Ako učíte svoje deti, aby oslovovali svojich krstných rodičov?
Ahoj veľmi by mám zaujímalo ako volajú vaše deti krsnu "mamu" a krsneho "oca"
Lebo ja som včera krstila dcérku síce je ešte mala ale proste všetci v rodinnej sa je prihovárali keď ju držia je krsna že príkon si pri krsnej máme a bolo mi to neprijeme proste dieťa mám len jednu osobu vo svojom živote ktorú vola mama
Proste ja som bola na učila volať svoju krsnu buď krstná a lebo krsna alá aj krsneho som volá krsny alebo krsny Jano
A z partnerovej strani všetci hučali že krsna mama
Aj som si všimla že ani partner nevola svoju krsnu krsna mama ale iba krsna alebo je vraví meno ani jeho sesternice volajú svoju krsnu že krsna mama ale len krsna alebo menom
Keď som im včera slušné poprosila a povedala že mu je to neprijem keď malej vravia že je to je krsna mama že mi to vadí že dieťa mám v živote iba jednu osobu ktorej hovorí mama že mi to vadí či by sme ju nemohli oslovovať iba krsna alebo krsna Bianka a všetci nájme jednej jeho teta iniciatívy prebrala a povedala že že je to krsna mama že tak to je že ju tak bude volať že tak sa to všade uvádza tak a keď som povedala že ani partner nevola svoju krsnu že krsna mama ale iba krsna alebo Vierka o nahned že ju každé dieťa ktorému je Krná volá. Krsna mama a proste nikto ma nechápe že mi je rineprijemne ešte aj partner proti mne poštvali že to tak musí byť že to nemôže byť iba krsna
Mňa malý volá bud krstná Ivanka alebo Krstná mama 🙂 nevidím absolútne na tom nič zlé , predsta je to syn mojej sestry a malého beriem ako svojho , z časti som aj taká tá " maminka " 🙂
@dory11 Si teraz precitlivela na to, máš krátko po pôrode. Ja som bola do roka dcéry na všetko hakliva, hlavne čo sa týka mužovej rodiny.. časom to budeš vnímať inak a dieťa si naučíš ako budeš chcieť.. moje deti oslovujú krstnych menom.. takisto aj krstniatko mňa oslovuje menom.. Poviem ti príhodu zo včera.. Moje krstniatko trojročné si malo obuť topánky. Hovorím mu, pod pomôžem ti. A on mi odpovedal, že len mama. Ja mu na to, ale ja som tvoja krstná mama a pekne prišiel ku mne a pomohla som mu obuť. Vôbec by mi nenapadlo, že by mohol byť z toho problém. On vie, kto je mama a krstná mama.. Po rodičoch by mali byť krstni rodičia tí, ktorí pomôžu dieťaťu, su tu pre neho. Možno nie si stotožnená s tým, že krstný sú z mužovej strany, možno by si to inak brala, ak by bol krstný z tvojej časti rodiny..
moje deti oslovuju krstnych rodicov menom, rovnako aj ja svojich...
u nás je krstná mama - krstná mama a krstného toho volajú menom...tak ich to naučil muž, lebo švagor nechcel aby ho volali krstný 😀
Ak si nechcela mať pre dieťa krstnú mamu, tak si nemala dať dieťa krstiť 😂
@panelacikova ja nemám problém krstnou malej tej to taktiež neprekaza vadí to zvysku rodiny ja problém s krstnou malej mama ani ona som mnou nevadí jej to že som povedľa že nechce aby ju volá krstná mama ale zvyšok rodiny
@ibrunova viečo nechcem to u fara napisane že krstna mama ale nie aby smejú tak oslovali stary rodicia si neprišli aby sme mali učili že starý oco stará mama ale babka alebo menom a dedko alebo menom tiež som im vyhovela a hovorím predmaliu tak
A chcela som ju mať pokrstený lebo ja som tu možnosť ako dieťa mala
@dory11 no vidíš, tak ak sa vieš ty aj krstná dohodnúť na oslovení, tak zvyšok rodiny vám môže byť ukradnutý...
@dory11 Boze moj, Ty pises ako Tatar. Aj vies, co si napisala?😝
@panelacikova ide to že to premalo tak hovoria keď ju tak naucia tak to bude tak používat
@dory11 dieťa sa naučí oslovovať tak, ako budeš oslovovať ty s konkrétnou osobou - krstnou. bude opakovať po tebe, nie po babke, dedkovi či susedovi.
Ja mam 5 krsniat, od malinka ma okolie pred nimi oslovovalo krsna mama... 2 krsnata ma dlho oslovovali iba mama, a mojim sestram to nikdy nevadilo.. Odkedy sa naucili poriadne rozpravat, oslovuju ma krsna..
Ja mam krstných rodičov ktorých som si vybrala.ked som sa ako pubertacka dávala krstiť...A volám ich "krstná mama krstný oco". Sú starší a sú to rodičia mojej kamošky. A s mojimi rodičmi sa volajú "kmotor /kmotra"....ale celé je to v takej humornej rovine...aby bolo jasno. Mame sa radi a je nám fuk co si kto mysli, je to naša vec.
Moje deti krstene nie sú, ale keby boli, oslovujeme sa všetci menom a tykame si. Aj s tetami a strykmi.
A je úplne jedno...co chceš a čo si myslíš ty teraz, pretože tvoje dieťa keď sa naučí rozprávať, určite si pre krstnu nejaké meno vymyslí a budu sa oslovovať ako im to vyhovuje. Menej ries takéto prkotiny a viac si užívaj to, že máš krásne zdravé dieťa. Mnohí také šťastie nemajú.
A teda moju vlastnú mamu oslovujem "mami, mamina"
Mama som jej nepovedala nikdy...možno len keď som sa učila rozprávať.
Ja som volala svoju krstnu mamu, krstná mama, neskôr krstná a teraz jej poviem aj menom...
Véd aj pri krste je to ze krstná mama a krstný otec, to ale neznamená ze je to mama... Vždy som bola v tom ze je to krstná mama preto ze ma byt kvázi akoby náhradným rodičom kt vedie k viere a ak by sa rodičom niečo stalo tak by zastupilj rodičov.... Dieťatko je teraz malé a nevníma to ci je to len krstná alebo krstná mama... Aj tak ju bude časom zrejme oslovovať krstná lebo slovné spojenie krstná mama je predsa len dlhšie...
Inak moja mama svoju krstnu celý život oslovovali krstná mama.... Ani raz som ju nepočula žeby povedala krstná alebo menom... A každý vedel kto je matka...
Nerieš takéto kvázi malichernosti a nekaz si tým den.. Ako dieťa tak aj celá zvyšná rodina vie kto je mamou krstenehk dieťaťa...
@dory11 ja volam svoju krstnu mamu normalne krstna mama, ved ma krstila, takze mi to pride prirodzene. A to ze je tam mama, ved kazde dieta chape, kto je ozajstna mama a kto je krstna mama a s kym je denno denne a s kym obcas.....Moje deti volaju krstnych rodicov, krstna a krstny (mama a oco uz nedodaju, ale to iba preto, ze su to deti a kratsie oslovenie maju zauzivane od malicka, ked to bolo pre nich jednoduchsie).
@dory11 je to divne, ze to vobec riesis, krsna mama/stara mama atd atd... su uplne normalen, da sa to skratit na krsna/starka -a vacsinou to aj skracuju, este som nestrela dieta, mladik co by prisiel hej krsna mama/krsny ote... (a nie nase babky nechcu aby ich vnucka volala "stara mama" ale nie kvoli "mama".. nam nase povedali, ze nie su ziadne "stare" :D vola dcera jednu oma, druhu menom). A nepocula som nikdy aby nejake dieta volalo "mama" niekoho ineho ako mamu :D ak sa nepomylilo, a nepovedalo, ucitelke mama..
Podstatne je, ze ako si doma zvyknete a ako sa naucite, tak budete tu krsnu volat. Ci to bude "Lenka", alebo "teta Terka",a lebo krsna... je na vas ;)
Tiež som volala krstný alebo krstná tak tiež deti som naučila na to že krstná a krstný .tiež som toho názoru že mama je len jedna a len jednu mám volať mama aj keby ma svokra požiadala až ju volám mama tak by mala smolu ...ešte máš čas vôbec to hlavne nerieš ono aj tak zas nebudeš s nimi tak často takže to tak rok a pol alebo 2 roky môžeš hovoriť malej že to je krstná a jej nič iné neostáva ako si zvyknúť že bude krstná a nie krstná mama
Skor by som sa na autorkinom mieste zamerala na gramatiku, ciarky a citat po sebe. Clovek sa pomyli obcas, to sa stava, ale ty komolis takmer kazde slovo, ziadne ciarky...zmysel vety treba hladat. To sa neda citat, necudujem sa, ze pises, ze ta tu casto hejtuju. Prepac, ale toto je masaker.
@dory11 môj muž má dvoch krstnych synov. Majú 12 a 6 r. Obidvaja ho volajú krso, krstný alebo Ivo 🙂
Krstná mama a krstný otec je normálne oslovenie, skratkou "krstný, krstná". Ale to je ich akoby plný titul, keďže pri krste prijímajú také postavenie. Zbytočne sa trápis, alebo znervoznujes, že prečo je to tak. Inými slovami, keď raz dávaš dieťa krstiť, to dieťa dostáva a má tým aktom krstnu matku a krstného otca. To nie je, že nová mama, alebo ďalšia mama, či otec, neviem prečo ti to vôbec napadlo. Ale hádam na nauke vám to vysvetlili, akú úlohu krstni rodičia prijímajú, a ze majú aj v budúcnosti v prípade potreby "zastúpiť" rodičov. Jednoducho je to ich titul, ich postavenie v živote dieťaťa, a ci ich bude volať len krátko krstná, alebo krstná mama, nic sa tým nemení. Nebude to "krstná osoba" ale vždy to bude "krstná mama, krstný otec"
Alebo budeš sa trápiť, že dieťa má aj "starú mamu, a starého otca"? Lebo veď aj tam je "mama, otec" teda podľa toho ani ich tak dieťa, nesmie osloviť.

vybrať si za krstnú matku alebo krstného otca človeka/ľudí, ktorí sa budú s tebou vadiť o tom, ako ich bude dieťa o niekoľko rokov oslovovať - tak to bolo terno teda... vybrala si si "zjavne super". a k otázke... ja som už 1000x oľutovala, že som vôbec dala dcéru pokrstiť - bol tlak z jednej aj druhej strany, že tak sa to má a bla bla bla. a tak som zvolila najmenšie zlo a to také, že krstnou je moja mladšia sestra. má rovnaké meno ako aj moja dcéra. obe sa nazývajú pekne menami, nič neriešime. naša mama občas vnučke (mojej dcére) povie: aha, krstná ti prišla, ale smeje sa, berie to v pohode zo srandy. nikto z toho nerobí žiadne haló. ani sestra, či už ju dcéra volá menom alebo si mama z nej urobí srandu. na takej idiotine sa urážať - to ste radšej nemali ani dávať dieťa krstiť alebo si pozvať za krstných nejakých kamarátov, čo neriešia takéto kraviny.