Čo povedať chlapcovi, keď sa nechce hrať s rovesníkom?

gabulka15
16. sep 2015

ahojte , potrebujem sa tak trocha postazovat -mozno mi aj poradite . Mame v rodine -manzelova neter ma syna 3roky a nas syn 3r a 6 mes . dost casto sa stretavame a deti sa hraju , no hraju skor neterin syn sa hra sam zo sebou proste mi pripada ze je taky samostatny a rad sa hra sam s autom... moj syn ma velmi rad deti , velmi rad sa hra v kolektive , co mi vzdy vadi ze sa snim nechce hrat . ale chcela som troska nieco ine pisat , on ten chlapec je velmi agresivny vzdy zacne stuchat do mojho syna , samozrejme ze vzdy mu to moj syn vrati ale uplne jemne ale jeho-neterin syn - intezita velmi rychlo stupa az sa dostane do amoku , vcera sme museli utekat lebo moj syn lezal na zemi a on klecal a bil ho hlava nehlava , az tak ze moj syn prisiel kumne v slziach v ociach - co teda on nezvykne plakat . neviem ako mam reagovat , aby som zasa mamku neurazila ved vidi jak sa sprava jej syn ona mu aj vynada aj da po riti ale vobec to nepomaha , boli ste niektora v podobnej situacii. ako ste to riesili ? co ste povedali mamke , alebo tomu malemu . ?

dionyzka
16. sep 2015

@gabulka15 co som povedala - mamke pravdu, ako to vidim ja, aby sme sa pokusili najst spolocne riesenie. Ak nepomohlo a nenasli sme spolocnu rec s rodicmi, prestala som ich navstevovat.
Mojmu dietatu som vysvetlila, nech sa danu situaciu pokusi najprv sam vyriesit. Teda povedat dietatu, ze sa mu to nepaci, ze ho to boli a nebude sa s nim hrat, ak neprestane. Ak nepomoze pekne, treba sa branit, aby mu takyto ludia neublizili a potom je uz potrebne vyhladat v takomto veku pomoc a povedat to rodicom.
To je cele.

alaguema
16. sep 2015

@gabulka15 ako dôjde k tomu, že je chalan agresívny ak sa hrá sám? To len tak všetko nechá a začne tvojho syna biť? Nie je to tak, že tvoj syn dobiedza a ten druhý chce mať pokoj? Lebo v takom prípade pomoc ľahká - vyvsetliť synovi, že treba rešpektovať, ak sa niekto chce hrať sám. Aj on by mal byť schopný v troch rokoch zabaviť sa sólo, ak nemá parťáka do hry.

gabulka15
autor
16. sep 2015

ona trvdi ze to je ich hra -chlapcenska hra , ze to len mi dve tak nafukujeme a zvelicujeme . co mi pride uplne divne , lebo moj syn nikdy deti nebil ani nestuchal nap. do zeleznej brany kde bol jeden klinec a ten mojmu synovi buchol do hlavy a ucha . proste som rada ze sa zahraju a su seberovny ale toto znasat nebudem . budem musiet to riesit s mamku aj ked viem ze sa jej to nepaci .

marionmarion
16. sep 2015

prestala by som to silit a svojmu synovi by som nasla ine dieta s ktorym sa budu vediet pekne spolu zahrat. Urcite by som sa nestykala s niekym, kto mojmu dietatu ublizuje, je uplne jedno ze ste rodina, nenechala by som si dieta otlkat. Ten starsi chalan evidentne aj tak nema zaujem sa s tvojim synom hrat, tak na co to silis?

gabulka15
autor
16. sep 2015

@alaguema on ma este sestru 2r. aj jej robi tak zle .tak ako myslim ze je troska blbe ked pridu knam zobere si vsetky naj hracky a nepusti nikoho knim a ked niekto narusi jeho zonu tak je agresivny .

gabulka15
autor
16. sep 2015

@marionmarion starsi je moj syn

gabulka15
autor
16. sep 2015

sme v zahranicii a som rada ze ma seberovneho a este aj slovaka , no ale budem asi redukovat navstevi u nich . len oni zvyknu aj knam dost casto chodit .

gabulka15
autor
16. sep 2015

vcera som bola taka nahnevana , ze mi bola az do placu . ☹

marionmarion
16. sep 2015

@gabulka15 je uplne nepodstatne kto je starsi. Keby niekto bil moje dieta a evidentne sa s nim nechcel hrat, tak by som syna uz nikdy k nemu nezobrala. Ja nechapem co vlastne riesis? Na co s nim vobec tam chodis, ked z toho tvoje dieta ma akurat tak par buchnatov a ziaden pekny zazitok ?

gabulka15
autor
16. sep 2015

tak zasa nehovorim ze sa aj pekne nezahraju , len vzdy -kazdy navstevu sa stane nieco .

alaguema
16. sep 2015

@gabulka15 cudzie dieťa nevychováš, máš v réžii výchovu toho svojho. Vyvsetliť mu ako sa má v takej situácii správať. Keď k nám prišlo dieťa, ktoré si uzurpovalo hračky našich detí iba pre seba, povedala som im, nech ho nechajú, veď hračky tu ostanú, môžu sa s nimi hrať kedykoľvek, treba byť zdvorilý hostiteľ 😉 Ak sa niektoré dietko chovalo totálne zle, obmedzila som kontakty na minimum, aj ony stratili o také dieťa záujem. Takže nejak nevidím dôvod na nejaké drámy alebo dokonca slzy hnevu. Nikto vás nenúti tráviť spolu čas.

marionmarion
16. sep 2015

@gabulka15 keby si tak pekne zahrali tak asi nezaklads tuto temu...ja som ti svoj postoj napisala opakovane, viac k tomu nemam co dodat...

pribinak
16. sep 2015

Chlapec zrejme preto agresívne zareagoval, lebo tvoj syn narušil jeho intímnu zónu, niektorým detim to proste vadí, ked je niekto až príliš blízko
Sú to samotari a len tak niekoho k sebe nepustia, radšej sa hrajú sami
A ak tvoj syn proste opakovane narušil tu zónu, tak ten chlapec to proste riešil veku primerane a teda bitkou

Nájdite si iného kamosa a hotovo

gabulka15
autor
16. sep 2015

Tak popravde aj mne sa raz uslo po hlave s metlou.

pribinak
16. sep 2015

@gabulka15 tak obmedz styk na minimum s aj deti sú budu vzácnejšie a skôr sa spolu pohraju a bude medzi nimi menej konfliktov
Vyzerá to tak, ze ste v UK, však tam je mrte Slovákov, proste hľadaj iného parťáka pre syna

gabulka15
autor
16. sep 2015

on ma vo skolke kamaratou dost , ide o to ze sme rodina a mi dospeli si celkom fajn vychadzame .len jednoducho medzi detmi je vzdy neaka roztrzka . budemmusiet asi viac nato upozornovat ako sa sprava .nie byt ticho a len mojho syna odtiahnut .

katarinamarkova
16. sep 2015

@gabulka15 co? nech mu nenadava a nebije ho......ako ma potom chuda dieta vediet ze bit sa nema, ked vidi, ze bitka je normalnym riesenim a vidi to priamo od mamy.
a.....keby som videla ako nejake dieta tlcie moje dieta hlava nehlava, ani trosku by som sa nezamyslala nad tym, ci jeho mamku urazim ci nie a ak viem, ze to dieta bije to moje castejsie.....tak nahucim na dieta - kratko ale riadne a mamicke kratko ale razne vysvetlim nech si dieta vychova, ked to nezvlada nech to riesi s niekym kto ju vlastne dieta nauci zvladat.
zodvihla by som sa, odisla zo slovami, sorry, mam vas rada, ale otlkat svoje dieta nenecham.kamoska nekamoska,rodina, nerodina.

gabulka15
autor
16. sep 2015

musim byt razna , potom kedn nato nic nepoviem tak ona si asi mysli ze mne to az tak nevadi alebo co . pritom ona je ucitelka v skolke ..

pufa
16. sep 2015

@gabulka15 mne sa zda, ze mozno jeho mama s nim dostatocne nekomunikuje. to, ze na neho nakrici a da mu po zadku je skor kontraproduktivne. mala by hned zakrocit, zobrat ho prec nech nebije tvojho syna a ked sa ukludni, vysvetlit mu ze tvojho syna to boli, ze takto nebude mat kamaratov, ze k vam nebudu chodit atd atd. a dookola a dookola. hocikedy pocas dna aj ked su doma by sa mali o tom rozpravat. chapem, ze si v situacii, kedy si nemozes len tak dovolit prerusit socialne vazby este k tomu ked je to rodina a dospelaci si rozumiete. skus sa s nou vklude porozpravat, poziadat ju o to, ale urcite nie chvilu po takejto "nakladacke", aby ste sa aj vy nepobili 🙂 drzim palce

gabulka15
autor
16. sep 2015

@pufa ono to je velmi tazke , skor som chcela vediet nazor ako mozno reagovat aby som ju neurazila ale dala najavo ze sa mi to nepaci a uz toho bolo mozno moc .

sardinka333
16. sep 2015

Ja by som kontakt s takým dieťaťom obmedzila, resp. nevyhladavala či si na tom tak zle ze potrebuješ aj nespratne decko pre svojho syna ako kamarata? Len aby tie ,,hefty,, nechytil časom aj tvoj syn.
Ja by so osobne zdrapla ,,to dieta,, za paprču a povedala mu ze u mna doma toto viacej nechcem vidieť - razne, autoritativne, pevným a istým hlasom a bez pardonu.
Mne sa to stalo na jednej detskej oslave - syn bol s jedným chlapcom na trampoline, a zrazu len mama, mama, a vidim ako sa biju...syn mi tvrdil ze ten chlapec ho začal škrtiť a biť a sam ani nevie prečo. Synovi verim lebo on je bojko, sam by so konfliktu nešiel, nezvykne klamat - to skor na moju dceru by som povedala ze je toho schopná niekho začať biť, ale syn je posera. Nakoniec mi dotyčna mamička povedala ze chlapec je autista takže som synovi povedala ze ten chlapec je chory čo ale neospravedlnuje jeho spravanie. Samozrejme ze som už potom zakazala synovi byt v blizkosti toho decka - načo provokovať.
To že dotyčna mamička kriči a da aj po zadku stale neznamená ze ma aj u svojho dieťaťa nejaku autoritu...to dieťa moze byt na krik a capnutie už davno imunne.
Mne je srdečne jedno či sa niekto urazi a či nie...bitky v mojom dome neznesiem, kto ponesie nasledky ked si decka vybiju zuby, ubližia? To už bude neskoro. Takže asertívne ale razne.

ivca82
16. sep 2015

@sardinka333 to že je "decko" autista neospravedlňuje jeho správanie???? To sa nemyslela vážne, však?

ivca82
16. sep 2015

@gabulka15 ak nepomáha rozhovor s jeho mamou, tak naozaj len obmedziť navštevovanie sa. Ale tiež by som ráznejšie zakročila a netolerovala také správanie, či už to je moje dieťa alebo niekoho iného, zvýšim hlas ak sa mi tu začnú deti biť alebo sa urážať.

gabulka15
autor
16. sep 2015

ja zvysim hlas ale na obydvoch a rozdelim ich , ale je zvacsa som vzdy pri nich a hned to ukoncim ked sa nieco zacina len vcera som akurat nebola bola som daleko a uz nic nepomahalo ani krik . doteraz som jej nic nepovedala len vcera somna vyhrklo ze to bolo uz surove . a ona nic . sa hanbila asi . mi hovorila ze vcera aj ucitelku udrel vo skolke tak sa mietol plakal krical ze ju udrel.

sardinka333
16. sep 2015

@ivca82 booože zase dalšia ,,humanistka,, ale len na svoje dieťa, tie druhe ,,musia predsa pochopiť,, ze to ich ,,iné dieťa,, moze ostatné biť kludne hlava nehlava lebo jeho diagnoza ho ospravedlnuje???? Ano zakazala som synovi byt v blizkosti ,,toho decka,, nepotrebujem konflikty s ludmi čo svoje deti nezvladaju nech su ake chcu. Roky som robila s deťmi aj metalne retardovanými a nikdy sme im netolerovali agresivne spravanie a ani ho neospravedlnovali. Bit druhých sa nesmie - či si chorý a či zdravý.

sardinka333
16. sep 2015

@gabulka15 to dieťa ma nejaky hlbši problém - možno nedostatok pozornosti, nejake frustrácie, problémy s autoritou...ked takto reaguje, ťažko povedať prečo je taký aký je. Ked capne aj učitelke tak dam krk na to ze spacifukuje aj svoju maminu...to už povazujem za alarmujuce ked dieťa ,,bije rodičov,, ale zvyčajne su to rodičia vychovne slabí, nedoslední alebo je jeden z rodičov vychovne nezučastnený napr. často otec, pripadne dieťa to spravanie vidi doma.
Ja svojim detom zatial kamaratov nepriamo vyberam - napr. poviem čo keby sme zavolali toho a tamtoho? Samozrejme vzdy navrhnem dieťa o ktorom viem ze je nekonfliktné a da sa s ním fungovat. Osobne nemam problém zobrat ,,cudzie,, deti do ZOO, na kupko, ihrisko či prespavačku a pod. to je už u mna profesionálna deformácia ale zase vyberám si koho si zoberiem na starost vo svojom volnom čase, problémy naozaj nepotrebujem. Samozrejme neda sa deti držať ako v skleniku a v zivote stretnu kde koho ale ak je to možné tak im ponukam tie pozitivnejšie vzory pretoze to s kým sa stretavame nás formuje a ovplyvnuje ako deti tak i dospelých.

ivca82
16. sep 2015

@sardinka333 netvrdím, že je v poriadku nechať biť dieťa hlava-nehlava kýmkoľvek, len ma zarazila tvoj "príklad" práve na autistovi, ktorý je podľa teba, ak som ťa správne pochopila, zodpovedný za svoje správanie. Autizmus nieje výhovorka, ktorú matka použije na to, aby ospravedlnila správanie svojho dieťaťa.

sardinka333
16. sep 2015

@ivca82 za jeho správanie je zodpovedný rodič....ked ten sedi pri kavičke a ,,nerieši,, lebo ved je ,,chorý,, tak pochopte no tak to ee. A žial často sa s tým stretavam - dieťa ma diagnozu tak papier od psychologa mu kryje jeho nevhodné spravanie, ktoré sa vhodnými technikami dá aspon mierniť ak nie uplne odstraniť. Nehovorím ze niektore prejavy nepatria k diagnoze, ale často rodičia si už nevedia rady, rezignuju a snažia sa so svojim dieťaťom len ,,prežiť,, a čakaju bezbrehu toleranciu a potom sa čuduju a su urazení ked im povieme ze škola si nezoberie na starost a zodpovednost dieťa s ADHD a agresivnymi črtami do školy v prirode. Ale to už je samozrejme ina debata.

gabulka15
autor
16. sep 2015

@sardinka333 uplne suhlasim . oni su slusna rodina len problem je v tom ze otec toho maleho sa snim hra tak ze sa akoze biju , valaju sa po sebe na posteli atd stigolia sa atd , jednoducho sa akoze hraju , no aon to potom prenasa na mojho synna , nap on ma sestru 2 rocnu a ked vidim ako jej robi zle on ju vzdy pritlaci silno na brucho s rokou alebo snou zacne triast a ten mali sa uplne trasie on nervu . to ked som videla no stacilo mi .

sardinka333
16. sep 2015

@gabulka15 tak ale prečo to ta mama dovolí? robiť zle sestre? Ako aj moj muž sa s deťmi vala po posteli akože ,,bojuju,, všelijako sa prevaluju, stiskaju....ale nie je to agresivne, nasilnicke.
tažko takto sudiť čo tam v tej rodine je ze prečo ma chlapec take reakcie ake ma...nie je to ale normalne a je to nebezpečne nakolko moze takto ubližiť. Ja mam tiež syna a dceru - u nas je bitkarka dcera vždy ked som videla ze zakerne urobila zle tak išla na ,,kobereček,, neustale sme jej davali na javo ze toto spravanie je zlé a nebudeme to tolerovať. Aj minule čosi pošticovala brata - ten jej to ale vratil kupodivu pretože on len pišti poväčšinou, nevrati to ale tento krát som videla ze to malo učinok že jej to vratil - aspon zažila na vlastnej kozi ze šticovanie bolí a je neprijemne.