Deň s ročným dieťaťom
Ahojte, mamy, ktore mate jedno dieta okolo jedneho roku, ako vyzera vas den, kolko sa venujete dietatu, kolko chodite vonku, kedy varite, upratujete, periete, kolko sa dieta zabavi samo. Uvitala by som prispevky mamiciek, ktore okrem partnera nemaju pomoc v domacnosti/s dietatom(ziadna mama, svokra, kamaratka, opatrovatelka).dakujem.
Môj už má síce 2 ale cca rovnaký režim sme mali aj predtým. Vstava o 5:30-6:00, raňajkuje 30minut po zobudení, hneď mu nakrájam ovocie do mištičky a dám mu ho tak aby videl kde je, vyberiem na podložku nejaké hračky, pustím detské pesničky a ja idem variť. O 9 ideme von, kde mi cestou zje desiatu (nejaké pečivo) zaspáva vstava o hodinu a pol, pohrame sa na ihrisku, poprechadzame a ideme na obed je už 12h. Naobeduje sa, opäť dostane hračky a ovocie/zeleninu v mištičke ja upratujem. O 14 prídu staršie deti zo školy, naučím sa s nimi ak potrebujú s niečím pomôcť potom ideme opäť von to je už cca 16:30 a tam sme do18-19. Prídeme domov večera, sprcha a spať o 21:00
Ak prší alebo silno fúka ten čas keď ho vonku kocikujem, tak sa spolu s ním hrám a ide spať neskôr, nakoľko doma mi spí len po 30minut
Zacnem, ze asi nie som standardna gazdina a mam urevane dieta, co este nechodi a moc sa mu nechce inak hybat😃(ma rok a mesiac) rano vstavame spolu medzi 8-9. Ideme do kuchyne, kde nam spravim ranajky a popritom upracem po veceri(mame debilny zvyk nechat bordel vkuchyni kazdy vecer. Obcas mi ranajky pripravi muz ked ide rano prec, tak tie len vezmem do jedalne. Najeme sa, vypijem kavu s deckom v stolicke este. Potom sa hodinku zahrame, alebo ideme von(pustam vysavac a mycku, popripade pracku). Do kociara mu berem desiatu. Ked sa vratime, prehodim pradlo do susicky, alebo ho vyvesiam na dvor. Ak este mam cas, hrame sa, inak ide decko spat a ja bud zvrtnem nieco rChle na obed, alebo vyberiem z chladnicky. Potom oddychujem😃ked sa dieta zobudi, ideme von, alebo sa hrame doma. Muz dojde domov a hraju sa oni, j chystam veceru. Potom vecera, spat chodi az okolo desiatej, takze si davame aj veceru spolu s muzom vsetci. A spat. Ja sa vlastne cely den venujem decku, alebo sebe vacsinou, upratujem a varim hlvne vtedy, ked je muz doma. Alebo to urobi on, uz som upustila od domacich prac nakolko syn furt reve.
@hanaxxx ahoj, mám už síce dieťa čo ma 22 mesiacov ale budem sa snažiť opísať ako to bolo okolo toto 1 roku (manžel chodil na týždňovky, mamina pracuje krátky a dlhy týždeň a svokra býva 160km od nás takže veľa dni sme boli samé) … keď mala okolo tých 12 mesiacov mala ešte dva denne spanky takže sme sa ráno zobudili okolo 5:30 (to jej ostalo doteraz🙈) dali sme si raňajky, obliekli sme sa, trošku sa pohrali a začala som variť obed, mala mi pomáhala (podávala zemiaky na škrabanie alebo len sedela v stoličke a “triedila” oriešky, pozerala čo robím, pripadne stala v učiacej veži alebo som jej v kuchyni rozložila na zem hračky, (v pondelky sme chodili na 9:30 na Babybalance), okolo 10:00-10:30 prišiel čas na prvý spanok čo trval tak 30-45 min (akurát na dovarenie a spratanie hrubého neporiadku ) takže okolo 12:00 sme si dali obed, šli sme von do kočíka asi na hodinku, ona v kočíku spanok sabotovali takže to sme mali prechádzku čisto vyhliadkovú 😅, bola zima takže ani hojdacky či pieskovisko nehrozilo, potom doma okolo 14:30 zaľahla a zas potiahla tak 30-60min, čas pre mňa kedy som si tiež išla ideálne ľahnúť, potom ked sa zobudila okolo 15:30 dostala do misky nejaké ovocičko, pustila som nejaké detské pesnicky, odložila ju hračkami a ja som sa snažila porobiť doma čo treba a priebežne kukať čo robí našťastie ona sa vždy vedela celkom zabaviť, okolo 17:30 dostala večeru a od 18:00 sme mali večerné rituály, nočník, vaňa, pyžamko, rozprávka, mliecko a o 19:00 do postele potom som mala zas čas dorobiť si čo bolo treba alebo si oddýchnuť … niekedy to šlo dobre niekedy to boli dni na nervy ale dali sme to, teraz uz je lepšie lebo manžel uz nechodi na týždňovky takže vždy poobede príde a s malou sa zabaví 🙂 … v decembri budeme mať druhe dieťatko tak to ešte len bude výzva 😅🤞
Náš má rok a pol. Vstáva okolo 8 ráno,cca polhodiny sa váľame v posteli, prebaliť, umyť,ustlať a raňajky. Malý papá cca pol hodiny. Potom mu nakrájam ovocie a do misky chrumky alebo čosi a dostane to do izby na stôl, papá to celý deň. Celkom ho zaujíma umývačka,tak po raňajkách upraceme riad. Potom sa pohráme, okolo 10tej dostáva desiatu. Potom berieme psa na prechádzku cca hodinu-dve, malého vyberám z kočíka ,vždy sa niekde chvíľku pohráme (kamienky, tráva a paličky v lese vedú) prídeme domov chvíľku sa pomotáme medzi hračkami, potom obed a spinkať. Spí cca 2-3hod. Po zobudení zas jedlo (náš malý veľa papá). A zas sa hráme. Máme záhradu ,keď sa dá tak doobeda aj poobede sa malý ešte hraje tam. Manžel chodí okolo pol 5 domov. Berie malého so psom na hodinu vonku. Ja čakám druhé, tak ten čas si nechávam väčšinou na oddych. Ale u nás varenie, vysávanie, umývanie podláh robíme ,keď sme doma obaja. Jeden má malého druhý upratuje. S malým viem umyť riad (na etapy väčšinou, alebo počas obedného spánku, vyprať, poskladať prádlo, utrieť prach). Raz do týždňa chodíme cvičiť ,aby bol v kolektíve, cca dvakrát sa stretávam so susedou raz u nás raz u nich ,aby sa deti pohrali. Často chodíme do obeda na nákupy,sme na dedine ,tak chodíme do mesta,malý má nakupovanie rád (dáva veci do košíka). A večer večera, kúpanie a už len hranie, spať chodí okolo 22h, skôr nezaspal snáď nikdy 🙂 Tak nejako u nás.
Ja pri malom zatial nic neviem spravit, myslim to tak,ze ked chcem navarit pre neho, ci pradlo poskladat, caj si zaliat, tak musi byt stale v ohradke, lebo on nebude pri mne sa hrat, ale chce len stale kolenackovat po byte hore dolu a vsetko skumat.Raz som si chcela fakt len caj zaliat a hovorim si, nemozem byt taka uzkostliva a byt mu stale za zadkom,tak som isla od neho na meter hadam, zalievala som ten caj,on stal pred prackou a pozeral do nej(este nechodi, len sa stavia popri nabytku) a zrazu sa posmykol, nejak ho zvrtlo a spadol rovno na hlavu na dlazbu. Neviem si predstavit,ze by som mala navarit pri nom. Hneva ma,ze ho musim davat do ohradky, ale neviem si predstavit, co by som robila bez nej, bud by som cely den len za nim chodila, alebo by uz mal niekolko urazov.
Ja mám dve deti síce ale jedno ma 1 rok a môj deň vyzerá tak že si kýchnem a už je večer ....
@hanaxxx keď mala moja prvá okolo roka, tiež sa nedalo nič okolo nej spraviť. Tak sme všetko robili spolu. Nakladala so mnou prádlo do práčky, rovnako ho aj vykladala. Keď som pripravovala jedlo, dávala som jej čo bolo poruke 😅 napríklad ožužlať mrkvu, pohrať sa s vareškou. Veľa napodobňovala.
Vidím, že je tu pár pekne rozpísaných dní 🙂
Tak len držím palce, nech si nájdete to svoje. Nebyť tohto coworkingu s malou, nedávala by som to.
Tiež sme boli samé. Manžel na turnusoch.
Čítam ďalej, že ti "uteká". Moju trebalo týmito blbôstkami fakt zaujať. Potom sa už sama tešila k práčke, umývačke.. 🙂
@hanaxxx možno práve tým, že si stále pri ňom, tak sa nenaučil padať. Takéto pády na hlavu majú keď sa začínajú stavať. Ročné už má pády natrénované a keď sa pritrafí, tak s gráciou na zadok alebo na kolená 🙂
Možno by pomohla vežička? Aby bol pri tebe, sledoval ťa, dáš mu niečo rozbordeliť po linke, porozprávaš, zaspievaš... Moja tak chvíľu vydrží, potom ide po svojom, ale mám ju v zornom poli, keď už vymýšľa, tak zase niečo iné. Aj do ohrádky ide na chvíľu, pýta sa tam, lebo sú tam príťažlivé hračky 🙂 ešte ti môže aj "pomáhať", u nás je top vykladanie umývačky a podávanie prádla.
A inak teda chodíme von, občas skladáme, čítame, plávanie, cvičenie.
@hanaxxx moja bude mať 11. Muž mi robieva 24ky a mama sa pritrafí 2x do mesiaca. Ale zákonite malá vtedy chce len mňa.
Keď má muž voľno, má malú a ja varím a upratujem.
Bežné denné upratovanie robím s malou. Ja by som nevedela ráno vstať do bordelu 🙈
A tiež keď niečo lašuje a skončí, hneď upratujem. Aj jej hovorím, že najprv upraceme a potom môžeme ísť na novú misiu.
Snažím sa ju zapájať do všetkého čo robím. Sama mi začala podávať prádlo keď vešiam a niektoré veci smeruje na miesto kam patria.
Ohrádku nemám, nechávam jej voľnosť. Predtým som jej kryla chrbát a zasiahla až keď som videla, že by to bolo škaredé. Teraz jej nestojím za ritkou. Všetky podľa mňa nebezpečné veci som odstránila a ostatok je "život". Ale ona sa sama učila asi 2 týždne padať na riť a teraz padá ako profík 😂 Hlavu si šetrí..
Tiež hľadám balans, aby som sa nezbláznila, domácnosť fungovala, dieťa prosperovalo a žilo..
Tak napr dnes? Ale ja mam dvojicky, ak nevadi. Vstali sme 6.45, pokecali si do 7.15 v postielkach,, dala som si s mackou kavu v kresle, dcera trojrocna sa zatial zobudila, s manzelom sme vsetkym zatial spravili ranajky a jej desiatu do skolky, on potom palkoval do roboty na cely den, odviezla som dceru do skolky s dvojickami, prisli sme naspat, pohrali sme sa v obyvacke, umyla som riad po ranajkach, poskypovali sme s rodinou (zijem v UK), povysavali so mnou, potom som ich dala do nosica a sli sme sa prejst do mesta a na plaz, kupila som si kavu, to je taky moj cas, lebo su ticho, ked ich nosim 😂 dosli sme naspat po hodke cca, pohrali sme sa trochu, porobila som par veci, isli spat na 2,5h, obed, potom par obchodov pobehali kvoli jesennym bundam pre nich, potom pre dceru do skolky, potom manzel dosiel domov, vecera, spat, sedem hodin vecer 👌 dneska som nevarila, lebo je zo vcera. 😄 tesim sa na zajtra, som s deckami len rano, dcera trojrocna je doma tiez, ale poobede idem do roboty ja 😂👌👌

@hanaxxx ja uz mam velke deti, ale pred takmer 20-timi rokmi som mala rocne dieta a bola som nan vacsinou sama, lebo ziadna mama, ziadna svokra a manzel vacsinou v praci. Chodili sme 2-krat denne von, varila som zvycajne vecer na dalsi den a upratovala som priebezne, vacsie upratovanie cez vikend, ked isiel s dceou von manzel. A teda dcere som sa venovala hodne, akurat vyspat som ju nechala. Sama sa v takom veku velmi nezahrala, to sa dalo akurat tak stihnut zachod, aj tam bola niekedy so mnou.