Ako vysvetliť 10 ročnému synovi, že otec o neho nemá záujem?

veronika19833
25. júl 2014

Ahojte,
az do nedavna som bola presvedcena, ze tento problem zvladam, no opak je pravdou. som matkou krásneho zdravého sikovneho 10 rocneho syna. Jeho otec vsak nejavi ziaden zaujem, zije v inom meste, ma dalsie dieta, no a svojho syna nevidel takmer 6 rokov. Nekontaktoval ma, ani sa len nespytal, ako a ma, ci je zdravy a ci je vsetko ok..Syn vsak rastie, no a s vekom prichadzaju aj otazky. Mam pocit, ze to obcas nezvladam... Ako mu mam vysvetlit, aby som ho nezranila a nesposobila mu nejake depresie, ze jeho otec na neho uplne kasle? Viem, ze treba zvazit vsetky slova, vysvetlit mu to patrne, postupne, ale na druhej strane jeho otca nechcem ani nejako obhajovat - chcem, aby syn vedel pravdu - taka , ak je. Ak mate skusenosti, prosim poradte. Dakujem za Vase nazory.

7zahrad
25. júl 2014

@veronika19833 Tvoj syn nie je slepy, takze iste vie, ze sa tato nestara. A ako to vysvetlit? Presne takto. Ze niektori otcovia sa nestaraju a jeho otec k nim patri. Ze to nie je jeho chyba ale chyba otca.

popelka5000
25. júl 2014

Na rovinu bez citovych vylevov,ked budena tebe vidiet ze si utrapena a beries to citlivo ,tak aj on to tak bud ebrat ,ak mu to vecne vysvetlis ,je to tak a tak ,my si najdeme lespieho ocka a neni otec ten co urobi aleten co sa stara ,myslim ,ze pochopi. Vela stastia prajem.

mimi8814
25. júl 2014

@veronika19833 mozno by vedel pomoct psycholog, aspon aby si do buducnosti neodniesol az prilis velke rany... drzim palce😉

bonaqa2013
25. júl 2014

tiež som s tým prešla. My sme dokonca žili na jednej dedine. Len jeden na jednom konci, druhý na druhom. Syn nepoznal otca do svojich 16 rokov. Otec posielal peniaze, ale nič viac. Žiadne darčeky - narod.....
V súčasnosti sa už poznajú, syn má 19 rokov, ale syn nemá k nemu takmer žiadny vzťah. Veď ho nepoznal nikdy. Takže povedz synovi z mosta do prosta ako sa veci majú. Však on to aj tak vidí že žijete sami.

jahodka8
25. júl 2014

@veronika19833 Ty by si mohla sprostredkovať ich stretnutie, teda hlavne kvôli synovi, nie kvôli sebe alebo jeho otcovi, lebo jeho to bude stále trápiť. Alebo ho tak nejako usmerni, že mu zatiaľ ukážeš, fotku, porozprávaš aké to bolo, ked bol malý, prečo spolu nežijete. No asi to pre teba nie je ľahké, ale syn bude potom nahnevaný na teba, že si s tým nič neurobila. Alebo už máš iného partnera, ktorého považuje za otca? Ja myslím, že je to chyba matky, ak synovi neumožní aspoň spoznať otca, lebo nikdy nevieš, kedy ho bude potrebovať, môžeš ochorieť a podobne.

katka1981
25. júl 2014

@veronika19833, tu by som ti ozaj radila poradit sa s psychologickou

grasie
25. júl 2014

@jahodka8 chyba matky? inak celkovo tvoj názor je veľmi divný

@veronika19833 10 r. chlapec už nie je malé decko, už celkom dobre chápe, tak mu normálne povedz pravdu

misaelka
25. júl 2014

@veronika19833 ako psycholog ti napisem, ze ked situaciu zvlada rodic zvlada ju aj dieta. komunikovat vecne, bez citovych vylevov a invektiv, nezatahovat dieta do konfliktov a bude to ok.

veronika19833
autor
25. júl 2014

@jahodka8 z mojej strany vsak usilie vyvinute bolo - pocas tych 6 rokov som mu obcas poslala fotku s tym, ze maly sa ma dobre, je zdravy a ok. Pytala som sa ho, ci ho nechce vidiet, preco sa ani len neozve atd. Reakcia z jeho strany nebola ziadna. Pravda je taka, ze zije v inom meste, ma dalsie dieta, no nedavno mi doslo, ze jeho priatelka ani len netusi, ze jej poklad ma niekde inde dalsie dieta, On jej to jednoducho zatajil. Ona zije v mylnom vedomi, ze ma doma milujúceho priatela a zaroven otca svojho dietata, dokonalého a cisteho pred nou a jej rodinou. Pan herec zistil, ze to funguje, tak na co by sa namahal, ked ma takto bezstarostny zivot 😅 . Prisla som na to nahodou - po 7 rokoch som totiz zacala riesit vysku vyzivneho, na mna ani nereagoval (ako vzdy), komunikovat zacal az s mojou pravnickou - vraj na co to riesim, ked som bola 7 rokov ticho, a zaroven ju prosil, nech je hlavne diskretna.

maminuska
25. júl 2014

@veronika19833 moje dve staršie deti nevideli otca 5 rokov, nijak s o ne nezaujíma , neopýta sa na ich zdravotný stav, ani na školu , ani nepošle darčeky ...len to výživné . Už má novu manželku.
Ja som deťom nič nezatajovala, povedala som im vždy pravdu.
Prečo nám otec nič nekupil - nuž lebo nechcel, prečo nás nevezme k sebe, lebo jeho žena si to nepraje ...
Dnes má syn o chvíľu 15 rokov, vyrastá z neho pekný a sebavedomý muž , k otcovi sa nevyjadruje a v podstate už to nijak neriešime.

veronika19833
autor
25. júl 2014

@misaelka Ano, suhlasim s tebou, snazim sa mu veci povedat narovinu, no na druhej strane je to dieta, nechcem ho nejako citovo ranit. Keby mu mam povedat vsetko, narovinu, bez emocii tak neviem, aka by bola jeho reakcia. Vidim na nom, ze otec mu chyba, aj ked to nepovie nahlas. uvediem priklad z bezneho zivota - boli sme na kupku, vela otcov tam santi so svojimi ratolestami, vzdy sa len potichu pozera, na chvilu premysla - pravdepodobne nad tym, ake by bolo mat pri sebe otca. Vtedy ho chytim za ruku a poviem mu, ze mame jeden druhého, vsetko zvladneme. ale aj pre mna je to tazke, no viem, ze moj smutok mu nesmiem dat najavo.

maminuska
25. júl 2014

@veronika19833 ja na tvojom mieste by som oznámila jeho priateľke že tvoj ex má ešte jedného syna, nikdy nevieš aká to je žena a možno sa ľady pohnú .

veronika19833
autor
25. júl 2014

@maminuska jedine, ano, premyslala som aj nad touto alternativou, ale myslim, ze jedine co tym dosiahnem, by bolo to, ze ockovi pekne skomplikujem zivot. no tymto gestom ho k synovi nepritiahnem. Jedine, ze by ona po tejto "facke" ho k tomu dokopala, co si vsak nemyslim.

sonice
25. júl 2014

Veliky pozor. Ja som presne také dieťa. Moja mama to brala dosť necitlivo. Vravela niečo v zmysle ... No a čo... Dodnes cítim smútok, že o mňa vlastný otec nezakopol. A ide to so mnou celým životom. Nedôvera v mužov a pod. Ja by som sa poradila s detským psychológom. A uprednostnila by som dieťa pred debilom ocom v tom zmysle, že by som vravela synovi, že ho otec ľúbi, tešil sa na neho, pestoval ho. Ale že teraz je.... A to neviem čo bude najlepšie... Že či pravda, alebo výhovorky typu cudzina, choroba a pod. O oca tu vôbec nejde, ale o chlapca, aby nemal podobne mindráky ako ja. Ale aj tak asi bude mať.:O

maminuska
25. júl 2014

@veronika19833 na tom by mi teda najmenej záležalo že by som jeho otcovi skomplikovala život, aj jeho priateľka má právo na to aby vedela pravdu a keď je čo len trocha rozumná a ľudská , tak bude na neho tlačiť aby jej dieťa spoznalo súrodenca.
Týmto krokom ty ani syn nič nestratíš.

maminuska
25. júl 2014

@sonice ja som to už niekedy tu riešila a čo mi aj baby napísali čo mali adoptované deti , tak im psychologovaia povedali že treba hovorit pravdu , aj mne to povedal psycholog, treba povedat pravdu nech je akokolvek krutá .

jahodka8
25. júl 2014

@veronika19833 a to si myslí, že to jeho nová manželka nikdy nezistí? Mne keby to muž nepovie sám, tak po takom čas keby som to zistila, tak by som mu už neverila. No muži. No tvoj ex musí ženy riadne podceňovať a aj deti, ked si myslí, že na to nikdy neprídu. To vieš čo bolo raz vo filme, že sa zoznámilo dievča s chlapcom a oni boli nevlastní súrodenci, mali spoločného otca, nevedeli o tom. No ty si tiež teraz spolu vinníčkou keď mlčíš, to si musíš uvedomiť. A ako ste spolu s ex žili? Prečo ste sa rozviedli?

veronika19833
autor
25. júl 2014

@jahodka8 lenze ja nemlcim, syn predsa vie, ze jeho otec nema zaujem, akurát ked sa pyta, treba zvazit slova, a nie som si ista tym, co vsetko a ako mu mam povedat. podstatu vsak samozrejme vie.

jahodka8
25. júl 2014

@maminuska Možno sa bojí, že by jej už neposielal výživné, to je tiež dosť možné alebo by chcel syna do opatery. Tá nová manželka to možno tuší alebo vie, len nechce, aby to bolo verejné, lebo čo povedia ľudia alebo jej rodina a potom by tlačila na zníženie výživného. Nie každá žena je ako ty, zrovna takéto, čo mužovi veria, sú potom strašne sklamané a robia peklo aj medzi nevlastnými súrodencami.

misaelka
25. júl 2014

@veronika19833 cim vacsiu pozornost na to budes upriamovat tym horsie pre dieta... aj dieta moze byt sklamane ma na to pravo, ale v hlave si to to musi vysporiadat on sam...musi si vybudovat aj nejaku odolnost. a to ze pozera na deti v bazene - vies citat myslienky ze jednoznacne mysli na otca? mozno ano, ale mne to pride skor ako tvoja interpretacia.

jahodka8
25. júl 2014

@veronika19833 No je to tvoja vec. a on si vôbec otca nepamätá? Ved mal vtedy asi 4 roky podľa toho čo píšeš, deti si už v tomto veku pamätajú dosť. Ja by som sa cítila vinná, že takúto veci synovi zatajujem a nepoviem mu všetko alebo aspoň to na čo sa pýta. Lebo sa to môže obrátiť dosť proti tebe, tatík z toho vyjde ako ideál, že on posielal výživné a ty si synovi nedovolila ísť za ním a spoznať ho. Ja poznám takéto prípady a potom dieťa obviňovalo matku, že mala aspoň nejaké stretnutie s otcom dohodnúť alebo návštevy.

sonice
25. júl 2014

@maminuska hej, ja súhlasim, ale ja by som k tomu dodala, že ho mal rád, chcel, aby sa narodil, pestoval ho. A najmä, ze nie je synova vina, že odišiel...

sonice
25. júl 2014

@jahodka8 počuj, ženička, citas ty aj co ta maminka píše???? Ona nezakazuje synovi chodiť za ocom. Ten otec na neho SERIE. Vidíš ten rozdiel? Peace 😉

maminuska
25. júl 2014

@jahodka8 dosť silne pochybujem že by ho chcel do vlastnej opatery , nezáujem šiestich rokov je tam jasný.
Je pravda že zvyčajne druhé manželky / priateľky tlačia na čo najmenšie výživné na deti z predchádzajúcich vzťahov a máloktorá žena je ochotná sa " zrazu" starať dennodenne o cudzie dieťa, ale aj tak by som ja osobne išla týmto smerom , aka by som chcela by syn sa s otcom stýkal.
Ja som sa pokúšala isť na to cez jeho druhu manželku ale po čase som zistila že je práve ona v pozadí prečo sa môj ex s deťmi nestretáva, jednoducho ich tam ona nechce, všetok majetok je napísaný na ňu , to u mňa je iná káva. Samozrejme to exa neospravedlňuje, aspoň by sa mohol opýtať ako sa majú , či sú zdraví ... ale tam úplne že nič.

maminuska
25. júl 2014

@sonice no len tu nikto nevie či skutočne chcel aby sa narodil , či ho aj pestoval .... jedno je však 100 % isté že to nie je jeho chyba ( malého ) že otec odišiel.

maminuska
25. júl 2014

@jahodka8
Lebo sa to môže obrátiť dosť proti tebe, tatík z toho vyjde ako ideál, že on posielal výživné a ty si synovi nedovolila ísť za ním a spoznať ho. Ja poznám takéto prípady a potom dieťa obviňovalo matku, že mala aspoň nejaké stretnutie s otcom dohodnúť alebo návštevy.

práve pre toto si ja odkladám všetky emaily, všetky sms a nepredávam mobily .. kde ho doslovne prosím aby si deti vzal , ešte som mu ochotná bola aj priviesť autom .

sonice
25. júl 2014

@maminuska ale to ja predsa viem. Ale pre psychiku chlapca je dôležité to tak cítiť. Mne by sa s tým ľahšie žilo, kedy že mi mama povie,... Lubil ta, pestoval ta, ale bol chorý, psychicky chorý.bol to alkoholik a doplatil na to. A taká aj bola pravda. Ale úplne iný pocit, ako ked len povedala,... Zabudni na neho, je to ozran.

jahodka8
25. júl 2014

@maminuska A prečo ste sa rozviedli? Ja by som teda nechcela, aby chodili moje deti k takej žene a k takému otcovi, lebo ako by sa tam cítili a ako by sa tam o nich starali? Tak možno občas na návštevu by som dovolila, ale aj tam by som sa bála, čo tam taká macocha s nimi stvára. Tá si ho asi sama našla, presne vedela akého hľadala.

klincek
25. júl 2014

@veronika19833 podla toho, co pises, to zvladas skvele. a neboj sa, 10r deti uz vedia, o com je svet. a ze nemozes ukazat smutok ci lutost? preco nie, ak ich citis (isteze nerobit sceny a tak, ale prejavit emocie podla mna nie je chyba)..aj ked po tej dobe by som to uz zrejme vytesnila (ale to som ja).
ja by som sa syna raz za cas spytala, ci by sa nechcel opytat na nieco ohladne otca. a ak sa bude pytat, povedala by som pravdu. deti si to nadavkuju sami, podla toho kedy a kolko znesu (vlastna skusenost z pozicie dietata). pravdaze s dorazom na to, ze sme si nerozumeli my dospeli a preto sme sa rozhodli rozist..ale tiez, ze si otcovi nikdy nezakazovala syna vidat..lenze nemozeme druhych nutit robit to, co nechcu. ze je ti to luto, ale nie je v tvojich silach to zmenit..a ze ty si tu pre neho stale. to je podla mna zdrava miera rozumu aj emocii (smutku).

sonice
25. júl 2014

@jahodka8 je úplne jedno, prečo sa rozviedli. Podstatné je, že otec nechce syna vidieť
Nemôžes len tak zaklopať na dvere. Dobrý deň, toto je pána domáceho syn a ja chcem, aby sa navštevovali.