Ako riešiť sklamanie z babysitterky a závislosť dieťaťa?
Dnes som prišla domov asi o hodinu skôr ako som mala. Bola to žena, ku ktorej som mala veľkú dôveru a aj deti ju mali radi. Dalo som jedno pravidlo, žiadne videá a hry na mobile nech nedáva deťom. Môj 6 ročný syn totižto reaguje na to ako na drogy. Raz to dostane a nechce nič ine. So strašim dietatom sa dalo normálne, ale on to nevie dať prec s ruky, je potom nepokojný, robí mu to zle.
Našla som ho s jej mobilom v roku, hral ešte k tomu nejake nevhodnú hru. Ona o pravidla a o tom, aké mi to je dôležité vedela. Budem si musieť najst novú. Ale čo s tým synom? Hovori, že on si sám zobral jej mobil. Ale tak môj by si nikdy nedovolil len tak zobrat, takže mohla by mat nejakú autoritu a zobrať mu ho (vraj sa snažila…). Druhé dieta mi povedalo, že bol tak hodinu na tom telefóne.
Ako sa zachovať k dieťaťu, čo tiež vedelo, že to nemá robiť a nemá absolútne žiadny problém to robiť poza chrbát a brat jej mobil? Som na konci v tomto, neviem prečo je tým mobilom taký posadnutý. So mnou si púšťame max. niečo krátke a to skôr výnimočne, nepyta, kým to nemá je dobre
Nerobila by som z toho vedu, posadila oboch a vysvetlila, ze toto nie, inak bude nova babysitterka, kazdy niekedy zlyha, ak to nie je na pravidelnej baze, co by som si overila u starsieho dietata a opytala sa aj pani a mladsieho syna, tak by som len upozornila a sledovala dalej
@heni79 ved pise,ze vravela,ze si ho vzal sam a snazila sa mu ho vziat
No tak dosť podstatné je, že sa snažila mu v tom zabrániť
Ako myslíš,že to mala docieliť ,fackou,trestom?
@petulda333 To ti stačí? Mňa by zaujimal celkový kontext.
Keď som prišla, on sedel s mobilom v ruke a ona úplne vedľa neho sedela a robila staršej dvere vlasy. Naciahnutim ruky mu ho mohla zobrať, ale nerobila to. Nemala ho fackovat, len ten mobil mu zobrať, keď si ho zobral on sám (čo vidim samozrejme ako problém u syna tiež, len neviem, čo s tým. Trest? Zaberie niečo? Vysvetlenie ma na háku, lebo už som predtým vysvetľovala. Je to druhý krát. )
@danieli mala som napisat, že toto som už spravila. Keď sa to stalo prvý krát, vysvetlila som obom. Aj jej, že to nechcem, prečo to nechcem a že mi na tom veľmi záleží.
Nevyhovuje ti,ani po dohovore, vyskúšaj druhu,tretiu opatrovateľku a vychytaj si muchy.a najmä aj so synom to prebrať.
Možno zistíš,že syn si to dovoľuje pri každej a snáď naozaj nechceš natrafiť na takú, čo by na neho siahla .
Aj keny si ho sam zobral, tak si ho sam neodblokoval 😂 hru si mohol spustit sam ale stale musel niekto odblokovať telefon. Proste chcela mať pokoj.
Nooo neverím že keby ten mobil potrebovala tak by mu ho nevzala. Skôr mi to príde že mu ho nechala nech ma od neho pokoj 🙄
A syn ako vedel, že ona má v mobile hru, čo ho bude baviť? Mne sa to nezdá. A okrem toho, veľa ľudí má napriklad ochranny kód, ak sa chceš dostať do mobilu. Skôr by som ešte prezistila u dcéry ako to naozaj bolo, či mu to dala prvý raz ten jej mobil alebo nie
@pe_mi viem, že syn si dovoľuje. Vlasne nadpis témy som zle zvolila. Radšej by som riešila syna a nie babysitterku.
Ja nejakú potrebujem, kým prídem z práce.
Na mňa si syn nedovoľuje, neviem, prečo ma pocit, že si na iných môže takto dovoľovať. Určite je chyba v ňom a to chcem riešiť. Vlasne musí byt chyba v mne, keď je taký, ale neviem, čo som spravila zle.
@heni79 mne je to jedno. Pisem,ze sa vyjadrila aj opatrovatelka
@jancejance ona nemá zrejme žiadny kód. Jej deti jej to sťahujú do mobilu. Môj syn na mobile trávi skoro žiadny čas, ale keď sa mu dostane nejaký do ruky, robí s tým lepšie než ja
Vieš ono,keď on si nedá povedať, ako ho oni majú presvedčiť, uzemniť.je to zložité voči cudziemu .to ako keď mám neter na prázdninách, toľko si k nej nedovolim ako ku mojim 😅 vieš ako to myslim
Skús si predstaviť ,že ty si tá opatrovateľka, čo narobiš s cudzím dieťaťom
@jancejance Ano, na začiatku mu dala svoj mobil. To bolo vtedy, keď boli prázdniny a bola s nim celý den a chcela spraviť jedlo a tak. Zistila som to, zatrhla som to.
jeho potrestaj nejakym zakazom niecoho za to, ze si to dovolil a jej este daj sancu s tym, ze si zahesluje mobil
@pe_mi chápem. Ale čo spravím so synom, aby som nemala s ďalšou rovnaký problém?
a keby si sa porozpravala aj s nou ? Normalna otazka preco mu dovolila byt na jej mobile, ked si jej vyslovene povedala, ze k tomu nema mat pristup a uz si ju o to ziadala nie jeden krat. To ze si ho vzal sam ako argument neobstoji nakolko ona je tu dospela osoba a kedze ma na starosti tvoje deti ocakavas od nej zodpovednost. Bola pri nom a mohla mu ho vziat. Ak jej ho vezme a odmietne vratit i napriek jej poziadavke, potom je problem so synom. Nemusis sa s nou hned rozvadit ale vyskusala by som ju "prekvapit" este viac krat v roznych casovych intervaloch ak by sa ti dalo a uvidis, ci respektuje tvoje priania. ROvnako rozhovor so synom je na mieste - o pravidlach, respekte a dodrzanie dohody.
ja si myslim, ze nie je dovod menit slecnu/pani, povedala si jej to a uz to neurobi, zase sa svet nezrutil
Vieš čo,nerob z toho drahoty.
Ja by som sa mu venovala plnohodnotné cez náš voľný čas a tých pár hodín , čo bude s opatrovateľkou kašli na to.veď z neho neubudne
Navrhla by som čas vonku, prechádzku,aktivity nech robia.a nejaký čas dovolila aj telefón.aj tak si to nemáš ako odsledovať.nehroť to
A mas pocit,ze je to naozaj take zle ,ked si sem tam zahra? Mozno aj hrava pravidelne a ani si o tom nevedela a ani sa nezmenil jeho vztah k hraniu..zeby chcel stale viac-teda vychadzam len z toho,ze si ho nahodou nasla hrat,co sa ale kludne mohlo stavat opakovane..neviem na kolko hodin ti strazi deti,ale zas aby si chvilku 6r nemohol zahrat (vhodne)hry,alebo pozriet tv,mi to pride prehnane..aj ona si zas ma pravo aspon 15min oddychnut (aj ty mas v praci prestavku)..samozrejme nie vela a pravidelne viackrat za den..ale 1x za den 10-20min mi nepride nejake uletene.porozpravala by som sa s opatrovatelkou a vymyslela nejaky kompromis vhodny aj pre dieta aj pre teba
Vieš, ľahko sa Ti hovorí ako jeho matke ... k Tebe si nedovolí, no nevedno, ako by sa zachoval k nej, keby mu ho zobrala, nebodaj na neho zvýšila hlas atď. ... pokiaľ si s dieťaťom neurobíš poriadky, aj milión opatrovateliek môžeš mať, no vždy to skončí rovnako ... kus objektívne sa na to treba pozrieť.
@zuzikak Ano, zobral, odmietol vrátiť, je problém v synovi. Už som robila námatkove kontroly (teda došla som nečakane na obed, počas prázdnin, si zoberiem jedlo z chladničky) a iný problém. Už bola dôvera nalomena predtým. Zasa veľa iných veci sa mi na nej páčilo. Po tomto s ňou už nie je cesty spať. Zaplatila som jej, povedala, že dôvera už je moc narušená, že je to jej posledný den u nás, poďakovala som sa. Myslím, že sa snažila.
Myslím, že s ďalšou budem mať rovnaký problém. Teda pokiaľ nebude múdrejšia si mobil zaheslovat / schovať.
Čo ja viem, aký trest mu mám dať?
Mobil so mnou aj tak nepozerá? Možno ho nechať každý den do konca družiny, čo nemá až tak rad.
Keď bude mať absolútny zákaz mobilu, môže začať kradnúť peniaze a dávať spolužiakom len aby mu dali zahrať sa na mobile, alebo bude robiť iné nevhodné veci, len aby mu požičali mobil.
@maranco v škole majú zákaz mobilov, takže to sa nestane.
On má možnosť družiny a ty ju nevyužívaš?veď to je aká škoda.od 5ročnika bude sám doma od 13ej,12ej.potom rieš.aj keď môj syn býva doma sám,kým neprídem o pol 5ej z práce.ma 10rokov .ale to záleží na povahe
Keď máš možnosť družiny, čerpaj ju
Na margo toho, čo je na Tom,že bude do konca v družine.ved na to to je.ja som to nikdy nebrala zle,že idú moje deti posledné, medzi poslednými.a čo .chápem ty to možno berieš zle.
Po prípade si dáj polovičný,skrátený,keď to takto nechceš
@pe_mi to je trochu komplikovane s tou družicou, lebo vyzdvihuje 2 deti v 2 rôznych skolach. Ta druha škola ma špeciálne časy, kedy sa dá vyzdvihnúť staršie dieťa, jeho sa sa vyzdvihnúť hocikedy do 16:00. Ak zaplatím aktivity neskor, tak do 17:30. Jemu bude dlho, poznám ho. Ale asi to spravím. Aj tak budem musieť mať babysitterku na aspoň 2 poobedia, keď ma doučovanie.
Doučovanie doma

A čo povedala pani na opatrovanie? Aké bolo jej vyjadrenie? To mi tu akosi chýba.