icon

Ako riešiť nezhody vo výchove dieťaťa?

15. júl 2025

Pomoc
Mame dvoj ročného syna, je veľmi vnímaví a veľmi rýchlo zistil čo mu pri kom prejde. Keď som.s nim sama doma je úplne v pohode keď príde tatino všetko je hore nohami. Zrazu ide spať o 10 večer, zrazu si nechce dať umyť zúbky, zrazu je problém zaspať na obed, alebo papať za stolom
Nie som nijako extra prísna, som normálna ale mam nastavené hranice. Manžel absolútne, malý mrnke a už dobre že tu nelietajú vrtuľníky aby chuďatko malé neplakalo. No na druhej strane pre totálnu koninu ho vie až absurdne zdrbat.
Príklad dnes večer....
Je 20:15 malý je umytý napapany, zrazu prišiel problém že nechce čistiť zúbky a automaticky utekal za ockom. Nuž ocko povedal netreba umývať... Trvala som na svojom umyla som cez plač. Šli sme spať. Odmietal ísť spať. Ocko prišiel tak ho ešte nedávaj spať. Ach... 20 minút na to mu začal nadávať že je zlý
Totalne ho metie, totalne robí všetko naopak. Keď mu aj poviem poďme to prebrať, nastavme hranice... Všetko preháňam. Na druhej strane nemá problém povedať z fleku o 2 ročnom že je neskutočne zlé dieťa...
Tak ja už vlastne neviem....
Je mi jasné že tu treba vychovať hlavne otca, ale ja už nemam silu, keď aj prebehne rozhovor uzná že sa mal zachovať inak, keď príde opäť nejaká situácia chová sa rovnako.
Fakt mám chuť sa odsťahovať a vychovávať malého sama...

mikitilik29
15. júl 2025

@anonym_autor tvoj muž chce byť za dobrého otecka a keď už nemá nervy na malého tak na neho hulaka.

bolarazjedna
15. júl 2025

Z vlastných skúseností, veľa-veľa trpezlivosti, asertívnej komunikácie, dookola opakovať (asertívne) svoje postoje, dôvody... A najmä nechať manžela učiť sa z vlastných chýb, aj keď niekedy je to na úkor dieťaťa.... Keď mu budeš stále hovoriť, čo robí zle, tak len zvýšiš jeho odpor k "spolupráci", t.j. už just nebude tak ako ty chceš, lebo jeho ego je silnejšie..... Ak zistí, že jeho výchova bez hraníc je dlhodobo neudržateľna, tak možno začne rozmýšľať, čo sa dá robiť inak.... A vtedy môžeš podsunúť: ja to robím tak a tak...ani, musíš vychovať manžela, je to únavné, lebo však už aj 2rocne vzdorujuce dieťa dá zabrať.... A ešte to robiť tak, aby ste nezacyklili do konfliktov, kde len dokazuje té, kto ma pravdu, ale aby reálne došlo k pozitívnej zmene.... Je to veľmi náročné... U nás starší ma 3roky a vidím veľa pozitívnych zmien na manzelovi...

Je dobre aj na manžela sa pozerať tak, že on tiež niekde vyrastal, ma nejaké vzorce, podla ktorých sa správa, on rozmýšľa inak a co tebe dáva zmysel, jemu nemusí..... Nebojovat proti nemu ale s láskou a trpezlivosťou ho pomaly učiť a formovat nenásilne.
Musíte sa naučiť spolupracovať a priblížiť svoje výchovné metódy k sebe.... Keby sa aj rozvedie te, dieťa ostane spoločné a otec ho bude vychovávať do určitej miery tak ci tak.

evickuska
17. júl 2025

@anonym_autor komunikáciou, my na seba aj nahučíme ale vsetko si vzdy vydiskutujeme