Čo radia logopédia, aby dieťa začalo rozprávať?

mia661
16. jan 2025

Ahoj maminky, vedeli by ste mi odporučiť nejaké knihy, články, ktoré vedú k tomu, aby mi dieťa začalo rozprávať? Má skoro 19 mesiacov moja dcérka a ešte stále hovorí trojhlaskovo. Nepovie mama, tata, ale mamama, tatata…. Jedine čo vie najlepšie povedať je mňam. Ako najlepšie motivovať, aby začala rozprávať? Máme Kubko knihu, veľmi sa jej páči, denne aj 5x si ju pozrieme, ja jej všetko čítam, ukazujem, ale moc nechce opakovať. Iba si ide svojou hatlaninou. Zvieratká niektoré vie napodobňovať, no tiež by som povedala, že všetko na jedno kopyto ako keď chcem, aby povedala ako robí mačička, tak ona že mňam aj na to 😀 Viem, že je ešte malá na nejakú logopedičku, len sme doma a veľa sa jej venujem, tak si rada vypočujem mamky, že čo im pomohlo.

pribinak
16. jan 2025

Má 19 mesiacov!!!! Čo od nej chceš? Aby recitovala Hviezdoslava?
Tá hatlanina presne prislúcha tomuto veku

Rovno čo robíš, že spolu Čítate knižky, ukazujes jej zvieratá, chodiť von a pomenovavat predmety

To je celé, chce to čas a hlavne tvoju trpezlivosť

zojanka
16. jan 2025

@mia661 Ak chceš nájdi si na nete "Kniha o detskej reči" a prečítaj si. Nájdeš ju aj v pdf.

simca06022011
16. jan 2025

a co na to detska lekarka? za mna len rozpravat a rozpravat, pytat sa... vonku si ukazovat. Pamatam sa,ze ma huba bolela ked som bola s malou doma.. v kuse sme kvakali. Knizky aj zmenit. Inak su deti, co rozpravaju neskor, aj neskor ako tvoja.. cize je to take indivindi. V tomto veku moja uz mala za sebou aj navsetvu jasiel, predtym sa s detmi hravala, cize aj tam bol stimul, ze s detmi sa treba aj dohovorit sem tam :DD

pe_mi
16. jan 2025

@mia661 reč je úzko spätá s jemnou motorikou.tu by som posilnila.goralky navliekať, otvárať zatvárať zipsy, vrchnáky zaťahovať ,odťahovať, prevliekanie šnúrok, v kuchyni pomáhať-ked je menšie dieťa ,trochu múky nasypať na kuchynskú linku a nech si do nej kreslí prstami, plastelína , hádzať peniažky do šporkasy,podporovať v kreslení, maľovaní.
Všetky také mravenčie roboty,čo všetky prsty sa zapoja