icon

Ako zvládnuť príliš aktívne dieťa?

aknelusenka
8. apr 2014

Moja dcéra má 1 rok aj 8 mesiacov a niekedy mám pocit, že ju nedokážem už zvládnuť. Je príliš aktívna, neposedí, nepostojí, nič normálne ju nebaví, ničoho sa nebojí - cudzích ľudí, zvierat, nepočúva - keď poviem stoj tak sa rozbehne na opačnú stranu, nevie sa pekne hrať s rovesníkmi - buď ich bije alebo len piští a kopu iných vecí, ktorých je už niekedy tak veľa a zvlášť ked sa ich nazberá v jednom dni, že som z nej riadne zúfala. Čo mám s ňou robiť? Mám to riešiť nejakými liekami. Za mesiac budeme mať druhé a potom sa už vážne zbláznim - ocka máme doma len 3 dni do mesiaca...

lyzzy
9. apr 2014

@aknelusenka ...Kedze si si ako zakladatelka temy vo FORUME dala rovno aj pravo rozhodovat o tom kto moze prispiet a kto nie.Vsetkych neziaducich ,,vyhodis" .Tak ti to napisem tak ako si to zelas a k veci aby sme ty aj ja mohli pokojne spavat:
Tvoja 20 mesacna dcerka je uplne v poriadku.Je primerane zvedava a ,,zla" na svoj vek.
To ze ty mas pocit,ze ju nezvladas nie je nic vynimocne.Nie si prva ani posledna.A NIE JE TO TVOJA VINA.
Lieky by som jej urcite nedavala .....nepoznam lekara,ktory by takto malemu dietatu predpisal nieco na ukludnenie bez vysetrenia a diagnozy.A okrem toho lieky maju take strasne vedlajsie ucinky ze neviem kto so stipkou zdraveho rozumu by sa na toto dobrovolne podujal.
A ja na tvojom mieste by som si druhe dieta urcite nespravila lebo tvoja dcerka podla mna este len pride do veku ked si zacne uvedomovat samu seba a to bude zase ine kafe.
A mala by som strach ze ked bude male babatko tak okrem toho ze dcerka mozno bude ziarlit tak by som jednudocho nedokazala venovat ani jednej ani druhej tolko casu kolko si zasluzi.Lebo tvoja dcera az po dvoch rokoch svojho zivota bude potrebovat naozaj vela tvojho casu.Okrem praktickych veci ako umyvanie zubov a tak bude potrebovat podnety,hry atd.A ja ako nedokonala matka ktora nezapada do dokonalosti MK si naozaj neviem predstavit ako by som to zvladla bez toho aby som nemala pocit ze jedna z dcer je ukratena.A toboz ked je partner doma 3 dni v mesiaci.
Dakujem pekne ze som si mohla dovolit vyjadrit svoj nazor mila zakladatelka temy.

lyzzy
9. apr 2014

@aknelusenka .....a este nieco mam na srdci co by som chcela povedat nielen tebe ale ja VSETKYM DOKONALYM,NESEBECKYM,ROZUMNYM ATD MAMINAM,KTORE SU PRE MNA OBRAZOM DOKONALOSTI A TOLERANCIE.
Odkedy som tu na MK tak sa skupina mojich ,,haterov" iba rozsiruje.Pomaly vas je tolko,ze si budete musiet brat cisielka ako u lekara aby ste sa nahodou nepredbehli ktora z vas si skor hodi.
Dookola si na svoju osobu a este je tu par bab ktore su na tom podobne ako ja citam iba ako som sebecka,necitliva,netaktna,drza,papulnata atd atd.Toto je fakt.
Dookola si citam kam smiem a kam nesmiem prispievat.A ako mozem prispievat a ako mam svoju myslienku vyjadrit.
A teraz to hlavne:.....ja mam tolerovat kazdy jeden nazor,ktory je iny ako ten moj a s ktorym nesuhlasim.
A VY KEDY ZACNETE TOLEROVAT TAKETO NAZORY?KEDY SA PRESTANETE URAZAT?KEDY BUDETE RESPEKTOVAT TO ZE NIEKTO VAM POVIE AJ TO CO NECHCETE POCUT?
A samozrejme aj tentokrat dakujem ze som mohla vyjadrit svoj nazor mila zakladatelka temy.
KEDY SA KONECNE ZOBUDITE A PRESTANETE NENAVIDIET VSETKO CO NEZAPADA DO VASHO DOKONALEHO SVETA?

siska53
9. apr 2014

@slnieckko neskusali ste traky-taku tu vodzku na deti? My sme take mali kvoli tomu,ze on,sa skoro naucim chodit,teda skor behat a ku koncu dna uz byval,unaveny a dost zle padal (padat nevedel). Dieta je s nimi samostarne a mas ho aj pod kontrolou.

siska53
9. apr 2014

@aknelusenka prosim ta,vykasli sa na,tie "mudre rady" od daktorych,som mala dost,ked som ich citala... Vyber si len to,co ti radia tie,co s tym maju naozaj skusenosti. Mne stacilo moje zive dieta v tehotenstve,dakedy som mala dost a to on sa zas vydrzal i hrat ci citat.
ked som citala uvodnu otazku,spomenula,som si na svoji sesterku (je o 16r.mladsia) presne,taka bola,uz som to pisala v tvojej diskusii inej mamine. Lahke to mat nebudes (vlastna skusenost s aktivnym,aj ked nie az tak,ako tvoja,dietatom),u nas obe deti vstupili po 20m do vzdoru,tak to bolo zaujimave. Urcite to zvladnes,lebo,ako som niekde citala,Boh ti nalozi len,tolko,kolko si schopna uniest. Radim ti kupit si i nosic,satku..aby si mala babo nablizku(ak teda nemas).mne to dost pomohlo,lebo mala mala koliky a neskor bol zas zvedava a takto bola spokojna ona a i bracek,lebo som sa s,nim mohla hrat.
napriek aj negativnym reakciam dufam,ze ti tu baby aj poradili.

zuzu31
9. apr 2014

@erickaa rozumiem ti viem presne ako vyzera racianske myto 🙂 ..... nechcem tu mudrovat, lebo v tomto stadiu ti to uz mozno ani nepomoze ... my sme nechodili za ruku, ale ked sa islo cez cestu, alebo popri ceste tak moje deti od malinka, ked este len zacinali chodit som naucila ... "auto ide ruku daj" .. funguje 😉. A predtym kym ti nezacalo strajkovat ste ako chodili?

petkavka
9. apr 2014

@aknelusenka Ahoj Akneluska. Pocuj nie si nahodou z Ba. V nasom okoli je vela MC centier, kde sa deticky vedia pohrat a zaroven ty si mozes odpocinut pri citani casopisu alebo pri kavicke. Ak by si bola z Ba, tak by sme kludne spolu mohli vybehnut 🙂

zuzu31
9. apr 2014

@slnieckko, @erickaa
samozrejme ze to pochopi ... bude to trvat mozno par mesiacov, kym pochopi, ze ked vojde na cestu zrazi ho auto a bude konec..... a co sa tika toho, ze ti odide a este ti zakyva ... no sak sa mu neukaz, ze si za nim, nech chodi aj hodinu .. a potom, ked sa uz dost nachodi, tak zisti ze mama je fuc a bude plakat ....hrdina maly 🙂 samozrejme tento pokus sa neda ucinit na racianskom myte, ale niekde v parku alebo tak ... to je pochopitelne .... chce to len trpezlivost. Chodte niekam do prirody, kde mu nic nehrozi...... nedá sa, to je lahke povedat 😉 treba poskusat. Ale deti su take, no co je to nasa praca ze ich musime strazit, aby si neublizili .... ved o tomto svete naozaj vedia len velmi malinko ... tak ich lubme a ucme maminky a ockovia 🙂

aknelusenka
autor
9. apr 2014

@katka.l
@katka.l ako prečítaj si celý začiatok, pretože pointa bola aby ostatné mamičky ktoré majú podobne deti napísali ako to oni riešia a podobne... a nie hned zkritizovať že som tam spomenula lieky a podobne.. myslíš že by som ju dobrovolne dopovala liekmi? ja sama ich nejem... len proste som čakala že mamičky tu budú písať rady a nie ma súdiť že čakáme druhé a pritom nedokážem zvládnuť to prvé... netvrdím že ju nedokážem zvládnuť, dnes je úplne úžasná, doobeda sa pekne napapala pozerala rozprávky... teraz sa hrá s babkou stále niečo vystrája.... ja som len chcela vedieť ako riešia iné mamičky dni kedy ich deti nevedia čo zo sbou... samozrejme že som ratala s tým že asi nebude sedieť a nič nerobiť... však som rada že je zdravá živá... len niekedy je jej správanie neúnosné a ten kto to doma nemá tak sa nemá čo zapájať do takýchto diskusií pretože to tu iba zbytočne zaplňajú príspevkami ktoré sú neužitočné ba vyvolávajúce hnev a podobne

jabadaba
9. apr 2014

@aknelusenka do pekla a Ty si myslis, ze ine nemaju deti??? Kde beries Ty alebo tebe podobne tie hefty, ze necerpame zo skusenosti??? Formulovala si svoj zakladajuci prispevok tak, ze to budilo dojem ako je s tvojim dietatom nieco v neporiadku a ci to mas poriesit liekmi! Pritom to co si menovala z jej prejavov mne teda vobec neprislo ako nieco nestandardne. A aj som Ti to napisala. Plus to co pride nevyhnutne s narodenim druheho dietata! A pisala som Ti to zo skusenosti. Ber svoje dieta take ake je a nehladaj na nej nic nezvykle. Je to tak, takto sa deti urciteho veku spravaju a ano, dava to zabrat aj inym, nielen tebe! Podavas to tu akokeby inej nebolo co sa zapodieva kazdodennym spravanim svojho dietata. Si na tazkom omyle. Nie aby Ta ukludnilo, ze tvoje dieta je v poriadku a ze to je bezne spravanie...nie, budes tu vyhadzovat ludi z diskusie. S @lyzzy sme to obratili na srandu, ze aj nam by sa zislo co to si slahnut, lebo mame aj my deti, Pravda, ake neuveritelne, vsak? A tiez mavame dost. Ako kazda matka. Si sa mohla s humorom pripojit, no to by si ho asi musela aj mat, vsak? Za dalsie, normalnemu cloveku zarezonuje aj ta rozprava s psychologickami, kde sa protiargumentuje, ze prejavy dietata nutne nie su na diagnozu a ako je uplne zbytocne v urcitom veku o niecom takom vobec uvazovat. Nie, ani toto nebolo dobre. Opat si to nepochopila. Jedine neuzitocne co tu odznelo bolo pateticke skuvinanie ako sme Ti tu poublizovali. A to pardon! Ja si nie som vedoma niecoho takeho a vyprosujem si to. Podala som Ti svoj nahlad a nazor na spravanie batoliat! Z osobnej skusenosti. Normalnou reakciou by bolo, ze ok, nebudes blbnut a hladat na dcere negativa, ze to proste vezmes ako nevyhnutnost tohto obdobia a debata by sa ubrala diametralne odlisnym smerom! Clovek by sa aj zasmial, lebo teda su aj momenty kedy uz cez zufalstvo je aj smiesno, ze ano....

Tolko odo mna a az dovolis, odidem z verejnej diskusie az ja uznam za vhodne. Viac nie je o com.

lyzzy
9. apr 2014

@jabadaba ....klud 😀 ....nestoji to za to.

aknaj
9. apr 2014

ach, jaj
prosím neberte to nikto v zlom, skôr ako srandu, ale nedalo mi nepridať tento obrázok
pri niektorých deťoch, pardon, rodičoch mi toto príde maximálne výstižné

😲 😲 😲

netýka sa to konkrétne zadávateľky, ale niektoré príspevky by sa v tom našli 😀

katka.l
9. apr 2014

@aknelusenka Tak pre tvoju info ja mam doma 2 dcery, tiez su normalne, takze aj ja mam doma to iste co ty!!! Teraz uz mozem pisat?? Ani vo sne by ma nenapadlo im dat lieky! A ty si tam tu vetu pouzila, tak asi nad tym premyslas! Ak chces rady, tak si najskor rozmysli co napises a az potom pis! Necuduj sa, ze ti tu odpisujem na nieco co mas napisane v uvode! Ja som si narozdiel od teba precitala pozorme co je v uvodom prispevku. Aj som si precitala co ti tu pisu ine mamicky, tak sa nerozculuj nad tym, ze ti tu piseme aj nazor, ktory nechces pocut.
Suhlasim s jabadaba a lyzzy , takze koncim v tejto diskusii.

anatalia77
9. apr 2014

Tak bezne neprispievam do takychto tem,nakolko su deti uz dospele,ale neda mi z osobnej skusenosti:
Syn sa narodil so syndromom modrej masky,bol nezvladnutelny-v 3 rokoch sme skoncili u psychologicky,a ta diaggnostikovala LMO,navrhla lieky-tie som odmietla.
Ked mal cca 10 rokov,tak sme u psych.skoncili znovu-uz som bola vycerpana...
Doktorka vysetrila syna,"vyhodila za dvere" a mna sa spytala:co za traumu si nesiete z detstva?atd..Syn bol v poriadku.
Viac k tomu ani nic netreba pisat.

erickaa
9. apr 2014

@zuzu31 Kým bola malá chodila v kočíku. 🙂 Tvoje deti si "naučila", proste si im povedala ruku daj. A myslíš, že my sme čo robili, čo hovorili? To isté čo ty. Ale predstav si, že sú deti, ktoré ti na to zvysoka kašlú, aj keď im to povieš 1000 krát, však vravím, že mám za rok opotrebovanú sánku 😀 Teraz už chodí v pohode za ruku, ale ako 2 a pol ročná začala. Nerada tak chodí, vždy jej musím pripomenúť, že hneď za zebrou ju pustím, pri obrubníku už sa trhá... Ja sa budem opakovať, tvoje rady sú fajn, majú logiku, sú dobré...ale na všetky deti nefungujú. Ja, čo mám kamošky tak im stačí na dieťa zvýšiť hlas a už stoja v pozore. Kamoška, keď dá synovi po riti, lebo dačo vyviedol, tak ostane urazený, smutný a viac to nespraví. Toto u nás nikdy nefungovala, skôr to malú ešte viac vyprovokovalo k horšiemu. Za to sme s tým aj prestali. Ale súhlasím s tým, že na každé dieťa existuje páka, len ju treba nájsť. A no to je tu možno aj toto fórum, táto téma, kde radíme my mamy, čo máme s takýmito deťmi skúsenosti.
@aknelusenka ak by si chcel poradiť niečo konkrétnejšie, čo mne radili psychologičky, tak mi kľudne napíš IP. Nemusíme to tu rozoberať verejne.
Uberá sa to tu do smerov, ktoré mi nie sú príjemné a nechcem im tu robiť živnú pôdu. 😀

lyzzy
9. apr 2014

@jabadaba ....uz je dobre? 😀

jabadaba
9. apr 2014

@lyzzy maximalne. 😀 A tebe? 😵

lyzzy
9. apr 2014

@jabadaba ...v pohode 😀 ....dala som si jogu....teraz obcas kuknem na Majka Spirita v telke,utriem slinky a idem dalej 😀 ....zivot je krasny 😀

zuzu31
9. apr 2014

@erickaa ok suhlasim s tebou, ze to nemusi vzdy fungovat univerzalne na kazde dieta, treba len skusat, ja tiez mam skusenost ze capnut po zadku nie vzdy zafunguje, ani vysvetlit vzdy nefunguje, vychova je dlhy ba az nekonecny proces 🙂 ... a este k tomu nikdy nebude dokonala 🙂 ale snazim sa aspon priblizit k dokonalosti 🙂 obcas sa dari a tesim sa z toho ale niekedy si myslim ze to robim cele zle ... a tak 🙂

siska53
9. apr 2014

@zuzu31 nasmu sme sa tiez schovali (mal asi 19m.vtedy),po case nas zacal hladat,rozbehol sa s placom smerom k domu. Ale vobec to nezabralo. Musel podrast na,to,aby,ked,odchadzame,pokracujeme v ceste,po chvilke utekal za nami. Teraz to iste robi moja 2r.dcera. Zakyva a,ide opacnym smerom. A ona je teda dost kludas oproti bracekovi,ziaden extrem.
takze u nas bolo najlepsie bez slova vziat a bud pojde tak,ako potrebujeme (sama ci za ruku),alebo kocik ci na ruky.zatial vzdy skoncila v kociku. Este jej to nedocvaklo. Aj som jej vysvetlila,ze pobehat si moze na,ihrisku.

lucy1001
11. apr 2014

@lyzzy ... ale Ty si aká múúúdra?

lyzzy
12. apr 2014

@lucy1001 ....ale ze 😀 ...este mat dlhsie nohy a tucnejsie konto a som dokonala 😉

sosanna88
14. apr 2014

@erickaa 🙂))rehooooooooooot. to jak nasa...ale si zabudla dodat, popritom vreskot ked sa nieco nezadari,alebo sa tresne, alebo to zakazem...popripade slahnutie sa na zem,bachnutie mna-na tata si nedovoli....
ale inak...moj nazor je taky, ze hej, je to temperament aj, resp. 70%, vychova mozno 10-20%...ale aj tak. ked si s takym dietatom permanentne doma a väcsinou sama, tak ta prestane bavit 3000krat do dna hovorit nie,nesmies, nerob hento, nerob tamto a bla bla bla sak vies...
ano, ja malej dovolim straaaaaaaaaasne vela, u mna ma tu hranicu dalej ako u tatina ale hold, rezignace.
sak nech si zavrieska, sak nech si rozhadze...a co?zruti sa svet? ved je este malinka, zivot ju nauci...
a mna mala naucila neskutocnej trpezlivosti...treba to tak brat a moje motto znie, pokial nejde o zivot ide o Ho**o ! 🙂
PS: vidim ze je sikovna, mudra, vsetko rozumie a tak....a ze je ziva a nestiham jej? tak to je moj problem nie jej. mozme byt radi ze tie decka su zdrave....je to o pristupe. vsetko je v hlave. psychika je silna.

rubinka
14. apr 2014

Boze baby tie vase poznamky sa niekedy fakt nedaju citat, robite tu z tej mamicky s prepacenim slepicu ktora nevie ze dieta aj vystraja, ved o toto tu nejde. Ja mam doma 3,5r.velmi aktivnu dceru, su chvike ked som fakt zufala a tak viem pochopit ako sa dotycna mamicka citi a ze vo svojom stave prepada obcas zufalstvu lebo si urcite uvedomuje ze prichodom surodenca to bude stokrat horsie. Cudujete sa jej preco chcela druhe dieta ked nezvlada jedno, a preco nie? Take deti podla mna surodenca potrebuju aby sa naucili ze nie su pupok sveta. Vidim to na mojej dcere, prichodom surodenca sice prisla neskutocna ziarlivost ale verim ze raz to bude lepsie, syn je tiez strasne divy, budu z nich dobry partaci 😀

siska53
14. apr 2014

@aknelusenka pocuj,vlastne citaj,ja som,sa teraz,dostala k,montrssori pedagogike,ale tak inak,aj si o tom,citam tu,mam uz aj knizku,su tam zaujimave tahy,jedna maminka mi to dala,so pozornosti a je to super,len ak to chces dokonale,tak to treba nastudovat,ale mnohe veci moz aj bez montessori prostredia. Napr. Prelievanie,presypanie,hra s plastelinou (da sa i domaca neskodna plastelina spravit),skus si i tu vyhladat diskusiu,ja si ju citam postupne.ak,mas zaujem,mozem,aj,do ip nieco ti,este napisat.

mimikas
14. apr 2014

@aknelusenka no necitala som celu diskusiu ale musim ti povedat ze mas uplne normalne dieta a jeho spolocenske spravanie a aj neposluchanie je uplne zhodne s jeho vekom 😀 . 90% deti je takych len sa malokto k tomu prizna, aj moj bol taky, trvalo to tak do cca 2 rokov, uz sa to trosku zlepsilo, ale zase nie o vela. Ja tiez robim take ine veci s malym, davam mu robit veci ako dospelemu, pomaha mi vysavat, vyberat riady z micky, vari (hadze zeleninu do hrnca) a pod. Deti chcu byt prospesne a napodobnovat rodicov. Co sa tyka spravania vonku, no tak to je tazke, ale vo vseobecnosti plati ze ak je dieta s niecim nespokojne tak je agresivne. Mozno nema rado ak sa do neho stara vela ludi (pripad toho mojho). Musis najst co funguje na tvoju malu. Drzim palce

siska53
14. apr 2014

@mimikas "milovala" som,ked maly chytil vonku hysak a uz sa upokojoval a v tom sa mu niekto prihovoril,zacal odznova. On vedel mat i obcas ma paradne zachvaty,no mal obdobie od 2 a stvrt do 3 a tristvrte,ze bol klud.

siska53
14. apr 2014

@mimikas aj moji sa radi zucastnuju upratovania a pomahaju 🙂).

aknelusenka
autor
14. apr 2014

@siska53 jasne budem rada

mimikas
14. apr 2014

@siska53 no poznam velmi dobre, hlavne ked ides von, maly spokojny si beha na motorke a niekto zacne: naco mas tu dudu v ustach, zacne mu nieco strkat do ruky a pod. Jasne ze sa deti medzi sebou pobiju ale ked uz je klud tak sa vzdy vie niekto tak super zastarat ze to dieta ide vyskocit z koze a ja s nim 😠

mimikas
14. apr 2014

@siska53 no moj maly sa v zasade hodi na ihrisku o zem aspon 2x ked sme tam. Prisla som na to ze to robi ak je tam privela deti a staraju sa do jeho cinnosti, vtedu to je na zaplakanie, maly je tak hystericky ze ho musim zobrat domov. Ale to je mentalita deti a musime to neako vydrzat