Čo ak moje dieťa nie je "ukážkové"?
Ahojte maminy, chcem sa spytat ako ste na tom s vasimi babatkami, nas maly ma 13 mesiacov a vobec sa mu nechce robit tap tap, pa pa a i nic podobne...jedine poda ruku na pozdrav, co robi od nejakych 8 mesiacov. Ale vobec nechce ukszovat v knizke zvieratka ani kde ma nos, resp. neukazuje pratom vobec.Inak vsetkemu rozumie, ked mu poviem aby si sadol alebo isiel niekam, dokonca ked chcem aby napodobnil zvieratko tak zakyve hlavkou a apovie nene 🙂 pohybovo je strasne zdatny a hrozne moc zivy.
Ale co chodime von, tak kamaratkina mala ma 10 mesiacov a kamaratka sa stale chvali ako tapka robi papa a ja som potom z toho len v depresiach...
@aristka vo svojom prispevku si riesila ako mam travit svoj volny cas, tak asi ze sa ma tykal. A diskutovat sa da podla mna aj inym sposobom ako na nejaku otazku napisat, ze je to vtip! Potom hadam necakas, ze ti za takuto reakciu budem povdacna. A vobec, nie kazda mamicka je taka "supermama" ako zjavne ty, tak teda nechaj priestor aj nam podla teba psychyatrickym pripadom na pytanie sa.
A co sa tyka tvojho profilu, sama tam mas status kde pises ze ta ine mamicky nazyvaju kozou a pod...
@adele15 Mne to skor pripada, ze synacik je mierne presibany 😉 Pokial pokruti hlavou, ze ee-nebudem robit, tak velmi dobre vie, co od neho chces (a to je hlavne, rozumie !!!), len mozno na neho tlacis, tak si ta vychutnava. Mam nieco podobne doma, cim viac tlacim, tym menej mozem ocakavat mnou zelany vysledok...ale ked si slecna SAMA zmysli, ze to spravi, tak ide vsetko hned. Podla mojho nazoru sa nemusis obavat, pokial ta pediater nevaroval, ze nieco nie je v poriadku- predpokladam, ze s nim si to riesila na poradni...
@adele15 nečítala som príspevky, len ma napadlo, že máš inteligentnejšie dieťa ako sú ostatné..Vyzrel na teba..A to je super..Veď, ktoré dieťa si dovolí už v tomto veku dať najavo, že ho to nebaví, že sa mu nechce.. práve inteligentné deti, sú iné ako ostatné..Veď ti rozumie, komunikuje s tebou a to je hlavné...načo je mu ťapi - ťapi..
Nemaj obavy, ešte ťa prekvapí.. 🙂 😉
@aristka ja mam napriklad dostatocne zaplneny cas ked mi drobec spi, pracujem (dost narocna praca, takze hackovat k tomu urcite nepotrebujem), napriek tomu som si uz davno pred rokom mojho dietata vsimla, ze jeho vyvoj nie je ok. Napriek tomu, ze ma vsetci upozornovali, ze na vsetko ma cas. Kazda mamicka pozna svoje dieta, nezije vo vzduchoprazdne a vidi nielen dietatko kamaratky, ale aj ostatne deti na pieskovisku. A ked napriklad 30 deti vo veku jedneho roka chodi alebo aspon stvornozkuje a jej dieta ani len nesedi (to uvadzam ako priklad), tak asi to nebude tym, ze doma malo hackuje alebo vysiva, nemyslis?
ukazkove deti to su ake, ja mam doma 16 mesacnu, vie povedat tata, mnam , obcas mama, este mi sama nechodi , nechce sa jej a co vie spravit vie akurat tap tap nic ine , ale je predsa v niecom ukazkova a vies v com , ze tak ako ona oblubuje hryzt postielku, likvidovat repolera, ochutnava igelitky , ze mi vyhryzla diery do igelitovej plachty a vsetko povypluvala okolo postielky, ze vyhryzie kusky z gumenych pevnych loptickach, makke uz ani nemame, vsak vsetky pohryzla 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 v tomto je fakt ukazkova , v postielke mam ryhu v dlzke 10 cm hrubke 5 cm do hlbky 5 cm taku nema nik 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 neboj sa vsetky deti su sikovne podla seba, kazde sa to nauci a ver mi , ze o dva rocky, ked pojdu do skolky, budu si vsetky rovne 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@andrejka1974 😀 tak tá je dobrá
@adele15 Ahoj, ja ti rozumiem, moj tiez nie je ukazkovy. Tiez mi rozumie, ale neukazuje nostek ani ocko, pa-pa az v 12 mesiacoch, prstom neukazuje, len ked sa toho chce dotknut, napr. kvietku, inac ukazuje rukou, v knizke sa naucil ukazovat len nedavno, capne rukou na obrazok. Este nic vlastne nevravi, mama, baba, tata a ine veci. Ked sa opyta niekto, kde je mama, tak pozrie na mna, ale mama mi nepovie... Dnes prvykrat ukazal hava vonku, inac doma sa ide pritulit k plysovemu... Vidimna nom urcite autisticke crty, takze ho sledujem. Je mi jasne, ze netreba porovnavat, ale su veci, ktore by malo dieta vediet. Ukazovanie a pa-pa su dolezite v komunikacii. Nie si sama, len tolko. 🙂 Tiez som bola smutna z toho, ked ine deti ledva vedeli sediet a pili same z flase. Marek to vie az teraz, drzat a vypit do dna sam.
@majka99999 neboj nič, to že nerobí tieto veci ešte nič neznamená. Kamarátka má syna, ktorý ešte v 21 mesiaci neukazoval. Videla som to na vlastné oči, ako ho musela zdvihnúť, aby si sám zobral z chladničky syr. Rozprávať začal až po treťom roku. A je úplne v poriadku. Nie je autista. Nemá žiadnu poruchu. Len mu to dlhšie trvalo. Môj má takmer 14 mesiacov, síce veľa džavoce, chodí, občas aj ukáže buď celou rukou, oboma rukami alebo prstom, ale rozumie mi všetko. Ja ako dieťa som lipla k jednej hračke, nechcela som sa hrať s deťmi v škôlke, neukazovala som, a rôzne iné veci. Vtedy to nikto neriešil. Dnes by ma diagnostikovali ako autistku. A ešte jedna vec. Mnohé deti boli ukážkové, rozprávali, ukazovali vtedy, kedy podľa múdrych kníh mali a autizmus sa rozvinul po druhom roku. Takže neboj.
@danag On je taky knihomol po mne, rad sice nahana aj auticka, ale zboznuje knizky, ja som bola taka ticha introvertna dusa. Ale strasne rad tancuje na hudbu, je pritulny, rad sa smeje... Takze az take obavy nemam. Tesim sa z kazdeho pokroku, dnes sam bez pomoci konecne prekrocil balkonovy prah, doteraz sa drzal ramu dveri. Uzasne sledovat dieta ako objavuje svet. 🙂 Dakujem za povzbudenie.
@majka99999 Vidíš, je to malý šikula, tak žiadne strachy. A hlavne nečítaj o autistických a iných príznakoch na webe, ono internet je niekedy veľmi zlý radca, a potom tie príznaky hľadáme na deťoch. Ako to tu bolo už niekde spomenuté, nechajme tie deti žiť. Inak ja mám mladú pediatričku, chodíme aj neurológiu, malý mal hypertonus, už by sme tam mali ísť poslednýkrát a obaja lekári sa ma pýtali x vecí, čo malý vie robiť, ale ukazovanie ich teda vôbec nezaujímalo. Takže má ešte čas. Proste diagnózy riešme s lekármi a nie s internetom. Drž sa a daj niekdy vedieť ako malý napreduje. Lebo on sa bude už len zlepšovať. Uvidíš.
@danag no co uz, ked je to prve dieta, clovek to nemoze vediet. Moj maval take trasy, tiez sme boli na neurologii, vraj to same prejde. Z casu na cas to este ma trasy, ked je rozruseny. Vtedy sa net hodil, lebo vsetci len vraveli, ze to prejde a blizsie nic nepovedali. Co sa tyka autizmu, vsetky crty mozu mat aj zdrave deti, ale bud nie su extremne, alebo po case to prejde... 😉

@adele15 nemám pocit,že by som teraz komunikovala s tebou a z môjho profilu kto si ho otvorí absolútne nič nevyčíta lebo okrem 4 až 5 fotiek mojich detí tam nič nemám a som tu neni pre získanie kamošiek ale pre diskusie a kľudne ma tu aj nazvy ,myslím si že už zadaním tejto témy a reakciu na určité príspevky si ukázala svoju zrelosť....