Ako riešiť nezhodu vo výchove dieťaťa?
Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať, čo robiť keď sa s manželom vôbec nezhodujeme vo výchove syna (4r).
Ja som vždy tá ,,prísnejšia” a manžel kluďas. Keď ja synovi niečo zakážem- manžel povolí / keď syn neposlúcha a ja nadávam, poprípade mu capnem- manžel ho ľutuje / keď mi syn nadáva alebo udrie ma- manžel sa ohradí tým, že to nevidel alebo nepočul… a takto by dom vedela vymenovať XY vecí. Ak mu manžel aj vynadá alebo capne a syn začne plakať, hneď si ho k sebe pritúli a mojká ho. S manželom sa skoro vôbec nehádame len kvôli synovi a nášmu rozdielnemu pohľadu na výchovu. No problém je v tom, že syn už tomu čo robí on aj mi chápe a chce len tatinka. Je na mňa dosť drzí, moc si kúpne dovolí, povie mi aby som mi dala pokoj a že ma neľúbi. V manželovej prítomnosti ma často odmieta a chce len jeho. Keď som so synom sama je úplne iný, správa sa kumne pekne ale ako príde manžel domov, syn sa otočí o 180 stupňov. Prosím poraďte ako to riešiť, už som z toho nanervy a dosť ma trápi ako sa syn ku mne chová. Ďakujem
Tak ked ho capete jeden druhy, jeden nakrici, druhy prituli, to dieta ma v hlave taky chaos, co sa tyka "vhodneho" spravania a vhodneho trestu ze dovidenia.
Takze si sadnite v klude s muzom, ked tam dieta nebude a najdite kompromisne tresty - bez toho capania... v klude vysvetlit, tresty samozrejme byt musia, ale ma to byt zakaz oblubenych cinnosti, alebo pridana nejaka cinnost (upratat, odniest, umyt).
@nicolette33 dieta premysla jednoducho. Mama ma capla, je ku mne zla. tatinko to nerobi - mam ho radsej. Tvoj muz bude ten citlivejsi a s mensim zmyslom pre pravidla, ty ta tvrdsia. To je tazko. Muz sa bude na teba hnevat, ked maleho capnes, a ty nanho ked bude “makkys”. Musite si vykomunikovat zlatu strednu cestu a urobit kompromis.
My mame s muzom taku zasadu: vzdy a za kazdych okolnosti sa k nasej dcere spravame tak, ako chceme aby sa spravala ona ku nam.
Tvoj syn ti nastavuje zrkadlo. Capne ťa, lebo ty capeš jeho. Nadáva ti, lebo ty mu nadávaš. A možno "neposlúcha", pretože potrebuje tvoju pozornosť, za ktorú sa mu dostáva krik a capanie. Tebe ani psa by som nezverila. Tvoj muž je možno o level citlivejší a troška viac pri zmysloch a cíti, že to nie je správne. Čo vlastne chceš? Aby ste na dieťa vrieskali a bili ho obaja na striedačku? Hanbi sa! Prečítaj si nejaké knihy o výchove. Hnus a grc tvoje rodičovská "výchova".
@anjelicek26 osobe, ktorá decko vychováva nadávkami a bitkou odporúčaš "iné tresty" pre 4 ročné ešte malé dieťa?? Nechcem si ani predstaviť, čo s tým dieťaťom bude dotyčná robiť a čo z neho chudáka vyrastie.
@zuzanapjat asi nerozumiem, co chces povedat? Isteze ine tresty, ziadna telka, ziadne sladkosti, ziadna penova bomba do kupela, odlozene nespratane hracky do vreca do pivnice, ziaden vylet... ved tych moznosti je milion...a naucit sa dieta chvalit a aj pozitivne motivovat je velmi dolezite, nech zaziva aj uspechy... deti mame viac ako dost a viem, ze to ide aj bez toho... len treba trochu sebaovladania, co autorka asi nema... pritom je to doslova - ziape mama - ziape dieta, Nervuje mama - nervuje dieta... Cape mama - cape dieta... hranice sa urcuju pochopenim pravidiel (a dosledkov), ktore su vzdy rovnake...
@anjelicek26 nikdy som svojim trom deťom nedávala tresty a ani ja som nikdy trest nedostala. Všetko je o komunikácii, o tom ako človek ide dieťaťu príkladom, akú atmosféru doma rodičia vytvoria a ako sa dieťaťu venujú. Dotyčná vôbec nerozumie potrebám svojho 4 ročného dieťaťa, nadáva, vrieska, trieska a ty si myslíš, že odporučiť takejto osobe trest v inej podobe je v poriadku? Nechcem si ani predstaviť to, že rodič, ktorý má v povahe vrieskať a trieskať dotoho ešte bude premýšľať ako potrestať svoje dieťa zákazmi ak sa zachová inak, než si rodič predstavuje. Máš deti? Aké tresty si dávala 4 ročným svojim deťom???
Dvojkľajnú výchovu dieťa ľahko začne využívať a štvať oboch rodičov voči sebe. Musíte sa zhodnúť v zásadných otázkach výchovy a neustúpiť, trvať na tom spolu. Je zlé, že otec podrýva autoritu matky. Ale Ty skús reagovať pokojnejšie a presuň viac povinností na otca, keď ho malý viac rešpektuje. Lebo jasné, že keď chceš, aby si umyl zuby, odpratal hračky atď. a otec sa s ním len pár minút denne vyblázni, VŽDY budeš Ty za tú zlú a tatinko za toho dobrého. Držím prsty!
@nicolette33 syn odraza spravanie tatinka...ty sa snazis rozculujes a on to neguje a zlahcuje...syn zistil ze maminku netreba brat vazne ved to robi aj tatinko.
Takze jedina cesta uprac si manzela alebo zlav zo svojho prisneho perfekcionizmu

Bijes 4 ročne dieťa? Tak potom sa nemôžeš čudovať že je k tebe drzý. Veď ideš mu vzorom