvtedy ano, zakrocim, upozornim aj cudzie, lebo ak nie, este sa to moze aj takto obratit proti tebe. P. S. S mamickou som sa tam poriadne pohadala 👌 ale absolutne nemala ochotu uznat, ze jej decko si koledovalo

mamamasama
4. feb 2025

Ty to máš riešiť. Ako ju chceš naučit riesit take situacie, ked sa za nu nepostavis? 🤦🏻‍♀️

mamamasama
4. feb 2025

@lindusss2016 Blahoželám. Totálne nezvládnutie situácie. Čo si tým svoje deti naučila? Na hlúposť reagovať hlúposťou? Tam si mala zasiahnuť ty a nie nechať deti ohadzovať sa pieskom. 👌🏻Týmto by som sa moc nechválila. Zachovala si sa ako ďalšie dieta.

oceanahory
4. feb 2025

Sice troska ina situacia, pripomenulo mi to nasu situaciu, ked sme boli v restauracii a syn cca. 1,5 rocny sa hral v detskom kutiku. Bol tam aj jeden strasi chlapec, ktory tam iba robil bordel, lietal, sice nie narocky, ale nabehaval do ostatnych deti, skakal po hrackach, bol doslova nebezpecny...Tak moj manzel to uz nevydrzal a pekne povedal chlapcekovi "Ahoj, mas tu prosim rodicov, chcel by som sa s nimi porozpravat o tom, ako sa tu spravas." Tak chlapcek hned pochopil, ze robi zle a radsej isiel spat k svojim rodicom ku stolu...pravdepodobne im nic nehovoril, kedze k nam nikto neprisiel 😁.

autor
4. feb 2025

@mamamasama neviem či si si dobre prečítala, práveže som sa za ňu postavila, keď jej chcel vziať hračku z rúk, zastavila som ho a povedala, že teraz to má ona 🙂

siska53
4. feb 2025

Tvoja dcera je este malicka, ak treba, pokojne zasiahni. Ja som aj pri starsom...robili mu starsie deti zle konarom, rodicia nic, nepomohlo slusne upozornenie, tak som im konar vzala a plus aj upovedomila o tom, ze ihrisko je pre vsetkych, lebo ho vyhanali aj z takej preliezky, kde ale bolo dost miesta pre vsetkych. Rovnako som ale zakrocila, ked on uz ako starsi sa siel ohanat konarom a tiez som mu konat vzala, aby neohrozoval ostatnych ( a ani seba).

jesenzima
4. feb 2025

@mamamasama môžeš sa ako super matka vyjadriť, ako by si to riešila ty s tvojim dieťaťom a tvojimi supernastavenými hranicami?? Aj keď tebe by sa určite niečo také nestalo? Lebo pri každej príležitosti len poukazujes na neschopnosť druhých matiek riešiť situácie a konflikty ...

jesenzima
4. feb 2025

Autorka, pri takto malých deťoch treba zasiahnuť, kľudne aj cudziemu dieťaťu povedať.. tiež som sa ozvala, keď bolo treba.

zabka79
4. feb 2025

Urcite by som zasiahla. Obzvlast na konfliktne deti ktorych si rodicia nevedeli usmernit. Pri nejakych nespravodlivych krivdach som robila rozhodcu vzdy ☺️

mamamasama
4. feb 2025

@jesenzima naozaj mi pripadá, ze väčšina žien na MK je nesvojprávnych. Povedz akú situáciu potrebuješ objasniť?Ako matka nechala svoje decko hádzať piesok do iného, alebo sa mám vyjadriť k tomuto prípadu? V prvom rade používame mozog a komunikáciu. 18 mesačné dieťa sa neobráni, takže som tu ja, matka. Začínam komunikáciu s chlapčekom. „Teraz sa hrá ona, ale aj ty budeš mať čas na hranie" a si tam. Si právnik, si policajt, si matka! Ak nepomáha a chlapček si ide svoje. Nehodíme do chlapčeka hračku, ani do maminky. Opäť používame, čo? Mozoček a komunikáciu. Ideme k maminke a povieme. „Vidím, že to pre obe deti nie je jednoduché. Moja dcéra je teraz smutná, lebo sa jej niečo vzalo, takže by som jej chcela dať chvíľu, aby sa mohla hrať.“ Vyskúšaj. Dáš vedieť, či to zabralo. Hlavne to aplikuj.

kitycat
4. feb 2025

Ale to jenuplne normalne. Za par mesiacov bude tvoja dcerka ta "silnejsia" a bude naopak ona brat veci.

V oboch pripadoch treba normalne zasiahnut, su to deti. Ak jej ide nieco zobrat a rodic druheho tam nie je, tak povedat, ze nie, ze my sa hrame a nech si najde nieco ine.

Ja uz kolkokrat musim vziat mojej a vratit leno tiez ma toto obdobie, ze chyti vsetko co si vzali ini.
Ja si ale na dieta dozeram a viem aj moje scepivat, ze sa take nerobi. No zatial je to ako hrach na stenu hadzat 😅

jesenzima
4. feb 2025

@mamamasama ďakujem za odpoveď, vidno, že rada vysvetľuješ 😉

mamamasama
4. feb 2025

@jesenzima Mám malé deti.Sila zvyku. Tým treba len a len vysvetľovať. Netreba biť, kričať, trestať.

henka123123
4. feb 2025

Najprv by som mu povedala ze nie neda ti hracku.teraz sa s nou hra ona..a keby neposluchol.tak by som isla za jeho matkou neh si da dieta do poriadku

ukgirls
4. feb 2025

sicew nie z detskeho kutika ale bola som s malou na ihrisku..mala novu hracku ani nie 5min a nechcela ju nikomu dat .. jedno male dievcatko jej ju stale chcelo brat a ta matka dookola mlla ze dievcatko(moja) nechce pozicat nechaj ju ved ona sa mozno dohra a pozicia ved je pekne si poziciavat .. samozrejme tak aby som to pocula.. tak som vstala isla za nimi a s usmevom na tvaro sa jej spytala ci mi pzicia kabelku ze je pekna a predsa je krasne si poziciavat veci .... pozrela na mna a nasrato odisla ... 😀 kazdopadne ja vzdy poviem slusne ale razne bud sa nauc hrat alebo sa nepriblizuj k mojej dcere

lindusss2016
4. feb 2025

@mamamasama dakujem ☺️ ja z toho nemam pocit, ze som nieco nezvladla. Moje deti vedia same povedat, ak im je nieco neprijemne a nakoniec sa vedia aj jeden za druheho postavit, ked treba. Ja som na ne hrda. Mozno ty by si to riesila nejak inak dokonalejsie, ale ja som to riesila takto. Nie vzdy s nimi budem, ale budem pokojnejsia, ked budem vediet, ze si vedia vyriesit veci aj same ✌️

lindusss2016
4. feb 2025

@mamamasama a citaj s porozumenim, ked uz reagujes. Moje deti sa pieskom neohadzovali. Maly ten piesok do nej hodil RAZ a len jej nastavil zrkadlo. Uz su davno vacsi, ale v zivote sa nestalo, ze by isli robit zle inym detom. Ak sa brania, tak super, som rada, ze si nenechaju skakat po hlave

mamamasama
4. feb 2025

@lindusss2016 Nič múdre sa tým nenaučili. Mohla si sa postaviť do role mediátora a urovnať situáciu bez zbytočného obojstranného konfliktu. To nemá s obranou spoločné nič. Nezabúdaj. Bavíme sa o malých deťoch.

jesenzima
4. feb 2025

@mamamasama naučili sa veru. Naučili sa, že niekedy nestačí dohovárat( ako to robilo to dievčatko) ale treba zakrocit (ako to urobil ten chlapček ) 😉
Nebudeme stáť deťom za zadkami celý život, musia si vedieť poradiť aj samé ...

A samozrejme, zakrocit mala matka toho dieťaťa,ktoré prvé hádzalo piesok ...

gab1sol
4. feb 2025

Dva-trikrát by som to nechala tak. Nech si dcéra nezvykne, že všetko rieši za ňu hneď mama. Jasné, teraz je maličká, ale deti si zvykajú od mala. Bola by som nablízku, ale nezasiahla by som, pokiaľ by jej chlapec vyslovene neubližoval. Na štvrtýkrát by som už zasiahla, presne ako ty “teraz sa s hračkou hrá malá”. Ale stále v rámci tých detských medzí. Ak by to pokračovalo, slušne by som požiadala matku chlapca, aby ona zasiahla. Ak by si to situácia ďalej vyžadovala, slušne by som požiadala o pomoc aj personál kútika (ale to by už záležalo od reakcie matky).

mamamasama
4. feb 2025

@jesenzima Tak ho pokojne po narodení nechaj v lese, nech sa o seba postará. Do určitého veku majú deti predsa rodičov. Nie len na to, aby si ich kŕmila a prebalila. Rozmýšľaš predtým, než niečo napíšeš?