Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
@majusqa77 starsiu dcerku mi vzali do statnej a je aprilova,cize na 2r4m..preto si robim nadeje ze vezmu aj jeho,ale nespolieham sa nato a rozmyslam aj nad sukromnou..
@tehula2016 sukromnone môžu to áno oni si sami určujú od Kedy berú deti...
@ada510 Suhlasim s @majusqa77. By som sa jej pekne vysmiala keby sa mi zacala vyhrazat a poziadala by som ju nech mi ukaze zakon,ktory jej dovoluje sa takto niekomu vyhrazat.😉
prezident to vetoval
@evittam to je pravda..nepotrebujes..😉 .ale aspon je to dane na spravnu mieru..
kopirujem mihala..„Ak chce dať začínajúca podnikateľka dieťa do jaslí, tak nemôže, lebo podľa nového zákona získa príspevok na starostlivosť len taký rodič, čo pracuje alebo sa venuje štúdiu. Zákon je v tomto hlúpy, treba sa chytiť štipky zdravého rozumu a zmeniť to,“ dodáva Mihál.
@majusqa77 vies mi dat link kde sa dozviem nejake oficialne info?dik
@klaudia90210 ja som to v radiu pocula
@basena001 ja som to tiež zachytila, mňa sa to už síce netýka, ale zarazila ma taká vec, že ani do súkromných sa dieťa nepracujúceho rodiča už tak ľahko nedostane, dôvod je jednoduchý - zdvihnú poplatky tak, že si ich ozaj bude môcť dovoliť iba zamestnaný rodič... niekde som čítala k tomu i blog,pokúsim sa ho pohľadať.
Dakujem za konstruktivne nazory a objasnenia.Takze,prezident vetoval,t.j.zakon od 1.1.2017 nenadobuda ucinnost?Dnes uz nemam sil odsledovat spravy,budem vdacna za mlonitoring medii🙂
@basena001 Dnes som pozerala spravy a ano, prezident to vetoval, ze je to diskriminacny zakon voci urcitej skupine matiek.
no len u nas to funguje tak, ze prezident sice moze vratit, poslanci sa budu musiet tym zakonom zas zaoberat, co tak akurat odsunie cas, pretoze su prazdniny poslanecke..takze sa to dostane na rad neskor ako 1.1...ale ked nadpolovicnou vacsinou zas zakon prijmu, tak proste bude prijaty, ak by aj prezident nepodpisal a nadalej nesuhlasil, tak normalne nadobudne ucinnost, len v tomto pripade asi neskor...takze vela to neriesi...aj ked samozrejme, moze sa stat, ze poslanci a vlada budu taki uvedomeli, ze pripomienky prezidenta vezmu na vedomie a nieco v zakone zmenia...ale tak snivajte s nami
@sardinka32 ano,teraz som prebehla na impulz jednej z vas stranku prezident.sk/tlacove spravy.Niekto vyssie dal aj link,mne sa to aktualne na mobile neda.Tie,kt.to zaujima,odporucam vyhladat a precitat.Som rada,ze to vetoval.Len neviem, ci poslanci budu jeho namietku,suvisiacu prave s diskriminaciou niektorych skupin, respektovat.
@m.i.r.i ved prave....hoci, moju situaciu to zrejme definitivne riesi (i ked by sme boli v ,suchu, zrejme i v pripade nadobudnutia ucinnosti zakona k 1.1.17).Ale,ak nakoniec zakon predsa len nadobudne ucinnost v aktualnom zneni,myslim,ze mnohym situaciu skomplikuje.I ked, pravne klucky sa najst daju,ale energia sa da minat aj ucelnejsie....