icon

Ako vychovať deti s dobrým srdcom?

5. dec 2024

Ako vychovať dobré deti, s dobrým srdcom? Nepíšte prosím treba dobre žiť, ísť príkladom - o to sa každý snaží. Nejaké rady okrem toho?

gab1sol
6. dec 2024

Návod na to asi neexistuje. Pretože aj výchova je spolu s povahou veľmi individuálna. Určite treba ísť príkladom, ale podľa mňa, netreba deti vychovávať vo vatičke, treba im hovoriť aj o tom zlom. Od malička. Treba im vysvetľovať, čo je dobré a čo zlé, ako sa správne rozhodnúť, k čomu sa prikloniť. Ale nech sú deti deťmi čo najdlhšie. A tiež tam musí byť trochu šťastia, aby dieťa nespadlo k nejakej zlej partii, k nejakej zlej povahe, ktorá ho bude vedieť ovplyvniť a zmanipulovať, čím ho navedie na zlé chodníčky. Veľa je to aj o komunikácii a vysvetľovaní.

akje
6. dec 2024

"Nepíšte prosím treba dobre žiť, ísť príkladom -"

@autorka tak toto je zaklad, to sa napisat musi 😊 pridala by som aj dostatok pozornosti (nie prehnanej), akceptovanie pocitov, vela komunikacie, prijatie dietata so vsetkymi vlastnostami- aj tymi zlymi a ucenie ich korigovat, ak sa stane nieco zle, porozpravat sa o tom. Spravodlivost v rozhodnutiach rodicov. Spolocne fungovanie celej rodiny ako celku.

Ale to si len myslim 😊 v kazdom z nas je aj to dobre, aj to zle. Zalezi, v akom prostredi sa nachadzas a co vtedy zo seba davas von.

Clovek, ktoremu je neustale krivdene asi nebude brat ohlad na ostatnych. Alebo taky, co nedostava dostatok pozornosti bude pravdepodobne robit take veci, aby si ho niekto uz vsimol. Ale tak tazko povedat, aka ke ta jedina spravna cesta na vychovu dobreho dietata 😊

simca06022011
6. dec 2024

TO nie je o dobe, to je o rodicoch, su stale rodicia co s detmi ledva komunikuju, a cim su vacsie tym menej.. ked su malicke batolata, male deti do tych 6r su z nich rodicia pif paf, idu sa potentovat okolo vsetkeho, dieta pomaly ani pohnut sa nemoze 10cm bez dozoru matky a potom pride realita, a postupne prichadza druhy extrem. Ziadny balance.
Treba sa rozpravat, spolocne programy mat, deti ucit aj povinnostiam, a nie len prist na hotove. Proste vychovavat. A nie sa pozerat. Ono hovori sa, ze pekne zite a dieta sa prida. Ale velakrat treba dieta usmernit. Cim starsie, tym to pojde horsie.
Za mna treba urcite podporovat,a by dieta bolo spolocenske a aj ked sa teraz kazdyyyy zrazu rodi introvert (co je somarina), treba deti ucit ako fungovat s detmi. Podporovat chodenie von, na vylety, do taborov... dostat ich proste z prazdnej detskej medzi deti, mat zaujmy, pohyb. Za mna : dieta nepotrebuje 10 kruzkov, potrebuje spolocnost, byt naucene do skoly, potrebuje sportovy kurzok, ak ma nadadanie tak nejaky umelecky = a byt medzi detmi. proste podla povahy, nieco vybrat = ale nepristala by som na to, ze introvert, dnes je taka doba, nepojde medzi deti, nepojde na sport, bude doma = lebo... cely zivot doma nebude moct byt, pojde do prace, pojde mezdi ludi a musi vediet s nimi vychadzat a komunikovat.
Obmedzila by som siete, tukanie videi a reelov a somarin, je prudko navykove a nevedia si s tym rady ani rodicia.. nie to este deti. A uplne to deti "odstrihne" od reality.

didush27
6. dec 2024

S deťmi sa treba rozprávať. Či ich niečo teší alebo trápi, o každých témach a od malička. Aby sa vybudovala vzájomná dôvera. U nás to platí na 100%. Vždy som im prízvukoval, že ak budú v niečom klamať, prídem na to a potom to bude bolieť (samozrejme nie fyzicky) obe strany ešte viac ako samotné priznanie. U nás platí, že čo dajú aj dostanú. Mám čerstvého dospeláka, som na neho hrdá, lebo viem, že som ho do života pripravila najlepšie ako som vedela a v živote sa nestratí. Inak, dnes bola 1 x darovať krv 🙂

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
stvura
6. dec 2024

@thunderdome tema nie je o detoch z domova ale o vlastnych detoch, ale ak to chces s tymi detmi z decaku zmenit sa mozes angazovat ako nahradny rodic ci buddy pre taketo dieta a pomoct mu...co sa domovov tyka tam je problem uplne inde - tie deti nie su pripravene na zivot ked vyjdu z domova, preto koncia na ulici.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
lucilaines
6. dec 2024

@thunderdome ty mas ocividne traumu z detstva a vidis cely svet ako skazeneho nepriatela. Ja som bola teenager pred viac ako 20 rokmi, pocuvala som rytmusa, veca a podobnu hudbu (dnes ked to pocujem, tak nechapem co ma k tomu viedlo :D), ze niekto “udrbal otcovi cigy” , nadavanie na ucitelky, trava, alkohol pred 18tkou, to vsetko bolo uz vtedy o nic menej ako teraz. Praveze co sa fajcenia, drog a alkoholu tyka, mam pocit, ze dnesna mladez je v tomto viac uvedomela. Ja osobne som sa so vsetkym stretla a to som sa nepohybovala v ziadnej pochybnej partii. 99% ludi z mojho okolia vratane mna sme vyrastli na normalnych slusnych ludi. Podla mna uplnym zakladom pre dieta je vela lasky a empatie. Ked je dieta lubene, vypocute, citi sa v bezpeci, moze sa zdoverit s cimkolvek a ma doma podporu, je dost dobra sanca, ze z nehi vyrastie “dobry” clovek. Naozaj zlych ludi nie je vela. Vacsina tych “zlych” ludi, su len ludia nestasnti a ublizeni, ktorym napriklad dal otec po hube, ked sa doma zdoverili so sikanou a oni potom svoju frustraciu a hnev siria roznymi sposobmi dalej.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
nika1971
6. dec 2024

Ja co mam v okoli mladych ludi,kazdy jeden je slusny a poriadny....vacsinou pracuju alebo studuju...niektori aj aj...a nie, nepiju, nedroguju....prilezitoctne si mozno daju nejake to pivo...ale su uvedomelejsi ako sme boli niekedy my...

jesenzima
6. dec 2024

@thunderdome 😀 tebe ten rytmus nejako leží v žalúdku ... Ja som teda z úplne inej hudobnej sorty, ale nemyslím si, že slovenské deti behajú s bejzbalkami v mikinách, lebo počúvajú Rytmusa..

gab1sol
6. dec 2024

@thunderdome “Povedzte mi, ako prevychovať celý svet aby bol dobrý a slušný?”

Treba v prvom rade začať od seba… a nie ukazovať na druhých. Keby to tak každý urobil, hneď by bol svet krajší. 😉

abbey1
6. dec 2024

@thunderdome Blbosť. Keď ma dieťa dobrý základ z domu, kamaráti ho nestiahnu.
Ale pre mnohých rodičov je fajn mať možnosť hodiť svoje zlyhanie na kamarátov.

autor
6. dec 2024

@thunderdome máš deti?

zooeynka
6. dec 2024

@thunderdome tak ale tebe ublizili cigani, to je uplne ina sorta. Tam o nejakej normalnej vychove nemoze byt ani reci, ano cigani su problem. Ale hadzat do jedneho vreca degesa z osady s nozom a normalne pubertalne deti je scestne. Ja mam v okoli normalne deti, studujuce, so zaujmami inymi, ako s nozom chodit na rytmusove koncerty ;)
Ja nevidim buducnost tak temne ako ju ty vykreslujes.

margotka17
6. dec 2024

Deti robia to, čo robia rodičia, čo vidia doma aj v celej rodine. Naša rodina je nadštandardne držiaca spolu. Ak je nejaký problém, či bežný , alebo zdravotny, riešime ho všetci, dokonca sme boli všetci ochotný pre onko chorého člena rodiny darovať čo potreboval, len žiaľ nebola zhoda. Raz ročne v lete sa stretneme na gril párty. Deti vedieme k uceniu, štúdiu, aby mal každý šancu v lepsi život. Zodpovednosť a pomoc druhým má u nás svoje opodstatnenie. Takto vedieme tých čo tu ostanú po nás 😉.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
akje
6. dec 2024

"Problém vo výchove je takýto:
- Všetko mu povolíš = bude si dovolovať a bude rozmaznané.
- Všetko mu zakážeš = bude chcieť porušovať zákazy"

@thunderdome a ked ho usmernujes, rozpravas sa s nim o vsetkom = bude sa snazit robit podla najlepsieho svedomia 😊

pralinka86
6. dec 2024

Podla mna, zit tak, ako to ucis dieťa. Kym su male, poväčšine asi len kopírujú spravanie. No ked zacnu viac uvazovat, vsimat, tak mas doma zrkadlo, ktore ti vsetko vrati. Nie je to len o vychove, ale aj ako rodic budes akceptovať tu samostatnu bytost. Bud to ustojis alebo sa zatrasia s tebou alebo prepadnes.
Každá generácia si podla mna aj nesie nejake krivdy z detstva, puberty. Od rodiny ale aj znamych. Plus je veľa neuplnych rodin, zmiesanych rodin, komplikovaných rodin. A kazda rodina ma nieco, nikde to nie je lahke, idealne. A caka nas aj zaujimava doba, aj co sa tyka umelej inteligencie a pod. Technika, vzťahy za 20r sa mozno riadne zmenia. No, bude to velmi zaujimave...

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
zazka666
6. dec 2024

@akvi ako čo pochopí? Ja teraz čítam Mateho: Mýtus normálnosti. A zatiaľ mám dojem, že obviňuje spoločnosť, oi. , že inštitúcie, kam dávame deti sú toxické

zooeynka
6. dec 2024

@thunderdome a vies ze je vela miest na svete kde to nevyzera ako v bronxe? Preco vypichnes tie najotrasnejsie miesta a rucas sa aky je svet skazeny? Ved si pozri tisice inych miest kde ziju normalni ludia. Aj mladi. Nie vsetci maju v hlavach nakakane a ruke zbran....vytahujes extremy. Osadnikov a bronx.

kylie1983
6. dec 2024

@thunderdome Dieťa sa vychováva kym mas naňho dosah. Potom uz len znes co si zasial 😉