Dovolenka bez ročného dieťaťa. Ovplyvní to dieťa?
Chceli by sme v lete ísť na dovolenku, ale bez malej. Neviem či to môže mať na ňu nejaký vplyv, myslím to odlúčenie na týždeň. Bude mať vtedy takmer rok, len nie som si celkom istá či ju dokážem nechať bez seba a či to zvládne aj ona.... Máte s tým skúsenosti? Nechali ste niektorá takto staré dietky na týždeň u starkých?
mame dvojcata. Na prvu spolocnu letnu dovolenku sme isli, ked mali 1,5 roka. Len my dvaja a nase deti. Vlastne, predtym sme boli len na predlzenom vikende, ale tiez len my styria. Dovolenka ako taka pre dospelych to nie je, samozrejme. Najma, ked na dvoch dospelych pripadaju dve 1,5 rocne deti. Ale bola to uzasna dovolenka v tom zmysle, ze sme sa prisposobili detom a teda nikam nenahanali, pekne pianko, vychutnavali plaz a poobedne oddychovanie, kratke vylety do okolia - boli sme vlastnym autom a hlavne to, ako si to deti vsetko naramne uzivali, ako sa tesili, ako zacali komentovat veci okolo seba, ako si uzivali, ze sa im obaja venujeme nonstop, proste, bola to krasna dovolenka, aj ked narocna, samozrejme. Ono, ma to svoje caro, byt len sami dvaja....my sme to s muzom nezazili uz skoro 2,5 roka a vlastne fungujeme asi len tak, ze na plne otacky nonstop okolo deti, plus chodime do prace. Niekedy si poviem, ze by bolo fajn na par dni vypnut a nemusiet lietat okolo deti a niekde mimo domu par dni vnimat manzela samotneho a nemat tam deti, asi aj to je treba....Ja si myslim, ze ak je dieta na starkych zvyknute, ak ho tam nechavate alebo budete nechavat par hodin, pripadne vikend, tak to dieta v pohode zvladne. Ale nesmie to byt pre neho nieco nove. O to ani nejde, ci to zvladne dieta, lebo to sa da. Skor o to, aby ste si ujasnili, ci naozaj chcete ist bez nej. Myslim, ze tak, ci tak to v pohode zvladnete. Ak malu pripravite, nebude z toho vobec mat ziadnu traumu, podla mna.
My sme staršieho zobrali a mala ostala u starkych. Povodne mala ísť aj ona, ale starká si ju chcela nechať doma, že jej bude veselšie. Mala vtedy 8 mes. Nijak jej to neublížilo.
@alicapr aha, citam, ze riesis, ako zvladne cestu. My sme cestovali na noc, mali spali. Pri najhorsom jej mozes dat stvrtku kinedrylu. Ale je dost mozne, ze to zvladne aj cez den. S dietatom je asi najlepsie ist vlastnym autom. A ak by si chcela ist s nou, myslim, ze v pohode, uz nie je take uplne babo. Alebo o rok, ak to pre Vas nerobi velky rozdiel a citila by si sa lepsie so starsim dietatom. Nemaj z toho zbytocny stres. Urob, ako Ti najviac vyhovuje.
V minulosti to bolo bezne nechat krpca doma, vsak kto by sa po dovolenkách vláčil s batohmi a zivymi batohmi 🙂 Mna tak nasi nechali u starych rodicov, ked som mala rok a pol. Bolo to v poho, pretoze u nich sme bývali a pre mna to asi nebola takmer ziadna zmena. Osobne by sa mi tiez nechcelo na dovolenku s malym krpom, hoci my sme naucení cestovať hore dole po SK takmer raz do mesiaca. Ale to balenie ...brrrrr....cim mensie, tým viac "haraburdia". Do zahranicia nehrozi, mimo rodiny sme boli ubytovaní len raz 2 noci v penzione, ked mal syn takmer rok, ale pocuvat mojho muza ako frfle okolo vsetkých "cavikov"s cestovanim mi stacilo na dooooost dlhy cas.
Takze ak si chcete uzit dovolenku - chodte bez dietata a pripravte ho postupne na to, ako niekto hore vyssie radil, ak chcete byt s dietatom, tak nehovorte o dovolenke, len o travení volneho casu s dietatom na inom mieste 😉
@alicapr mam deti 2 a cestujem s nimi od 2mesiacov, nechat decko doma aby som mohla ist v klude na dovolenku mi pride uplne chore... ako niekto poznamenal ze balenie, nechapem o com hovorite...ja mam pobalene na dovolenku ja +2deti ( 9a 2r aktualne) za 45min aj s lyzami a lyziarkami (posledna dovca)
sadnem vecer do auta a rano som v chorvatsku, nevidim problem. a ze utuzovanie dovolenky len s manzelom...keby som mojmu co len navrhla taku moznost ze dieta si odlozime k babke a ze take moznosti mame, asi by ma poslal po paralen na hlavu...
My sme boli s malym ked mal presne rok a bolo to super. Neviem si predstavit odlozit ho k starkym, hoci by bol aj zvyknuty. Je nas, je to nasa sucast, tak robime vsetko spolu. Kym nezacne spekulovat, ze s nami ist nechce
@alicapr my sme takto boli s 10mesacnym... dovtedy stale vrieskal v aute, strasne zle znasal cestovanie, tak som sa bala a nechcela ist, ale isli sme o desiatej vecer, dala som mu stvrtku kinedrylu, zaspal a prespal celu cestu a odvtedy v aute nepipol.. nejak si vtedy zamiloval cestovanie 😵
Ved zoberte aj starkych;) Oni sa postaraju,ked ty si budes oddychovat;) veeelmi vela mladych rodin to takto robi;)
Baby, co blaznite my sme u starkej ostavali uplne odmalicka, neskor byvali cele prazdniny a boli to najlepsie casy. Rodicia vychovavaju, starki rozmaznavaju 😉
Ja teda neviem. Moj maly bude mat v lete rok a ak by sme isli na dovolenku, tak zrejme s nim. Ale to hlavne preto, ze ho kojim a maly je na mna strasne nalepeny-v noci spi pri mne a nikto ho v noci neuspi, len ja. Nemyslim, ze to v lete bude ine. Keby sme isli, urcite by to bola pekna skusenost, vychutnali by sme si to, ze sme tak intenzivne spolu, ze maly vsetko objavuje... Ale neoddychli by sme si.
Musim povedat, ze keby som mala tu moznost, keby som vedela, ze to maly bezo mna zvladne (o nasich nepochybujem, ti by to zvladli a boli by s nim u nas doma, byvaju par metrov od nas), asi by som isla tentokrat bez neho. Ked uz pre nic ine, tak preto, aby som tyzden spala sama a celu noc-luxus, ktory som od porodu nezazila a asi este dlho nezazijem. Slnko, manzel a pohoda by boli super, ale uz ten samotny spanok by mi stal za to. Ak by som vedela, ze maly vie fungovat bezo mna, isla by som a nenamyslala si, ze ho tyzden bezo mna zabije.
A inac nemyslim si, ze ked mam deti, zasadne nemozem byt ani chvilu bez nich. Moji stari rodicia pomahali mojim rodicom, ked sme boli male a myslim, ze moji rodicia by bez problemov pomohli nam. Svoje dieta milujem 365 dni v roku, ale dovolenka by mi mohla pomoct byt lepsia, kludnejsia, viac oddychnuta mama.
@alicapr áno pri mojom najstaršom mala som zlomené prsty malý bol u starkej samozrejme sme chodili za ním mal asi11 mes., ale na ňom sa to nijak negatívne nepodpísalo mal starkú rád bol tam asi mesiac oveľa horšie som to brala ja bolo mi hrozdne ale v tedy to bolo najrozumnejšie čo nás napadlo 🙂
no take nieco by ma ani vo sne nenapadlo...lahsie nechas 2m dieta ked je na UM, ako rocne ktore uz dobre vie kto je jeho mama a u ktoreho zacina separacna uzkost, ze ani krok bez maleho spunta neurobis
@alicapr - ty najlepsie poznas a este budes spoznavat postupnym vyvojom svoje dieta.
Ako tu pisali niektore kocky predo mnou, priblizne od 8. mes. moze prist separacna uzkost - moze, ale nemusi... Tiez vela zavisi od toho, ako je - bude - mala zvyknuta na starych rodicov, ktori sa o nu budu starat a ci si oni trufaju. Ci este kojis, nekojis...Bolo by skvele, keby vsetko klaplo a psychicky si si oddychla aj ty a nemusela stale rozmyslat nad tym, ci je vsetko v poriadku.
Z precitanych reakcii predo mnou, mi napadlo, ze so zvysujucim sa poctom deti, je mama otvorenejsia a pristupnejsia k moznemu zanechaniu potomka u starych rodicov. Ja som tiez ten pripad 😉
Pri prvom dietati by som asi pochybovala o tomto rozhodnuti, pri tretom - zvyknutom na starych rodicov - s najpokojnejsim svedomim 😀 .
@alicapr ja som bola ako 14 mesačná celé 2 týždne u starých rodičov, nakoľko mama v tom čase musela absolvovať nejakú stáž .... absolútne si to nepamätám, viem to len z rozprávania, z toho vyvodzujem, že to žiadny negatívny vplyv na mňa nemalo 😀
údajne som to "zvládla" ukážkovo, takže myslím, že ak je dieťa zvyknuté na častú prítomnosť starých rodičov, nemal by byť žiadny problém
@alicapr choďte, bez výčitiek... ja pridám svoje obľúbené - pôrodom sa život nekončí, nie ste len rodičia, ale aj manželia, milenci, partneri (vzájomne, aby nedošlo k nedorozumeniu 😅 ), toho času pre seba máte určite menej a je rovnako dôležitý ako čas strávený s dieťaťom... možno dokonca aj viac, pretože ak to nebude fungovať medzi vami ako partnermi, tak to nemôže fungovať ani v rodine... takto by ste si tú dovolenku neužili ani jeden - pre teba by to bol stále ten istý stereotyp, len o pár km ďalej, pre muža tiež a pre dieťa v lepšom prípade úplne nič, v horšom len stres... o rok - dva ho zoberiete s vami a užijete si to všetci... starí rodičia vychovali teba (alebo tvojho muža), očividne sa im to celkom podarilo, tak nedôvera nie je na mieste a okrem toho, starí rodičia sú dôležitou osobou pre každého, tak nech si budujú vzťah aj oni spolu 😉
@alicapr Ja by som bez deti nesla nikam.Pred rokom sme boli na dovolenke z dvomi detmi 9 r a 9 mes. Isli sme autom do chorvatska cca 14 h. isli sme na noc .Ties som mala obavy ako malinky vydrzi cestu .A mozem povedat celu noc prespal cez den sme mal par zastavok a bol uplne vpohode.Pobyt pri mori akurat len pomoze .Nas mali pocas celeho pobytu nam tam prespal celu noc. A cez den ties vsetko boloo.k aj sa kupal v mori velmi sa tesil z vodicky .Nebol ziadny problem isli sme dve rodiny z detmi.
@alicapr odpovedam len na otazku: Nie, neoplyvni to dieta. totizto dieta si prve 3 roky svojho zivota nepamata. Ano, mam skusenosti. Nechala som dceru velakrat u starych rodicov, aj na tyzden aj na dva. Boli to sice pracovne cesty a nie dovolenky ale to je irelevantne. Prvykrat som ju tak ¨opustila¨ ked mala rok aj mesiac. Bolo to tazke pre mna, ale nemala som z toho traumu a dcera tiez nie. moji rodicia nepracuju, byvaju v dome na dedine s mackami sliepkami a inymi zaujimavymi objektmi pre rocne dieta, takze si ani nevsimla ze som prec.
som si ista ze po tejto neuvazenej otazke sa na tomto fore do teba pustili jak hladne levice, preto ine komentare necitam. zhrnula by som to tak, ze zalezi od povahy dietata a od jeho vztahu k babke a dedkovi. a hlavne je velmi dolezite aby si to ty spravila bez vycitiek. deti su vnimave a vycitia ak si rodic nie je isty svojim rozhodnutim.
neviem ja by som sla bud tebou, mala to zvladne a ty tiez! nedavno sme chceli ist do Karibiku a mm povedal ideme ale bez deti!!! 😉 ked som to vravela sestre tak tak isto navrhla ze ona s mamou postrazia deti nech ideme sami, nakoniec sme nesli nieco nam nieco do toho voslo ale ja by som s takym malim babom a hlavne autom nesla, boli sme v Chorvatsku ked drobec mal 8 mesiacov a bolo ok ale.... ta cesta pre take male dieta nic moc, robili sme caste prestavky ale ked sme dorazili drobec mal cely zadok a chrbat spareny - no otras, uz nikdy viac s detmi autom na dovolenku.... v buducnosti ked budu vetsi tak pojdeme ale len letecky
my sa tiez chystame na dovolenku ale bez malej....a ked stary rodicia vychovali nas tak sa postaraju aj o vnucata snad to este nezabudli 😀 clovek si potrebuje sem tam oddychnut aj od deti,zrelaxovat a take male babo by som nebrala niekam daleko do zahranicia nikdy nevies co tam moze pochytit tak potom je to horsie 😉 radsej ist bez maleho dietata alebo neist vobec prip. pockat 1-2 roky a ist neskor ked bude väcise
@eeffka preco chore? co je na tom zle? nechapem....aj my cestujeme s malou od 6 tyzdnov a na dovolenku ju neberieme a vobec nejde o to balenie veci s tym vobec problem nemam....nie kazdy chodi vzdy s detmi na dovolenku a zas na druhej strane nie kazde dieta zvlada dobre cestu a zmenu prostredia a podobne
@alicapr Nepozname tvoje dieta, tazko povedat ci ovplyvni alebo nie - to ze si nepamäta v dospelosti vobec neznamena, ze nemusi byt nejako poznacene, napr. spravanim v dospelosti.
Ja teda skor obdivujem prispievatelky, ze by to dokazali - ja by som si teda rozhodne neodpocinula, keby som mala ostat tyzdne-dva bez dietata a este k tomu stovky - tisice kilometrov. Co kebyze sa babo vazne zrani? Nie zeby to stari rodicia nezvladli, ale kym sa dostanete z tej dovolenky domov, uz moze byt neskoro. A netvarme sa ze sa to nedeje, prave tu citam ze nejaky tinedzer vypil zrejme benzin omylom namiesto vody.
@alicapr Ja by som šla. Aj sme bez detí chodili. Dokonca ešte od mladších. Ale pokiaľ Ty o tom nie si presvedčená, tak radšej zostaňte doma alebo si ju zoberte so sebou, lebo budeš nervózna, uplakaná a ani Ty ani manžel si to rozhodne neužijete 🙂 Toto zažíva veľa mám, ktoré si chcú užiť manžela aj bez detí.. mne to problém nerobí, ale tebe možno áno. Pokiaľ nie si o tom presvedčená, že si to užiješ a malá to prežije, tak radšej s dovolenkou počkajte, alebo sa do leta snaž sama seba presvedčiť, že to bude v pohode. A čo sa týka dcérky? Tá to prežije, neboj. Aspoň jej budeš vzácnejšia. Skôr by som sa obávala o starkých, ktorí ju budú opatrovať, lebo ak bude ťažko zvládať, keď odídeš, tak im nie je čo závidieť 🙂 Ale ak je na nich zvyknutá, tak nie je čo riešiť 🙂
@alicapr uplne kludne chodte, mi sme boli s manzelom na 10 dni v New Yorku, ked mala rok, a vsetci sme to zvladli..vlastne tam ani nie je co zvladnut, pokila bude s niekym blizkym, koho ma rada, na koho je zvyknuta, tak to v hlavicke ani neries 😉 ty vies najlepsie..lebo ta tu ukamenuju aka si mrcina, ze neberies dietatko 😀
aj minuleho roka sme boli dva x rodina pri mori aj s malickou a potom sme sli s manzelom na 8 dni do Grecka, a cuduj sa svete 😠 opat uplna pohodka...
dieta si pekne zvykne, ze ked rodicia odidu, tak sa aj vratia, dcerka ma teraz skoro 4 rocky a nie je problem ked idem aj na sluzobku na 4 dni, alebo manzel, pekne si da vysvetlit...takze prajem kraaasnu dovolenku a pekne jej nieco mile doneste...taka satisfakcia aj pre teba.. 😉

@alicapr ja by som asi na dovolenku bez deti nesial, je ine sluzobna cesta, ale myslim, ze to dieta v zlom nijako neovplyvni, ak to potrebujes a citis, ze ta to dobije energiou, tak chod, mne by bolo za detmi smutno, teraz maju takmer 4 a 7 a este sme bez nich na dovolenke neboli, ale uz som bola prec na 5 dni od nich na sluzobnej ceste