Etická výchova malých detí

mamusia
28. dec 2012

Ahojte,mam 3rocnu dceru a moji rodicia mi vycitaju,ze ju nevediem k zakladom,ako ucenie povedat :dobre rano,dobru chut a dobru noc (dobry den hovori). Ja s mm si myslime,ze to nie je potrebne,bo my to od nej nebudeme nikdy vyzadovat,dobru chut sa nauci v skolke(aj teraz velakrat povie). Moji rodicia to odomna vyzadovali a ja som to vzdy s odporom zo slusnosti hovorila a nechcem,aby mali moje deti k tomu taky vztah tiez.... Ako su na tom Vase deti s tymito frazami?

mima4
28. dec 2012

@mamusia zatial deti nemam, ale toto by malo v prvom rade dieta vidiet v rodine a rodinou byt k tomu vedene. Ked sa dieta nepozdravi, este sa to bere, ze "uči sa to.. ma medzery", ale poznam aj dospelych, ktorých to v rodine nenaucili... a je to veru hanba a aj tak ich ludia beru, ze im chybaju nejake tie zaklady... a pravdaze nie su v kolektive dako oblubeny... lebo nepozdravit znamena nemat uctu k druhemu.

mamusia
autor
28. dec 2012

@mima4 citaj pozorne! Pozdravit vie,je k tomu vedena,ide o ine.

dais
28. dec 2012

Zaujímavá téma. My tak nejak prirodzene ráno, keď sa stretneme, zdravíme sa dobré ráno a objímeme s deťmi, manželom. Nie je to fráza. Takisto večer pred spaním si vravíme nielen s deťmi ale aj s mužom dobrú nôcku. Zas je k tomu pripojené objatie a pusinky. Dobrý deň zdravia ochotne každému, koho stretnú, oni sǔ dosť komunikatívni a otvorení. Netreba ich upozorňovať ale napriek tomu sa snažím, aby nezabudli pozdraviť, poďakovať keď odchádzame z návštevy alebo obchodu, od lekára, výťahu... Dobrú chuť, na tom nejak nebazírujem, ja im to hovorím ale nie vždy odpovedia a nečakám to od nich. Skôr mi záleží na tom, aby zjedli 🙂 ja myslím, že máš k tomu negatívny vzťah, lebo ťa rodičia nútili. Teraz budem trochu predpokladať, tak ak moje predpoklady nie sú správne, tak sa ospravedlňujem vopred. Niekedy deti cítia rozpor medzi tým, čo rodičia prezentujú ako správne a vyžadujú a tým, aký majú skutočne vzťah medzi sebou a k deťom. Vtedy môže vzniknúť odpor k niečomu v podstate úplne nevinnému, bezproblémovému a pretrvať aj do dospelosti. Napríklad keď niekoho rodičia vedú k tomu, chodiť do kostola ale sú schopní sa cestou doň medzi sebou pohádať do krvi kvôli maličkosti, tam sa tvária ako svätí a podajú si ruky a cestou domov na seba opäť syčia ako hady, tak asi vo ňom nevypestujú úprimný vzťah k chodeniu do kostola, skôr naopak, že?
Ale to neznamená, že časom ten človek sám nenájde cestu k Bohu a nezačne kostol brať ako dobrú vec. A jeho deti to už môžu vidieť ako super, že idú do kostola. Samozrejme, že to môže dopadnúť aj tak, že kostol už navždy bude pre toho človeka symbol pretvárky a spomienok na napätie v rodine...
Čiže ak svoje deti nebudeš nútiť a vyžadovať ale prirodzene pochopia, že ráno sa zdravíme dobré ráno a večer lúčime dobrú noc, nebudú mať z toho žiadne zlé pocity, ako si mala ty ako malá.
A posledná vec, vy ste rodičia a viete , čo je dobré pre vaše dieťa. Rodičom môžeš povedať, že musia veriť, že ťa vychovali dobre natoľko, aby sa ti neplietli do výchovy 🙂

mima4
28. dec 2012

@mamusia OK, sorry...slepa som 😀
ale moj nazor je taky, ze ju treba ucit aj inym pozdravom...

sirinka
28. dec 2012

@mamusia pre mna je to uplne prirodzene, popriat ludom okolo mna dobre rano, chut ci noc, podakovat, poprosit.... A to vsetko ucim aj moje deti. Ano, vyzadujem od nich, aby sa spravali slusne, pustali sme si castokrat bambulku, kde je to pekne vysvetlene a aj my sme im vysvetlili, preco si ludia medzi sebou takto praju a nie je najmensi problem.

sharmana
28. dec 2012

@mamusia určite máš k tomu odpor, lebo ťa k tomu rodičia nútili.. síce neviem akým brutálnym spôsobom, ale asi ti lezú rodičia s názormi na nervy aj teraz, lebo ja sa takým niečím vôbec nezaoberám.... dobrú noc som ju naučila, vždy si ju povieme, ale to preto, že sa lúbime, dobré ránko jej tiež poviem, malá nie vždy odpovie, ale to ju naozaj nenútim, ale ja to hovorím a tým pádom si to buď prisvojí alebo nie, nechám to na nu... dobrú chut aj ja niekedy zabudnem, ale aspon dodatočne poviem a zdravenie záleží.. ked niekam príde, k lekárke alebo odchádza, tak to ju teda učím... a poteší ma to, ked aj pekne pozdraví, je to milé a vidím, že to aj ludia naokolo ocenia... určite je to slušnosť, ku ktorej by rodičia mali viesť svoje deti,. nie nútit, aby nemali taký odpor ako ty, ale tak svojim príkladom a vždy ked aj oni pekne pozdravia, podakujú, poprosia, tak pochváliť 😉 snád nejaká zlatá stredná cesta bude najlepšia..

mamusia
autor
28. dec 2012

@dais dobre si to napisala s tym kostolom 😀 my chodime spolu spat a aj sa budime spolu vsetcia,to tam sa objimame odzaciatku 🙂 a my hovorime dobru chut,aj dobru noc,len to nevyzadujeme od deti,resp.zatial od starsej. Dobre rano nehovorime. Mne ide skor o to,ze jasne,zdravit,dakovat,to je slusnost! To treba a musi byt,no zda sa mi este moja skoro 3 rocna mala na to,aby som ju bazirovala z takymi vecami,myslim,ze aka je ona dost tazka povaha,je to pre nu na ten vek dost psychicky narocne,najme to,preco sa babka s dedkom stale stazuju,ze im nehovori dobru chut.

mamusia
autor
28. dec 2012

Ide iba o dobre rano,dobru chut ( to asi najviac) a dobru noc - nie hovorenie rodicmi,ale detmi,ze deti v veku okolo 3 rokov to maju uz hovorit.

hradnapani
28. dec 2012

@mamusia netreba ju "viest" k nicomu. Vsetko totiz bude opakovat po vas. Ak si s muzom poprajete dobru chut, nauci sa to bez odporu aj sama. Dieta netreba "vychovavat", staci sa pred nim normalne a prirodzene spravat, ... odkuka dobre i zle zo spravania rodicov.

hradnapani
28. dec 2012

@mamusia ak to nechce hovorit, napriek tomu, ze vy si tak hovorite, nevyzadovala by som to... podla mna to pride samo, len v tom vzore treba stale pokracovat... myslim, ze je este dost mala.

mamusia
autor
28. dec 2012

@hradnapani presne o to mi ide. Aj my si myslime,ze je dost mala. Nase susedy vo veku 5,7 rokov nas nezdravili,teraz maju 7,9 a az prednedavnom zacali- same od seba 🙂

kaja73
28. dec 2012

@mamusia myslim si ze vela zavisi od povahy dietata-rodic moze pouzivat vsetky tieto pozdravy,byt dobrm prikladom a aj tak to dieta nebude robit-lebo deti su rozne- a aj vzdor tu hra rolu-napr moj starsi syn sa nikomu nepozdravil do 5 rokov,akonahle som od neho nieco take vyzadovala,tak robil prvay opak,sceny.....takze som tomu nechala volny priebeh-dnes ma 14 rokov a vsetky zakladay slusneho spravnia ovlada v pohode.
Mladsi syn bol do 2 rokov iny zdravli sa mi kazdemu aj na 100metrov,ale potom prisiel vzdor a dodones sa nikomu nepozdravi a vyzadovat ,ci bazirovat na tom, ze povedz to a to sa u nas rovna hysaku 😝 -takze zatial to neresim a verim, ze na to proste dozrie ked bude JEHO cas.
Priklad doma ma a tak mi zostava len mu verit ze to casom pride 😉
A ja osobne som doslova zakazala nutit ho k tomu od mojich rodicov ci svokry-lebo to malo za nasledok len revy,kriky a buchacky o zem.
Viem,ze sleduje ako sa mi spravame a tak ako pri starsom synovi proste este nenastal jeho cas na spolocenske spravanie. Osobne mi teraz staci ak sa za den nebucha o zem,nereve ako zmyslov zbaveny a ked prezijeme den bez ujmy na zdravi-ma cerstve 3 roky.

alka221
28. dec 2012

pozdravit, poprosit a podakovat patri k zakladom slusnosti.. 😉 my si sem tam rano dame dobre ranko a vecer dobru noc,ale nie vzdy..maly sa v obchode tiez vie pozdravit,ale ostatne este nie, ale istotne ho budem k tomu viest.. dobru chut tiez.ale doma sa to berie inak, a vonku inak..a tiez zalezi aj od veku dietata..

a dobra rada..starych rodicov neriesim, je to moje dieta.. 😕

mj28
28. dec 2012

ja mam tiez 3 rocneho synceka a on pozdravi,poprosi,podakuje,povie nazdravie ak si niekto kychne a hovori to nejako automaticky,vobec sme ho to neucili - samozrejme ked sa ucil rozpravat,tak sme ho ucili pozdravit,ale ostatne prislo tak samo - podla mna to videl u nas a robi to prirodzene ....

miskap2111
28. dec 2012

@mamusia aj ja som presvedčená o tom, že najlepšie sa tieto veci učia vlastným príkladom. Keď sa členovia rodiny navzájom každý deň pozdravia, zaželajú dobrú chuť, poďakujú aj za drobné veci, atď, tak to dieťa od nich odkopíruje. Možno sa to zdá ako tá najjednoduchšia vec na svete, ale všimla som si, že ľudia si čím ďalej tým menej ďakujú a menej sa úprimne pozdravia.. Asi je to aj tým, že sa stále strašne ponáhľame za niečím a na takéto elementárne prejavy úcty sa začína zabúdať, respektíve ich považovať za zbytočné.

stardust
28. dec 2012

@miskap2111 presne tak to robim aj ja...naco dieta tazko vychovavat, ked to ide najlepsie imitovanim nas dospelych?

nika.r
28. dec 2012

@mamusia slusnost a uctivost medzi ludmi povazujem za velmi dolezite, doma si prajeme dobre rano, dobru noc aj dobru chut vzdy, vzdy sa pri stretnuti objimeme, aj pri luceni. Ale na Tvojom mieste pokial to doma robite a dcerka to nechce napodobnovat, tak by som si z toho zatial tazku hlavu nerobila. Moj syn je je velky introvert, doteraz s tym ma problemy, doma v pohode, ale cudzich nechce zdravit, dokonca sme medzi 2,5 - 3 rokmi mali obdobie, ze nieze sa nezdravil, ale mracil sa na kazdeho, kto sa k nemu prihovoril, dokonca jednu starsiu susedu od seba odhanal, nemohla nanho ani pozriet. Dost ma to trapilo, dost som sa navysvetlovala, potom som to to uz prestala riesit, lebo to nemalo vyznam. Doetraz ked stretne poobede kamaratov zo skolky, tak ani mu ani bu, priznam sa, ze ma obcas pichne pri srdci, ze je taky nespolocensky, ale uz som sa zmierila s tym, ze on je proste taka povaha. Teraz ked sa nepozdravi, tak skonstatujem, ze je slusne sa pozdravit, proste to len popisem, co by sa malo, ale nehovorim mu, aby to robil. A uz pomalicky zacina aj sam, alebo sa aspon usmeje a zakyva, aj to je pokrok. Dcerku mam zase uplny opak, ona praje dobru chut kazdemu osobitne, ked sa zdravi niekomu koho pozna, tak povie este aj meno k tomu, je velmi spolocenska, vytesuje sa z toho, ked sa ludia na nu usmeju. obcas na ulici z dialky kyve na znamych, a pritom pri nej sme uz tieto veci nevysvetlovali, sama to odkukalala a pochopila, ze je to mile a robi to inym radost, ked sme k nim pozorni. Ale ona celkovo vsetko okamzite napodobnuje, ju sme neucili prakticky nic, aj jest a pit sa naucila sama, vzdy chcela robit len to, co my dospeli. 🙂

supeeeeeeeeeeeer
25. júl 2013

mam 4 rocnu dceru . Mam s nou velke problemy ato preto lebo mi odmita sa ist vykakat ale len vsetko pusti do gati. Uz som jej dohovarala vsetkimi sposobmi a nic jej nepomaha
Co mam prosim vas robit 😢