Aký má vplyv vek dieťaťa na to, ako prežíva zaradenie do jaslí?

katkanova
1. okt 2012

Pomozte mi prosim rozlusknut moju dilemu. Mame 15 mesacneho chlapceka, zijeme s nim v UK – obaja sme cudzinci inej narodnosti, chcem aby bol v kontakte s anglictinou a preto som ho zapisala na 2 dni v tyzdni do jasiel. Samozrejme nejde len o anglictinu, ale aj o cas straveny v kolektive. Start v jaslickach vsak vobec neprebehol hladko, naopak zatial tam bol max na 1.5 hodinu a cely cas preplakal a spustilo to v nom neuveritelnu separacnu uzkost – dostane hystericky zachvat len co sa zavru akekolvek dvere, ukryva sa pred cudzimi – hoci predtym bol velmi spolocensky a samostatny. Preto uvazujem nastup odlozit a dat ho radsej k opatrovatelke na tie 2 dni – nasla som jednu co ma 2 deticky v jeho veku. Co ma vsak trapi je, ze neviem ci tym nieco vyriesim – Nerada by soma by sa o 2 roky opakoval ten isty scenar. Myslite ze starsie dieta zvladne nastup do kolektivu naozaj lahsie?

mima4
1. okt 2012

@katkanova moj nazor je ze starsie deti zvladaju nastup do kolektivu horsie. Co je podla mna dolezite, je odmalicka s dietatom "labzovat" medzi ludi, nechat ho s ludmi (doveryhodnymi) a len sa "prizerat"... Co nie je dobre, ked dieta travi s matkou 24 hodin denne a iba s matkou.
Ja som tiez jaslickova a ani si nepamatam, ako som to vnimala.

sisaha
1. okt 2012

@katkanova nie su tam kruzky pre take male deti, na ktorom by si bola s nim? Odlucenie by som nastavovala ako velmi pozvolne...Ak si si nasla opatrovatelku, tak super - najskôr sa s ňou zoznám - strávte nejaký čas spoločne, aby si malý na ňu zvykol a neskôr ho skús u nej nechať hodinu a čas postupne predlžuj...

renab
1. okt 2012

@katkanova podľa mňa u máloktorého 15-mesačného dieťaťa môže nástup do zariadenia prebehnúť hladko. na tvojom mieste by som to odložila, ak je to možné. 15-mesačné dieťa nepotrebuje kolektív, potrebuje matku a istoty. ak však musíš nastúpiť do práce, lepšou alternatívou sa mi vidí tá opatrovateľka.
moje deti nastupovali do MŠ v štyroch rokoch a neskôr a bolo to bez problémov. nevravím, že je to jediné správne riešenie. každé dieťa je iné a podľa toho sa treba zariadiť. 15 mesiacov je na kolektív veľmi málo.

rainbow1
1. okt 2012

@katkanova ahoj, moja malá chodí do jasličiek od jej 14 mesiacov, našťastie to zvládla super, neplakala a páči sa jej v kolektíve 😉 . Je tam sice najmladšia, ale niektoré staršie detičky 2r plačú, držia sa dverí, nechcú ísť od mamičky. Ja si myslím, že je to o dieťatku samotnom, nie o veku. Staršia keď už chodila do školky, bolo tam jedno dievčatko a to už malo 4 roky, ktoré sa krčovito držalo vešiaku v skrinke, len aby nemuselo do školky. Je to však všetko individuálne a ako som už písala záleží od dieťatka samotného. Ale ak má až také stavy asi by som skúsila tú opatrovateľku. Drýím palce, nech to dobre zvládne. 😉

katkanova
autor
1. okt 2012

@mima4 ja som praveze sla do skolky az ked som mala 5 rokov a pamatam si ze som tam doslova trpela, nechapala som preco ma rodicia odlozili prec a nenavidela som to tam - preto sa snazim najst cas kedy to moj maly bude vnimat inak, len mam obavy ci taky cas existuje 🙂

katkanova
autor
1. okt 2012

@sisaha kruzky tu su, ale 2 dni pracujem, takze sa skor snazim ist cestou toho kde ho mozem nechat - sice mohol by tie dva dni byvat aj s ocom ako doteraz, ale chceli by sme aj druhe babo a tak chcem aby sme mali nejake dni aj spolu volne s manzelom kym nabehneme zas do kolotoca neprespatych noci a plienok 🙂

katkanova
autor
1. okt 2012

@renab ze potrebuje kolektiv myslim skor z dovodu ze sme tu fakt sami a naozaj travi velmi vela casu len so mnou a bojim sa aby prenho nastup do skoly nebol velkym sokom - tu sa totiz nastupuje uz v 5 rokoch a kedze vacsina deti tam ma za sebou niekolko rokov v skolke, nik sa tam s nimi nemazna

katkanova
autor
1. okt 2012

@rainbow1 haha, keby to casovo sedelo, myslela by som ze to dievcatko som bola ja sama :D tak som nezvladala chodenie do skolky ze raz som si vraj na ocovich gatiach odtrhla nechet ako som sa ho drzala a nechcela pustit 🙂

renab
1. okt 2012

@katkanova ja ťa chápem, len si myslím, že 15-mesačné dieťa naozaj potrebuje matku a nie jasle a kolektív detí. Deti v tomto veku sú individualisti, aj keď sú v kolektíve detí, nedokážu sa bez pomoci hrať s ostatnými deťmi, radšej sa hrajú samé. samozrejme, ak nie je žiadna iná možnosť, tak sa tomu zabrániť nedá. zvlášť by som nad tým rozmýšľala v tvojom prípade, keď ako sama píšeš, aj ty si bola také dieťa. tvoj synček ešte nedokáže pochopiť odlúčenie od teba a darmo mu budeš vysvetľovať, že sa po neho vrátiš vtedy a vtedy, lebo tieto pojmy nepozná. môj názor je, že aj keď pôjde do kolektívu v 3 rokoch, nič tým nestratí. možno sa bude zo začiatku správať ako teraz, ale ak má takú povahu, nič s tým nenarobíš.
ja som dala najmladšieho do MŠ vo veku skoro 6 rokov a hoci nerobil žiadne problémy, nezabudol mi "šplechnúť" do očí, že ho tam dávam preto, lebo sa ho chcem zbaviť. ak by mal trpieť týmto pocitom od 1,5 roku (hoci určite by si po čase zvykol), asi by to dobré nebolo.

mima4
1. okt 2012

@renab prepac, ale nikdy som netrpela tym, ze by som to brala tak, ze sa ma mama chcela zbavit lebo ma dala do jasliciek ako malicku. Bola som tam rada a plynule som presla do skolky, potom do skoly...potom na strednu, .. na vysoku 😉
Vela zavisi nielen od dietata ale aj od toho, ako ho rodic pripravuje do kolektivu.

renab
1. okt 2012

@mima4 ja som nič také nepísala, že by si ty trpela. ale deti sú rôzne. neviem, v prvom príspevku píšeš, že si nepamätáš, ako si to vnímala a tu už píšeš, že si tam bola rada.
ja nie som strikne proti jasliam, keď sa to inak zariadiť nedá. ale mala som tú možnosť (teda ešte za socializmu) chodiť do takýchto jaslí denne a ani jedno dieťatko sa mi tam nezdalo šťastné. a musím podotknúť, že sa im tam naozaj venovali. aj väčšina z nás je odchovancom jaslí, ale keby som mala na výber, svoje dieťa tam nedám.
ja sa snažím riadiť týmto: láska je dávať druhému to, čo mu prospieva. a zatiaľ som nenašla nič, čím by jasle prospievali dieťaťu.

mima4
1. okt 2012

@renab ale vo svojich prispevkoch si zovseobecnovala a ja som ti uviedla svoj priklad, ze nepocitovala som nejake trpitelstvo, pretoze jaslicky su miestom radosti deti, pokial su spravne vedene a vedu ich ti spravni ludia.

renab
1. okt 2012

@mima4 vôbec som nezovšeobecňovala, písala som o svojom synovi, že mal pocit, že sa ho chceme zbaviť. a taktiež som písala, že každé dieťa je iné. len vek 15 mesiacov sa mi zdá aj tak prinízky.

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
Zobraz