icon

Čo sa stane, keď nedávam dieťaťu Vigantol?

jerrynus
4. dec 2017

Ahojte co sa stane ak nedavam malej vigantol? Je to zle? Lebo jej je z toho zle. Dakujem

Strana
z2
lavieenrose
4. dec 2017

@marlenka222 o com tocis ? v kazdom umelom mlieku co som drzala v ruke bol vitamin D aj zelezo aj C aj milion inych vitaminov .....

anjelicek26
4. dec 2017

Bohuzial clovek do deti nevidi... niektorym sa vstrebava D-ko uzasne a netreba im ho doplnat takmer vobec - inym teda veru ano a to celu zimu kazdorocne ci dieta, ci skolak, ci pubertiak, ci dospelak... ak dieta po d-ku vresti a ma krce, tak ho dava clovek vela... Vigantol je navyse silnejsi ako jamieson. Logicky teda preto "horsie" znasany pri rovnakom davkovani. Matika nepusti. Navyse si vezmite, ze su lekari, co daju 3 kvapky novorodencovi, co je v podstate davka 3 rocneho dietata... to nemoze fungovat... neviem, aky v tom maju "system"... ked sa ma davat 1 kvapka na 5kg vahy... Ja davam vsetkym detom a aj nam dospelym od polky oktobra do polky marca. Su dni, kedy zabudnem, ale je ich malo.

marlenka222
4. dec 2017

@lavieenrose A doktorka ktora vie o tom ze je dieta na nutrilone ti vyrazne povedala nedavat ziadnu inu formu vit.D lebo.v mlieku jej ma dost ano? Hmmmm tak to potom asi aj z tela matky ide dost vitaminu D a vlastne na co mame lekarov a vit D?

evittam
4. dec 2017

@marlenka222 Ja ti napíšem jedine. Nikdy som svojim deťom nedávala Vigantol ani nejak extra umelé vitamíny. Dcko dávam Swanson jedine v zimných mesiacoch a potom este čisty vit.C. Deti mam zdravé a nic im nechyba. Syn bol naposledy chory ked mal pol roka (bude mat 10) dcérka este vobec chora nebola (bude mat 4).😉

lavieenrose
4. dec 2017

@marlenka222 mne nikto nic nepovedal lebo moje dieta nebolo na nutrilone ani na vigantole ..ak by tam nemalo dieta dostatok vit d tak asi nema ani dostatok inych vitaminov nie? preco by to komplikovali ze zeleza dame dennu davku ale dcka nesmiemie..lebo je tu vigantol?

marlenka222
4. dec 2017

@evittam ale ja netvrdim ze davat umele, davat take ktore mu vyhovuje ale davat lebo proste dieta potrebu prijimania ma. Vigantol po tych skusebostiach co mam,na predpis, hadzem akurat listok od doktorky do kosa. Ale nech mi nik netvrdi ze v mlieku bum baaaaac sa najde dostatok vsetkeho. Tak co su potom lekari na hlavu padnuti? Ved ked je v mlieku a su si vedomi ze dieta prijima uz, co ho predavkuju? Rozumiem tomu, ze niekto ho potrebuje menej a niekto viac ale na to su tie krvne testy na vsetky vitaminy nielen na D. Nie to ak sa ma snazi niekto presvedcit ze v mat.mlieku je D a matkine telo prpdukuje dost aj pre matku aj pre dieta. Na co kojace matky potom riesia ako dat D?

anjelicek26
4. dec 2017

@lavieenrose neviem, ci sa to da takto lahko rozratavat, ked deti piju rozne mnozstva UM pri roznej vahe a aj ked zacnu prikrmy - velmi pomer mlieko/strava klesa - u niektorych... aj zalezi, ci je leto/zima... nemali by byt letne deti na umelom mlieku potom D-ko predavkovane a mat krce dokola?

Ja pisem len za seba, syn ma chronicky nedostatok vitaminu D, komplet mu to poklesne, ked nedavame, prisli sme na to nahodou, kazili sa mu zuby... zle vstrebaval vapnik... chybalo dko... preto radsej asi pridat viac, ako menej... asi...

evittam
4. dec 2017

@marlenka222 Neviem. Ja ako dojčiaca matka som neriesila ako dať vit.D.

lavieenrose
4. dec 2017

@anjelicek26 vies ty vobec aka je smrtelna davka vitaminu D? co splietas s predavkovanim ? predavkovanie je smrt...ja si myslim ze dieta na prikrmoch ma vitamin D aj v mliecnych vyrobkoch...lebo sa viaze na tuky ;) a este aj k1 je dolezite aj to kvapkas ? ja si myslim ze deti neboli brusko z vit d ale z toho naviazania na tej olej

ovrl
4. dec 2017

Ktore ste tu pisali ze vase deti mali po Vigantole krce - ako ste zistili ze to prave z toho?
U mojho nic take nepozorujem; akurat ked sa potrebuje vykakat tak vtedy kope nozickami a skruca sa, ale pripada mi to normalne... Vigantol mu zvyknem davat vecer pri poslednom kojeni pred dlhsim spankom (ma 2,5m), normalne na lyzicke s trochou mlieka ako odporucala lekarka. V poslednej dobe ked mu pocas kojenia odtiahnem prsnik a dam liek na lyzicke tak hned zacne nespokojne plakat, az kym nedostane prsnik spat - no z toho co som Vigantol ochutnala tak to asi nebude tym ze by mu chut bola neprijemna (podla mna nema ziadnu), skor tym ze sa mu proste nepaci dostavat mlieko na lyzicke... si myslim. Zaujimalo by ma, ake to bude ked zacnem davat prikrmy lyzickou - dovtedy je este dost casu, to si medzitym nejako na lyzicku zvykne, alebo tie prve krmenia proste budu boj? (sorry za offtopic s touto otazkou🙂

lavieenrose
4. dec 2017

@ovrl plac lbo si mu vzala jho cicicek🙈 nie koli lyzicke

katrin21
4. dec 2017

@jerrynus vitamin D je zodpovedny za chod celej imunity, hustotu a pevnost kosti, kostnatienie primerane veku.. vsetko ...vela deti mavalo rachitidu, krivicu, preto sa kedysi zacal podavat....ale hlavne kto je casto chory na casto nedostatok vitaminu D, rovnako onko pacienti... Takze ak ho dietatu nedavas, aspon od jesene do jari tak ho velmi ochudobnujes o dolezity vitamin..
Skus aspon iny typ D, ak ti vigantol nevyhovuje, ale davaj ...

jerrynus
autor
4. dec 2017

@marlenka222 to mas pravdu a tak zacnem jej to davat a treba to davat v rovnaký cas ? Ci hocikedy cez den ?

katrin21
4. dec 2017

inak co sa tyka detskych kolik... ja som citala prave nedavno, ze koliky suvisia s nervovym systemom dietata.. mozete robit co chcete.... dieta tak spracovava rozne vzruchy a sttres a kadeco a ked je toho vela, prejavi sa to cez traviaci system dietata...
a vobec sa tomu necudujem, ved aj dospely mava zaludocnu nervozitu a pod... alebo ho prezenie, ked zaziva stresy.... takze.. je to tak
vigantol s tym nic nema

lavieenrose
4. dec 2017

@katrin21 ako vysvetlis ze babatkam ktore nebrali vigantol po predchadzajucich tazkostiach sa ulavilo ? nemas ziadny argument a navyse kolika je v ten isty cas trva zvacsa tri hodiny ...mamina dala rano vigantol..bolo zle ..dala na obed bolo zle...dala vecer bolo zle...toto nieje kolika...

lavieenrose
4. dec 2017

@katrin21 a asi si nikdy nevidela pribalovy letak kde je uvedene ze krce v bruchu silu neziaduci ucinok...farma vedci pocas skumania nu si to tiez vymysleli😂

monika2012
Odpoveď bola odstránená
katrin21
4. dec 2017

@lavieenrose kolika trva tolko a preto vecer, ako som pisala... po celom dni 🙂 prave preto vecer
vigantol je v oleji.. niektorym detom moze vadit, ak sa poda bez mlieka.. preto je to aj v letaku
Ja nevravim, ze par detom moze vigantol skodit... OK.. ja vravim, ze D vit ako tak je exttremne dolezity a nettreba hnewd kazdu koliku zvalovat na vigantol

evelin14
4. dec 2017

Aj mi sme mali krče od Vigantol. A ja môžem tvrdiť na 100% že od toho. Skúsili sme dať ráno, cez deň, večer, pred papaním po papaní a výsledok vždy to isté: za 15min krče. Prestali sme s tým a mali sme pokoj. Ale namiesto toho sme užívali inú značku. Odporúčam vitD nevyradiť! Pri druhej dcérke som to zanesbávala a mali sme problémy s kosťami, chrupavkami, imunitou a aj pri kontrole na reflux cez usg nám zistila gastroenterologička(to sa nepýtajte ako,netuším) že má nedostatok vitD.

lavieenrose
4. dec 2017

@katrin21 moje dieta nebralo v zivote vigantol a koliku malo..takze mne polednej mozes vysvetlovat preco je kolika...ak vigantol vysadis a dieta nema bolesti brucha nieje o com ;)

klaudia163
4. dec 2017

Otázka odveci, ale keď sa tu už rieši vitamín D, do koľkých týždňov, mesiacov je vhodné spotrebovať od otvorenia vitamín D od Jameson? 🙂🙃

lavieenrose
4. dec 2017

@klaudia163 asi exp je to olej

zormax
4. dec 2017

My sme mali super pediatricku, co sa zaoberala aj prirodnou liecbou a aj ta nam odporucala brat vitamin D (zo zaciatku aj vit. K, lebo kym sa babatku nevytvori crevna mikroflora, ktora vit K tvori, nema ho dostatok). Hned nam ale odporucala brat vit. D Jamieson alebo Swanson, lebo Vigantol na predpis je synteticky a mava silne neziaduce ucinky. Davali sme Jamieson, lebo Swanson sme nevedeli zohnat. Vigantol sme davali do kupela, lebo vraj aj cez kozu sa moze vstrebat, aj ked obmedzene. Ono toho vit. D je aj v materskom aj v umelom mlieku malo a zalezi aj od toho, kolko sa vstrebe (vseobecne ovela menej). Ked som sa pytala dokedy to mame brat, povedala dlhodobo. Beriem ho aj ja, aj cela rodina, hlavne v zime, kazdy lekar ho odporuca.

evelin14
5. dec 2017

@klaudia163
Ja som čítala, že vitD po otvorení mal by stáť v chladničke a to max 1rok. 🙂

sisaka
5. dec 2017

@evelin14 pracujem v lekárni. Ak hociktorý liek, či Vitamin ma byt po otvorení skladovaný v chladničke, tak to výrobca uvedie. Ak to výrobca neuvádza skladovanie je take iste ako u neotvoreneho výrobku.
Ak výrobca neuvádza spotrebu do od otvorenia výrobku, potom je možné používať výrobok do dátumu spotreby alebo do roka od otvorenia, podľa toho, ktorá doba skôr uplynie.

klaudia163
5. dec 2017

@sisaka toto ma zaujímalo, ďakujem. Už nemám žiaden leták ani krabičku od kvapiek, tak som nevedela.....

Strana
z2