icon

Čo ak moje dieťa nie je "ukážkové"?

adele15
17. aug 2013

Ahojte maminy, chcem sa spytat ako ste na tom s vasimi babatkami, nas maly ma 13 mesiacov a vobec sa mu nechce robit tap tap, pa pa a i nic podobne...jedine poda ruku na pozdrav, co robi od nejakych 8 mesiacov. Ale vobec nechce ukszovat v knizke zvieratka ani kde ma nos, resp. neukazuje pratom vobec.Inak vsetkemu rozumie, ked mu poviem aby si sadol alebo isiel niekam, dokonca ked chcem aby napodobnil zvieratko tak zakyve hlavkou a apovie nene 🙂 pohybovo je strasne zdatny a hrozne moc zivy.
Ale co chodime von, tak kamaratkina mala ma 10 mesiacov a kamaratka sa stale chvali ako tapka robi papa a ja som potom z toho len v depresiach...

stardust
17. aug 2013

@adele15 moj syn nevedel tiez riadne dlho rozpravat...ale on bol pohybovo na uplne inom leveli ako ostatne decka...halt, niekto je walker, iny talker a casom sa to napravi. Netreba porovnavat s ostatnymi. Takmer kazdy chce individualny pristup a co sa tyka rozpravania, to sa uz vsetci riadia tabulkami. Kasli na ne, nechaj syna sa vyvijat jeho tempom.

lussy666
17. aug 2013

@adele15 mne v porodnici povedali, ze ak dieta nebude ukazkove, mozem ho prist vymenit. tuto moznost som nevyuzila, radsej som nestresovala, nesalela z kazdej drobnosti, neporovnavala...a viem z vlastnej skusenosti, ze to je tazke, najma ked vsetci dookola maju dokonale deti...moja odpoved nie je vysmechom. proste kasli na to. uzivaj, podporuj dietatko, tento vek sa uz nevrati, za chvilu bude babatko prec a uz to bude furt len drzejsie a papulnatejsie🙂 drzim palce

aristka
17. aug 2013

@adele15 ja si myslím ,že sme píšeš ako dospelá osoba a ako dospelá osoba by si to mal brať a brať zo všetkou vážnosťou ,lebo ja to tak beriem a ak mi niekto napíše ,že má problém ,tak na rovinu napíšem riešenie ,ja mám pocit,že asi jediná tu tvoju situáciu nezľahčujem ...a to že vyhľadáš pomoc ,nie vždy je to psychiater neznamená ,že si blázon ..to je absolútna hlúposť ....ak vieš riešenie svojej situácie alebo riešenie tvojich pocitov načo si to sem písala ,chceš počuť aké my ostatné máme nedokonalé detičky ,ja to nenapíšem ,lebo detičky nie sú nedokonalé ,ale každé potrebuje svoj čas a čo spravíš ,keď ti tu začnú písať mamičky tých dokonalých detičiek ako sa budeš cítiť ....a ja pri prvom ,druhom a pri našej drobčici som toto neriešila a to som nemala ani knižky o deťoch a kamoškyna malá rozpráva od 1.5 roka a moja má 2 roky a na pár slov nič a ak by som mala z toho problémy ,že to zle beriem ..tak to riešim ....

macamac
17. aug 2013

@adele15 13 mesiacov- to ešte nie je nejaký vek, kde máme byť znepokojení, ak niečo "nerobí, neukazuje", pokiaľ je motoricky zdatný, tak to ber tak,že v niečom je popredu a inde zase bude doháňať pár dní 😉
ale to len obrazne, lebo na dieťa neexistuje šablóna ako na výrobok v závode za pásom, kde je dôležitá presnosť 😉
každý jedinec je originál, tak to ber tak 🙂
užívaj si a buď v pohode 🙂

a ja som šťastná,že pri prvom synovi net bol výnimočnosť a pri dcére som začala na net chodiť, keď už bola odrastená, lebo neviem neviem, by som sa z tých infošiek zbláznila a tiež by som mala zbytočné depky možno 😀 aj keď teda moji obaja boli veľmi šikovní 😉
aspoň som si užila spokojné dovolenkovanie na materskej a teraz len filtrujem a filtrujem a neverím všetkému, čo píšu v novinách 😀 😀

aj net aj kamošky ber s rezervou 😉
ty máš svoj život a iní svoj 😉
každý ho máme krásny - podľa seba

a to je na tom to naj...správnejšie 🙂 🙂

adele15
autor
17. aug 2013

@aristka ty si hlavne nepochopila, ze tu nejde o mna ale o maleho a v druhom rade vobec nechapes o co mi slo, mna zaujimalo, ci su aj ine deticky co v jeho veku tiez v podstate nic nerobia alebo ci to mam zacat riesit s detskou,
Dakujem za tvoje "velavyznamne" postrehy o mojom psychickom zdravi, ale uz na ne nie som zvedava. K teme si mi v podstate nic nenapisala a z tvojich prispevkov vidim, ze ty si prave ten priklad tej typickej stopercentnej premudrelej mamicky akych je tu konovi kopec

katy1979
17. aug 2013

@adele15 dolezite je ze rozumie. To ze neukazuje ci nedava papa vobec nic neznamena. Akurat to ze mas doma zive striebro ktore nepocuva maminu. Bud kludna a stavim sa ze tvoj maly vie zasa ine veci ktore kamoskyna mala nevie. Ak by si sa opytala mojho trojrocneho syna ze ma urobit tat tap tapusky divne by po tebe pozeral. Ja som ich to ani neucila. Ci oblubene aky budes veliky a podobne poziadavky.
A nic mu nechyba.

aristka
17. aug 2013

@adele15 ten tvoj úvodný príspevok je o tebe a nie o tvojom dieťati ,tak prv ako ideš urážať si prečítaj tvoje slová tam napísané a nabudúce premýšľaj ako formuluješ slová a voľ slová adekvátne ,aby si dostala adekvátnu odpoveď ...a som dosť stará ,aby som ti tu nerozprávala básničky ,aké mám ja úžasné detičky alebo také isté ako tvoje ,aby som ťa buď zdeptala alebo tvoje dieťa dehonestovala a vonku je dosť mamičiek ,nie len tvoja kamoška ,aby si videla aj iné detičky a ak máš problém alebo neistotu ohľadom svojho dieťaťa navštíviť pediatra a povedať mu čo ťa trápi ..my tvoje dieťa nevidíme ....a môžeme sa len domnievať....alebo si sem napísal za cieľom posilnenie svojho ega alebo dehonestovania iných mamičiek čo napísali svoj názor,ktorý sa nezdieľa z tvojim .... 😉

asaela
17. aug 2013

@alexia4 na hlupu otazku hlupa odpoved ;)

ada274
17. aug 2013

@adele15 bud uplne v klude, kazde dieta ma svoj vlastny "program" v kt. Ide. Ked mala moja mala rok, tiez som vselico riesila, to prejde. Neporovnavaj, mas jedinecnu bytost a je len tvoja tak mu ver a povzbudzuj ho, uvidis bude robit pokroky. A vykasli sa na kvazi kamaratky kt. Maju potrebu sa predvadzat. Aj ja mam stastie na jednu taku, uz si ju nevsimam, ale dobre si pamatam ako ma vedeli take poznamky nasrat.

ada274
17. aug 2013

a este nieco, kazdemu normalnemu cloveku je jasne co si tym prispevkom myslela. Ale niektore osoby, kt. Nie su zrovnane same so sebou maju sustavnu potrebu poucovat na nespravnom fronte.

aristka
17. aug 2013

@ada274 ty si tá kamoška ...

denise01
17. aug 2013

@adele15 ani ja neporovnavam mojho synceka s inymi detmi. Ma skoro 13 mesiacov a za posledne 2 tyzdne sa naucil tap tap, mavat papa, dat pusinku a dalsie. Neboj, onedlh Ti zacne dzavotat ostosest a nezastavis 🙂

briketa
17. aug 2013

kym sa hybe usmieva pribera a prospieva aj ked do 3 rokov neprehovori nic, aj tak bude fajn. este stale ma rovnaku nadej byt kvantovym fyzikom neskor 😀

sandracs
17. aug 2013

@adele15 ak ti môžem poradiť, nevysvetľuj, ten kto chcel pochopiť pochopil a prispel názorom k veci, ten kto nepochopil /alebo nechcel pochopiť/, tomu nevysvetlíš.

hameeda
17. aug 2013

niekedy až obdivujem akými bez urážky somarinami sa niektoré zaoberáte, moji clapci majú 3 roky a 4 roky a doteraz neukazujú v knižkach, ani nekresia, ani nevyfarbujú omaľovánky, proste ich to nebaví, zato na preliezkach, vo futbale a na bycikli sú šikovný a je mi jedno či robia alebo nerobia to čo robia iné deti, moja malá ma 11 mesiacov a tiež nerobí nič, nesedí, nechodí, nerobí ťapy, nekýva, ale zato je vždy vysmiatá a veselá, a hravá, a vôbec by som sa nepozastavila nad tým čo robia a čo nerobia, sú to moje deti, a ja ich ľúbim aké sú, a nechcem aby boli od mala učený, chcem aby mali normálne veselé a hravé detstvo..............

asocial
17. aug 2013

@hameeda kraaasny prispevok🙂..uplne ma potesil, nadherny..

nas maly bude mat bud. tyzden 10 mesiacov..nesedi..ani nahodou..vyzera to tak, ze este asi sa ani nechysta, jedlo mu stale mixujem, lebo z kuskov ho napina..

vie sa postavit, a chodit okolo nabytku...sediet ani nahodou, papa, tapi tapi...to mozno vo sne🙂 nic..ani nic nevie povedat, len sam pre seba si hudie..

ale ako pise hameeda..je to vesely chalanisko, smejo maly..aj ked teraz zacina vystrkovat rozky, co je vsak normalne..

neboj..

lubikan
17. aug 2013

@adele15

z vlastnej skusenosti...nenechaj sa vyprokovat okolim,ked porovnavaju deti...s rovesnikmi...je to na figu...syna porovnaval moj otec s o pol roka mladsou sesternicou a ja som bola na nervy,z toho jeho postoja ,ze ma povazuje za neschopnu matku...naplno sa syn zacal prejavovat az ked chodil do skolky...to uz na isty problem ma upozornili ucitelky...ale aj tie to povazovali za vychovny nedostatok,nakoniec sa zistilo,ze ma ADHD....skor by sme s tym aj nic neurobili a vela nenarobime ani teraz,iba co som mala nervy a zbytocne...aj ked som vedela,ze sa o maleho vzorne staram

vazne odlisnosti ako matka vycitis...ak by zaostaval v predskolskom,skolskom veku,vtedy to ries...

natali.83
17. aug 2013

@adele15 Úplne ťa chápem. Neznášam, keď sa ma ľudia pýtajú "a už malá štvornožkuje?, ...a už stojí?, ...a už chodí?" a pod. a pritom ju porovnávajú so svojimi deťmi, príp. s deťmi, ktoré poznajú a sú v jej veku. Človek má potom pocit, že je jeho dieťa akosi zaostalé, keď to nerobí a začne nad tým premýšľať. Pritom tvoje dieťatko môže byť šikovné úplne v niečom inom. Ľahko sa hovorí neporovnávaj svoje dieťa. A čo keď ho ja neporovnávam, ale porovnávajú ho iní? (rečnícka otázka, odpoveď si neprosím) 🙂 Tak len prajem veľa síl, vývin je individuálna záležitosť a nie súťaž. ;)

anjelaa
17. aug 2013

Tiez si myslim, ze ak ti rozumie, je to ok, ale ak si chces byt uplne ista, povedz o tom svojej pediatricke, ved ona ho pozna od narodenia, tiez vie, ake pokroky doteraz urobil a ci je vobec dovod na to, aby si sa znepokojovala. To, ze porovnavas, je uplne normalne a urcite viac ci menej to robime vsetky. Ak je problem naozaj iba v tom, ze neukazuje prstekom ci nerobi pa-pa, tap-tap, tak by som sa neznepokojovala. tiez mam prve dieta, tak tvojim obavam rozumiem. A nevhodne komentare ignoruj, niektore mamicky si potrebuju asi nieco dokazovat 😉

cerez
17. aug 2013

@adele15 Veď máš aj ty ukážkové dieťa. A že nie je knižkové či tabuľkové, čo na tom? Poradím len toľko, nepočúvať chváli iných mamičiek, aj tak je to len polovica pravdy. Pousmej sa, život ide ďalej. Teš sa z drobca a z každej maličkosti čo sa mu podarí.

ada274
17. aug 2013

@aristka 😵

pingu1
17. aug 2013

ukazkove dieta je podla mna zabalene v krabici v draciku.... neje, nepije, nereve, nekadi, necika a neotravuje

cecil36
18. aug 2013

@aristka asi si nemala doma dieta, ktore nerobi vobec nic oproti svojim vrstovnikom, ze? Pripada ti to ako vtip? ? Mne nie. Uplne mamicku chapem ked vidi, ze jej dieta nerobi oproti vrstovnikom nic. Prave v tomto obdobi zacinaju prve prejavy vsetkych moznych diagnoz od autistickeho spektra az po poruchy komunikacie. Nikde som nenasla napisane, ze napodobnovanie zvieratiek chce mamicka od neho na ihrisku. Asi to nerobi vobec a nie, ze to nerobi na ihrisku. Mamicka najlepsie pozna svoje dieta a vie ci napreduje alebo stagnuje.
@adele15 ja ta uplne chapem, mam 20 mesacneho syna a nerobi nic neukazuje v knizke, nespravi papa, nerozprava, neukaze kde ma usko, ocko, je hyperaktivny.....tap tap tapusky sa naucil az teraz nedavno. V septembri nas caka psychologicka. Ak csa chces nieco popytat, mozes mi napisat IP.
@abbie u nas sa tiez zvazuje porucha komunikacie alebo asperger.

cecil36
18. aug 2013

Baby a etse jedna vec, vela sa tu pise, ze neries, kazde dieta je ine. To je sice fajn, ale ja som zastanca, ze radsej nieco riesit zbytocne ako zanedbat. Dieta v istom veku by malo vediet robit veci plus minus ako ostatni vrstovnici. Ak sa vymyka priemeru moze to byt fyziologicke (dieta potrebuje cas), ale aj patologicke. A preto treba prihliadat aj na to, ze to moze naznacovat odchylku vo vyvoji.

abbie
18. aug 2013

@katy1979 no ukazovanie je velmi dolezite, aj nebude ukazovat do 18 mes., tak to znaci dost velky pruser ...

aristka
18. aug 2013

@cecil36 neviem či je vtipné ,nech navštíví lekára aj práve z týchto dôvodov....nemám pocit,že sa jej vysmievam ..ja ju tu neututtlávam ako je všetko v poriadku ...či ohľadom nej ako to berie alebo dieťaťa....mám pocit,že si si zmýlila adresára...

cecil36
18. aug 2013

@aristka nie nepomylila som sa, myslela som na tento tvoj prispevok: "toto je vtip ,to z akého dôvodu chceš mať ukážkové a ani neviem či vôbec knižné dieťa ,aké porovnávanie a to sú len začiatky a už si v depresiách a čo bude potom v škôlke ,v škole ...tvoje dieťa je individuálny človiečik ,ktorý sa individuálne vyvíja a nie je to výstavný tvor a opička ,aby opakovalo to isté čo iné detičky ....a ak to nevieš riešiť a berieš to takto úzkostlivo asi potrebuješ odbornú pomoc ....a von chodíme s detičkami na prechádzku a do kolektívu ,pre dieťa a nie aby sa mamička ukazovali ..neviem ja som na ulici ťap ťap ťapušky a zvuky zvieratiek s malými nerobila ..to riešime doma a ani si to neviem predstaviť ako vonku búkame ako kravička.... "

aristka
18. aug 2013

@cecil36 a to sa ti zdá ako výsmech ....a mám pocit,že podľa laikov môj názor zdieľa viac mamičiek a možno keby mamička doma začala háčkovať alebo sa venovala nejakej inej záujmovej činnosti ,keď drobča spí ,nemal by čas rozmýšlať nad takýmito vecami.... a zmenila kamošku...

mauzi
18. aug 2013

joj, a načo by to robil? on má kopu iných starostí s objavovaním sveta 🙂 všetko má svoj čas, naša tiež nerobí ťap ťap, ale zato iné veci.... tak ako žiadna z maminiek v tvojom veku nie je tak istá ako ty, tak ani všetky bábatká sú nie rovnaké 🙂

adele15
autor
18. aug 2013

@aristka ako uz naozaj nemas pocit, ze to trochu s tymi radami co mam robit prehanas?! Dakujem za radu, svoj cas si vyplnim ako uznam za vhodne, myslim ze som sa vyjadrila dost jasne, ze o tvoje rady nestojim a ako som si tak kukala tvoj profil, tak asi ani viacere mamicky a som teda slusna a nenazyvam ta nijak aj keby si si zasluzila