Existuje väčšie chodítko?

makatarinak
11. aug 2017

Zdravím mamicky ;) prosím vás viete mi poradiť ? Môj krpček má 7mesiacov a je dosť vysoký ,strašne ho to baví v bezke-pavúku no žiaľ sme z neho vyrástli mame ten klasicky do 12 kg ...moja otázka na vás je či vlastne existuju väčšie pavúky? Vyššie tak nad 12kg ? Dakujem kejt

babulina
11. aug 2017

Cele zle, 7m dieta ma plazit stvornozkovat a nie sa v pavuku promenadovat, sa ti raz podakuje za zdravotne problemy.pavuk by mal byt hadam zo zakona zakazany, kedze niektori rodicia su akoby bez rozumu

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jahodka11
11. aug 2017

Pavúk odložiť, ked bude mat chodit, bude chodit sam....teraz ma stvornozkovat a naucit sa sedieť...sam..🙂

sadika
11. aug 2017

V ziadnom pripade ziaden PAVUK!!!! Ak ti este nik o tom nic nepovedal,precitaj si o tom. Je kopec clankov. Pediatricka ta tiez zdrbe. Pavuk vie narobit nenavratne skody.

pininka
11. aug 2017

Kym ta tu ukamenuju, moje deti boli tiez v pavuku a cuduj sa svete ziju a normalne chodia, dokonca napriek bludom co sa tu pisu chodil jeden na 10 mesiacov a druhy na 9. My sme mali taky polohovatelny, ktory sa dal dat aj vyssie. Ale neviem ci by vam to stacilo. Skus pozriet v bazarikoch, mozno nieco najdes.

hettinka
11. aug 2017

@makatarinak a načo ti je pavúk? Naučí sa chodiť aj bez neho, zbytočné vyhadzovanie peňazí.
My sme pavúka mali pri staršej, kúpila to starká, a ja som bola neskúsená, internety ešte neboli až tak rozbehnuté, tak sme ju tam dávali. nemá žiadnu ujmu, ale aj tak to bola najväčšia zbytočnosť, ktorú sme mali.
Inak, dávali sme ju tam, ked už sama vstávala a chodila okolo nábytku, aby sa dostala aj "do priestoru", asi od 10 mesiacov a v 11 už chodila sama, takže tam bola asi mesiac. V 7 mes. je na pavúka naozaj strašne skoro, ved to dieťa ledva sedí a štvornožkuje.

Mladší tam bol asi 3x a on v nom zaspal 😀 On bol taký lenivček, chodil v 14 mesiacoch, čo si myslím, že úplne stačí, aspon nemal toľko modrín, už bol rozumnejší, opatrnejší.

alami
11. aug 2017

Žiaľ, koník sa zmenil z miesta kde sa radilo a pomáhalo na miesto, kde sa ukazuje len vlastná múdrosť a šliape sa po druhých brutálnym a hnusným spôsobom. Už aby sme sa tu báli niečo napísať, opýtať...
Pavúk sa roky používal bežným spôsobom a vôbec sa nešpekulovalo či je vhodný, alebo nie je. Všetky sme v ňom strávili istý čas a sme zdravé, alebo nie sme zdravé... rovnako ako budú aj deti ktoré v ňom nebudú.
@makatarinak Neviem odpovedať na tvoju otázku, len mi nedá nereagovať na okamžité kameňovanie. Ja som pavúka používala pri staršom, už je puberťák, vtedy sa to neriešilo. A je zdravý a chodil samostatne od 10 mesiacov. Nemyslím si, že pre pavúka, ale chodil. Pri mladšom som ho nepoužívala a má brutálne ploché nohy, celé členky vpadnuté dovnútra. To len tak, na okraj. Čítala som nedávno knihu Rodičia sa pýtajú ortopéda, ktorú mi požičala fyzioterapeutka, ku ktorej chodím s mladším pre tie nožičky a tam bola odpoveď teda takáto: Pavúk je super vec, ak potrebuješ dieťa na chvíľu pustiť z rúk a niečo si urobiť. Ale nemá sa v ňom nechávať dlho. Vôbe sa tam nepíše: fúúúj, celé zlééé ako sa píše na modrom koni 😀zaujímavé. Mnohé sme tu lepšie odborníčky ako sú ortopédi🙂
Dieťatko by malo začať najskôr štvornožkovať, to má veľký význam napríklad aj pre kapacitu jeho pľúc a správne dýchanie v budúcnosti - prevencia proti astme napríklad(čo viem, lebo som si tým prešla s mladším! - inak, zaujímavé, že zas s tým, čo v pavúku nebol, však? je to náhoda, ale aj tak zaujúmavé 😀). Má sa nechať, kým sa dokáže zo štvornožkovania samo posadiť. Až potom ho dávať sedieť, nechať ho, kým sa samo postaví a kým sa samo pustí chodiť.
Nikto netvrdí, že ak dáš dieťa na chvíľu do pavúka, že toto všetko popri tom nerobíš, všakže🙂 Takže tak moje skúsenosti 🙂

pininka
11. aug 2017

@alami amen!!!! Tiez som sa pytala ortopeda, povedal mi ze ak tam nieje dieta 8 hodin denne,tak mu to nijako nemoze uskodit. Navyse vieme ake su povacsine deti v tomto veku ze vydrzia mozno 5 minut v niecom takom. Ja som nikdy nebola v pavuku a mam od detska hrozne problemy s nohami. A spravne pises,tu sa uz nikto nic nemoze opytat. Uplne to tu stratilo zmysel.

janickacrazy
11. aug 2017

@alami
@pininka Ja bohužiaľ poznám mamičky, čo tam deti nechávajú prakticky celý den a to už od 6 mesiacov a nevedia si vynachváliť, majú pokoj, všetko si porobia, navaria, upracú, pohoda. Mne teda ani jedno dieťa v 7mes. ešte ani neštvornožkovalo, takže fakt neviem si predstaviť také malé dať do pavúka. Najstaršieho som tam dala na chvíľu, ked mal asi 10mes. , ale hned prvý den spadol a udrel si hlavku (má už 17 rokov, takže vtedy boli tie staré ešte), takže už viac tam nešiel. Určite neuškodí, ked tam je dieťa fakt na chvíľku, ale tie deti, čo sú tam pomaly celý den, to je fakt hrozné.

nelinkabublinka
11. aug 2017

Ahoj, viac o chodítkach si môžeš prečítať aj tu vo WIKI: https://www.modrykonik.sk/choditka/

O tom, prečo nie chodítku?
Ako dieťa začína chodiť? Najskôr sa drží oboma rukami a chodí tak, že opatrne prisúva jednu nôžku k druhej. Keď naberie silu a odvahu, jednou ručičkou sa pustí a druhou sa pridržiava. Začína skúšať normálne kroky jednou rukou sa držiac nábytku. A keď je už v tomto všetkom macher, pustí sa a spraví ten povestný prvý krok. Viete ako sa namaká, kým toto všetko zvládne? A keď ho bachnete do chodítka, síce si vypijete kávu bez reptania a povysávate neporiadok z predošlého dňa. Ale...
Okrem iného dieťa sa odráža špičkami a učí úplne chybne ukladať nožičky. A vďaka opore si vybuduje zlé pohybové vzorce pre chôdzu. O akých vzorcoch točím? Dieťa sa narodí s vrodenými nepodmienečnými reflexami. Tie sa jeho snahou a cieleným pohybom zdokonaľujú. Okolo deviateho mesiaca sa tie vyskúšané, zdokonalené a overené pohybové vzorce ukladajú do zrejúcej mozgovej kôry v definitívnej podobe. Ich neskoršie prebudovanie je veľmi ťažké a mnohokrát aj nemožné. Pretože zafixované vzorce sú už zautomatizované. Správne pohybové vzorce sa síce dieťa v neskoršom veku bude môcť naučiť, ale už budú vždy ovládané vlastnou vôľou. Alebo povelmi rodiča ako: „Nehrb sa, vystri sa...“ Poznáte nie?

Netvrdím, že 10 minút denne v chodítku vám dokaličí dieťa. Ale v 4 - 6 mesiacoch ho začnete prikrmovať v stoličke, denne v nej strávi aspoň hodinu. Hodinu denne strávi v chodítku, kým si nenavaríte. Hodinu denne strávi v lehátku, čumiac na Jaroša či Fíhu, kým si upracete. A pol hodinu strávi v autosedačke, kým sa presuniete na baby plávanie, nákup, návštevu alebo k babke. A babka si toho malého pišišvora zase len posadí do lona a bude mu spievať hio hopa na koníčku. A pokojne aj hodinu v kuse. A zrátané podčiarknuté, dieťa má sedieť, keď to dokáže samo, dieťa má chodiť, keď to dokáže samo, dieťa má jesť, keď to dokáže samo... Ale nie, ten posledný bod len srandujem.

Ak ste si vzali aspoň dačo k srdcu, čo môže vašu ratolesť ochrániť pred uboleným chrbtom na staré kolená, tak som rada. Ak som vám zdvihla tlak mudrovaním, tak prepáčte. Ale viete ako, každá máme svoj patent na rozum.

A teraz vo finále by som chcela poprosiť mamičky o pridanie ich názoru na chodítka a svojich skúseností aj do WIKI. Aby sme to tam mali pekne pokope.

Stačí kliknúť sem. Zrolovať úplne na koniec strany, kde je kolonka na pridanie svojej skúsenosti.

https://www.modrykonik.sk/choditka/

hettinka
11. aug 2017

@alami "Pavúk sa roky používal bežným spôsobom a vôbec sa nešpekulovalo či je vhodný, alebo nie je. Všetky sme v ňom strávili istý čas a sme zdravé, alebo nie sme zdravé... rovnako ako budú aj deti ktoré v ňom nebudú."

je pravda, že pavúk sa roky používal a ľudia niektorí jeho používanie prežili v zdraví. No je tiež pravda, že mnohí ľudia si dodnes nesú so sebou následky v podobe poškodenej chrbtice. A to najmä z pavúka a z toho, že rodičia obkladali deti vankúšmi, len aby čím skôr sedeli.
Dnes už sme trošku ďalej a tak ako sa upustilo od krmenia krupičnou betón-kašou od 3 mesiacov, tak sa ustúpila od pavúkov. A deti sú zdravšie. A sú samozrejme aj deti s problémami s chrbticou, no to má iné dôvody, napr. nekonečné vysedávanie za PC alebo s tabletom v rukách od 2 rokov a podobne ...
Inak v mnohých krajinách je predaj tejto "pomôcky" zakázaný legislatívou. a to nielen kvôli ortopédom, ale aj kvôli mnohým zraneniam, ktoré si deti v pavúkoch privodili. Aj mne dcéra ešte nechodiaca skoro zletela dole schodmi aj s pavúkom (ešte chýbalo 5cm, ked som ju zachytila!, a keby v nom nebola, tak sa k tým schodom ani nedostane ... Takže napriek tomu, že sme to čudo doma mali, už by som to nekupovala v dnešnej dobe.

alby2014
11. aug 2017

Nepotrebujes pavuka, nechaj dieta same sa rozvijat, to ze sa mu tam paci je ine. Mojmu sa v urcitom veku velmi pacilo jest hlinu z kvetinacov a tiez som to nedovolila, od toho som matka. A tie boje s mamou a svokrou o hopsadlo aj choditko ani nebudem opisavat, moj muz im vysvetlit, ze medzi ich a nasou vychovou je 30 rokov novych vedeckych poznatkov. :D Inak by som chcela vidiet toho ortopeda, co povie, ze je to ok, lebo ja poznam len takych, co pri slove pavuk idu vrazdit...

siska20
11. aug 2017

Trápne múdre mamičky, čo sa riadia niečím, čo si kdesi prečítajú.... To by som chcela vidieť, či robia úplne všetko podľa predpisov a toho, čo si kdesi prečítajú od nejakých ďalších múdrych ľudí...

nelinkabublinka
11. aug 2017

Clovek sa moze ucit len od mudrych ludi 🙂 a informacie ziskavat precitanim, analyzou, prehodnotenim a nasledne ich uviezt do praxe 🙂 vzdy je na kazdej mame, co si chce vziat k srdcu a co je jej uz proti srsti. Myslim, ze je smiesne v dospelosti pouzivat slovo trapne. Ako dospele zeny vedieme dialog, kazdy ma narok na svoj nazor a argumentaciu. Myslim, ze tu argumentujeme na urovni a snazime sa mamicke podat nazor, kotry pokladame za spravny. Rovnako ma priestor aj druha strana. Napis preco je choditko prospesne pre dieta, ako prospieva jeho zdraviu a pod. Argumenty ako moja mamicka to tak robila, lebo sa mu tam paci a pod. nie su argumenty. 🙂 nech tu to ma nejaku uroven, nie sa osocovat

janulik2008
11. aug 2017

neter mala taake 3v1 dalo sa hojdat ptm klasika a dalo sa dat na take co sa tlaci. najviac z toho sa hojdala klasicke nechcela a na tlacenie pouzivala hrazdu :D a bola tam asi 10x dokopy nakoniec sme ho ako nove predali. a mala zacala chodit nieco po roku ... a kazdeho vec ci da alebo neda ...

alby2014
11. aug 2017

@siska20 no neviem podla mna cele vzdelanie je o citani, kritickom uvazovani, argumentacii a podobne. Ak som preto trapna, dobre, rada budem. Kedysi sa tiez odporucali ine veci ako dnes, lebo sa prislo vyskumom ( vedeckym, nie stylom, ale mojim detom nic nie je...mozno nie, ale dalsim ano, osobna skusenost je pre vyskum irelevantna)nato, ze az take terno to nie je, ked je raz veecky dokazane, ze pavuky, pasivny sed etc nicia chrbticu dietata, tak sa tu nebudem hadat a stavat na zadne, ze nie. Je raz vedeky dokazane, ze kojenie je best, tak je a nebudem tvrdit,ze UM je lepsie ( inak moj druhy syn je cisto na UM a no problem, ale nebduem tvrdit,ze je to lepsie ako materske mlieko, nie je proste), ked je raz dokazane, ze citanie rozpravok pred spanim rozvija dieta viac ako tablet v ruke, tak nebudem tvrdit, ze tablet je the best...

daja07
11. aug 2017

poznam 2 deti ktore tam behali veselo pol dna. mimo pavuka sa vobec na nohy nechceli stavat. ked stali tak len tak ze ich dospelak drzal za ruky, teda podla mna viseli. a opierali sa na spicky. ani po roku ziadna snaha o samostatne chodenie popri nabytku. zato v chodaku lietali uz par mesiacov. pre mna chodak nema ziadne vyhody. navyse berie motivaciu pre chodenie. inak myslim ze chodaky prisli az v obdobi ked trebalo aby mamy makali a deti boli cim skor od matky odputane. nasi rodicia v chodakoch neboli.

zarja011
11. aug 2017

Ahoj som fyzioterapeut a pavuka vobec neodporucam a to z vlastnej praxe a skusenosti a vedomosti.. Nie z toho pohladu co je dnes moderne ako zvyknu argumentovat niektore mamicky. Mala som baculateho synceka. V 10 mesiacoch mal 10kg. S tou vahou sa pochopitelne tazsie sada, plazi ci chodi. Kym dcerka chodila uz ako 9 mesacna, on az v roku. Nemyslim si ze sme nieco zameskali. Prave naopak. Chodenie v pavuku v skutocnosti chodzu neurychluje. Ani pasivny sed sedenie. Prave naopak pasivny sed poskodzujr chrbticu, pretazuje cele svalstvo a nespravne stimuluje. V praxi plati ze ked je osovy system s cns dostatocne zrely tak v ramci prirodzeneho vyvinu sa dietatko same pusti liezt, sada si spravnym vzorcom a rovnako tak stoji a casom aj chodi. Kazda mamicka si pochopitelne o svojom dietatku rozhoduje sama. Ak vsak nieje respektovany prirodzeny vyvin, moze prist k poskodeniam, ktore nasledne dlhodobo odstranuju fyzioterapeuti.. Myslim ze nieje kam sa ponahlat 😉

zarja011
11. aug 2017

A este k negativam pavuka. Prave nespravnou stimulaciou dochadza u deti v pavukoch k uplnemu vynechaniu fazy stvornozkovania a tiez nespravnemu sedeniu..

lubi40
11. aug 2017

Na uvod chcem povedat len tolko, ze verim, ze kazda matka sa snazi robit pre svoje dieta to, co si mysli, ze je najlepsie. Dalej, este poviem, ze nie som zastancom pavukov a svoje dieta by som tam nedala. Na druhej strane bolo moje dieta v jasliach a tam chodit s takym vozikom, ktory tlacil pred sebou, ked este nevedel chodit... Nepacilo sa mito, ale co uz.
Co, ale chcem povedat je, ze sa mi zda zvlastne, ze vela mmaiciek argumentuje stylom, ved pavuk sa pouzival od neviem kedy a vsetci sme v pohode. Na druhej strane tie iste mamicky zatracuju napr. telesne tresty ako formu vychovy (ale ved tie sa tiez pouzivali od neviem kedy a sme tu...)
Je to velmi nebezpecny sposob argumentacie. Veci maju napredovat, menit sa na zaklade novych poznatkov, treba sa kriticky pozerat na vsetko a snazit sa vnimat pozitiva aj negativa.
Teraz mozno nie uplne k veci, ale napr. mne detska lekarka vravela, ze deti maju past konicky a plazit sa a potom stvornozkovat atd. Lebo napr. pasenie koni a plazenie sa ma vplyv na rozvoj zraku (dieta inak posiluje ocny sval a vedci nasli suvis medzi tym, ze babatka nepasli kone a v dospelosti trpeli ocnymi vadami) napr. stvornozkovanie je dolezite pre rozvoj logiky - dieta musi pochopit, ze ktoru nohu a ruku ma hybat v akom poradi...
To len na zamyslenie....

hettinka
11. aug 2017

@siska20 múdri sa poučia z cudzích chýb. Hlupáci robia vlastné...

sense
11. aug 2017

Mali sme nastavitelneho pavuka resp polohovatelneho a dcera v nom.byvala chvilu nie pol dna....nevybechala sni sedenie ani lozenie, ani stanie ...nedavalisme jupadivne sadat ani sme ju nedrzali pri chodzi za ruky...vynimka ked uz vedela chodit a prechadzali sme cez cestu...

Nie som lekar....ani fyzioterapeut...ale vsetkeho s mierou...nepouzivat to ako odkladiste pre dieta...ale par minut denne preco nie...