Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
Baby pozor...Na Karibik len ak mate kurz,hoci aj sitia,varenia....to je neuveritelne.Nemam slov!
@pebu a to kazdy den priletim z Karibiku ho vyzdvihnut? 😲
nezvyknem reagovať na podobné diskusie, ale teraz mi nejde nereagovať. Skúsili ste si to predstaviť aj z opačnej strany? Že by ste boli matkami, ktoré sa musia z finančných dôvodov vrátiť do práce možno aj skôr, ako dieťa dovŕši prvý rok života, a nemáte šancu dieťa umiestniť do jaslí, lebo sú plné? Vo väčších mestách je skutočne tento problém..... nebolo by vám blbé, že do jaslí chodia deti, hoci ich matky sú doma, čiže majú možnosť starať sa o svoje dieťa a vy musíte so svojím dochádzať desiatky kilometrov k príbuzným, známym, neustále sa doprosovať kolegom alebo šéfovi, aby vám vymenili zmeny len preto, aby ste sa aspoň ako tak dokázali striedať s partnerom pri dieťati? Asi by ste vtedy pre zmenu nadávali na matky, ktoré sú doma a ich deti v jasliach. Nevravím, že som zástancom tohto zákona, ale podľa mňa by malo byť logické, že jasle uprednostia deti, ktorých obaja rodičia sú pracujúci, a zvyšné miesta obsadia deťmi, ktorých aspoň jeden z rodičov je doma. A teraz sa tu do mňa obujte, znoste ma pod čiernu zem za môj odlišný názor 😀
Ahojte ženy-maminy..neviem nájsť vhodnú tému na moju otázku, ospravedlňujem sa, že to dávam sem, ale ide o súkromnú škôlku. Od zajtra naše dve deti nastupujú do súkromnej škôlky na adaptačný čas- 2 hodiny, akože na skúšku. Prihlášky sú už odoslané, všetko dohodnúté. Chcem sa len opýtať, adaptačný čas detí v s.školke sa platí? Resp. pri príchode, prvom stretnutí či sa hned platí niečo za prihlášku a celkovo...vdaka, nemáme skúsenosti so súkromným zariadním, pret sa takto možno hlúpo pýtam...viem len že za obe budeme platiť okolo 500 euro
A vedeli ste ze 70eur ide na jasle a ostatne z eurofondou.no dobre si to tam vymyslili.
@moniketa v sukromnom zariadeni? Sukrome mi moze hoci aj strazit dieta aj v sestonedeli a mne zatial vedla robit manikuru ci premietat filmy ak si taku sluzbu vymysli a budem to platit. Do toho stat je velky prd. V tomto je ten zakon myslim uplne protipravny ze stanovuje kto moze mat dieta v sukromnom zariadeni. Druha vec je, ze stat by mal stanovit kto a s akou kvalifikaciou sa o dieta okrem rodica moze starat a v akych podmienkach. Dlho som bola za to, aby sa ten bordel so sukromnymi jaslami a skolkami, ktore de facto fungovali ako opatrovatelske centra len na zaklade volnej zivnosti nieco robilo .. po tom, co so v jednom z takychto zariadeni videla fakt pruseroidne podmienky .. nejaka rozumna regulacia bola viac nez potrebna. Ale to co z toho nakoniec spravili v tomto zakone je total paskvil, ktory nepomoze nikomu.
Totalna odborna neschopnost predkladatelov. (btw. Dieta som mala chvilkovo aj v statnych jasliach, statnej aj sukromnej skolke aj s nim bola kvoli zdraviu nakoniec takmer 6 rokov doma, takze som videla situaciu z viacerych stran.)
@pebu bars by to tak bolo všade, mám pocit, že na Slovensku väčšina vecí funguje na protekcii a taaaak ☹ ja tiež naozaj nesúhlasím plne s týmto zákonom, viem, že pre umiestnenie dieťaťa do jaslí môžu mamičku motivovať aj zdravotné dôvody a pod.Možno by skôr nebolo od veci, keby vláda riešila, ako zväčšiť počet škôlok a jasiel, aby mladým s hypotékami na krku aspoň trošku pomohli riešiť komplikovanú situáciu návratu matky do práce skôr, ako dosiahne predškolský vek, resp. dosiahne vek nástupu do škôlky.
Tento úžasný zákon vyriešil akože čo? Vlastne ani si nemôžete opatrovatelku zaplatiť? Lebo ona nemôže opatrovať staršie ako 3 ročné dieťa?? To čo je za nezmysel. Ved to je dohoda medzi matkou a opatrovatelkou.
A kedy môžem očakávať takto rýchlo schválený zákon, ktorým sa teda garantuje, že ked moje 3 ročné dieťa bude musieť opustiť jasle, že ho hned príjmu do štátnej škôlky???
@meluela veď práve o tom píšem, niektoré mamičky potrebujú jasle pre "novú manikúru", niektoré pre pracovné a finančné dôvody. A práve pre nedostatok miest v štátnych jasliach sú takisto odkázané na súkromné zariadenia. keďže štát nie je schopný zabezpečiť dostatok miest v štátnych jasliach, riešia to týmto spôsobom.
@pebu tak toto by bolo úplne ideálne riešenie, len, bohužiaľ, na Slovensku sa poslanci a vláda radšej zaoberajú nepodstatnými vecami a sociálna politika ostáva niekde na okraji záujmu. A napokon zákon, ktorý prijmú, v konečnom dôsledku ani nič nevyrieši, jedine sa dvihne vlna kritiky a nespokojnosti. Matky- samoživiteľky si možno nebudú môcť dovoliť ani doplácať súkromné jasle,keďže často sú poplatky v súkromných jasliach vyššie ako max.príspevok na jasle.
@moniketa lenže napríklad tento zákon rieši kraviny, lebo na jednej strane sa stará do toho, či si môže matka dať dieťa do jaslí, ked nepracuje, ale tam nejde o ten príspevok. To by som ešte pochopila, že podporiť dotáciou matky, ktoré pracujú. Ale oni sa starajú aj do toho, či môže zostať dieťa v jasliach po dovršení 3 rokov, pritom to už aj tak nefinancujú, takže keby tam chcem dieťa nechať do septembra do nástupu dieťaťa do škôlky, tak nemôžem, pritom ich je do toho prd, lebo to hradím už ja. A je tu aj diskriminácia. Pokial sa teda nič nezmenilo v tom schválenom zákone, tak januárové 3 ročné dieťa v tých jasliach môže zostať do konca kalendárneho roka, ale decembrové už len do konca decembra v ktorom dovršilo 3 roky. Akože WTF??? To akože má byť ukrátené o možnosť byť v zariadení, ktoré nám vyhoduje, ale iné čo je možno len o pár dní mladšie, si tam môže zostať ešte kludne rok? A ja musím na pol roka hladať nejakú súkromnú škôlku? Lebo však jasné, že mi neposkytnú štátnu škôlku od 1. januára, každá riaditelka ma pošle niekam, lebo však "vaše dieťa nemá do konca augusta 3 roky". PRečo takéto obmedzenie? Ak s niekto vyhovára na "aktivity vhodné pre 3 ročné deti", tak nech si radšej tieto poznámky hned schová za klobúk, lebo ako som už spomenula, deti narodené január, február tam de facto 3 ročné zostanú takmer do 4 rokov, decembrové do konca decembra. Debilita na entúúúúúú
@moniketa no a ja pisem ze stat do toho nic, komu sa o dieta stara sukromne zariadenie. To ako by taxikarom prikazal vozit iba ludi k lekarovi, nie na diskoteku. Moze take nieco spravit v krizovej situacii ... nejaka hromadna katastrofa, potom mozu byt ich prava na nevyhnutny cas obmedzene ale nie permanentne. Jasle nie su zalezitost akutnej krizy, stat tento problem zanedbaval desatrocia, tak nech si ho teraz riesi a nie na ukor sukromneho segmentu. Okrem toho trh funguje, sukromnych je stale viac a viac. Skor je problem ze casto plat-skolne=smiesna suma. Uplne odveci, najidealnejsie by bolo keby vobec nemuseli obaja rodicia pracovat full time v prvych rokoch babatka. Aspon jeden aby mohol byt part-time (rozdeleny podla ich preferencii a nastavenia rodiny ci variujuco v case), to by bol ideal.
Jaslickovy zakon je navrat do totality - toto musis, toto nesmies. Absurdne. Snad sa to dlho neohreje, niekto to urcite pozenie Na Ustavny sud kvoli obmedzeniu prava rodica rozhodovat o svojom dietati.
@ukulela štát musí dávať podmienky aj pre prevádzku jasličiek alebo detských opatrovatelských centier, toje v poriadku, pretože takéto povolenia musíš mať na prevádzku akejkolvek živnosti. Musí to splnať rôzne pravidlá, predsa len sa starajú o malé deti, takže podmienka priestorov, kvalifikácie, bezúhonnosti, hygieny a podobne je namieste, kedže štát a eu fondy prispievajú príspevkom na toto opatrovanie. Avšak niektoré veci sú pritiahnuté za vlasy, lebo v jasliach nebudem môcť mať dieťa do 4 rokov, ale štátnu škôlku mi nikto nedá. A čo potom ak sa niekto rozhodne nechať dieťa u opatrovatelky? To už nevadí, že dieťa bude strážiť nejaká pani?
To je vyslovene nejaký biznis, niekto si chce asi súkromné škôlky pootvárať a nahodí tam ceny, že sa nám oči pretočia.
ako za komousou 😔 zase zakon od stola 😡

Ako pise Lucia Gomez,
Toto je naša demokracia priatelia! Robia si čo chcú!
(je to jej reakcia v diskusii na fb k http://www.topky.sk/cl/100535/1602615/ - plne sa s tym vsak stotoznujem)
LG - členmi ústavnoprávneho výboru sú-madej róbert(smer), Laššáková(smer), Andreánsky(smer), Baránik(sas), Bernaťák(sns), Ježík(smer), Nemky(smer), Marosz(oľano), Macháčková(nezaradená), Lukáč(oľano), schlosár(Ľs Naše Slovensko) - ani jeden z nich nie je právnik. veď to je to isté, akoby som ja išla robiť lekárku - pri 7.deťoch toho viem veľa... čistý chaos táto republika.