Ako s kľudom zvládať dieťa?

xlucia
28. feb 2011

moj starsi syn mi robi starosti. neviem presne ako to popisat, ale zacal sa chovat otrasne, hlavne posledne tyzdne. nespoznavam ho. bucha, kope, pluje, tresne mladsieho a klame ze ho nebuchol, arogantne odpoveda. ked ma taketo sibnute chvilky, ja fakt neviem ako na neho. nepomohlo vysvetlovanie, statie v kute, a uz aj dostal. zistila som ze bitka na neho nefunguje vobec, ma to na haku, a touto cestou ani nejchcem ist. aj ked vcera ked sme prisli domov dostal po zadku, od rana bol zly, ale co postvaral v obchode, demoloval doradu,no nechapala som ako ziapal, doslova celu cestu domov. este som ho ani nedrzala, a uz jacal ze mu vykrucam ruku. no nespoznavala som ho. pouziva nadavky,ktore z mojich ust v zivote nevysli.
trva to uz niekolko mesiacov, bola som aj opakovane u psychologicky, a jedna kamoska je psychiatricka, aj ta ho pozrela. dokonca bola u nas doma niekolko hodin a prediedol sa v plnej parade. od vzorneho dietata, ktore pomoze mladsiemu bratovi sa vyzut ci umyt ruky, az po tieto afektivne arogantne zachvaty.
vsetky doktorky vratane nasej detskej mi povedali to iste nezavisle do seba. nadpriemerne intelitnetny, rozumovo tak niekde vraj plus cca 2-3 roky, obrovska slovna zasoba, velmi dobre si spaja do kontextu rozne informacie, vyborne dedukuje a ma mimoriadny pozorovaci talent. on dokonca rozozna ci mam na sebe iny parfem, ze som vymenila zaclony ked nebol doma atd. a nielenze si to vsimne, ku vsetkemu sa ma potrebu podrobne vyjadrit a ohodnotit ako sa to podarilo atd. az je to na nervy. mam sa mu venovat, zamestnavat ho.
ale uprimne ja neviem kde zobrali to nadanie. co som tu na koniku citala, tak nadane deti same citaju, pocitaju a kopu inych veci, ktore on bud nevie, alebo odmieta robit. posle ma so vsetkymi aktivitami do haja.
ako by ste postupovali vy, alebo co si o tom myslite? ja som z neho chvilkami zufala.
snazim sa s nim citat, stavat lego, kolko vladzem tolko sme vonku, pracovnych zositov mame asi 8, knih ma plne police, vysvtluej vsetko co sa da, donemoty
tak poradte

danielik79
28. feb 2011

@xlucia ja som mala donedávna doma to isté malý sa vždy predviedol ked mohol je to u neho len žiarlivosť spojená s hyperaktivitou.Väčšinou ich zapájam spolu do hry aby sme sa všetci spolu hrali.Najnovšie sa vlani mi naučil byciklovať tak ked je pekný čas ich obidvoch brávam byciklovať a vtedy sú kludnejší obidvaja a nadávky si nevšímaj a ignoruj ich a ked začne byť arogantný pošli ho do izby a zakázať počítač u nás to zatial platí a malý sa dokonca zahrajú už aj spolu sami či je to na skovku alebo chytačku .....a pod.Sestre dokonca psychologička poradila aby mu dokonca dávala každý deň magnézium .Dá sa povedať že sa jéj s tým skludnil ale to tiež neni riešenie.

xlucia
autor
28. feb 2011

@danielik79 a s inteligenciou je na tom maly ako? lebo moj napr. uz dva tyzdne pyta hodinky na ruku, aby vraj v skolke mohol pozerat ne, ze kedy pridem. hovorim mu, ved nevies cisla a ked sme ti to chceli ukazat, nervacil si ze nie. a on , ze prave teraz sa to chcem naucit. takze ked sa on rozhodne ze nieco sa nauci, tak to ide

danielik79
28. feb 2011

@xlucia ja som s ním bola u psychologičky na 4 roky a dala mu testy na predškoláka a na kolko boli neprimerané jeho veku rozdelila ich na dve časti.Malý ich zvládol v pohode.Vyšlo mu že má zvýšené IQ a je aj hyperaktívny, čo hyperaktívne deti majú a pritom by si povedala že sa niekedy správa jak hulvát.Ked má záujem o hodiny začni ho tím zaujímať.Môj malý ma dokonca v jeho rokoch otravoval zo zemským jadrom celé dni ,učitelky v škôlke z neho boli hotové a vyjadrenie učitelky v škôlke bolo: tam máš globus chod si ho pozrieť.Prípadne rátajme spolu čísla do tisíc a naopak tak si vieš predstaviť .Liezlo mi to parádne na nervy ale zvládla som to .Takýmto deťom idú ťažké veci úplne jednoducho a lahké im idú ťažšie a mavajú pošanú aj jemnú motoriku tým že im ide ťažšie obliekanie a niekedy to vyrovnávajú rečovými schopnosťami.

xlucia
autor
28. feb 2011

@danielik79 no moj ma jedmnu motoriku dokonale ukazkovu od malicka, ale to obliekania a hlavne vyzliekanie, to je u nas horor. mladsi sa vyzlecie sam, a starsi este stale jaci na chodbe ze potrebuje pomoct. vonku sa ide pozabijat, skace z vysokych kamenov, leze po stromoch atd. a pritom krici odusu vsetko mozne.
moj riesil energiu v blesku, rozchod kolajnic pod elektrickou, pohyb cervenych krviniek po tele atd. obcas som z neho sediva

danielik79
28. feb 2011

@xlucia hlavne nepanikáriť a nestresovať samu seba ,na to obliekanie mu treba vyhradiť čas a riadne mu prikázať .Ja som to riešila tak že narátam do 10 a nebudeš oblečený nebude dnes telka a počítač.A s tým vrieskaním som sa ho narovinu spýtala a jednala som s ním ako s dospelým a nadávky čo ani ja z úst nevyslovým som riadne ignorovala a kým si neuvedomil som si ho ani nevšímala lebo tak len na seba upútava pozornosť .Jednoducho povedané chceš vrieskať ,škaredo vyprávať ani ja nemusím dovoliť telku a počítač .A treba ho riadne zamestnať .Ja s ním kolko razy pečiem koláče ,prípadne kreslíme mapy ,robíme plagáty v krátkosti povedané vymýšlam pre neho zložité veci a zatial sa mi darí.V jednéj podobnéj diskusii som čítala že si treba aspoň jeden deň vyhradiť priamo len pre neho ale ked to riešim že sme všetci spolu a s nami žiadna starká a starký ktorý sa len zvyknú pliesť do výchovy je to super .Nevravím že malá tá ho tak kolko razy najeduje a pobijú sa ,riešim to tak že sa budu spolu hrať aj ked sú obidvaja uvrešťaný až až ale potom to končí tak že sa krásne hrajú.Neviem či už je aj v tom období že ja a len ja ,ja prvý.Z toho obdobia sa mi chcelo až vracať 😝 .

xlucia
autor
28. feb 2011

@danielik79 to pocitanie som skusila aj ja, po druhom raze sa tak vytocil az sa povracal. zakazy u nas nejak nefunguju. ja mu poviem, ze napr. vonku bol mimoriadne zly, nebude rozpravka, tak pol hodinu krici a nervuje ze bude a ked nepovolim, tak mi zahlasi. to som rad ze nebude rozpravka, presne tak som to chcel.... no a mna ide urvat.
riesili sme to aj tak, ze sme vzali oblubene hracky, prve auto oplakal, vynervoval sa, a na druhy krat napr. co ja viem plul, tak doniesol na odlozenie dalsie auto sam od seba. oblubene. proste ako keby mal na vrch. velmi tazko s nim vybabrat. inak ked je kludny, tak sa da. v kuchyni pomaha mimoriadne rad a celkom sikovne. ked prideme domov, mladsieho komplet vyzlecie a uprace po nom, zato sam si dole bundu dat nevie. nepochopim. doteraz si odmieta sam umyt zuby, keby si pocula tie revy co boli aj dnes vecer ked som sa ho snazila donutit aspon rozotriet si pastu. neexist. mladsi vycurany, komplet umyte zuby a starsi stale pri umyvadle reval jak keby ho drali. zamestnavam ho ako sa da, ale on fici od siestej rana do desiatej. nie je davno vstaval o stvrtej rano... no ja niesom perpetum mobile, on asi ano.
ked bol maly nejedol takmer nic, teraz zje porciu ako dospely chlap, ma odkial energiu brat....

danielik79
28. feb 2011

@xlucia nesmieš mu dať najavo že ťa vytočil ,nervačí pošli ho do izby a nechod za ním povedz mu že ked sa skludní nech ťa dojde odprosiť samozrejme nehaj pre istotu otvorené dvere a ty s malým rob ako bežne .Vymyslel si že nechce rozprávky a hračky ,dobre zoberem ved takto si to predstavoval a nedám dovtedy dokial sa nezačne správať ako on tak aj ty.A zo zubami tiež nechceš si umývať sú to tvoje zuby mňa nebudú boleť a tie bacili ti riadne ich pokazia.Pripadá mi to u neho riadna žiarlivosť.Ale mu treba dať aj najavo že neni len on.To jeho trucovanie môže trvať riadne dlho u nás to bolo skoro 2 roky .Nášmu do 2 rokov spánok moc nehrozil spával z 24 hodín len 4 hodiny a neurologička pchala do neho oblbovátka tak som s tým sekla nakolko mával problém aj s imunitou a býval často chorý a potom spávať riadne začal až v 4,5roka aj to len od 22:00 do 6:00.Je to ťažké ale každý rodič to musí zvládnuť aj ked sme neni perpétum mobile.Tie deti nekedy vedia viac ako my a sú riadne prešpekulované.

xlucia
autor
28. feb 2011

@danielik79 no to uz musi byt sakra zle,aby videl ze som vytocena, ale inak robim aj ja tak priblizne ako ty. dvere zavriet nemozem, prave kvoli tomu afektu, aby sa nieco nestalo. no ved nic, nejako to prehrmi, hadam bude aj lepsie

danielik79
28. feb 2011

@xlucia určite a aspoň dúfam že to speje len k dobrému a že si nenajde kamarátov podobného typu lebo to by sme už mali asi peklo na zemi.

alfomilka
28. feb 2011

U nas to iste. nadpriemerne inteligentny chalan, ziarlivy. chvilku zlatucky, pomaha mladsiemu bratovi a zrazu mu zacne sibat, zacne skakat, ublizovat, ignoruje prikazy ... 😖
Je to ziarlivostou, potrebuje mat pocit, ze je aj on dolezity. Nam pomaha, ked ho chytim na ruky, posadim si ho na kolena a vyzvem ho, aby zacal hovorit po mongolsky. Pravdaze veeelmi pokojne. Ak nechce on, tak zacnem ja, treba trepat hluposti, ake vas napadnu, vytvarat neexistujuce slova. napr humblagrabalakusatanikapude....atd. On sa chyti a za chvilu sa smejeme, ake hluposti trepeme. Staci par minut a je kludny a zrazu sa dokaze hrat aj sam. Ukludnuje to inak aj nas dospelych. Skuste si to. 😀 😀 😀 😉
A pravdaze, poobede, ked maly spi, tiez vykrajujeme, kreslime, stihame, lepime .... Za par mesiacov sa ohromne zmenil.

xlucia
autor
1. mar 2011

@alfomilka a tvoj drobec ma kolko?

danielik79
1. mar 2011

@alfomilka 😀 😀 😀 😀 😀 po mongolsky učite vyskúšam.

alfomilka
1. mar 2011

moj drobec cislo 1 ma 4 roky.

danielik79
3. mar 2011

@alfomilka no po mongolsky nezabralo ale po anglicky to išlo jedna radosť. 😉

xlucia
autor
3. mar 2011

@danielik79 a aj vy dalsie, ako zvladate aktivity vnutri, ked je vonku takto zima. moji maju ktomu obaja este aj zapal priedusiek, takze ak ich aj inokedy necham vylietat, teraz len kluden prechadzky, vyslovne na doktorkin prikaz, no oboch ich ide urvat, starsieho urvat na druhu, nevie co so sebou, dnes doslova jacal cely den, kazda aktivita max. desat minut. no unavena som z nich dost, hlucha ani nehovorim

danielik79
3. mar 2011

@xlucia prosím nevykaj mi 😅 .Momentálne malého zamestnávam učením písmenok a vela aj striháme a kreslíme mapu slovenska alebo plán pokladu malá sa vždy pridá a dokial sa im nikto do toho neplete zatial to funguje akonáhle prídu starký ktorý sú len cez záhradu tak to končí revom .Prípadne sa hrávame na skovavačku alebo im natiahnem na zem šnúru a nech po nej pobehujú je to aj výborné cvičenie na ploché nohy a pre ne hlavne zábava.

xlucia
autor
3. mar 2011

@danielik79 si zlata 🙂 ale ja ti nevykam, pisala som tebe a plus vy ostatne.... som myslela vsetky maminy, ktore sem prispievaju

danielik79
3. mar 2011

@xlucia aha tak potom prepáč 😅

alfomilka
3. mar 2011

u nas hlavne mongolsky. lebo sa vela nasmejeme na tom, ake smiesne slova vymyslime. 😀

danielik79
3. mar 2011

@alfomilka malý mi odvrkol že čo to vravím za nezmysli a že po mongolsky nevie a nechce vedieť že radšej angličtinu tak sa aspoň dobre ukludnil.Smiať sa mu rozhodne pritom nechce ale je strašne škodoradostný.

alfomilka
3. mar 2011

nooo, kazdy clovek je iny. 😉 Nam ukazala cvicitelka na joge, ze ak sme aj my prepracovani a vystresovani, mali by sme to aj my vyskusat. ale moj syn to robil intuitivne uz predtym, spieval si ako maly podvedome take mongolske pesnicky.

danielik79
3. mar 2011

@alfomilka ved hej každý sme iný.