Dali (by) ste ročné dieťa do jaslí?

magua
11. feb 2011

AHojte mamicky, chcem sa spytat na vas nazor, ci by ste dali rocne dieta do jasli alebo radsej opatrovatelke??? Potesilo by ma, keby sa ozvala mamina, ktora do jasli dietatko dala... ako si zvykalo?
Dakujem za vsetky vase nazory...

latvia
11. feb 2011

zalezi od toho ake su jasle a aka opatrovatelka....kebyze je opatrovatelka ako med a poznam ju dobre (viem ze by sa dietatu venovala a netrieskala ho potajme)tak zvolim opatrovatelku aspon na pol roka, potom jasle....ak by boli dobre jasle s milym laskavym a ochotnym personalom, ktory by sa detom plne venoval tak by som dala do jasli.

syslica
11. feb 2011

Ahoj, snáď sa ozve aj niekto, kto to skúsil a poradí ti fundovanejšie. Ja by som volila Tamarkinu babičku, alebo niekoho z rodiny (ak sa dá), kvôli priamej vzťahovej väzbe. Ak nie, tak radšej opatrovateľku, ktorá by sa ideálne venovala len Tamarke, nie ešte dvom-trom ďalším - ročné dieťa potrebuje maximum kontaktu a niekoho, komu môže dôverovať, na koho sa môže naviazať, a to jasle - aspoň podľa mňa - nespĺňajú.

kvojtanikova
11. feb 2011

moj syncek bol v statnych jasliach od 17 mesiacov, znasal to velmi dobre. bez problemov, vela sa tam naucil a stale mame vyborny vztah medzi sebou, neodcudzil sa mi ani nic podobne. ale 1rocne dieta moze byt celkom ine, predsa len je to skoro pol roka rozdiel. skusila by som tiez este na pol roka niekoho z rodiny alebo opatrovatelku a potom do jasli.

evickapooh
11. feb 2011

suhlasim so syslica radsej opatrovatelka-[starsia ci mladsia[- ako jasle

koniarova
11. feb 2011

Ako píše latvia, všetko je to len o ľuďoch. Je jedno kam ho dáš, ten človek čo ho opatruje, sa o neho musí starať ako o vlastné.Ja by som neriešila kam, ale s kým.

nikabrunc
11. feb 2011

ja by som nedala ani 2 ročné, podľa mňa je to veľmi zavčasu, ale chápem aj ak je to kvoli zlej finančnej situácii, inakšie nie, dieťa má byť s matkou pokial to ide čo len trocha, alebo s otcom.

denisenko
11. feb 2011

ahoj....ja sama som mal opatrovatelku ked mal malý 2,5 roka a bolo to fajn....a mám kamarátku, ktorá tiež z pracovných dovodov musela dať dieťa do jaslí niekedy okolo roka....maličká stále plakávala a plakala,a potom neskor plakávala aj v školke....je pravda, že v jasliach je tých detí viac, tak sa nemožu venovať len jednému.....najlepšie je naozaj asi niekto z rodiny, koho pozná.... 😉

lienka1
11. feb 2011

Ahoj, nas maly chodil do sukromnych jasliciek od roka a bolo to uplne v pohode, aj ja som spokojna. Je spolocensky, vela a skoro rozpraval na rozdiel od jeho rovesnikov, ktori su doma. Takze ak ti mozem poradit, nemas sa coho bat.

ani3012
11. feb 2011

záleží hlavne od dieťatka..pokiaľ je spoločenské,živé tak jasle a pokiaľ je utiahnuté,často choré tak potom opatrovateľka

iron
11. feb 2011

Rocne dieta by som dala niekde len v pripade ak by islo o financie, zeby sme nevedeli vyzit. A ci do jasli alebo opatrovatelke, zalezi od dietatka. Niektore miluju deti, takze si myslim ze jasle by mohli byt fajn. Boli by tam s detickami. Ak opatrovatelke zalezi ako by travila s tym dietatkom cas.

mamka_tarabka
11. feb 2011

Ahoj, ja by som nedala..je to este velmi citlivy vek....je este moc malicke, moc krehke...ale chapem, niekedy ina moznost nie je a clovek je nuteny sa vratit do prace. ak nie je k dispozicii babicka, dobre je si najst opatrovatelku...aj mladu kocku, na ktoru dostanes referencie- alebo najlepsie - poznas. ja sama som robila au-pair ako 16 rocna malemu babu (8 mesiacov) a ja aj rodicia boli spokojni a v klude. drzim palce so situaciou a verim, ze vsetko bude ok 🙂

martaniana
11. feb 2011

ja by som tiež nedala...ani dvojročné, jedine svojej mame..ale chápem, ak nemáte na výber..

alexandrah
11. feb 2011

ahoj, ja tiez nie, ale nehram hrdinku, neni som na to tlacena, ale vidim, ako ma moj rocny syn potrebuje viac, ako ked mal pol roka, a tak ... ovela viac ... inak suhlasim uplne s prvym prispevkom od latvie ... urcite by som si vsetko dobre pozrela, ake jasle, kolko deti, ake opatrovatelky, a podobne ... poznam jednu maminu z prahy, co dala rocne dieta do jasli, kde boli iba 3 deti, a vraj v pohode ... takze urcite neodsudzujem, podla mna je to temer rovnake, ako dat rocne dieta na starost starym rodicom, v kazdom pripade, ho dava matka od seba, poznam deti, co mali potom blizsi vztah k babke, alebo tak ... ale to uz je extrem ... (moja kolegyna do nejakych 3 rokov byvala u starych rodicov, a babku volala mama, to by som neprezila ...).

sofia2008
11. feb 2011

mna dali nasi do jasli, ked som mala 10 mesiacov, za tyzden som prestala chodit a dostala taky strach, ze som mala velke problemy chodit este aj do skolky ☹ neviem, v akej si situacii, ale radsej daj babo opatrovatelke..

strociatka
11. feb 2011

ja osobne by som dieta do jasli nikdy nedala, samozrejme, je to o inom, ked nemam vychodisko, ale ak ho mam, nikdy. Mna do jasli dali a skoncila som s diagnozou elektivny mutizmus. Ked som sa mojej kamoske bola pozriet do sukromnych jasli, hned som jej volala, aby maleho od tial okamzite vzala. Oni ho totiz, ked plakal dali do spalnicky, aby nerusil ostatne deti, alebo ked deti, ktore mali platenu hodinu anglictiny a ucili sa v triede - ostatne deti (co na AJ nechodili) museli celu ich hodinu sediet na lavickach v satni a cakat kym neskoncia. Tot moja skusenost. ☹

babulina
11. feb 2011

ja by som volila opatrovatelku v takomto malom veku, a len iba s velmi overenymi referenciami

babatko88
11. feb 2011

ja by som do jaslí dieťa nedala, nikdy, ani keby som nemala na výber, určite je vždy lepšia opatrovateľka... ja osobne však nedám deti nikam, kým môžem, tak budem doma! neuznávam jasle, detičky sú krehké, treba ich ľúbiť a dávať na ne pozor, nikdy nevieš, čo tam robí za ženské...

dulkagabulka
11. feb 2011

deti som do jaslí nedala...sli až do školky..
a boli sme vo velmi zlej finančnej situacii...ale radšej som napr. chodila 5 rokov v jednom kabate a čizmách,predala auto,ale užila som si s detmi naozaj krasne chvile, ich nadherne detstvo...citila som to vtedy tak, že ich nechcem dat preč od seba, že to obdobie do 3 rokov mame byt spolu...a teraz, s odstupom času, považujem svoje rozhodnutie za spravne a keby sa to vratilo, rozhodla by som sa rovnako 🙂
ak ale nemas inu moznost, volila by som dobru opatrovatelku, matersky typ ženy
🙂 🙂

katka888
11. feb 2011

ja osobne opatrovatelkam nedoverujem, vynimkou su zeny, ktore na to maju vzdelanie.
mna caka taketo "rozhodnutie" o rok a pol, ked druhe babo bude mat cez jeden rok. ak to nepojde s babkou / jedna je daleko a pracuje, druha sa stara uz teraz o choreho dedka a chodi este do prace, nevieme co bude o rok dva /, tak zvazujem navstivit nejake jasle, ziskat info, referencie a pod.
neviem , ci by som dala babo strazit nejakej mladej, sama vidim, ako treba striehnut na rocne dieta, a mam obavy, ci by sa tomu dietatu venovala, ako treba. je pravda, ze som robila au-pair a zazila co take mlade "zvladaju" , cest samozrejme vynimkam, lebo vieme, ze niektore au-pair to robia z inych dovodov ako je vztah k malym detickam. aj ked zavisi od referencii, ja zatial nikoho nemam v okoli, co by mal opatrovatelku, takze ani nemam odkial niekoho naozaj overeneho najst.

a este moja skusenost, mame znamu , ktora roky rokuce robi v skolke, ale az teraz ked sme boli u nej na navsteve s mojou 11 mes dcerkou som si vsimla, co znamena mat vzdelanie a skusenosti s detmi.... mala si ju hned oblubila a tie hry co spolu hrali, basnicky, riekanky, hracky co doma mala.... bolo vidiet a citit profesionalitu zo skolky.

andy32
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anulienkalenka
14. máj 2016
Používateľ anulienkalenka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od anulienkalenka.

Tiez aktualne riesime bohuzial doma... Tak by som bbola tiez vdacna za akekolvek rady, tipy, cokolvek co by pomohlo

zabka788
23. máj 2016
Používateľ zabka788 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zabka788.

Ja som dala syna do jasli ked mal kratko pred rokom- nemala som na vyber, a na opatrovatelku sme nemali. Chodil do detskeho kralovstva, mam tam len najlepsiu skusenost, hlavne s ucitelkami, ktore boli mile a starostlive. Niekedy prave kvoli personalu nemaju mamicky dobru skusenost (vidim u skoly teraz bohuzial)

lastovicka01
23. máj 2016

my sme boli v jasliach tyzden ked mal maly 1.5 a ochorwl tak ze bol najblizsi mesiac chory.zohnali sme opatrovatelku a striedali sme sa s nou tatino,starky a ona.maly bol velmi spokojny vo svojom prostredi

kllamarka
23. máj 2016

Moja dcera chodila do sukromnych jasli od 8 mes. Nebola to volba z rozmaru, ale nemali sme na vyber. Bolo to take male zariadenie cca 9 deti v domceku. Dcerka bola velmi spokojna, citila sa v domacom prostredi a bola tam rada, nasla si kamaratov. O deti sa starala majitelka a mala pomocnicky. Takze si k nej spravila uzky vztah a dodnes mala na nu spomina a ma ju rada. A to uz pojde do druhej triedy....
Dalo jej to vela po vychovnej stranke. Neviem si predstavit ake by to bolo keby bola doma len s opatrovatelkou, ale na mojej dcere vidim, ze v danej situacii sme si nemohli vybrat lepsie. Maly kolektiv rovesnikov a domacke prostredie jej maximalne vyhovovalo.
Takze nevidim dovod preco nie jasle...ale treba si vyberat.

mrkvila
26. máj 2016

určite odporúčam jasle, aj od roku , aj skôr..dieťa sa skôr naučí na kolektív a hlavne je medzi seberovnými a nenalepené len na mame...od starších je motivované rýchlejšie sa učiť veci . hlavne aj zdravotne to nebude šok, keď začne riešiť škôlku, bude mať imunitu v kolektíve posilnenú a nebude každú chvíľu chorľavé. uprednostnila som menšie rodinné jasle, menší kolektív od 10-15 detí rodinný dom, záhrada, pôsobí to príjemne. fialôčka je jedna z možností. ale je na každom, toto je moje odporúčanie 😉

henikav
26. máj 2016

Syncek mal super opatrovalky kym sme nenatrafili na sialenu, do oci med, idealna osoba, ktora mi v nepritomnosti takmer zabila dieta. Dcerka sla v 5 mesiacoch do jasli a maximalna spokojnost. Ale treba pocitat s tym ze prvy rok dietata v kolektive bude stale chore kym si vytvori imunitu, aspon nasa bola dost casto chora, ale potom to zrazu ustalo. Takze keby sme mali dalsie ja volim jasle

xclusive
26. máj 2016

Dala som.Od 1 roka.A dala by som znova.Nech si vravi kto chce a co chce...Bol spokojny....je samostatnejsi...Uprimne....ziadna ...ale ,ze ziadna matka...a nech si vravia co chcu...sa dietatu nevenuje plne 8 hodin.....Plne myslim tym,ze sa nevenuje nicomu a nikomu len a len jemu...V jasliach...sa dietatu venuju ....samozrejme je tam viac deti...ale vsetky aktivity su zamerane LEN na deti...nikto pomimo toho neupratuje,nevari,nevybavuje...A teraz pravdu povediac...v dnesnej dobe....sa cudujem zenam ,ktore sa biju do prs,ze oni by dieta do jasli nedali....ved materska bola predsa rok!!!!90% z nas bolo od roka v jasliach....Zijeme....dychame...a milujeme svoje matky!!!

stolvertka
26. máj 2016

Ja som dala najmladsieho do jasliciek ked mal rok a 4 mesiace.Zo zaciatku plakal jak najaty, ale potom si zvykol.Teraz s obrovskym idstupom casu, ten najmladsi mal teraz 30 a sam ma dve deti 🙂, by som to uz nespravila.Ale ako stale hovorim, bola ina doba..🙂..no a dcere som malu varovala od jedneho roka az kym nenastupila v septembri do skolky.Takze ak mate babku, tak dat babke, pripadne opatrovatelke.A k tomu vzdelaniu..nuz poznam aj take "pedagogicky" vzdelane damy, a tie k detom pristupuju ako k cislu v tabulke, a na druhej strane zena, ktora vychovala svoje deti, tak sa na stopro bude vediet naplno venovat aj inemu dietatku..aj ono same vyciti, u koho sa mu paci a u koho nie..🙂..urcite to mnohe poznate aj z vlastnej skusenosti..

ninuuus
26. máj 2016

Starsi syn isiel do mestskych jasiel ako 14 mesacny, mladsi mal 17 mesiacov. Tie su u nas podla ohlasov mamiciek lepsie ako sukromne. Ja som bola velmi spokojna, chlapci tiez. Neplakali, pekne napredovali a ucili sa nove veci aj vdaka odkukavaniu od starsich. Ako 2 rocni sa vedeli prezliect, najest, zahrat. Ci jasle alebo opatrovatelka- to zalezi od pristupu danej pani. Ale detom je najlepsie s inymi detmi. V jasliach sa venuju len detom. Opatrovatelka musi pri dietati aj navarit, upratat, nedajboze nakupit, robi aj ine cinnosti kedy sa nevenuje dietatku naplno.