icon

“Domáce” vzdelávanie - pozitíva a negatíva

tini27
16. okt 2023

Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂

Strana
z9
akvi
24. okt 2023

@tiika inak mňa udivuje, že práve tento argument je tak častý. Že izolácia. Ale to plynie práve z tej úplne nesprávnej predstavy o DV. Mne prídu izolované skôr deti v škole. 9 rokov s viac menej tými istými ľuďmi, v tom istom priestore bez ohľadu na to, či s tými ľuďmi byť chcem, či nie. Presne to je z môjho pohľadu izolácia. Nie to, že domoskolak možno jeden deň nestretne nikoho, ale väčšinu dní stretáva rôznych ľudí, naprieč spektrom, v rôznych situáciách a prostrediach. To mne teda ako izolácia vôbec nepríde. A niekto tu použil slovo sekta. Mne práve škola príde ako sekta. Typická je totalita , presadzovanie jedinej správnej ideológie, vymahanej aj násilne, v škole typicky odmenami a trestami, manipulácia, ubijanie individuality. Toto presne sú znaky sekty.

maciatkolulu
24. okt 2023

@lacibo svoje tri nadané deti,čo teda klobúk dole,mať rovno tri nadané....sa sami rozhodli pre špeciálne vzdelávanie? Nechceli byť s ostatnými, "bežnými"deťmi? Ja neviem,ale úprimne,moje decka milovali čas so mnou a nie v škôlke. A aj boli so mnou a žiadne problémy neboli,rovnako ako dve staršie ako absolventky waldorfskej školy,jedna prešla na osemrocne konzervatórium a druhá na bežnú strednú školu . Malý bez škôlky ,teda strávil tam posledný rok minimum času,zvládol prechod na štátnu cudzojazyčný školu na výbornú. Kebyže dať dietatu možnosť. Vyberie si čas s rodinou ,poväčšine. Myslím,že rodičia vedia,čo robia. Ja som bola jedno nešťastne klbko nervov v škole. Najväčšia trauma. Kebyže mám možnosť sa vzdelávať ako introvert je dieťa doma,dám za to všetko. Keď ma mama trhala zo zábradlia pri škole,s nervami v koncoch...ešte na vyske som nenavidela vôňu obalov na zošity. A to som bola jaslickove dieťa,skolkarske dieťa....

maciatkolulu
24. okt 2023

@akvi ach jaj,my sme boli tak "izolovaní" namiesto škôlky,sme plnohodnotné a dosť prospešné trávili spolu čas. Poobede mali krúžky,keď chceli a bavili ich. Najkrajšie obdobie nášho života. Anooooo,aj pre moje deti. Namiesto každodennému videniu ráno a plačom ,sme si robili program. Doteraz na to,dospelé a úplne normálne dievčatá spomínajú.

akvi
24. okt 2023

@maciatkolulu ved prave. Moja kamoska ma obe deti na DV a furt riesime, ze sa nemame ani kedy stretnut, pretoze deti maju aj po dva kruzky za den, pretoze na ne maju cas, nemusia sa hnat domov koli uloham a uceniu.. a ona ich samozrejme vozi, takze poobede, ked sa chceme stretnut na kave, tak vacsinou vtedy, ked caka deti.. Fakt hrozna izolacia..

lacibo
24. okt 2023

@maciatkolulu dve uz dospele chodili do beznej ZS..vtedy neboli u nas este take moznosti vzdelavat sa specialne..neuskodila im skola ani v nich nic nepotlacila..ucili sa aj sa ucia uplne samostatne..sami sa rozhodli pre VS..studuju bez problemov..nasli si v skole kamaratov az do dospelosti..nikdy by sa sami nerozhodli pre DV..najmladsia ma 7 rokov..tu uz sme mali moznost..od malicka sme videli, ze sa rozvija rychlejsie ako rovesnici..chodila normalne do skolky..chodila tam rada..pred vstupom do skoly psycholog. na zaklade vysetreni doporucila vzdelavanie v špecialnej triede pre nadane deti v ramci beznej skoly..inak by musela byt integrovana v beznej skole, triede..vybrali sme si prvu moznost..a sme spokojni..hlavne dcérka..v skole sa citi dobre, maju skvelu pani ucitelku, miluje druzinu..po skole ma vela zaujmov, ktorym sa venuje..takisto by sa nikdy nerozhodla pre DV..je spoločenská, vie sa zdravo presadit v kolektive, v skupine deti, ale je aj citliva a empaticka..mne skola moju vychovu nijako nenarúša..prave naopak ak vzniknu nejake situacie rozoberame to s ňou, ucime ju ako reagovat, je to vsetko pre nu skola do života..podla mna je prospesny takyto balans medzi skolou a rodinou..vsetky deti mam sebaiste a uspesne..nemyslim si, ze by sa tak orientovali v zivote aj bez skoly..od malicka potrebovai polaritu nazorov a vedec.pristupov aby sa naucili rozhodovat...ale kto vie mozno aj na DV by boli taki..no to uz nezistim..u nas neprichadzalo ani do uvahy..kedze obaja s muzom sa v praci venujeme cudzim detom, co vnimane ako poslanie...uz viac nevysvetlujem..opakujem nikomu nic nevnucujem ani nevyvraciam..pisem svoj nazor a svoje osobne skusenosti

lacibo
24. okt 2023

@maciatkolulu kedze som zachytila ironicky podton v tvojom prispevku, este doplnim pre upresnenie - pojmom nadané dieta sa rozumie s IQ nad 130 a to je uplne bežné, že je to do znacnej miery geneticky podmienene..viacere surodenecke dvojice v roznych rocnikoch su v specialnom vzdelavani aj na skole, do ktorej chodi dcera

tiika
24. okt 2023

@akvi presne toto, že počas dna človek stretáva rôznych ľudí, v rôznych situáciách a prostrediach.
Moja ešte nechodí do škôlky, ale v obchode, na úrade, na ulici, ihrisku, u rodiny, kamarátov, lekara, pri cestovani, prechádzke.. sa veľakrát dáme do rozhovoru s inými ľudmi (ona byva ten iniciátor 😁).
A potom sa zamýšľam nad tou školou. Cele mi to pride naproti takémuto skutočnému životu akési nereálne.
Viem, že zš ma i výhody. Ale ja som sa tam 9+4 roky bavila asi s 2-3 tými istými ľudmi. S ostatnými sme sa poznali, jasne i rozprávali, riešili problémy kolektívu.. no teraz s nimi prehodim pri stretnutí pár viet. To nie sú nejaké hlboké, trvale vzťahy. Fajn, že poznám toľko ľudí, no o pomoc by som ich nepožiadala, ani na šálku kávy nezavolala.
Mám dojem, že tu školu si ľudia v istých veciach a svojich predstavách idealizujú. Nemám na ňu zle spomienky. Avšak nemam ju s cim inym porovnať.

maciatkolulu
24. okt 2023

@lacibo neviem,ale od 93 sú školy pre mimoriadne nadané deti..... nuž a po druzine mať čas ešte na veľa krúžkov,je také dosť zvláštne. Vážne súrodenecké dvojice a dokonca x 3 sú všetci extra nadaní. tzn aj rodičia ...a ty samozrejme vieš,že tvoje sedemročné dieťa by nechcelo nič iné a ostatné deti si izolované ,chudáci,čo ich rodičia donútili do niečoho...

daren1
24. okt 2023

Medzi najradikálnejšie krajiny zakazujúce domáce vzdelávanie patrí Nemecko, ktoré ho (s niekoľkými špecifickými výnimkami, napr. pre deti z rodín zamestnaných v cirkuse) zakazuje a tento zákaz vynucuje aj odoberaním detí a trestami väzenia pre rodičov, ktorí deti do školy posielať odmietajú.
To len pre zaujímavosť.

lacibo
25. okt 2023

@maciatkolulu prepáč..nemam potrebu ti nic vysvetlovat..kazdy si život zariadi ako vie..pekný deň

janettdamian
4. nov 2023
Strana
z9