Dieťa bije seba a aj nás

andrea_za
4. máj 2016

Ahojte. Rozhodla som sa tu opat napisat, pretoze som sa dostala do fazy, ze uz fakt neviem ako dalej. Predcasom som tu prispela prispevkom, na ktory som mala rôzne reakcie a pravdupovediac sa to na chvilku aj zlepsilo:
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/neskutocne-zurive-dvojrocne-dieta/

Ale prislo obdobie, kedy mam pocit, ze sa uz uplne stracam a utapam, niekedy uz vobec neviem, ako mam zareagovat, co povedat. Hlavným problémom, ktorý ma najviac trápi je to, že nás neustále bije. Či je to ak nieco nie je po jeho, alebo niekedy pride ku mne a z nicoho nic ma capne ruckou, alebo ked lezime a mojkame sa, ked jeme, ked sa hrame, hocikedy. Okrem toho ked sa zlosti alebo je uz v amoku, tak bije aj seba, po hlave, po tvaricke, niekedy po nohe. S tym, ze stale dookola opakuje to co si ziada a pri tom sa stale bije. Napr. ak sa hra s inym dietatom a zoberie si hrackou s ktorou sa hral on pred chvilkou, tak dookola opakuje "moje auto" a capne sa, a tak dookola. Proste akykolvek podnet, ktory v nom vznikne riesi tym, ze udrie nas alebo seba.
Dalsia vec je ta, ze ked nas takto udrie, najprv mu chytim rucku s raznym NIE, poviem mu ze to boli a ze je skarede takto bit. Nasledne bud spravi to, ze ma pomojka "moja maminka, uz nebudem bit" alebo niekedy este nasleduje zlost a pripadne to prejde az do amoku, ale vzdy to skonci tak, ze ked sa ukludni, tak mu vysvetlim, ze sa takto nechceme k sebe spravat, ze je to skarede a on vtedy opat povie ze uz nebude bit. Co je pekne, ale zadrhel je ten, ze niekedy pride aj o malu chvilku, par minut, a udrie znova.
Ak je to uz neznesitelne a uz fakt neviem co s nim aby si uvedomil ze sa to nerobi, tak mu poviem, ze ked bude bit maminku, ze pojde do izby. Zacne plakat, bit sa ze nechce ist do izby. Tak si k nemu cupnem a opat zopakujem ze bit je skarede a ze ked nebude bit maminku, nepojde do izby. No o chvilu ma samozrejme capne a vtedy uz do izby ide. No priznam sa, nie som si uplne ista, ci je toto spravny postup. Citim sa vtedy hrozne.
Alebo aj pri jedle - normalne jeme vsetci spolu, zrazu ma buchne po ruke, postupujem tak ako som pisala vyssie. Udrie ma znovu, upozornim ho, ze ked ma bude bit, presadnem si. Opat udrie, sadam si dalej od neho, pride zlost, na to sa zacne za mnou natahovat, ze ma chce pomojkat, tak sa prisuniem, nech ma pomojka. Jeme dalej a o chvilu ma znova udrie.
Aj ked ho uspavam a udrie ma, postup je taky isty ako vyssie, len s tym rozdielom, ze oddidem nakoniec do spalne. On pride po chvilke za mnou, ja este chvilu ostavam lezat v posteli, tiez mu poviem, ze maminku to boli. On ma takto mojka, slubuje ze uz nebude bit. Po chvilke potom idem s nim naspat do postele. Avsak mne to pride ako keby on uz vedel, ze ked pomojka tak sa k nemu vratim, to, ze oddidem uz neberie ako trest. Lenze ja neviem, co mam na neho este vymysliet, aby si naozaj uvedomil, ze bit sa nesmie.

Alebo este situacie ako su pisane vyssie niekedy skoncia tak, ze po ukludneni pride ku mne a povie "Janko je smutny". Ja sa ho opytam preco je smutny a on odpovie "bil maminku". Alebo povie MM ze "Janko je smutny lebo bil maminku". A vtedy na jednej strane mi ho pride velmi luto ale na druhej strane si uvedomim to, ze on tomu velmi dobre rozumie (kedy spravi nieco zle a kedy nie) a ze si to vsetko pamata a zapisuje sa mu to v tej malej hlavicke.

Dalsia vec vecerne sprchovanie. Akonahle poviem ze sa ideme prezliect do pyzama, neskutocny hnev. Malokedy sa mi podari nieco vymysliet, aby sme sa obliekli v klude. A ked ho chcem osprchovat alebo okupat (sprchujem ho len kazdydruhy den) dalsi vylev zlosti. Obcas ked sme doma vsetci, tak velmi pomoze, ked sa jeden z nas ide okupat s nim. Vtedy je vsetko ok (az nato, ze pocas toho kupania su tiez chvile, kedy bije, ale to ho hned upozornim, ze pojde maminka von z vane a prestane). A nasledne aj obliekanie do pyzama a ostatne veci s tym spojene su v pohode. Toto je pre mna znak toho, ze chce byt s nami, ze potrebuje nasu pritomnost? Alebo sa mylim?

Ako mi aj pisali v prispevkoch z prech. diskusie - byt pri nom ked ho nieco trapi, ked sa hneva alebo ma amok. Ja by som pri nom rada ostala v izbe, ale ked ma bije. Co vtedy robit?
Stale rozmyslam, co mi tym chce povedat, ale neviem prist nato co to je. Je pravda, chodi par mesiacov do jasli. Vzdy sa mu snazim ten cas vynahradit a byt s nim co najviac. Ale som z toho potom smutna, ked sa cely den na neho tesim a potom cely vecer riesim len jeho vylevy a to ze ma za akukolvek hlupost a niekedy aj bezdovodne bije.

A celkovo mam taky pocit, ze sme v nejakom bludnom kruhu. Asi to bude aj tym, ze sa tym dost trapim a neviem uz ako z toho von. Ako to spravit tak, aby nebil seba ani nas a hlavne bol spokojne a vyrovnane dieta. A dalsia dolezita vec - kedze to uz preslo do takehoto stadia, MM sa uz na mna hneva, ze "tie moje vychovne metody" su na nic, ze on by mu uz nalozit na zadok a pod. Uplne sa uz v tomto rozchadzame v nazoroch a pritom prave v tomto tazkom obdobi by sme mali drzat spolu. Ani toto na celej situacii nic nepridava k lepsiemu :(

Viem, dost som sa rozpisala, ale chcela som co najblizsie priblizit to co sa deje. Poprosim poradte, kde robim chybu? Velmi sa preto trapim

pribinak
4. máj 2016

Ked je to dlhsie trvajúci problem a nedarí sa ho nijako poriesit k vašej spokojnosti a nie si si ani ista, ci tvoj postup je OK, tak chod k detskej psychologicke, porozprávaj sa s nou a mozno tam raz donesieš mládenca, aby sa pozrela na vašu vzájomnú interakciu

eeffka
4. máj 2016

@andrea_za moc vsetko riesis, decko sa proste v urcitom veku hadze o zem, vresti, bje a kope bezdovodne, seba teba, surodenca... mam take doma
ja som razny typ, kusnes? kusnem naspat! tak kuse inych clenov rodiny...tak im treba 😀

ada274
4. máj 2016

@andrea_za tiez si myslim, ze treba konzultovat s detskym psychologom. Zial tu riesenie nenajdes 😕

veronicka88
4. máj 2016

dnes sa maly na mna zahnal...uz bol unaveny a inokedy staci krivy pohlada vie ze je zle a ked sa zazenie skoncil...vratila som mu ked ma capol-vramci moznosti samozrejme, nemlatim ho😉ale ine nefunguvalo:ohovarat, vysvetlovat, trestat nic, len vrtit....odvtedy mame doma klud...tak aby vedel ze to boli...ked sa mi ospravedlni ospravedlnim sa aj ja...

kubkovamama
4. máj 2016

@andrea_za Záleží aj ako dlho toto trvá.. ale ak ste ozaj zúfalá, ničí vám to chod domácnosti a vzťah s mužom.. vidíte, že vaša metóda evidente nezaberá, tak smer detský psychológ. Mali sme podobný problém, len krátkodobý a viem čo bolo spúšťačom. Síce som si s tým ako-tak dokázala poradiť, ale aj tak som išla k psychologičke, potvrdila príčinu a poradila aj ukľudňovacie cvičenia, dychové apod. Do 2-3 mesiacov bol pokoj.

dominika6
4. máj 2016

@andrea_za
Si na neho makka,nefodrzis na pevy krat s cim sa vyhrazas a posuvas mu hranice...robi si s vami co chce a staci mu hodit pohlad a uz mu ustupujes...
Manzel ma pravdu..bitka ziadne dieta nezabilo...
Drz to na uzde lebo sa to bude stupnovat a v skolke

pribinak
4. máj 2016

V Mikulasi alebo v Hrádku je urcite CPPP poradňa, su tam skúsení psychológovia a su zdarma

natalym
4. máj 2016

@andrea_za Udrie raz a skončil. Už by sa som sa nenechávala pomojkať. Tvár, hlas, postoj musí vidieť, že skončil. Vidí, že Ťa to trápi a skúša.
A keby ma naštval asi by som aj dobre capla, po ruke, po riti a pod.

katarinamarkova
4. máj 2016

@andrea_za ......... Avsak mne to pride ako keby on uz vedel, ze ked pomojka tak sa k nemu vratim, to, ze oddidem uz neberie ako trest. Lenze ja neviem, co mam na neho este vymysliet, aby si naozaj uvedomil, ze bit sa nesmie.........
🙂 presne si to sama vystihla! zas ako v predošlej diskusii opakujem to iste:
- tým, že zoberieš, dáš, zoberieš, dáš, zoberieš dáš.......odídeš, prídeš, odídeš, prídeš......si smutná že ťa buchol, usmeješ sa, si smutná, usmeješ sa.......tým stále dookola - presne ako píšeš ďalej, len umocňuješ a práve ty tvoríš ten bludný kruh.
ešte raz píšem:
- načo vysetľuje 3 a viac krát, že ak, tak bude toto a potom aj keď to na chvíľku spravíš sa vrátite o pár sekúnd k zrušeniu ,,trestu,, to má aký význam? ako ťa dieťa má brať vážne? on veľmi dobre vie, ako na maminku! je šikovný a múdry! a ty skáčeš a pristupuješ stále dokola ne jeho hru......prečo?

jana_eyre
4. máj 2016

ja mam celkom kludne deti, aspon teda co vravia ini ludia.. ale podla mna u kazdeho dietata sa najde obdobie, resp. crta, ktora ukazuje dieta ako nevyrovnane 🙂

kazdy den riesim nieco ohladne deti, co nie je tak ako si predstavujem, uz 4 roky dookola opakujem veci, ktore sa maju robit inak ako ich robia deti - najma ak sa jedna o komunikaciu medzi surodencami.. /samozrejme vekom sa tie udalosti menia/ ale proste to beriem tak, ze to patri k detstvu a k mojej ulohe dookola vsetko riesit a obcas byt bezradna..

netrap sa tak velmi, nie je to nic nezvycajne podla mna, hoci ja na tvojom mieste by som bola prisnejsia /ja som trocha striktna mama, takze deti si primne asi rychlejsie osvoja co mozu a co nie, ale tiez to nie je zo dna na den/

podla opisu mi pride, ze si troska jemnejsia ako ja - co rozhodne neoznacujem za horsie, len ze asi reagujes inak akoby som reagovala ja..

detsky psycholog by ti vedel urcite pomoct najlepsie, po par sedeniach by vedel odsledovat kde moze byt u vas problem a poradil by najblizsie ako s dietatom komunikovat.. totiz, ako sa vravi - lepsie raz vidiet ako 100x pocut..

cez pismena a opis iba niektorych situacii proste clovek nemoze objektivne zhodnotit, ci je niekde chyba, alebo sa jedna o bezny vzdor dietata.. takze ak ta to velmi trapi, skus detskeho psychologa, moze lepsie nastavit komunikaciu medzi vami dvoma..

natalym
4. máj 2016

@jana_eyre Ja len tak, keď píšeš o komunikácii medzi súrodencami. U nás som si napríklad všimla, že naše deti sa rozprávajú medzi sebou ako ja s manželom. Presne tak isto. Odvtedy si dávam trochu pozor. 🙂

jana_eyre
4. máj 2016

@natalym ano, obcas si aj ja vsimam, ze sa tam ta komunikacia opakuje po nas 😀 a tiez sa snazime, hoci kedze ja som zapalna povaha, nejde to vzdy..

ale zas niekedy nas mozem davat detom ako priklad, ked starsi trha mladsej nieco z ruky, mladsia ho hryzie - ze ci niekedy videli mna a tatu sa takto pretahovat o nejaku vec 😀

raz sme to aj skusili s tatom predviest aby videli ako to vyzera, mali z toho naramnu zabavu..

jeennyv
4. máj 2016

@andrea_za na to ake mas poviem to tak aktivne dieta si velmi benevolentna, ako to tu bolo spomenute posuvas mu hranice, vybavujes sa s nim atd... z hladiska psychologie v tomto veku spracuva situacie, spravanie atd. na zaklade odmeny a trestu, vie ze za dobre pride odmnena,nie vo forme materialna myslim, ale nejaka pochvala, usmev pohladenie, pomojkat, a za zle spravanie prichadza trest... ty sa s nim prilis vybavujes, este raz, a potom a potom...nie udrel si ma, bud mu vratis, to je jedna z moznosti, take dieta ja casto v soku, ze aj ono dostalo alebo pojde do izby do kuta atd. a moze prist, ked si uvedomi co spravil a uz to neurobit, ked ta buchne nahodou znovu, supom naspat, on ked pol dna za svoje spravanie presedi v izbe pochopi rychlo, ze takto nie...

sardinka335
4. máj 2016

V prvom rade sa prestan citiť hrozne. Ty si zodpovedna za svoje dieta a do istej miery aj za jeho spravanie. Si neistá, nemáš prirozdenu autoritu - vlastne asi ziadnu. Tak male deti reaguju na jednoduche pokyny...ty ked pri jeho amoku začneš vysvetlovat to, ze ,,ked budeš bit podješ do izby, ked nebudeš bit tak nepojdeš do izby,,to dieta ma v hlave guláš...a ty vobec nie si razna..ty si mäkkýš. Samozrejme ak to dieta nie je nejake ,,vadne,, lebo ako toto je dost cez čiaru čo robi - mozno by konzultacia s odbornikom nebola od veci. On ta bije a ty držíš ako hluchý vráta - predpokaldám z tvojich zufalých prispevkov ....ja ti tak poviem nech si myslí kto chce čo chce...mna by moje dieta udrelo...a paprču mu dolamem!!! Preto to u nas ani nikto neskuša lebo by som sa nazurila ako šelma...

jeennyv
4. máj 2016

@sardinka335 suhlas, ale aby sa za to vyjadrenie nepustil niekto do teba 😀 😀 inak presne aj moja kamoska ma malu v takom obdobi vzoru a taku slabu uz po zadku dostala, ako kazdy miluje svoje deti, ale to neznamena, ze teraz ked nevedia co so sebou tak clovek to nech tak...

sardinka335
4. máj 2016

@jeennyv nech sa pusti kto chce....ja taketo problémy doma nemam, mala som len raz s druhým dietatom ktore aj nas bilo a my sme len ,,nonono,,. Jedneho dna dceru muž scapal ako zito a bol klud...teraz to mater tlčie a ma to 2 roky...čo bude robit za 10 rokov? Mama daj cigy lebo....

papricka33
4. máj 2016

@andrea_za ten čas čo je v jasliach už nikdy nevynahradis. Tieto prejavy sú znakom citovej deprivacie. Dieťa je samé zmätené a stratené. Jednoznačne sa poraď s psychológom :-/

lucinka511
5. máj 2016

@andrea tak ho zavri do izby a nwdiskutij s nim nevysvetluj mu .ze jeto skarede a tak to nepomoze.diskuaie su na nic skratka capni mu poriadne po zadku a zavri do ozby pokial sa neukludni a nech reve kolko chce sa nauci...to diwta nema respekt a je rozmaznane..a to su tiri tvoje diskusie a vysvetlovanie.treba ukazat ze ry si dospela nie dieta a nepolavit z toho co taz urobis ak povies do izby tak ma tom trvaj a nepovoluj.....

mirro
5. máj 2016

Keď ide do amoku,chyť ho,pevne a nepusti. Drž ho tak,aby si neublížil,ani Tebe. Opakuj dokola ako verklík:ja viem,tebe dnes nie je dobre,neboj,prejde ťa to,tichučko,ja viem,že ma nechceš biť,ja viem,ja ti rozumiem. Poprvý krát sa priprav na boj. Bude jačať,metať sa,bude chcieť cápať,ale za žiadnu cenu nepusti. Drž pevne. Ak vydržíš,psychicky aj fyzicky,amok prejde a on pochopí. Finta je v tom,že pochopí v Tvojom náručí. Môže to trvať aj desiatky minút!! Ale je to odskúšané a účinné. Druhýkrát takýto záchvat bude trvať oveľa kratšie a zase rovnako treba postupovať. Štýl ja ťa ľúbim,biť ma nesmieš,ja ti rozumiem...bla bla bla. Odskúšané,účinné 🙂

pribinak
5. máj 2016

@mirro táto terapia objatím podla mna funguje u minimálneho počtu deti, niektori ju strasne propagujú ale podla mna je to mimo
Take rázne capnutie po ruke ci zadku - jasný signál pre dieta, ze dost! Tu su hranice!

eliyanah
5. máj 2016

@natalym Deti su nasim obrazom, vnimaju vsetko od pocatia cez porod az po cas s nami straveny, opakuju, sme im vzorom, dobre si to napisala🙂

barnica
5. máj 2016

Nas sa tiez najstarsi zahanal a udieral ci nas ci braceka ci na psa... vzdy dostal spat. Tresty typu odidem,nebudeme sa hrat,nebude rozpravka,sladkost atd nepomahali. Hned ako zistil ze mu to nikto tolerovat nebude a vratime mu to. Capnes ma capnem ja teba prestal. Aj ked MM sa hneval ze ho capem po ruke lebo sa mu budu triast a podobne nezmysli. Zabralo to a uz to nerobi. Aj nas chodil ze uz nebude a ze pomojkat. Nedovolili sme mu to aj ked samozrejme mi bolo luto ale proste videl ze sa nenechame otlkat a ttm padom prestal. Psycholog nieje zle riesenie len su deti ktore sa potom este viac seknu

emilia25
5. máj 2016

No ako muz povedal cspnut po ritke.niektore deti si to samé pýtajú ked to dostanú su uplne dobrucke a milucke.po pár rszoch si to zspsmets a prestane.moj syn nás az tak provokuje ze daj mi po riti a opakuje az kým nedostane potom prestane ked sa ho pýtame ci este chce povie ze uz nie.to iste aj najmladší dostane po ritke a hned prestane plakať.proste ked možnost vysvetľovania využíva tak trebs vyskúšať aj tuto metódu.ohybsj má mamko po kým som ja janko ked uz budem jano neohnes má msmo.

anickadusicka13
5. máj 2016

... ako sa to vravi, ze "dieta potrebuje obiatie naviac vtedy,ked si ho najmenej zasluzi" ... podla mna na seba chce uputat pozornost a tym, ze na neho reagujete,ked "bije" tak to robi dookola .... skus, nereagovat,ked ta udrie, ze co spravi .... alebo ho silno postiskaj, ze ho lubis velmi, aj ked sa sprava zurivo, nevraviet mu, ze je zly, dvojrocne dieta nerobi veci, aby trapilo rodicov naschval... mne sa osvedcilo, iba obiatie a vysvetlovanie, popripade zaujat pozornst dietata inym smerom,ked to na neho pride.... ty si matka, pocuvaj svoju intuiciu, a nepozeraj na to co si pomysli okolie, muz, ci babka ... ,lebo niekedy clovek riesi veci, tak ako to povazuju ludia jeho okoli za spravne... ty si jeho matka, tvoje dieta je na teba napojene do cca 7 rokov velmi intenzivne, ty si riesenie, .... drzim palce
@andrea_za

danette
5. máj 2016

Tvoj muž má pravdu. Malý skúša hranice a žiadne nenachádza. Svoje deti učím že ja som najviac 😀 a teda som posledný človek na ktorého si môžu dovoľovať. Ked udrie mna je horší trest ako keby udreli cudzie dieťa. Väčšinou s už nedovolia sa na mňa alebo MM zahnať. Ale keď sa nahodou stane a vidím že má ide udrieť, rýchlo chytim ruku skôr než stihne udrieť a dostane prednášku typu že či vie na koho si dovoľuje a či chce dostať naspäť. Už ani nepamätám kedy do nás skočili naposledy, proste uz vedia že to nesmú. Syn 2 r. ked už chce ukázať že má nervy tak hádže veci na zem

charlie1980
5. máj 2016

Nuz, za mna....ak dohovaranie nepomaha (co si myslim, ze dohovaras viac nez dost), veru, uz by som sa k nemu dalej nemodlila. Ha, kde su teraz tie mamicky, co dookola pisu, ze bitkou ucit k tomu aby dieta nebilo je mimo ? Ze iba to dieta bije, ktore to ma kde vidiet a od koho vidiet😀😀😀 Ja by som veru zakrocila "tvrdsim" trestom ako doprosovat sa mu. Nove pravidlo: upozornit, ozrejmit nasledky, urobi aj tak-po zadku. Moj syn je tiez riadne kvietko, ale pustil sa mi do vlasov jeden jediny krat a naposledy. Lebo som ho z ihriska za vlasy odvlacila. Odvtedy zazrakom to nikdy nezopakoval. Samozrejme, este vzdy ma pocit, ze ma navrch, ked ho niekedy upozornim a on od jedu buchne motorku o podlahu, no taketo sceny vzdy zle skoncia. Pretoze teraz hodi motorku, neskor mozno televizor a neskor mozno mi zapichne zehlicku do hlavy 😉

anickadusicka13
5. máj 2016

.... podla mna riesit takuto zalezitost bitkou je smutne :( , a natahovat sa s dietatom, kto ma "na vrch" je este smutnejsie, vyrasta nam dalsia generacia zomenych ludi ... deti su obrazom svojich rodicov, su ich zrkadlom, a svojim spravanim nam to ukazuju.... a ked niekto vidi na svojom diatati co sa mu nepaci, mal by v prvom rade zmenit svoj pristup ... kto co zaseje bude zat, mozno nie hned, nie zajtra, ale ked dieta vyrastie, tak vam to vsetko spocita aj s urokami, ano je jednoduhsie si vydobit mozno"autoritu", ak sa to da povedat, bitkou, lebo je to skor strach, ale akonahle dieta prerastie rodica, ziska nad nim prevahu sily, tak sa zacnu diat veci, a potom su rodicia sklamani, ze preco prave oni, co zasadili, to zozali ....

charlie1980
5. máj 2016

No jasne 😃😃😃 Radsej sa mu budeme prosit, ved su to len male deti, oni z toho vyrastu😃😃😃 Jasneeeeeeeeee. Kto ma navrch ? Pokial som ja rodicom, kym sa o dieta staram, kym som tan pravne zodpovedna, tam ako rodic mam navrch, ano. Snad nema navrch 2r dieta .....? 😃😃😃

lucinka511
5. máj 2016

@anickadusicka13 anicka ty asi si mimo reality.pozribsa nasu vychovu ako nas nase mamy vychvavaki .kolkokrat bitkoi pre malickostti a ake sme my?mame respekt.vazime sj ludi.vieme pomahat co tato veneracia????detu nemaju zuadny resoekt.ziadne to naucne zaucho a su drze.biju.kradnu nepostavia sa starsiemu v autobuse....skratka deti potrwbuju aj tvrdu ruku nie len to tuuut turjlu mutuli a su odporne.rozmamznane bez stipky ucty a ano tie dristicjh.diskusiw vedu tak jedine k nejakej droge na ulici....ddeti potrebuju ako objatie tak aj prisnu ruku a hranice.....ved to vidis co teraz vyrasta .tou aj tvojou ideologiou....

emilia25
5. máj 2016

Skor genescis rozmsznsnych deti a teda v dospelosti to bude horšie.ked uz teraz deti nevedia sa sprstst do koze co o pár rokov.si budu myslieť ze im patrí celý svet lebo rodičia sa tak chovali.aj teraz to vidime mamičky obskskocsli a co je z mužov do 30tky pri mamičke a zena ďalšia mamicka nie manželka ale mamicka.ved tu je hodne hodne tém na neschopnych manželov.a generácie našich deti bude este horšia.