Deti samé na ihrisko za bytovkou - bezpečnosť verzus zábava
Ahojte, len pre inf. púšťate deti samé von za bytovku na ihrisko? Vek 8,6,5 Ďakujem.
8 rocneho som az tento rok, pred letom, zacala pustat do vnutrobloku (do kocky) so spoluziakmi.. po mesiaci im to prestalo stacit, ze sa chcu hravat aj v inych "kockach".. trvalo dalsi mesiac, kym sme mu to s obavami dovolili, kedze prechody.. teraz uz s nimi brazdi komplet cele sidliako, alebo sa sam zobere a na kolobezke sa premava..
No pravidelne mu pripominam co moze/nemoze, ako ma reagovat, ked ho niekto cudzi oslovi a zacne byt moc priatelsky alebo ho lakat/nukat
@mahony6 tak neviem ja mám 35 rokov tiež ma naši nepustali . Jasne na 6 rokov kľudne nech idú aj do mesta sami šak čo už od teraz ich budem nechávať byť len snami .
@parvinka0001 divne ja som v centre mesta chodievala sama do a zo školy,cez cestu,kluc na krku a pekne som si išla.
Syn 8.5 roka chodí von so spolužiakmi sám na ihrisko hrávať sa, z balkóna ho ale vidím, chodia spolu aj na zmrzlinu blízko ( žiadna veľká cesta tam nie je). Má na ruke hodinky, keď niečo potrebuje zavolá mi alebo zakričí. Keď mal 5 - 6 rokov, samozrejme sám po ihriskách nechodil a obdivujem všetky mamičky, čo také malé deti samé púšťajú a neboja sa o nich. Ja si teda neviem predstaviť, že by som pustila 5 ročného škôlkára von samého ani náhodou a asi som tak malé dieťa ani vonku bez rodičov ešte nevidela v našom okolí teda.
8 rocny chodí pred dom sa hrávať s kamarátkami. Už bol aj v obchode sám si kúpiť sladkosti. Aj do skoly chodi sam ako mnohí jeho spolužiaci. Moju 4 ročnú samozrejme nepustím samu. Bývame v meste nemáme tu ihrisko. Na detské ihrisko chodíme všetci celá rodina, niekedy aj so susedmi. Inak chodia sa hrať k susedom na dvor.
Suseda ta nemá problém pustiť 4 ročnú s 2 ročnou von samé. Odvážna je.
@123andy123 4 a 2? Samé? Odpadla som....
@bluka2 ty ale nežiješ na Slovensku, nie? Mne tiež dieťa chodí od 1. ročníka do školy bicyklom alebo kolobežkou - ale teda správanie šoférov je tu niekde úplne inde ako na SK. Keď vidím, ako sa na Slovensku niektorí rodičia boja pustiť z dohľadu pomaly pubertiaka, chytám sa za hlavu. Objektívne ale jediná naozaj nebezpečná vec na SK je doprava - to je katastrofa.
@annm81 to mas pravdu, nezijem na SK.
Hovorila som o Nemecku.
A ano, su krajiny kde nepustam samu von ani 10 rocnu, napriklad v Mali, kde sme stravili poslednych 8 mesiacov. Ale nie kvoli premavke, ktora je tam podstatne horsia ako na Slovensku. Tam aj 5 rocne deti chodia cez cesty bez prechodov, auta, motorky, 2 milionove mesto, asi si to vies predstavit. Tam proste nie nemozu ist sami do skoly, lebo je to daleko a okolo domu nie je NIC: ziadne pesie zony, ihriska alebo hocico v ich zaujme. Ale ok, nejdem do detailov, nepustila by som ich zrejme ani keby tam nieco take bolo. Hocijaku europsku premavku si myslim, ze moze dieta zvladnut. Mozno mame ine meritko, mne sa premavka aj v juznej Europe, v Tunise a Maroku zda civilizovana. Na Slovensku posudim tento tyzden, ako to pokrocilo, uz som tam nebola rok 😀
Toto vam zavidim ludia ze zijete v tak bezpecnej krajine. Tu skola nepusti dieta same domov kym nema 11 rokov. Dovtedy musi prist a odist s rodicom, alebo starsim surodencom. A rodicia ani nenechavaju deti sa hrat vonku. Vozia ich na kruzky a sporty az kym nemaju 16 kedy sa zacnu vozit sami.
Toto vam zavidim ludia ze zijete v tak bezpecnej krajine. Tu skola nepusti dieta same domov kym nema 11 rokov. Dovtedy musi prist a odist s rodicom, alebo starsim surodencom. A rodicia ani nenechavaju deti sa hrat vonku. Vozia ich na kruzky a sporty az kym nemaju 16 kedy sa zacnu vozit sami.
@andreatytler prepac,ak sa opytam mozno od veci,ale ak dobre citam,zijes v kanade.tu krajinu som stale povazovala,za velmi bezpecnu.teraz pises,ze nieje.kvoli comu by si to tak zhodnotila prosim ta?kludne aj do spravy ak nechces rozpisovat sem.dakujem 🙂
8 rocny chodí pred dom sa hrávať s kamarátkami. Už bol aj v obchode sám si kúpiť sladkosti. Aj do skoly chodi sam ako mnohí jeho spolužiaci. Moju 4 ročnú samozrejme nepustím samu. Bývame v meste nemáme tu ihrisko. Na detské ihrisko chodíme všetci celá rodina, niekedy aj so susedmi. Inak chodia sa hrať k susedom na dvor.
Suseda ta nemá problém pustiť 4 ročnú s 2 ročnou von samé. Odvážna je.
@123andy123 to nie je odvaha,to je hlupost,nezodpovednost...
@lienka9 V Kanade som žila a je to extrémne bezpečná krajina. @andreatytler má pravdu v tom, že deti tam samé na ulici nestretneš (vlastne okrem parkov, ihrísk a škôl ich stretávaš všeobecne málo). Ten rozdiel keď cestuješ medzi Kanadou a Európou, kde sú deti všade, ti okamžite udrie do očí. Ale Andrea, nemáš nám čo závidieť. Ten rozdiel nie je v objektívnej bezpečnosti. Je to len v subjektívnom vnímaní ľudí. Američania sú strašne posadnutí predstavou, že ich dieťa bude unesené. V skutočnosti to, čo sa v Kanade tvojmu dieťaťu najpravdepodobnejšie stane ak ho pustíš samého na ulicu je to, že ho každý okoloidúci zastaví s otázkou prečo je sám. A polovica z nich zavolá políciu aj keď im dieťa povie že sa len hrá kúsok od domu a rodičia o tom vedia.
8,5 ročná chodí pred nás na ihrisko aj s kamarátmi 7-10r 🙂
@tehsim tak my sme chodili od 6 rokov sami za blok a s nami súrodenci starší. Staršie deti dávali pozor na mladšie. Teraz už neviem, či je toto možné. Viem, že boli vtedy úrazy aj vážne, ale možno rovnako ako teraz. Vtedy najviac úrazov bolo na preliezkach a kolotočoch. No nie nejako extrémne. Deti majú pud sebazáchovy a mäkké kosti. Najhorsie na sídlisku čo spomínam bolo vypichnuté oko, utopený chlapec lebo ho niekto podržal pod vodou a rodičia tam neboli a rozbité hlavy kameňmi to bolo bežné, ale nie vážne. Raz asfaltovali chodník blbci nechali horúci asfalt bez označenia a pások, to vtedy nebolo a malé dievčatko možno 3-4 ročne tam vbehlo aj s kovovou formičku v ruke. Otec ju nedobehol. Spadla a plakala, sandálky ostali prilepené. Formička ostala v tom asfalte 30 rokov. Také veci sa stávajú. Aj keď bol rodič s ňou.
Ano pustam odkedy chodi do skoly.skolkara by som nepustila sameho.
Ja síce nemám také veľké dieťa, ale sused má dvoch chlapcov - 6 a 7r, hrávajú sa tu sami, kopú si loptu a pod. Sused býva na treťom poschodí. Z bezpečnostných dôvodov si dávajú konár medzi dvere, ak by sa im nejaká partia ľudí nepáčila, nech hneď idú dnu. Myslím, že to vymysleli super, chlapci sú šikovní, samostatní. Ja si pamätám, keď sme boli deti, tiež sme chodili takto von už sami v tomto veku. Ale vtedy sme boli ako partia deti, bolo nás vždy viac..
@lienka9 V Kanade som žila a je to extrémne bezpečná krajina. @andreatytler má pravdu v tom, že deti tam samé na ulici nestretneš (vlastne okrem parkov, ihrísk a škôl ich stretávaš všeobecne málo). Ten rozdiel keď cestuješ medzi Kanadou a Európou, kde sú deti všade, ti okamžite udrie do očí. Ale Andrea, nemáš nám čo závidieť. Ten rozdiel nie je v objektívnej bezpečnosti. Je to len v subjektívnom vnímaní ľudí. Američania sú strašne posadnutí predstavou, že ich dieťa bude unesené. V skutočnosti to, čo sa v Kanade tvojmu dieťaťu najpravdepodobnejšie stane ak ho pustíš samého na ulicu je to, že ho každý okoloidúci zastaví s otázkou prečo je sám. A polovica z nich zavolá políciu aj keď im dieťa povie že sa len hrá kúsok od domu a rodičia o tom vedia.
@lienka9 Na jednej strane je tu kladeny obrovsky doraz na bezpecnost. Napriklad rano ked idu deti do skoly su na kazdom prechode pre chodcov sprievodcovia, ktori pomahaju detom prejst bezpecne a potom poobede ked je koniec skoly. Ked skolsky autobus zastavi aby deti nastupili/vystupili, tak musi zastavit cela premavka v oboch smeroch. Do bazena ta nepustia bez sprievodu, alebo musis dokazat ze preplavas bazen a kopa inych, ale ako vravi @annm81 deti sa vonku proste hraju velmi malo, len tak neorganizovane. Ked bol moj muz dieta pred 50 rokmi bolo to take iste ako na Slovensku. Ako 6 rocny s kamartmi chodil metrom na druhy koniec Toronta k jazeru. Ale teraz je tu prilis vela uchylakov a nasilnikov.
@annm81 Nemyslim si ze je ten pocit bezpecia len objektivny. Nesledujem spravy na Slovensku. Kolko krat pocujes v spravach ze bolo dieta obtazovane, znasilnene, pokus o unos? Tu sa to veru deje. Minuly rok som dostala email zo skoly ze dieta oslovil cudzi clovek ako islo do skoly a volal ho do auta. Dieta neslo a povedalo o tom ucitelovi ked prislo do skoly. Muselo to byt starsie dieta kedze islo same a asi islo neskor, ale stale mladsie ako 14 a vobec ta predstava ze tento uchyl bol na nasej ulici ma velmi znepokojila. A to nie je len tym ze je to velkomesto. Aj v malych komunitach je toto nebezpecenstvo.
Ja ked citam o tom ako zeny pisu ze vidia na deti z balkona, tak len uvazujem ze co im to akoze pomoze? Ak niekto dieta schmatne, hodi do auta, alebo vobec mu zacne robit nieco zle, tak ona nema sancu urobit vela z toho balkona, len sa spoliehat na to ze tam dole bude niekto kto ju bude pocut kricat a pomoze dietatu. Viem ze pred tym panelakom je zdy vela dospelych, takze ono to moze fungovat. Ak by tam bola len skupinka 6-8 rocnych deti, tak neviem ci ten balkon bol dobry napad.
@lienka9 Na jednej strane je tu kladeny obrovsky doraz na bezpecnost. Napriklad rano ked idu deti do skoly su na kazdom prechode pre chodcov sprievodcovia, ktori pomahaju detom prejst bezpecne a potom poobede ked je koniec skoly. Ked skolsky autobus zastavi aby deti nastupili/vystupili, tak musi zastavit cela premavka v oboch smeroch. Do bazena ta nepustia bez sprievodu, alebo musis dokazat ze preplavas bazen a kopa inych, ale ako vravi @annm81 deti sa vonku proste hraju velmi malo, len tak neorganizovane. Ked bol moj muz dieta pred 50 rokmi bolo to take iste ako na Slovensku. Ako 6 rocny s kamartmi chodil metrom na druhy koniec Toronta k jazeru. Ale teraz je tu prilis vela uchylakov a nasilnikov.
@annm81 Nemyslim si ze je ten pocit bezpecia len objektivny. Nesledujem spravy na Slovensku. Kolko krat pocujes v spravach ze bolo dieta obtazovane, znasilnene, pokus o unos? Tu sa to veru deje. Minuly rok som dostala email zo skoly ze dieta oslovil cudzi clovek ako islo do skoly a volal ho do auta. Dieta neslo a povedalo o tom ucitelovi ked prislo do skoly. Muselo to byt starsie dieta kedze islo same a asi islo neskor, ale stale mladsie ako 14 a vobec ta predstava ze tento uchyl bol na nasej ulici ma velmi znepokojila. A to nie je len tym ze je to velkomesto. Aj v malych komunitach je toto nebezpecenstvo.
Ja ked citam o tom ako zeny pisu ze vidia na deti z balkona, tak len uvazujem ze co im to akoze pomoze? Ak niekto dieta schmatne, hodi do auta, alebo vobec mu zacne robit nieco zle, tak ona nema sancu urobit vela z toho balkona, len sa spoliehat na to ze tam dole bude niekto kto ju bude pocut kricat a pomoze dietatu. Viem ze pred tym panelakom je zdy vela dospelych, takze ono to moze fungovat. Ak by tam bola len skupinka 6-8 rocnych deti, tak neviem ci ten balkon bol dobry napad.
@andreatytler Na Slovensku sa prakticky nevyskytujú únosy cudzím človekom (v podstate výlučne ide o rodičovské únosy), ale správy o tom, ako dieťa niekto lákal do dodávky, alebo dokonca nasilu ťahal, ponúkal podozrivé cukríky atď. tie sa na SK vyskytujú úplne pravidelne. Najskôr ide o planý poplach, keď si dieťa niečo zle vysvetlilo.
Môj muž pochádza z US a ako dieťa sa bežne po uliciach pohybval sám s kamarátmi a vymýšľali si vlastné hry. Na bicykloch sa pohybovali v dosť veľkom okruhu, chodilevali sami na pláž. Toto tam už teraz nevidíš a mne je vlastne celkom ľúto tých detí - vlastne celý ich čas je organizovaný.
@tehsim púšťam pred byt dcéra 8 a 5 ale mam ich na očiach a bývame na prízemí.
@andreatytler u nas v nemecku su unosy zasadne cestou do/zo skoly. Ale hrajuce sa deti pri ceste ci na sidlusku ci kde cez den neschmatne ziadna okoloiduca dodavka- nestihla by prejst cez druhy semafor🫣🫣🫣 ale ano, cestou do a zo skoly je kopec obtazovani a pokusy, takze ak sa take nieco vyskytne, deti maju zakaz chodit same do skoly urcitu dobu (vzdy len v skupinkach ci so starsim sprievodom). Ale aj toto nie je velmi caste (chapem, ze staci raz...) - ja osobne s detmi som zazila asi 15x taketo hlasenie na roznych skolach v roznych castiach nemecka.
@andreatytler u nas v nemecku su unosy zasadne cestou do/zo skoly. Ale hrajuce sa deti pri ceste ci na sidlusku ci kde cez den neschmatne ziadna okoloiduca dodavka- nestihla by prejst cez druhy semafor🫣🫣🫣 ale ano, cestou do a zo skoly je kopec obtazovani a pokusy, takze ak sa take nieco vyskytne, deti maju zakaz chodit same do skoly urcitu dobu (vzdy len v skupinkach ci so starsim sprievodom). Ale aj toto nie je velmi caste (chapem, ze staci raz...) - ja osobne s detmi som zazila asi 15x taketo hlasenie na roznych skolach v roznych castiach nemecka.
@annm81 Aj mne je tych deti luto, ale zase kedze to oni nikdy nezazili, nebude im to chybat.
@parvinka0001 divne ja som v centre mesta chodievala sama do a zo školy,cez cestu,kluc na krku a pekne som si išla.
@maciatkolulu tak preto píšem že tým pádom kľudne mohli chodiť aj samých do škôlky veď ju máme pred bytovkou čo je zamna totalny blud.
Nie je to o vedení k samostatnosti a dôvere dieťaťu, ale o jeho bezpečnosť a hrozby, ktoré môžu nastať. Dnes je doba iná ako v minulosti a tiež podmienky na dedine iné ako v meste. V meste sa pohybuje mnoho úchylákov, ktorí vyhľadávajú najmä ihriská na sídliskách. Sú menšie, nie sú monitorované, vhodné pre sledovanie detí. Niektorým stačí deti iba sledovať, iným to nestačí. Ročne je množstvo zlých skúseností detí. Žiaľ boja sa k nim priznať. Ďalšou nástrahou sú díleri drog, ktoré deťom ponúkajú rôzne farebné "cukríky" a tak pripravujú deti na budúcich odberateľov drog. Mnohé deti sú vydierané tým, že majú doniesť peniaze, cigarety a iné, inak dostanú bitku, atď. Viem, o čom píšem. Roky pôsobenia v školstve som sa dozvedala i keď nie priamo riešila o množstve skutkov, ktoré sa deťom stali. Rodičia sú od toho, aby svoje deti chránili a nevystavovali ich nebezpečenstvu , kvôli svojmu pohodliu. Najlepšie je deti vyhnať na ulicu, nech si robia, čo chcú, no následky aj keď sa nič nestane, sú do budúcnosti nepriaznivé. Tie deti sa naučia flákať, užívať si voľnosť, prijímať názory tých primitívnejších, zhoršujú prospech, voľný čas trávia od puberty už iba vonku, rodičia ani nevedia, kde sú a čo robia. Výsledkom sú tlupy opitých a zdrogovaných detí, pohybujúcich sa vrieskajúc v neskorých hodinách po uliciach a na upozornenie reagujú oplzlo, prípadne napadnutím. Sú to často deti vo veku 13 - 18 rokov s veľmi zlou perspektívou budúcnosti. Príčinou ich správania sú rodičia, ktorí namiesto vypĺňania voľného času svojich detí zmysluplnými aktivitami, vyhodia ich ešte malé na ulicu samé, len aby mali od nich pokoj. A na to si deti rýchlo zvyknú.
Nie je to o vedení k samostatnosti a dôvere dieťaťu, ale o jeho bezpečnosť a hrozby, ktoré môžu nastať. Dnes je doba iná ako v minulosti a tiež podmienky na dedine iné ako v meste. V meste sa pohybuje mnoho úchylákov, ktorí vyhľadávajú najmä ihriská na sídliskách. Sú menšie, nie sú monitorované, vhodné pre sledovanie detí. Niektorým stačí deti iba sledovať, iným to nestačí. Ročne je množstvo zlých skúseností detí. Žiaľ boja sa k nim priznať. Ďalšou nástrahou sú díleri drog, ktoré deťom ponúkajú rôzne farebné "cukríky" a tak pripravujú deti na budúcich odberateľov drog. Mnohé deti sú vydierané tým, že majú doniesť peniaze, cigarety a iné, inak dostanú bitku, atď. Viem, o čom píšem. Roky pôsobenia v školstve som sa dozvedala i keď nie priamo riešila o množstve skutkov, ktoré sa deťom stali. Rodičia sú od toho, aby svoje deti chránili a nevystavovali ich nebezpečenstvu , kvôli svojmu pohodliu. Najlepšie je deti vyhnať na ulicu, nech si robia, čo chcú, no následky aj keď sa nič nestane, sú do budúcnosti nepriaznivé. Tie deti sa naučia flákať, užívať si voľnosť, prijímať názory tých primitívnejších, zhoršujú prospech, voľný čas trávia od puberty už iba vonku, rodičia ani nevedia, kde sú a čo robia. Výsledkom sú tlupy opitých a zdrogovaných detí, pohybujúcich sa vrieskajúc v neskorých hodinách po uliciach a na upozornenie reagujú oplzlo, prípadne napadnutím. Sú to často deti vo veku 13 - 18 rokov s veľmi zlou perspektívou budúcnosti. Príčinou ich správania sú rodičia, ktorí namiesto vypĺňania voľného času svojich detí zmysluplnými aktivitami, vyhodia ich ešte malé na ulicu samé, len aby mali od nich pokoj. A na to si deti rýchlo zvyknú.
@evkatk suhlasim, dokonca tu veľa mamiciek minule kritizovalo, že majú deti veľa kruzkov, že si potrebuju oddychnut. Mám sesternicu, ktorá mala celý zivot nabitý čas krúžkami, teraz skoncila úspešne medicínu, je z nej slusne dievca, ktoré sa nepoflakovalo a to je naozaj krasne štíhle, športu sa venujúca dievca, žiadna Chuderka, ktorá nemala na vyber a tak sa len učila.
Bývam na dedine, v podstate v prímestkej časti mesta a moje deti od prvého ročníka ZŠ chodia samé do školy, dva km denne peši . Von na ihrisko asi 150 m od domu ich púšťam od 6 rokov, , v rovnakom veku sa aj po okolí bicyklujú . Od 8 rokov chodia do mesta prímestkou dopravou samé na tréningy , krúžky a jazyky. Od 8 rokov sa samé sprchujú , umývajú si hlavy . Od 6 ročníka na ZŠ si samé chystajú raňajky a desiaty do školy. 6 detí v časovom horizonte 23 rokov, nikdy sa nikomu nič nestalo . Posledný syn 7 rokov, po návrate zo škôlky sa prezlečie a peláši von , teraz v lete do 20 hodiny. Necítim sa nezodpovedná , vychovávam deti k samostatnosti .
@subartic och, už som sa bála, že som tu jediný "blázon" čo výchovava deti k samostatnosti. Od prvého ročníka samé do školy, samé na krúžky, von na ihrisko, na bicykle, k dedovi 1km buď peši alebo na bicykloch ... Autobusom k druhému dedovi 14km. Teraz majú starší 14/12 a ostávajú sami doma s najmladším, ktorý má teraz už 5 rokov. Ale ostávali s ním ako s 3 ročným, keď sme boli s manželom v práci... Včera ho zobrala dcéra na 4,5 h vonku, prišli o 21:00.
Predvčerom ho zobral syn, boli sa bicyklovať, na ihrisku, zobral ho na pizzu...
Samozrejme deti nemusíme nútiť, samé si ho pýtajú von
Ja som asi čudná, ale mám zachvíľu 9 ročného a samého ho nepúšťam :D. Ako keby máme ihrisko tak, že naňho vidím z okna tak pustím, ale keď nevidím tak som tam radšej s ním.
@anonym_82bd1c nie si čudná..môj má 10,5 a sám nechodí von...v nitre je kopa nezodpovedných ľudí, na sídlisku jazdia ako na diaľnici, takže bojím sa o syna.
@evkatk presne.. mesto a dedina je rozdiel..veľký.. a k tomu je prispôsobená aj výchova či pustanie von...mám 10,5 ročného a v meste na ihrisko sám nechodí.. nehovorím že je to správne, ale my rodičia sme zodpovední a na vine ak by sa niečo stalo.

Moj od 5r. chodil do skoly sam, od prveho dna, elektrickou, peso, bicyklom, ako sa mu chcelo. Teraz v 6tich na nakupy, vyhodit sklo a pod. Nevidim problem, funguje to.
@bluka2 ty ale nežiješ na Slovensku, nie? Mne tiež dieťa chodí od 1. ročníka do školy bicyklom alebo kolobežkou - ale teda správanie šoférov je tu niekde úplne inde ako na SK. Keď vidím, ako sa na Slovensku niektorí rodičia boja pustiť z dohľadu pomaly pubertiaka, chytám sa za hlavu. Objektívne ale jediná naozaj nebezpečná vec na SK je doprava - to je katastrofa.