Ako zlepšiť slovnú zásobu u 4-ročného dieťaťa?
Dobrý večer, mám dcéru 4 ročnú a konečne sme sa dostali na rad ku logopedicke. Čakali sme 9 mesiacov. Takže úvodné vyšetrenie bolo také, že si robila test pani dr že čo všetko mala vie a čo nevie. Vyšlo to, že má slabú slovnú zásobu. Prosím vás ako pomôcť malej a trošku jej zlepšiť slovnú zásobu? A porozumenie má tiež slabšie ako na tomto zapracovať prosím? Inak dcéra rozpráva ale nezrozumiteľne. Niektoré písmenká zamieňa alebo ich vynechá vo vete a skráti si vetu. Logopedicka sa jej pýtala, že dáme do auta piesok a potom tam nalejem modrú farbu. Akej farby bude piesok? To nevedela. Alebo pečieme tortu a máme bielu šľahačku. Ak tam pridáme jahody tak aká bude šľahačka? No a mala povedať že jahodová ale nevedela to. Prosím ako a na akých príkladoch ju to viem naučiť? Alebo že ujo je pekár a teta je? Mala povedať pekarka a nevedela to. Strašne sa bojím, že ako ju to naučím. Nevedela som že toto už musí vedieť. Do škôlky chodí druhý rok nikdy mi nepovedali že je pozadu alebo niečo. Som strašne smutná teraz a nechcem to nechať tak a chcem s ňou sama začať nejak pracovať? Ako prosím? Ďakujem za každú jednu radu.
@maryetta máme Albi ale veľmi ju to nebaví ... 15 minút pri Tom je pekne aj opakuje aj tie kvízy robíme to jej ide
fuuuha.. tak to je naozaj logopéd ako má byť.. asi by som vyhľadala iného.. a s dcérkou zatiaľ skúšala také bežné detské rytmizované veršovanky, zapoj hru na telo (ťapkanie po stehnách, tlieskanie, dupanie - možno sa jej to zapáči) a po troške pridávala knihy - ak nechce večer, tak pri hre. 15min pri Albi je celkom dosť 😉 zase neočakávaj, že ti 4-ročné dieťa vydrží pri jednej aktivite hodinu.. Inak reč ide ruka v ruke s pohybom, takže pobyt na ihrisku, preliezačky, chyť ju za rúčku, nech ide po obrubníku, trošku sa ponaháňajte,..
@nikaeli aj muž povedal že mam hľadať inú lebo táto je premotivovaná ale dlho sa u nás čaká, sme aj na čakačke v cppp tak možno sa ozvu ešte tento rok. A hrj aj pohybovo nie je úplný atlét, niektoré preliezačky povie že nejde že sa boji ale klasika šmykľavka pieskovisko kolobežka tak to má veľmi rada. Ale začala navštevovať tanečnú, celkom ju to aj baví.
Môj syn mal cez 2 roky, keď sa pustil do rozprávania. Dovtedy ani slovo, ktoré by bolo zrozumiteľné. Potom sa rozrozprával…. 5 ročný čítal. Vôbec nemal záujem o knižky, stále mi ich zatváral ak som mala snahu z nich čítať. Naozaj je každé dieťa iné a pani logopedička by sa mala zamerať skôr na to, aby dieťa rozrozprávala, nie aby mu dávala otázky tohro typu….ak ešte nemám dostatočnú slovnú zásobu len veľmi ťažko môžem odpovedať na takéto otázky. Držím palce….😉
Nám logopedička dala hneď na začiatku oromotoriku. Odporúčam aj tvojej dcére cvičiť. Aj hravou formou. Čo sa týka rozvíjania slovnej zásoby in nás pomáha dávať na výber: prosiš si šaty alebo tričko, prosiš si tanier alebo misku... Ďalej, neroztrihané pexeso: ja ukážem a ona povie,čo to je. Pytať sa jej,čo je ovocie, zelenina- nech vymenuje. To isté nech vymenuje domáce a lesné zvieratá atď. Ináč tvoja logopedička používa veľmi dlhé vety pre tak malé dieťa.
Ide o to či chcela,aby odpovedala presne alebo odpovedala logicky a aspoň nejak. To je rozdiel. Lebo ak má dieťa dobrú zásobu tak vôbec nemusí odpovedať napr na šľahačku ,že je "jahodová", ale odpovie kadečo logické k tej otázke. Ak neodpovedala nič tak áno, má slabú zásobu. Jedine veľa sa rozprávať a čítať knihy, detské časopisy, hrať sa spoločenské hry ,tráviť spolu viac času a komunikovať.
Inak pohyb je veľmi dôležitý na rozvoj mozgu v predškolskom veku.
Čítať jej z knižiek, veľa sa s ňou rozprávať, hrať, kreslite si spolu, maľujte, vyfarbujte. Aj v škôlke sa toho veľa naučí.
no ked pride moja to skolky skusim sa jej spytat, moja je vyrecna az az ale ci aj tak mysli… napisem
Mam dve deti a poruchou reci obidve som rozkecala pomocou terapii a logopedicky a intenzivnej kazdodennej prace doma, zaciatky su otrasne ale da sa nejaky uspech dosiahnut v mnohych oblastiach. My sme zacinali na obrazkoch uplne zaklady, kategorizacia proste len ovocie len zelenina len dopravne prostriedky, atd potom sa spojili s pridavnym menom neskor slovesa kto co robi na obrazkoch pokial je to zmaknute pridali sme predlozky, mnozne cisla, stupnovanie, skoloňovanie az po tvorbu celych viet a spravneho slovosledu. Vyuzivali sme piktogramy, rozne denne rezimy, harmonogramy. Pri tomto vsetkom sme sucasne zapajali velmi dolezity rozvoj hrubej a jemnej motoriky na dennej baze. Pesnicky, basnicky, riekanky. Pohybove aktivity na prepajanie hemisfer. Doma to vyzeralo ako telocvicna. Ak chces viac alebo pokecat napis mi spravu.
To sa mi zdaju velmi tazke otazky na 4r. Logopedicku cast - zrozumitelnost by som nechala na logopedicku a rozvoj slov. zasoby vies podporit aj ty. Su take velke obrazkove knizky o ktorych sa da donekonecna rozpravat, sledovat vyvoj deja, hladat tam detaily... napr. Potulky Jarou, Letom, Jesenou, Zimou.
https://www.martinus.sk/605891-potulky-jarou/16...
Alebo taka knizka kde ma dieta hladat a rozpravat co je naopak:
https://www.martinus.sk/61597-hladaj-co-tu-nese...
Na slovnu zasobu treba dietatu hlavne vela citat, ale ozaj citat spolu, aby dieta pocuvalo. Nie pustit televizor, to je vo vacsine pripadov pre dieta len pozadie pri hre. Aktivne citanie rodicom vela pomaha pri slovnej zasobe. A pracovne logopedicke listy sa daju aj objednat a doma si na nich s dietatom pracovat. Sama som s dcerou taketo listy objednavala, aj ked ona nemala slabu slovnu zasobu, ale nevedela niektore hlasky vyslovit spravne. Drzim palce, pojde to urcite dobre, len treba naozaj na to pracovat, kym dieta pojde do skoly.
Na môjho sa učiteľka sťažovala,lebo mali obrázok,snehuliak,vločky snehové a mali ho vyfarbiť,a môj syn nakreslil čiernou gombíky,oči ústa nos oranžová mrkva akože a koniec,tak že nechce pracovať, ostatné deti mraky modré,sivé,vločky modré,pýtam sa ho prečo si to nevymaloval?a on z eto je hotové,sneh je biely, vločky tiež a snehuliak tiež 🤷deti kreslili vločky aj ružové , žlté a tak(každý ako s ani páčilo)🤷takže asi tak k deťom
Ak nevydrzi pri knizke, mozete skusit audiorozpravky 😊
"toto robíme, vie že tráva je zelená, slnko je žlté a hreje" len take slova,že zlte a hreje sú veľmi zakladna slovna zasoba. Treba jej hovorit aj zložitejšie vyrazy (slnko ziari, pokosena trava rozvoniava...) skus v pozadi pri hre zapnut radio junior, tam su casto rozhlasove hry. Nasaje to aj pasivne, ak nemá rada knizky. Vygoogli si "radio junior zive vysielanie"
Tieto zosity veľa nestoja, oplatí sa za tu cenu. Ak ma 4 roky, kup jej pokojne ten pre 5-6 rocnych, pripadne dokupis ten pre 3-4 rocne deti, ak by bol predsa len tazky. My od tej autorky mame aj na rozvoj pocitania (ok), uchop ceruzky (ten ma dobre cvicenia) a prirodovedu (ten velmi nezaujal)
https://www.martinus.sk/889325-zacinam-rozprava...
Radia ti tu brat logopedicku s rezervou, lebo ide podla tabuliek a kazde dieta je ine. To je pravda, ale tie tabulky nie su vytvorene na to aby rodica zdeptali a dieta onalepkovali, ale aby podchytili deti ktore zaostavaju v priemere. Ide o to ze jej mozog a myslenie je na urovni 4 rocnej, ale rec na urovni 2 rocnej. Napriklad medziludske vztahy su nesmierne dolezite v toto veku, ale tym ze sa dcerka prakticky nedokaze dorozumiet s detmi, nemoze si tie medziludske vtahy trenovat. Ta imaginarna kamoska moze byt zufala snaha si najst kamosku. Imaginarny priatelia su bezny jav u malych deti, ale ak je to spojene s nejakym inym problemom, moze to byt red flag a u vas je problem v komunikacii a reci. Preto som rada ze logopedicku neignorujes, beries si jej rady k srdcu a chces s dcerkou pracovat.👍👏
Ty potrebujes rozvyjat komunikaciu a na to potrebuje dcera interakciu s ludmi. Ako je dcera na tom so skutocnymi kamaratmi? Ak ma problem sa dorozumiet s detmi a nechce sa s nimi hrat, alebo oni s nou, skus ju skamaratit s mladsimi detmi, ktore este nerozpravaju tak vela. Ona potrebuje trenovat sociane schopnosti, interakciu a komunikaciu na zivo aj ked to bude na urovni 2 rocneho.
Duplo, lego kocky, puzzle, kreslí, vystrihuje, lepi - Toto vsetko su aktivyty ktore ona vie robit sama. Ako vela sa ty zapajas do tychto aktivit? Ono ak je dieta introvert bude inklinovat k aktivitam ktore robi ono samo a ktore nevyzaduju komunikaciu. Ako vela ona komunikuje pri tychto aktivitach alebo pri tom ukazovani v knihe? Zapajaj sa do vsetkych jej aktivit a nut ju do komunikacie.
Moj takmer 5 rocny syn je 100% extrovert a vsetky tieto aktivity ho bavia 5 minut. Puzzle neposklada ani 5 kusove. Ale komunikaciu ma na urovni dospeleho.
Citas je 3 minuty - toto je hrozne malo oproti priemeru na jej vek. Bolo to vzdy tak, alebo len teraz? Viem ze je to preto lebo ju to nezaujima, ale skusila by som na tomto pracovat. Citaj 4x denne 3 minuty. Ako citas? Napriklad ja necham syna nech listuje, vybera knihy, zasahuje akokovek do citania. Castokrat stravime vsetok cas na prvych 2 stranach. Ked citas, menis hlasy, zapajas hracky alebo robis to citanie nejak zaujimave? Skus tie super jednoduche knihy ako pise @kiki68 s malo textom, alebo take s podrobnymi obrazkami nad ktorymi sa da debatovat. Moj syn miluje pozerat rodinne fotogravie seba ked bol maly a komentujeme to. Mozes urobit knihu o nej o jej hrackach. O jej imaginarnej kamoske. Cokolvek co by ju namotivovalo na tie knihy. Urob super zaujimavy citaci kutik. Ak sa rada mazna, citajte v objati pod dekou aby sa jej to citanie spojilo s niecim prijemnym.
Má imaginárnu kamošku - to je skvele ze ma predstavivost. To podporuj. Ale zase ako vela s tou kamoskou rozprava? Ak nie vela, nut ju do toho. Pytaj sa tej kamosky nieco, ale nie priamo ale cez dceru, kedze ty ju nemos vidiet.
Ako vela robite veci spolu - robili ste spolu niekedy jahodovu slahacku? Lebo ak nie, tak je normalne ze nevie co sa stane so slahackou ak do nej das jahody.
Ešte pozri aj https://www.martinus.sk/2664651-hadanky-pre-pre...
To je taká menej zabavna, vyslovene na prácu s dieťaťom, ak ideš na to, že ho chceš cielene rozvijat. Tam staci ta pre 3-4 rocnych, sú tam tazsie úlohy (žiadne hadanky, nazov zavadza)
@andreatytler Tiež nechápem to podceňovanie logopedičky a absolútne sa mi nechce veriť, že sa dospelé ženy verejne hlásia k tomu, že by nevedeli odpovedať na otázku, akú farbu bude mať piesok po doliati modrej farby. Dieťa v 4. rokoch by už malo poznať tisíc a viac slov a malo by byť schopné vytvárať zložitejšie vety. Možno je len pomalšie a dobehne to aj bez pomoci. Ale keď tú pomoc rodič odmietne a nakoniec sa ukáže, že dieťa má problém, ktorý samo nedá, bude neskoro plakať nad premárneným časom.
@annm81 Ano, presne. Ak moje dieta hodnoti iny rodic laik, tak toto hodnotenie mozem brat s rezervou, ale ak je to od odbornika, mala by som to brat vazne a mala by som sa na to pozerat ako na snahu pomoct tomu dietatu.
@andreatytler ďakujem máš pravdu a s tými knihami to skúšame, dnes sme boli HODINU pri knižke. Bol to úspech a páčilo sa jej. Ale robili sme to takto. Zobrali sme si dve bábiky, moja bábika bola učiteľka v škôlke a dcérka bola žiačka aj s bábikou. Tak som sa ich pýtala, že aké zvieratká z knižky žijú na farme, potom ona sama začala že žirafy a opice žijú v zoo a vymenovala ďalších veľa zvierat ktoré si pamätala že sme videli v zoo. Potom sme sa hrali, že v škôlke si môžu vybrať jedlo tak si vyberala a komentovala. Bola to kniha od svojtky prvých 100 slov ale malo to mega úspech hodinu sme kecali a teda hlavne aj ona sa krásne zapájala. Inak v škôlke má kamarátky aj kamarátov. Ona sa skôr aj k väčším deťom pridá a hrajú sa že varia z lístia polievku hazdu si loptu. Učiteľka ju chváli, povedala mi, že je veľmi kamarátska a ak aj niekto robí zle tak jej pekne povie. Zase nie je taká že nerozpráva nič, len má slabšiu slovnú zásobu na svoj vek. A v škôlke jej učiteľka rozumie, vraj tam majú aj horších a ak niečo nerozumie tak rukami nohami na to prídu. Dcéra je poslušná, celkovo od malička spala skoro celú noc, nejaké záchvaty revu alebo hádzanie sa o zem pre niečo nebolo. Trucovat vie ale to len chvíľku. Dúfam že zajtra sa tiež budeme venovať knižke. Inak Duplo má rada, kreslí pekne, lepí a strihá, rada oblieka takú drevenú bábiku a šaty na magnet jej dáva. Aj chápe že je zima tak jej dá bundu alebo svieti slnko dá jej šaty a tak. Ona kecá stále ale výslovnosť je niekedy hrozna. Ak to slovo vytlieskavame tak ho povie krajšie. Dnes napríklad povedal, že ideme na ihrisko že tam budú deti lebo konečne neprší. V jej reči to znie takto: Ideme na iisko bude tam vela deti ebo už koecne nepší.
@elzena2 ďakujem krásne objednám a verím že to pomôže trošku
@lubina ďakujem pozriem nejaké materiály a objednám, dnes krásne pracovala a aj dosť rozprávala
@lemoncheesecake aké terapie vám pomohli prosím?
@tomcimka áno toto robíme či si prosím tričko alebo šaty to ona vie takto si od troch rokoch vyberá oblečenie a aj to že s čím sa zahráme
Och tak toto nie je az take zle. Ja som bola v tom ze jej vety su na urovni: Trava je zelena.
Ale ked povie to s tym ihriskom tak to je dobre na 4 rocne dieta. A aj ta vyslovnost nie je az taka zla. Toto logoped urcite vyriesi.
Ja by som sa s nou bavila uz ako s dospelou. Normalne komplikovane vety, odborne vyrazy ako ten hmyz a podobne a tie knihy urcite pomozu so slovnou zasobou.
@andreatytler jasné ona dáva také vety, aj ráno vstane a povie že no vstávame mami tati chcem už jesť alebo minule sme išli vlakom na výlet a vedľa boli neposlušné deti a ona že Ježiši mami kukaj aké zle deti a ich mama je smutná ... Tak snáď pomôže logopedia zlepšiť výslovnosť kým pôjde do školy. Ešte je len druhacka v škôlke.
Vývoj každého dieťaťa je iný. Rodič sa však musí dieťaťu neustále venovať od narodenia, neustále s ním komunikovať a požadovať odpovede pri "čítaní " z leporel, prezeraní obrázkov, od 3 rokov opísať, čo je na obrázku, o čom bola rozprávka... Veľmi dôležité je čítanie pred spánkom, kedy dochádza k dlhodobému zapamätaniu si, čo počulo. Do cca 2 rokov mu rozprávku podávať iba hovorením, za použitia množstva citoslovcií, ktoré pozná (najmä ako robia zvieratá, a pod,) a to hlavne pre udržanie pozornosti. Moje všetky tri hovorili od 2 rokov plynule a od 4,5 roka sami čítali. Učili sa vzájomne sami, lebo veľmi chceli. Dobre im išli aj cudzie jazyky. Doma sme rozprávali 3 jazykmi a vôbec im to nevadilo. To, čo mali povedať niekomu z rodiny, hneď si preložili. Ak sa s nimi rozpráva od narodenia viacerými jazykmi, rečový vývoj rýchlejšie napreduje. Začať s cudzím jazykom od roka je už neskoro. Ak od narodenia, tak reč prepína aj v myslení. Dôležité je veľa sa rozprávať, hovoriť príhody, rozprávky, hrať bábkové divadlo napríklad s bežnými hračkami spoza kresla a tvrdo požadovať, aby sa k tomu vyjadrilo. Problémy sú aj u detí, s ktorými sa rozprávalo skomolenými zdrobneninami, maznavo. Mnohé s tým prídu aj do školy. Porucha výslovnosti a neschopnosť podrobne popísať všetko aj udalosti okolo seba, spôsobuje v škole obrovské problémy. Od vzdelávania závisí jeho budúcnosť, preto treba napraviť čo sa dá do nástupu do školey

@nikaeli naučiť sa naspamäť básničku alebo pesničku