icon

Ako vychovať deti s dobrým srdcom?

5. dec 2024

Ako vychovať dobré deti, s dobrým srdcom? Nepíšte prosím treba dobre žiť, ísť príkladom - o to sa každý snaží. Nejaké rady okrem toho?

Strana
z4
zazka666
6. dec 2024

@thunderdome https://www.ta3.com/clanok/245329/slovensko-dob...

Podľa Unesca nie je SR ani v prvej 10ke. Máme 99,6 %
Nič moc. Školstvo máme zastaralé.

zazka666
6. dec 2024

@cafelatte 1/3 genetika, 1/3 rodina 1/3 okolie
Charakter sa tvorí externé. Nie je vrodený. Talent kombinované. Nejake dispozície sú vrodené, ale na to aby sa rozvíjali , alebo potlačili sú potrebné externé podmienky.

zazka666
6. dec 2024

@top_manazerka na 100% nie je nič. Je tam predpoklad, ale nemusí byť. Ešte stále je tam 1/3 okolie a to môže rovnako vplývať negatívne (zla partia) ako pozitívne ( uvedomelá frajerka, motivujúca učiteľka)

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
zazka666
6. dec 2024

@thunderdome 😆 deti na Luniku 9 v KE ťa už netrpezlivo očakávajú

ibatanecnica
6. dec 2024

Ziadne rady nepomozu. Vela zalezi aj na povahe cloveka.

ibatanecnica
6. dec 2024

@lila246 moja dcera je presny opak toho. Nikdy netuzila po takej spolocnosti a ani do nej zapadnut. Ma 23 je zodpovedna spolahliva studuje venuje sa aj inym mimoskolskym aktivitam v ramci dobrovolnictva. A to vsade v triede ci zakladna cinstredna mali vselijake ''ukazy''. Takze vela zalei na povahe nie kazdy sa da strhnut.

marianarem
6. dec 2024

@tramtada31 Nieco na tom je, ja si tiez teraz uz ako matka myslim, ze vrodena povaha dominuje a rodic ma sice velky vplyv, ale nikdy neprevalcuje tu povahu. Pre mna su velmi zaujimavy pripad bratia Kocnerovci. Jeden zlocinec, mafian, vrah a druhy usmiaty sympatak, ktory mal malu umelecku cokoladovnu. Marian bol o dost starsi, mohla byt jeho vychova v comsi ina, ale pochybujem, ze pri tych istych rodicoch az tak ina, ze sa z neho stal bezcitny zlocinec. S niecim sa uz musel narodit, napr. s obmedzenim vybavenia potrebneho na empatiu.

andrea2667
7. dec 2024

@thunderdome Tak poďme ich kameňovať všetci, ktorým v puberte neprepínalo. Nehrali sme GTA, nečumeli do mobilov, nepočúvali fuj rap z jediného dôvodu. Ešte neexistovali. My sme len fajčili za garážami, tajne popíjali a počúvali ducha pozdvihujúci punk. A generácia od rodičov vyššie bola zhrozená, čo za generáciu to vyrastá. A strašne nás to bavilo.

andrea2667
7. dec 2024

Milá autorka, neexistuje iná rada, len to, čo si sama popísala. A okrem spomínaného, myslím, že veľmi dôležitá je láskavá dôslednosť v pravidlách a v dospievaní postupné uvoľňovanie mantinelov. Ak ti napriek tomu v puberte osprostejú, nič sa neboj. Oni budú presne vedieť, kam sa majú a chcú vrátiť. P.S. Už teraz si dobrá mama a máš najlepšie deti.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
maya_hi
9. dec 2024

@thunderdome s tou generalizaciou nesúhlasím. Nie VŠETKY, VŽDY, VŠADE... Moje deti vedieme ku kresťanským hodnotám, ktoré sú dnes tak zosmiešňované, potierané, zhadzované... Ale nikomu nenapadne, že PRÁVE PRETO smeruje naša civilizácia tam kam smeruje. Nie nehovorím o "chodení do kostola". Hovorím o vedení k pravej viere a hľadaní Boha v živote. Keby len deti, dnes sa kopec mladých dospelých, stráca v hodnotách, popierajú kresťanstvo, pričom mu vôbec nerozumejú a nakoniec sa v depresiách aj tak utiekajú k nejakým východným náboženstvám, zaplatia si očistný pobyt v Indii... A pritom tu máme priamo na tanieri niečo, čo funguje. Len sa treba dostať cez tie škrupiny katolicizmu a objaviť pravé kresťanstvo.
Moja dcéra má 22. Žije normálnym spoločenským životom mladej vysokoškoláčky, má široký okruh priateľov, cestuje, baví sa... A má jasné hodnoty. Na svojom insta profile má citát z Biblie, ktorý odkazuje na to, že všetko, čo človek koná by mal konať z lásky k Bohu /blížnemu.
Mali sme šťastie na komunitu kresťanov, kde sa títo mladí stretavajú, robia tiež letné tábory pre decká, kde môžu ísť veriace aj neveriace deti, študenti.
A možno ju vedie aj to že obaja s manželom máme povolania kde v PRVOM RADE slúžime a deti to vidia. Žijeme svojou prácou, je súčasťou nášho života a vidia že veľa vecí robíme bez nároku na honorár.
Snažili sme sa ju vždy zapojiť do akejkoľvek dobrovoľnej aktivity, v lete robieva v spomínanom tábore animátorku bez nároku na honorár, zvyšok leta chodí na brigády. V škole sa zapájala do rôznych dobrovoľníckych zbierok, aktivít.
Mám tiež veľa výhrad k mnohým kiksom a chybám ktoré narobila katolícka cirkev
Na druhej strane, je to stále priestor, kde sa organizuje kopec dobrých aktivít a cielenej pomoci konkrétnym ľuďom, rodinám. Tam je za mňa priestor kde sa deti, mladí môžu naučiť nezištne žiť pre iných, niekedy aj úplne cudzích ľudí. A má to význam. Šírenie dobra má vždy význam.
Keby si každý človek aspoň raz v roku povedal: Čo som tento rok urobil úplne nezištne a pomohol tak niekomu bez nároku na odmenu, poďakovanie, len pre samotnú pomoc... hneď by bolo lepšie na svete.
Deti vidia všetko. Ajnto, či sme pustili chodca cez prechod, alebo v zápche dali prednosť niekomu z vedľajšej cesty, lebo vidíme, že tam už trčí strašne dlho... To sú tie malé skutky lásky k blížnemu. Aj to je cesta

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
fairestofthemall
12. dec 2024

@thunderdome mimochodom, ja som tiež hrala aj GTA a iné veci, ale Rytmusa s tými textmi plnými nenávisti k ženám a k vzdelaným ľuďom som vždy mala problém, aj ako ľudia ho počúvali a ako im to dodávalo odvahu v tom chrapúnskom, hulvátskom správaní. To GTA a podobné veci som nejako chápala ako fikciu. Ale hentoho som videla aj naživo, ako sa správal.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
fairestofthemall
15. dec 2024

@thunderdome neviem, je to taká ťažká debata...ja som rada hrala hlavne rpg hry a keď som hrala Mass effect, tak som hrala len tak, aby som bola dobrý človek. Tam som ale nemenila postavu a hrala som za muža. Aj v takých klasickejších rpg hrách som nikdy nemala partiu zloženú z postáv, ktoré by mali "alignment" zlý. Alebo také Age of wonders, keď som aj získala mesto temných elfov alebo orcov, a oni teda už inklinovali k zlu, nezmigrovala som populáciu mesta na inú národnosť, ale urobila som opatrenia, aby mesto bolo spokojné, a od temných elfov som používala jednotky upírok, ktoré zvádzali vojakov, ale musel tam byť nejaký ľudský bard, aby nerebelovali. Keď som hrala GTA, tak som to možno nehrala tak dlho, ale vedela som, že je to iba hra. Horšie je, že som bohužiaľ poznala ľudí, o ktorých som to vtedy nevedela, ale počúvanie toho Rytmusa im dodávalo odvahu a ozaj marihuanu pestovali a predávali. Ale počítače ani nič také ich nezaujímalo. A to som ich spoznala na birmovke, keby som to bola vedela, čo sú zač...neskôr ten jeden aj pásol svoju "frajerku" a tú potom zbalili policajti so zapečatenými striekačkami, bolo to v TV novinách. Aj on chcel vtedy ísť k policajtom, sila, a dostal sa k vojakom. Ale neviem, či vôbec maturitu má, čo viem, tak mal len výučný list. Takí ľudia bývajú proste zlí. Ja keď som hrala nejakú hru, tak to bola zábava a v reálnom živote by som s drogami nič nemala, veď to je biznis so zlom.

fairestofthemall
15. dec 2024

@thunderdome ja by som napríklad nebola za to, aby dieťa moje veľmi hralo virtuálnu realitu. Už aj ja hrám raz za čas, ozaj málo. Nie je čas už. A bývam v dome, tak skôr iné zručnosti bude dieťa nadobúdať pri mne.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4