icon

Jasličkový zákon

basena001
21. dec 2016

Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.

esterba
Autor odpoveď zmazal
tehula2016
21. dec 2016

@majusqa77 starsiu dcerku mi vzali do statnej a je aprilova,cize na 2r4m..preto si robim nadeje ze vezmu aj jeho,ale nespolieham sa nato a rozmyslam aj nad sukromnou..

ada510
21. dec 2016

@tehula2016 sukromnone môžu to áno oni si sami určujú od Kedy berú deti...

evittam
21. dec 2016

@ada510 Suhlasim s @majusqa77. By som sa jej pekne vysmiala keby sa mi zacala vyhrazat a poziadala by som ju nech mi ukaze zakon,ktory jej dovoluje sa takto niekomu vyhrazat.😉

mateson
21. dec 2016

@ada510 píšeš, že si zamestnaná v jaslich, tak predsa nie si nezamestnaná.
@basena001
@mima4 ja si stojím za tým, čo som napísala. A diskutovať o tom ozaj nemienim.

mima4
21. dec 2016

@mateson ty si napisala comu nechapes, ja som ti to len vysvetlila. To ze nie si ochotna o tom diskutovat je uz tvoj osobny problem.

mateson
21. dec 2016

@mima4 ten zákon je to tom, že matka ktorá nepracuje, nemá nárok na jasle. Ja som to pochopila, nepochopila som to zdesenie, ktoré to vyvoláva.

kaja73
21. dec 2016

@mateson ja som pocula ze sa to bude tykat kazdej zeny co nedovadza dane..teda aj zeny co napr prvy rok podnika a je oslobodena od dani....a to je uz celkom pruser...

evittam
21. dec 2016

@kaja73 Ked prvy rok podnikas nie si oslobodena od platenia dani. To mas odkial?! Si oslobodena len od platenia odvodov do SP-teda nie si povinna ich platit ale vzdy mozes dobrovolne platit.

mateson
21. dec 2016

prezident to vetoval

evittam
21. dec 2016

@mateson Na statne jasle nebol narok ani doteraz-na prihlaske muselo byt potvrdene,ze obaja rodicia pracuju.😉

kaja73
21. dec 2016

@evittam sory.odvody som myslela..

evittam
21. dec 2016

@kaja73 Ja tvoje ospravedlnenie nepotrebujem.😉

mateson
21. dec 2016

@evittam podla mňa je to úplne v poriadku.

kaja73
21. dec 2016

@evittam to je pravda..nepotrebujes..😉 .ale aspon je to dane na spravnu mieru..
kopirujem mihala..„Ak chce dať začínajúca podnikateľka dieťa do jaslí, tak nemôže, lebo podľa nového zákona získa príspevok na starostlivosť len taký rodič, čo pracuje alebo sa venuje štúdiu. Zákon je v tomto hlúpy, treba sa chytiť štipky zdravého rozumu a zmeniť to,“ dodáva Mihál.

ada510
21. dec 2016

@mateson áno už som zamestnaná ale v septembri keď syn nastúpil som ešte nebola

evittam
21. dec 2016

@kaja73 Tak to je na prd-lebo napriklad ja dom ako SZCO pracovala normalne 8hod tak preco by som nemala mat narok. A inak p.Mihal najskor pred rokmi po.ral co mohol a teraz rozdava svoje "mudrosti".😝

majusqa77
21. dec 2016

@esterba a veru nepodpisal. Vratil to naspat 🙂

esterba
Autor odpoveď zmazal
klaudia90210
21. dec 2016

@majusqa77 vies mi dat link kde sa dozviem nejake oficialne info?dik

majusqa77
21. dec 2016

@klaudia90210 ja som to v radiu pocula

esterba
Autor odpoveď zmazal
bocianka123
21. dec 2016

@basena001 ja som to tiež zachytila, mňa sa to už síce netýka, ale zarazila ma taká vec, že ani do súkromných sa dieťa nepracujúceho rodiča už tak ľahko nedostane, dôvod je jednoduchý - zdvihnú poplatky tak, že si ich ozaj bude môcť dovoliť iba zamestnaný rodič... niekde som čítala k tomu i blog,pokúsim sa ho pohľadať.

basena001
autor
21. dec 2016

Dakujem za konstruktivne nazory a objasnenia.Takze,prezident vetoval,t.j.zakon od 1.1.2017 nenadobuda ucinnost?Dnes uz nemam sil odsledovat spravy,budem vdacna za mlonitoring medii🙂

elizita
21. dec 2016

@basena001 skus ju umiestnit v skolke a mas po probleme a nemusis riesit

sardinka32
21. dec 2016

@basena001 Dnes som pozerala spravy a ano, prezident to vetoval, ze je to diskriminacny zakon voci urcitej skupine matiek.

m.i.r.i
21. dec 2016

no len u nas to funguje tak, ze prezident sice moze vratit, poslanci sa budu musiet tym zakonom zas zaoberat, co tak akurat odsunie cas, pretoze su prazdniny poslanecke..takze sa to dostane na rad neskor ako 1.1...ale ked nadpolovicnou vacsinou zas zakon prijmu, tak proste bude prijaty, ak by aj prezident nepodpisal a nadalej nesuhlasil, tak normalne nadobudne ucinnost, len v tomto pripade asi neskor...takze vela to neriesi...aj ked samozrejme, moze sa stat, ze poslanci a vlada budu taki uvedomeli, ze pripomienky prezidenta vezmu na vedomie a nieco v zakone zmenia...ale tak snivajte s nami

basena001
autor
21. dec 2016

@sardinka32 ano,teraz som prebehla na impulz jednej z vas stranku prezident.sk/tlacove spravy.Niekto vyssie dal aj link,mne sa to aktualne na mobile neda.Tie,kt.to zaujima,odporucam vyhladat a precitat.Som rada,ze to vetoval.Len neviem, ci poslanci budu jeho namietku,suvisiacu prave s diskriminaciou niektorych skupin, respektovat.

basena001
autor
21. dec 2016

@m.i.r.i ved prave....hoci, moju situaciu to zrejme definitivne riesi (i ked by sme boli v ,suchu, zrejme i v pripade nadobudnutia ucinnosti zakona k 1.1.17).Ale,ak nakoniec zakon predsa len nadobudne ucinnost v aktualnom zneni,myslim,ze mnohym situaciu skomplikuje.I ked, pravne klucky sa najst daju,ale energia sa da minat aj ucelnejsie....

sardinka32
22. dec 2016

@m.i.r.i Prene ako pises...prezident u nas je len taka reprezentativna funkcia v podstate. Ale ktovie, upozornil na tento zakon verejnost, takze mozno zacne nejaka loby proti jeho momentalnemu zneniu a cosi sa zmeni. @basena001